Run Forrest Run! – Jatkoajassa lenkkeilijöitä?

  • 526 300
  • 3 752

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Oma juoksuvuosi 2021 oli heikko. 0 kisaa, 0 tapahtumaa, eikä omia parhaitakaan edes hätistelty. Varmasti osansa oli sillä ettei paino käynyt missään vaiheessa alle 80kg. Taitaa olla nyt liki 85kg.

Lenkkiä tuli kyllä heitettyä vielä marras-joulukuun vaihteessakin, mutta sitten jumahti niska ja tuli parin viikon paussi. Siihen päälle ajattelin että vedetään suoraan "loma" vuoden loppuun asti ja jatketaan viikolla 1.

Se siis = 10km juoksua viikko ja seuraava nro 2 =20km ja tästä tavoitteena niin että viikko 5=50km... ja jos vielä saisi rinnalle tuon hiihdon, niin vielä parempi. Rasitusvammojen ehkäisemiseksi voisi olla hyvä vetää noita rinnan. Varsinkin kun elopainoa nyt enemmän.

Siitä puheen ollen, seuraava olut menee kitusista alas kun vaaka näyttää lukemaa joka alkaa numerolla 7. Siihen voi hetki vierähtää, mutta katsotaan mitä saadaan aikaiseksi.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kilometrien laskeminen on minulle kovin vierasta. Ihan kivasti sai kuitenkin läpi vuoden ilman isompia vaivoja treenata ja kehitystäkin tapahtui. Toki se syksyn HCR jäi väliin flunssan takia, mutta keväällä sitten vaan uutta matoa koukkuun.

Tulevalle vuodelle toiveissa, että saisi edelleen pysyttyä terveenä. Tuli se puolimaraton jo alle 2 tuntiin juostua yksin, niin ei siihen mitään isompia aikatavoitteita ole. Kunhan nyt vähän pystyisi parantamaan vielä, niin olisin ihan tyytyväinen. 10 km pitää jossain kohtaa käydä radalla lumien lähdön jälkeen kellottamassa. Siinä pitäisi alle 50 minuuttiin päästä, niin siinä olisi vielä yksi semmoinen tavoite, jonka haluaisin rikkoa. Ja toki se 3000 m cooper myös vähän houkuttaa.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Kilometrejä tuli vain 1246 (juoksu, kävely, patikointi) vaikka mahdollisuudet olivat paljon parempaan mutta loppuvuosi meni jossain kummallisessa sairastelussa. Vituttaa aika suuresti ja tänään piti tehdä komea lenkki mutta jäipä tekemättä kun iski jokin virus. Seuraava tauti on muuten jo huoneistossamme, joten kenties ehdin tekemään viikonloppuna yhden treenin ennen kuin taas päädytään telakalle flunssan vuoksi arviolta 2-3 viikoksi. Jännityksen elementti piilee siinä, sairastanko suoraan merkkipäivääni saakka, jolloin olisi tarkoitus vetää pidempi lenkki, vai tervehdynkö viikkoa aiemmin ja lenkkiä edeltävänä päivänä pamahtaa jalka. Veikkaan jälkimmäistä, sillä se olisi kaikista vittumaisinta. Tosin en tällä kunnolla pysty edes tavoittelemaani kilometrimäärään joten kenties olen terveenä epäonnistuva. Jännän äärellä siis taas ollaan että miten elämä vetää turpaan niin että osuu ikävimmin.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Oman juoksuvuoden tavoite oli 500 km. 664km tuli täyteen tänään. Stravan mukaan nopein 10 km oli 55.38 ja 5 km 24.46. Mitään vauhteja ei tosin edes yritetty, kunhan lenkkeilin.
Koronan vuoksi tuli keväällä pidempi tauko, mutta hyvin kertyi kilsoja. Ensi vuoden tavoite olisi 750 km ja voisi huumorilla juosta puolikkaan ja tavoitella sitä 2 h aikaa. Cooperinkin voisi vetäistä ja yrittää saada jonkun 2800m.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
4000km tuli juostua mikä oli tavoitteena. 700km vähemmän, kuin edellisenä vuonna. Kisoja tuli vain yksi ja sekään ei mennyt hyvin. Tänä vuonna tavoitteena juosta useampi kisa.

Kovasti olet juossut. Itselläni tuli vain 363 kilometriä (etenkin kesäolympialaisten ja marras-joulukuun aikoihin tuli vähän juostua).
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Tämän vuoden ensimmäinen juoksu takana: vähän yli 30 minuuttia ja kilometrejä 5,47km. Kilometriajat ja keskisykkeet olivat: 05:22.5 (152), 05:22.5 (184), 05:08.4 (188), 05:47.2 (186) , 05:42.5 (187) ja viimeinen 470 metriä 02:47.9 (190). Jos joku ihmettelee noin korkeita keskisykelukemia, niin minulla on aina ollut juostessa noin korkeita sykelukemia.
 
