The Original Jags kirjoitti:
Ei se nyt aivan noin ole. Asevelvollisuudella ja asevelvollisuudella on eroa. Onko sinusta tosiaan sama asia, että suorittaako asevelvollisuuden 10% vai 90% ikäluokasta?
No selvitäpä sitten se prosenttiosuus, niin jatketaan sitten.
Neuvostoliitto/Venäjä ei ole aloittanut hyökkäyssotaa toisen valtion alueelle sitten vuoden 1980 ja Afganistanin. Tuosta on kuitenkin aikaa jo neljännesvuosisata. Sen sijaan USA on viimeisen vuosikymmenen aikana sotinut Etelä-Amerikassa, Euroopassa ja Lähi-Idässä.
USA:n sota Euroopassa kylläkin sai YK:n hyväksynnän, jos viitannet Jugoslaviaan.
Kysehän on yhä siitä, että Neuvostoliitto hallitsi väkivallalla itäblokkia vielä 15 vuotta sitten ja ei kait sen nyt tarvinnut enää hyökkäillä Baltian maihin tai vast. kun se jo hallitsi niitä muuten.
Edelleenkään en ymmärrä, miksi rinnastat Suomen ja Baltian maat toisiinsa. Suomi ei ollut Neuvostoliiton miehittämä.
Kysehän on vain siitä, että olet jatkuvasti toitottanut sitä ettei Venäjästä ole mitään uhkaa, mutta kun sama itänaapuri on myös Baltian maitten vieressä ja siellä asiaan suhtaudutaan eri tavalla kuin sinä.
Missä Jagr pelasikaan viime kaudella?
Ei historian tuntemisen ole tarkoitus estää elämää. Kyllä keskitysleirien vangitkin ovat käyneet Auschwitzissä vierailemassa.
No tuolla perusteella myös voidaan sanoa, että esim. Baltian miehityksen teki Neuvostoliitto eikä Venäjä, koska Venäjä tänään ei ole sama kuin Neuvostoliitto.
Aivan. Kyse on kuitenkin siitä, että tilanteen muuttuminen vie aikaa ja Neuvostoliiton haamut ovat yhä vahvasti Venäjän toiminnassa mukana.
Niin kauan kuin Venäjä käy totaalista sotaa Tsetseniassa, on varsin vaikea kuvitella, ettei Venäjästä olisi mitään sotilaallista uhkaa kenellekään enää koskaan. Sisäpolitiikkaa kun voi hoitaa muutenkin kuin panssaridivisioonilla.
Uskoakseni kyse on enemmän henkisestä irtiotosta kuin todellisesta sotilaallisesta uhasta. Mutta jos Venäjä sinusta tosiaan on sotilaallinen uhka naapureilleen, niin kerro ihmeessä miksi?
Kuten sanoin, valtio joka luottaa sisäpolitiikassaankin sotilaallisiin ratkaisuihin, ei ole valtio jonka luotettavuus olisi kaikkein korkeimmalla taholla.
Kyse on myös murroksesta, nykymallinen äärikapitalistinen Venäjä ei ole rakennettu kestävälle pohjalle ja tulee ennemmin tai myöhemmin ongelmiin kasvavien luokkaerojen takia. Johtaako tilanne sitten poliittisiin uudistuksiin, vallankumoukseen tai valtion hajoamiseen niin se on eri asia. Jokatapauksessa Venäjä ei ole tälläkään hetkellä sellainen valtio, kuten vaikkapa Ruotsi tai Norja, johon voisi suhtautua suht luottavaisin mielin sotilaallisessa mielessä.
Turvallisuuspolitiikkaa on suunniteltava pitkillä aikajänteillä, eikä tällä hetkellä tilanne ole sellainen, että olisimme 30 vuodenkin kuluttua ehdottomasti rauhanomaisten valtioitten ympäröimänä.