Tuli käytyä ensimmäistä kertaa varmaan pariin vuoteen lenkillä sykevyön kanssa, ja ilokseni sain huomata sen että kehitystä on kaikesta päätellen ainakin juoksukondiksen suhteen tapahtunut. Matalammilla lukemilla nimittäin mentiin kuin silloin joskus aiemmin kun säännöllisesti oli vyö rinnuksissa kiinni.
Tarkoituksella otin päivän ohjelmaan aivan peruslenkin perusvauhdilla ilman hidasteluja tai toisaalta pienintäkään vauhdinpitoa, jotta pystyy katselemaan onko sykkeet samalla tasolla kuin silloin joskus aiemmin vastaavilla peruslenkeillä jossa vaan rullaili mukavasti menemään.
Erona entiseen nyt ainakin se, että yli 140 sykkeeseen en tänään päässyt muuta kuin muutamassa satunnaisessa nousussa, ja sen jälkeen syke laski heti takaisin alle 130 lukemiin. Tasaisesti pysyin siellä 128-133 lukemissa ja koko lenkin keskisyke oli 132. Ennen vastaavista suorituksista voisin heittää että mentiin n. 10 lyöntiä korkeammissa lukemissa, syke tasaisessa maastossa oli siellä 135-140 tuntumassa ja nousuissa sitten siellä n. 150 tai yli. Toki lenkkejä ja päiviä on aina erilaisia, mutta tuo noin yleisesti ottaen erona vanhaan.
Ja vielä sekin on huomionarvoista, että perusvauhtini on nykyään hieman kovempaa kuin vielä pari vuotta sitten, nyt mentiin koko 13 km lenkki kilometrivauhdin pysyessä siellä 5.10-5.20 tienoilla. Aiemmin jos painoi vastaavalla duunimäärällä menemään, oli kilometrivauhti siellä 5.30 tuntumassa ja syke silti siis korkeammalla. Tuosta jos kiristi vauhtia, nousi luonnollisesti myös syketahti eli kyllä tuossa ero on parin-kolmen vuoden takaiseen.
Ihan hienoa huomata, kun nyt todella pitkästä aikaa otti asiakseen mitata ja seurata sykettä juostessa. Kondiksessa sitä aiempinakin vuosina tuli oltua, mutta ehkä enemmän tuli harrastettua vapaa-ajallakin futiksenomaista treeniä eli enemmän spurttia ja vastaavaa ja vähemmän pitkää lenkkiä ja lenkkiä muutenkin toisin kuin nykyään.
Alla vielä päivän lenkin 13 kilometriä keskisykkeineen, tuskin pajon kiinnostaa mutta laitetaan nyt niin voi itse näitä juttuja täältä joskus kanssa lueskella.
1. km 5.16 - syke 123
2. km 5.15 - syke 131
3. km 5.22 - syke 135
4. km 5.12 - syke 128
5. km 5.20 - syke 134
6. km 5.19 - syke 135
7. km 5.10 - syke 130
8. km 5.19 - syke 134
9. km 5.26 - syke 135
10. km 5.24 - syke 136
11. km 5.19 - syke 137
12. km 5.22 - syke 136
13. km 5.15 - syke 136
Sellaista siis ja tiedossa olikin että ainakaan yhtään aiempaa korkeammalla ei sykkeen pitäisi olla perustuen lenkkipolun ulkopuolisiin havaintoihin. Leposyke on tullut kellotettua huvikseni muutamaan kertaan talven, kevään ja kesän aikana ja keskimäärin 40-44 lukemissa mennään eli sen suhteen sama tilanne kuin ennenkin. Huvittavaa kun vaimolla lukemat on aina siellä muistaakseni 80 tuntumassa eli hieman eri tahtia meidänkin pumput hakkaavat.
Nyt kun syksy on alkanut voitaisi vielä vetää yhteen päättynyttä kesää: Eilen loppunsa kohdannut elokuu oli samaa omasta mielestäni hyvää tahtia kuin kesä- ja heinäkuukin, lenkkeiltyä tuli 227,5 kilometriä ja kokonaissaldo kesä- /heinä- /elokuulle oli 718 kilometriä. Päälle yhteensä 37 kertaa punttiksella ja sulkikset sekä futikset lisäksi, eli jotain muutakin on siis kesällä onneksi tehty kuin litkitty karpaloa terassilla ja grillailtu pötköä.
Nyt vaan samaa tahtia syksyn kimppuun, lokakuussa se Vantaan maraton nyt alta pois ja keväällä sitten olisi tarkoitus käydä perinteisesti Helsinki City Runin puolikkaalla ja uutuutena tuli lupauduttua myös porukkaan mukaan alkukesän Tukholman maratonille. Eiköhän noista jaksa sitä treenimotivaatiota tulevinakin kuukausina repiä, aika hyvin sitä intoa on tosin riittänyt ilman sen kummempia tavoitteitakin eli se vaan on nyt pinttynyt tapa että 4-5 lenkkiä painetaan viikossa muun urheilun ohessa eikä tuosta pahemmin lipsuta.