Viimeksi muokattu:

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ei ole ennen tullut seurattua paljonko sitä tulee vuodessa juostua, mutta tänä vuonna ajattelin huvikseni olla vähän tarkempi ja asettaa itselle varovaisen tavoitteenkin. Eli jos sitä vaikka 1000km saisi täyteen.
 

upreo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Joukkueharrastaminen kun lyötiin aikuisten osalta säppiin, niin piti kaivaa lenkkarit kaapista normaalia aiemmin. Perinteinen vuoden kierto menee niin, että elokuun alusta huhtikuun alkuun mennään salibandyn ehdoilla ja sitten huhtikuusta elokuuhun juostaan pitkää matkaa. Ihan järjetön ja toisilleen sopimaton parivaljakko tuo on. Kesän aikana ehtii katoamaan se vähäinenkin terävyys, jota salibandyssä tarvitaan ja sitten taas talvi on oivaa aikaa kadottaa kestävyyskuntoa. Noh, kun ei sitä oikein muillakaan elämän osa-alueilla loista, niin miksi sitä sitten tämänkään valinnan kanssa sen paremmin menisi. Kauha ja lusikka, kyllä te tiedätte...

Positiivisissa fiiliksissä ovat kuitenkin juoksentelut alkaneet. Eihän tässä ole muuta kuin hidasvauhtisia, alle tunnin, lenkkejä vedetty ja ne todella ovat olleet hitaita. Niin ja yhden mäkitreenin. Ai että kun polttelikin kurkussa mukavasti. Aina sama juttu ensimmäisen kovasykkeisemmän juoksun jälkeen. Nyt runtataan vaan eteenpäin, vaikka ei vielä kuljekaan. Ja sitten kun huomaa sen nautinnollisen ensimmäisen kerran jalkojen, keuhkojen ja pään kulkevan synkassa. Sen jälkeen alkaa tassuttelu olemaan oikeasti kivaa. Sitä ennen itselläni se on juuri tuota runttaamista.

Kuitenkin, sen mitä Suunnon tuloksiin voi luottaa, VO2 max -arvot ovat kolme pykälää parempia kuin viime vuonna samaan aikaan. Matkaa viime kesän huippuihin (56,5) on vielä kuusi pykälää, mutta tämä antaa uskoa, josko hapenottokykyä saisi nostettua ja sitä kautta tossua kulkemaan vielä rivakammin. Tulisi vaan jo kesä ja pääsisi shortseissa juoksemaan. Ei ole talvijuoksu minua varten.
 

axe

Jäsen
Tänään mulla oli "kisa" itseäni vastaan siinä Garminin 5 km harkkaohjelmassa, jonka tässä tein päästäkseni back to business sen mahdollisen/todennäköisen koronarokote-episodin jälkeen. Voitin kisan ja juoksu on jo pidempään tuntunut ihan hyvältä, joskin tällaisessa vähän enemmän pinnistelemään joutuneessa juoksussa syke oli edelleen hämmästyttävän korkea. Hämmästyttävämpää oli se, että sen kestää kun antaa mennä vaan. Löytyi samalla se vuosi sitten huomaamani ja jo autuaasti unohtamani juoksunuha, kun kovemman juoksun jälkeen on loppupäivä niiskutusta ja aivastelua. Mut onhan ne Zyrtecit tallessa vielä.

Ensi viikolla on sit taas koronarokotus. Ei jännitä, mutta silti on jännä nähdä, toistuuko loppukesäinen. Laitoin myös ajanvaraukseen pienen anomuksen selityksineen, että mieluummin ehkä muuta kuin Modernaa jos vaan yhtään pystyy valitsemaan.
 

Elazi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings
Viime vuosi oli kohtuullinen itseltäni. Toukokuuhun asti tuli hyvin kilometrejä, parin kuukauden hiljaiselo kunnes heinä-elokuun vaihde taas aktiivisemmin ja loppuvuosi tuli sitten juostua liian vähän. 1050km kuitenkin täyttyi ja kyllä kai tälle vuodelle pitää ottaa 1200km tavoitteeksi. Tarkoittaa keskimäärin 100km kuussa ja tammikuun osalta enää 14km matkaa tähän.

Kymmenkunta lenkkiä on nyt talvikeleillä takana, muutaman kerran on juostessa tullut ajateltua että nastalenkkareista olisi hyötyä, mutta aika hyvin nuo DS Traineritkin on toiminut. Nämä nollan molemminpuolin olevat kelit meinaa kyllä aiheuttaa liukkautta, pysyisi vaan pakkasella.
 

Glove

Jäsen
Sain taas itseni maanantaina liikkeelle ja ensimmäinen noin kolmen vartin lenkki takana. Tänään sitten uudestaan. Vauhtihan on lähellä nollaa, mutta eiköhän se parane pikku hiljaa. Voisi ottaa tavoitteeksi juosta puolikkaan ensi vuonna kun tulee 50 mittariin. Tällä kesälle tuskin ehtii siihen kuntoon., että kehtaa lähteä.
 

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ei ole ennen tullut seurattua paljonko sitä tulee vuodessa juostua, mutta tänä vuonna ajattelin huvikseni olla vähän tarkempi ja asettaa itselle varovaisen tavoitteenkin. Eli jos sitä vaikka 1000km saisi täyteen.
Kylläpä olisi mahtava sää juosta, eikä tekisi kyllä päällekään pahaa (varsinkaan tässä maailmantilanteessa), mutta hieman sitkeessä tuntuu korona olevan ja tauko venyy :(

Ensimmäiset 2 kuukautta menivät sinällään ihan tavoitteen tahdissa. Suunnilleen joka toinen päivä suhteellisen kevyitä lenkkejä ja ennen kaikkea juoksemaan lähteminen tuntui aina mukavalta (oli keli mikä tahansa).
 

Fordél

Jäsen
Kuulin hyvän ajatuksen liittyen maantiepyöräilyn ja maastopyöräilyn eroon, mitä tulee niiden merkitykseen pääkopalle: "Ride road bikes to think about your problems, ride mountain bikes to forget them'.

Omasta kokemuksesta tuo sopii hyvin myös juoksuun. Vaikka tavalliselta katu-/hiekkatie-/maantiejuoksulenkiltä palaa oikeastaan aina rentoutuneempana ja paremmalla mielellä, niillä lenkeillä on kuitenkin aikaa kelailla asioita. Metsässä ja poluilla juostessa ei edes oikein pysty ajattelemaan huolia, kun täytyy keskittyä vain itse juoksemiseen. Tekee kyllä hyvää päänupille, kun pääsee keskittymään johonkin ihan muuhun kuin huoliin, työasioihin jne.

Onneksi kohta alkaa päästä taas poluille. Täytyykin koittaa tänä vuonna juosta erityisesti luonnossa. Ehkä jopa päästä takaisin siihen kuntoon, että voisi juosta jonkun polkujuoksukisan hienoissa maisemissa.
 
Viimeksi muokattu:

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Onneksi kohta alkaa päästä taas poluille. Täytyykin koittaa tänä vuonna juosta erityisesti luonnossa. Ehkä jopa päästä takaisin siihen kuntoon, että voisi juosta jonkun polkujuoksukisan hienoissa maisemissa.
Todellakin. Ulkona juokseminen ja liikkuminen on parasta mielenterveyttä. Kiva kun tietää että 4-6 viikon päästä lumet ja sohjot on todennäköisesti vihdoin pois, ja maa kuivempi. Voihan siellä nytkin juosta, mutta aika sohjoa tuo Keskuspuistokin. Metsäpoluilla lunta ihan hemmetisti vielä, eli ei todellakaan olla vielä optimaalisessa juoksukelissä.

Sellasen 20-30km/viikko ajattelin pitää tahtina taas kun hyvä maasto. Ja 8-12km kerralla.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Tänään tuli sitten aloitettua kisakausi kun kävin juoksemassa Helsinki Spring Marathonilla 10 km kisan. Ihan mukava olis taas juosta tapahtumassa talven jälkeen ja samalla pääsi sitten kokemaan myös keväisen sään repertuaarin kun välillä paistoi aurinko, välillä tuli vettä ja välillä räntää. Harmillisesti alle 45 min loppuaika jäi muutamasta sekunnista kiinni, mutta onhan tässä kauden aikana monta mahdollisuutta alittaa se.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Mikä tämä nykytrendi on, että juoksukengissä pitää olla mahdollisimman paksut pohjat? Omassa jalassa aivan karmean tuntuisia, ja kaikin puolin typerän näköisiä kenkiä. Tulee mieleen 90-luku ja Spice girls.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mikä tämä nykytrendi on, että juoksukengissä pitää olla mahdollisimman paksut pohjat? Omassa jalassa aivan karmean tuntuisia, ja kaikin puolin typerän näköisiä kenkiä. Tulee mieleen 90-luku ja Spice girls.
Älä sellaisia osta, on hyllyissä niitäkin jossa ei ole niin paksut pohjat.

Paksupohjaisia juoksukenkiä on ollut aina ja varmasti niitä on tarjolla nyt enemmän kuin ennen, mutta ihan kuten ennenkin myös vähemmän vaimennettua ja maltillisemmalla pohjalla varustettuja on valikoimissa ja jos ne on mieleiset niin sellaiset kannattaa ostaa ihan kuten ennenkin.

Trendejä ei noissa kannata seurailla.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Mäkin tykkään noista paksupohjaisista.

Muuten sanon, että jalat toimivat paremmin kuin elimistö. Korona väsyttää yhä. Olikohan mulla syksylläkin korona, kun oli se totaaliväsymys noin kaksi kuukautta?
 

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Mäkin tykkään noista paksupohjaisista.

Muuten sanon, että jalat toimivat paremmin kuin elimistö. Korona väsyttää yhä. Olikohan mulla syksylläkin korona, kun oli se totaaliväsymys noin kaksi kuukautta?
Paksumpipohjaisia minäkin suosin. Varsinkin alkukeväällä asfaltilla juostessa. Nyt kun pääsee kivituhkahiitolatupohjalle menee vähän ohuempipohjainenkin lenkkari. Hokalla ja Asicsella vuorottelen.
Korona maaluskuun lopulla sotki kaikki tavoitteet tältä vuodelta. Eilen raahustin 8 km. On kyllä raskasta. Jääköhän tämä väsymys loppuiäksi?
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Liverpool, HIFK
Paksumpipohjaisia minäkin suosin. Varsinkin alkukeväällä asfaltilla juostessa.
Tossa se syy varmaan mullakin piilee. Melko iso osa reitistä kovaa pohjaa, kun juoksentelee läpi vuoden (ok, nyt on ollut hiukan taukoa). Kesällä hiukan enemmän vaihtoehtoja reittien suhteen.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Joo, tuosta coronasta ja sen vaikutuksista juoksenteluun vähän.

Mulla oli se long-covid vuodenvaihteessa ja kevättalveen jatkuen, ihanasti iski tilanteessa jossa olin lokakuussa nelikymppisenä laittanut just viikon välein puolikkaan ennätykseni uusiksi pariin kertaan HCR:ssä ja sitten Vantaalla ja aina vaan siitä lisännyt lenkki- ja treenimäärää entisestään loppuvuodesta. Oli sellainen fiilis, että alkaa olla kunto ihan ok! Anteeksi nyt kielenkäyttöni mutta meni aikalailla vituiksi kaikki juoksuun ja siihen peruskuntoon liittyvä, peruskunnon rakentelua ollut viime viikot ja on nyt edelleen, ja lenkkeilystä yllättäen puuttunut se paras hohto kun joulukuun puolestavälistä saakka kaikkien keuhko- ja sydänoireiden jälkeen pääsin heti maaliskuussa eli 3 kk myöhemmin vasta edes kävelemään reippaampaa vauhtia ilman isompia oireita ja tuntemuksia ja siitä aloittamaan lihaskuntoilua jne. ilman että tarvitse pelätä jotain isompaa takapakkia.

Eli nyt olen jokusen viikon hölkötellyt välillä ja just sen takia poikkeuksellisesti aloitellut tekemällä ihan vaan vaikka 5 km lenkkiä + ulkopunttistreeniä ja tuollaista, kun pidempi lenkkeily ei ole ihan sitä nautintoa mitä se vielä joulukuussa helppoudessaan oli, lisäksi olen myös käynyt futiskentällä ja nostellut enemmän punttia ja muuta kaikenlaista. Futiskentällä on se kiva kun voi juoksennella miltä tuntuu, mutta myös ottaa hetkiä pomputteluun ja yläkulmien vetelyyn jne eikä tarvi miettiä että täytyy tauotta juosta vaikka tuntia tai puoltatoista. Saa pidemmmän urheilun ja ulkoilun mutta luontevammilla kävely- ja ihan hitailla hölköttelyillä pallon kanssa leikkien. Välillä sitten oikeinkin rivakasti menty kyllä.

Ja niin, nyt maanantaina lähdin lenkille aikomuksena juosta vaikka sellainen 7 km ja taas ulkopunttiksella siihen lihaskuntoilut päälle, no oho ja rytmihäiriöt iskivät kolmen kilsan kohdalla niin ei muuta kun vaihto kävelyyn ja hiljalleen häntä koipien välissä kotiin.

Notta tällaista! Jää viikonlopun HCR-puolikas väliin. Saa ilmoittaa jos haluaa osallistua mun sijasta!
 
Viimeksi muokattu:

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Mäkin tykkään noista paksupohjaisista.

Muuten sanon, että jalat toimivat paremmin kuin elimistö. Korona väsyttää yhä. Olikohan mulla syksylläkin korona, kun oli se totaaliväsymys noin kaksi kuukautta?
Meikäläinen taas tosiaan suosii ohutpohjaisia tossuja, oli alusta mikä tahansa. Paksuilla pohjilla ja voimakkaalla vaimennuksella häviää tuntuma alustaan kokonaan. Paljasjalkakengät on parhautta, jos ei isompia kivenmurkuloita ole jalkojen alla. Tuntee hienosti alustan muodot. Toki olen kevytrakenteinen, niin ehkä siksi en vaimennusta kaipaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös