Romanit

  • 1 484 759
  • 3 748
Tila
Viestiketju on suljettu.

dorka

Jäsen
Mitä helvettiä? Jos kauppias ilmoittaa, että hänen kauppaan eivät romanit pääse, niin kyllä tuo nyt herran jestas sentään on nimenomaan etniseen alkuperään perustuvaa syrjintää, joka on YK:n määritelmien mukaan rotusyrjintää eli rasismia.

Se toki ei tule yllätyksenä, että perssuomalaisuuteen kallellaan olevat nimimerkit ovat täällä vääristelemässä asioita.

Toi sun jatkuva perussuomalaisiuuteen/"halla-aholaisuuteen" vetoaminen on kyllä melko hauskuuttavaa. Mielenkiinnolla odotan, että joku tarttui syötiin ja nähdään kunnon internetfight, vihervassari vs perussuomalainen.

Ihan mielenkiinnosta kysäisen, että onko mielestäsi siis tuollaisessa tilanteessa kauppiaan toiminta väärin? Jos vastaus on kyllä, niin mitä sitten asialle pitäisi tehdä, ettei tuo mustalaisväestö kävisi enää ryöväämässä näitä rehellisiä kauppiaita.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Onko tämä kielto koskenut jokaista geneettisesti romanitaustaista ja onko se pantu täytäntöön muiden kuin kansanpukuisten seurueiden? Jos ei ole, niin kyseessä ei ole rasismi, piste.

Tämä nyt menee jo naurettavuuksiin. Eli jos jossain maassa kaikki tummaihoiseksi tunnistettavat teloitettaisiin, mutta sitten joku "Michael Jackson" jätetään teloittamatta, koska hänen neekeriyttään ei tunnisteta, mitä hän etnisesti on, niin silloin teloitukset eivät toteudu mielestäsi rasistisin perustein?
 
Viimeksi muokattu:

Hurricane

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, NY Rangers, Suomi.
kjeh..

Tämä nyt menee jo naurettavuuksiin. Eli jos jossain maassa kaikki tummaihoiseksi tunnistettavat teloitettaisiin, mutta sitten joku "Michael Jackson" jätetään teloittamatta, koska hänen neekeriyttään ei tunnisteta, mitä hän etnisesti on, niin silloin teloitukset eivät toteudu mielestäsi rasistisin perustein?

Hei. Mikään ei ole maailmassa mustavalkoista.. paitsi Michael Jackson.
Jos musuja alettaisiin leirittämään niin vanha kunnon seepra, alias Jackson olisi luultavasti päässyt pälkähästä kun kukaan ei enää muista oliko se ensin valkoinen vai neekeri!

Ja mitä noihin kauppiaiden kyllästymisiin tulee manneja kohtaan, niin ihmekö tuo kun ovat 99% varmuudella varkaissa. Kannatan ehdottomasti oikeutta valita asiakkaansa.

Terveisin Persu.
 

Jannacci

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
"kaikkea rotuun, ihonväriin, syntyperään tahi kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvaa erottelua, poissulkemista tai etuoikeutta, jonka tarkoituksena tai seurauksena on ihmisoikeuksien ja perusvapauksien tasapuolisen tunnustamisen, nauttimisen tai harjoittamisen mitätöiminen tai rajoittaminen poliittisella, taloudellisella, sosiaalisella, sivistyksellisellä tai jollakin muulla julkisen elämän alalla."

Romaninaisten saama hameraha on sitä rasismia puhtaimmillaan. Se on sukupuoleen ja etnisyyteen perustuva taloudellinen etuoikeus, joka ei koske kaikkia. Tästä syrjimisestä pitäisi luopua pikimmiten, vai mitä erku?
 

sunnuntai

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Newcastle united
Monissa isoissa kaupoissa(ei elintarvike) romaanin saavuttua kauppaan sisälle, kutsuvat myyjät joillain järjestelmällä joko varastolta tahi toimistolta yhden/tahi muutaman vähän rotevamman miehen käymään myymälän púolella. 99prosenttisesti tämän havaittuaan kansallisasut poistuvat kaupasta mitään ostamatta.

Minne niillä tulee niin kiire?

Onhan se hienoa jotta näille muutamille kanssa kirjoittajille on tullut vastaan vain rehellisiä ja hyviä romaaneja. Minä olen sellaisiin törmännyt vain meidän kirjahyllyssä.

Vituttaa aivan suunnattomasti lukea, kuinka kertovat heitä kohdanneesta rasismista. Kukaan ei heistä tule maininneeksi mistä tämä rasismi heitä kohtaa johtuu.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Mielestäni on syytä muistaa, että romanit myöntävät monesti itsekin, ettei heihin kannata luottaa.

Nyt en luonnollisesti puhu mistään Romani-liiton virallisesta edustajasta, vaan mm. Etelä-Haagan Shellillä tavatusta kansanryhmän edustajasta, joka totesi minulle suoraan, ettei heihin kannata luottaa, koska he kusettavat heti tilaisuuden tullen.

Millaisia kokemuksia täällä muuten on manneista ja heidän kanssaan (raha)asioimisesta? Olen mielestäni joskus täällä jo kertonut, että kohdallani on yksi tällainen kokemus ja silloinkin jäi luu käteen, romanien puhaltaessa rahat.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ja mitä noihin kauppiaiden kyllästymisiin tulee manneja kohtaan, niin ihmekö tuo kun ovat 99% varmuudella varkaissa. Kannatan ehdottomasti oikeutta valita asiakkaansa.

Taksialalla on ihan yleistä, että romaneja ei oteta kyytiin, elleivät he maksa matkaa etukäteen. Jotkut kuskit eivät viitsi ottaa kyytiin ollenkaan, vaan ajavat ohi. Ja se on ihan oikein, itse ovat maineensa luoneet.

Tällä hetkellä mulla on pari romaniväestöön kuuluvaa työkaveria linja-autoa ajamassa. Mukavia ja reiluja tyyppejä, kuten muutkin, eikä ole heidän kanssaan mitään ongelmia kenelläkään tahi syytä epäillä yhtään mistään. Mistä sitten tunnistaa epärehellisen romanin ja rehellisen romanin? Ihan vaatetuksesta. Jos romani menee kauppaan romanipuku päällä ja saa itselleen erityistarkkailun kauppareissunsa ajaksi, niin se on ihan oikein ja oma valinta. Jos tämä romani sen sijaan menee ns. normaaleissa vaatteissa kauppaan, niin ei häntä silloin mitenkään erityisesti seurata, koska ei ole tarvetta.

Muistan yhden huvittavan tilanteen taksiajoiltani, kun eräs manne yritti saada kyytiä eräältä Helsingin taksitolpalta. Ei suostunut maksamaan matkaansa etukäteen, ei edes osaa siitä ja piti suureen ääneen mölyä siitä, kuinka heitä aina syrjitään ja mukamas ihan täysin ilman syytä. No ei päässyt kyytiin, mutta ilmoitti asian taksitarkastajalle, joka tuli paikalle ja tietysti puolueettomana tyyppinä käski seuraavana jonossa olleen taksin ottamaan mannen kyytiinsä, kuten toki taksitarkastajan pitääkin. Kun matka oli lopussa, ja tuli maksun aika, yritti manne ottaa jalat alleen eli ns. juoksutaksin. Kaukaa viisaana taksikuski oli kuitenkin lukinnut ovet, joten ei onnistunut. Selvisi, ettei mannella mitään rahaa ollut, tai ainakaan halua maksaa matkaansa, mikä nyt oli jo täysin selvää alusta asti. Sittenpä taksi ottikin suunnaksi lähimmän poliisiaseman, ja vei mannen sinne, ja taksikuski "kuittasi" näin itselleen reilun tunnin turhaa ja palkatonta työtä ja taksiautoilijalle ylimääräisiä, täysin turhia kuluja. Mutta nimimerkki erku ja muut kaltaisensa ovat onnellisia tapauksen johdosta, sehän on selvä.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Mutta nimimerkki erku ja muut kaltaisensa ovat onnellisia tapauksen johdosta, sehän on selvä.

Ei tule yllätyksenä, että juuri sinä olet jälleen kerran taas niin pihalla kuin ihminen vain voi olla.

Minä en erityisemmin ole onnellinen siitä, että joku yksilö syyllistyy lievään petokseen.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Minä en erityisemmin ole onnellinen siitä, että joku yksilö syyllistyy lievään petokseen.

Mutta aivan varmasti sinusta oli täysin oikein ja olet onnellinen siitä, että taksikuskin piti ottaa romani kyytiinsä, vaikka kaikki tiesivät jo alun alkaenkin, että heppu ei tule matkaansa maksamaan, koska siitä ei ollut mitään epäselvyyttä. Romani sai ajella taksilla ilmaiseksi vähän aikaa ja taksiautoilija sekä myös yhteiskunta lisää kuluja asian johdosta, mikäs sen mukavampaa. Pääasia, että romanille tuli hyvä mieli, kun onnistui taas vähän käyttämään yhteiskuntaa hyväkseen?
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Ei tule yllätyksenä, että juuri sinä olet jälleen kerran taas niin pihalla kuin ihminen vain voi olla.

Ei kannattaisi syyttää toisia pihalla olemisesta jos itse on niin kaukana reaalitodellisuudesta, ettei mahdu koko kortteliin tai edes kaupunkiin vaan on syvällä metsässä.

Kannattaisi muutenkin jättää ne kaltevat pinnat ja olkiukot vähemmälle, samoin kuin hekumoinnit joillain mustien teloituksilla ja Michael Jacksoneilla, vaikka aihe varmasti sinua jollain lailla kiihottaa. Vaatii kyllä poikkeuksellista erityislahjakkuutta hypätä ongelmia aiheuttavien jengien asusteista mustien joukkomurhaamiseen. Miksi kukaan haluaisi joukkomurhata kaikki mustat? Kuulostaa hyvin vainoharhaiselta maailmankatsomukselta, jos tuommoinen tulee ylipäätään mieleen.

Edelleenkään et ole kyennyt tai halunnut kommentoida tämänkin asian perimmäistä lähtökohtaa eli sitä, että romanitaustaisen henkilön saama kohtelu ei ole rasismia jos romanitaustainen henkilö liikkuu kansanpuvussa seurueessa, koska syy mahdolliseen erityiskohteluun ei johdu etnisestä taustasta tai rodullisista syistä vaan siitä, että kansanpukuinen seurue on rinnastettavissa jengien liiviporukoihin tai skinheadien kaljupää-pilotti-maihari-asusteisiin.

Ei kyse ole skinhead-jengin kohtelusta "rasistisesti" jos kebab-myyjä ei halua sellaisia tiloihinsa, eikä kyse ole "rasismista", jos poliisi tarkkailee Helvetin Enkelien kerhotaloa. Sama pätee kansanpukuisiin seurueisiin kaupassa. Ongelmien ennakointi todennäköisyyksien ja kokemusperäisten profilointien perusteella ei ole rasismia, vaikka yksikään edellä mainituista ryhmistä ei syyllistyisi mihinkään juuri sillä kertaa.

Voihan sitä skinienkin parissa olla monikulttuurinen pasifisti, joka voisi närkästyä kokemastaan epäluulosta ja erityistarkkailusta ja siitä, että hänet rinnastetaan rasistisesti rasistiksi.

Samoin Helvetin Enkelien parissa voi olla täysin rauhanomainen, lainkuuliainen kansalainen, joka ihmettelee miksi poliisi ratsaa koko kerhotalon vaikka vain osa yksilöistä on kenties syyllistynyt henkilökohtaisen päätöksen jälkeen huume- ja väkivaltarikollisuuteen ja muut ovat autuaan tietämättömiä, että tiloissa olevia huumeita ja aseita aiotaan käyttää rikollisiin tarkoitusperiin.

Skini voi aina kasvattaa hiukset päähän, liivijengiläinen jättää liivit pois ja ostaa Nissanin - ja kansanpukuinen voi aina jättää pussihousut tai varasteluhameen pois. Ei kukaan romania pakota noudattamaan tai jatkamaan keskiaikaisia verikostoperinteitä ynnä muita tapoja sen enempää kuin kukaan pakottaa valtaväestönkään edustajaa pukeutumaan samalla tavoin kuin isoisä pukeutui.

Vanhan sanonnan mukaan "vaatteet tekevät miehen" - mutta rasismi ei siihen liity millään lailla.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Ei kannattaisi syyttää toisia pihalla olemisesta jos itse on niin kaukana reaalitodellisuudesta, ettei mahdu koko kortteliin tai edes kaupunkiin vaan on syvällä metsässä.

Heh. Kyllä teille persujen jutuille saa ainakin nauraa.

Kannattaisi muutenkin jättää ne kaltevat pinnat ja olkiukot vähemmälle, samoin kuin hekumoinnit joillain mustien teloituksilla ja Michael Jacksoneilla, vaikka aihe varmasti sinua jollain lailla kiihottaa. Vaatii kyllä poikkeuksellista erityislahjakkuutta hypätä ongelmia aiheuttavien jengien asusteista mustien joukkomurhaamiseen. Miksi kukaan haluaisi joukkomurhata kaikki mustat? Kuulostaa hyvin vainoharhaiselta maailmankatsomukselta, jos tuommoinen tulee ylipäätään mieleen.

Niin, minusta tuntuu, että sinä ja Kisapuisto olette enemmän niitä olkiukkoja viljelleet, peruspersu-tyyliin. Vähemmän yksinkertainen ihminen tajuaisi, että tuo mustien teloittamiseen liittyvä vertaukseni oli tarkoitettu osoittamaan aiemmin esittämäsi logiikan järjettömyys eli se, että yhden vähemmistön jäsenen normaali kohtelu osoittaisi ettei rasismia esiinny, vaikka muita kyseisen vähemmistön jäseniä kohdeltaisiin eriarvoistavasti.. En ole järin yllättynyt, että sinä et pointtia tajunnut, vaan mouhoat jostakin hekumoinneista. Jätetään nämä hekumoinnit Halla-aholle ja hänen fanipojilleen, jooko.

En minä tiedä kuka haluaisi murhata kaikki mustat, toivottavasti ei kukaan. Reaalimaailmassa sellaisiakin aatteita teidän laitaoikeistolaisten keskuudessa on historian saatossa esiintynyt.
 

Nick Neim

Jäsen
Hjallis saa halutessaan päättää, ettei Hartwallille tule yksikään HIFK-paidassa kävelevä fani sisään, oli kyseessä musta, valkoinen tai vaikkapa keltaisen värinen henkilö.

Kauppias saa päättää, ettei hänen kauppaansa tule ketään kansanpuvun kantajaa, oli senkin kantaja romani, saamelainen tai vaikkapa turkulainen. Musta tai valkoinen. Eihän tuossa ole mitään tekemistä etnisen alkuperän kanssa.

Sen verran vielä aihetta sivuten, etten ole rasisti, vaan pikemminkin roturealisti. Näin varsinkin romanien kohdalla.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Kauppias saa päättää, ettei hänen kauppaansa tule ketään kansanpuvun kantajaa, oli senkin kantaja romani, saamelainen tai vaikkapa turkulainen. Musta tai valkoinen. Eihän tuossa ole mitään tekemistä etnisen alkuperän kanssa.

Niin, mutta tässähän oli kyse nimenomaan romaneista. Oliko se paki77, joka kysyi, että tekeekö kauppias väärin kieltäessään romaneilta pääsyn kauppaan. Ei tuossa puhuta mistään kansallispuvuista, vaan yhdestä etnisestä ryhmästä. Se on sitten jotain mustien nuolien harhaista vääristelyä, että keskustelu siirretään koskemaan jotain kansallispukuja, jotka ovat tämän kiellon kannalta täysin epäoleelliset.
 

Nick Neim

Jäsen
Niin, mutta tässähän oli kyse nimenomaan romaneista. Oliko se paki77, joka kysyi, että tekeekö kauppias väärin kieltäessään romaneilta pääsyn kauppaan. Ei tuossa puhuta mistään kansallispuvuista, vaan yhdestä etnisestä ryhmästä. Se on sitten jotain mustien nuolien harhaista vääristelyä, että keskustelu siirretään koskemaan jotain kansallispukuja, jotka ovat tämän kiellon kannalta täysin epäoleelliset.

Mikäli asia tosiaan oli näin, niin pahoittelut. Olisi kai voinut tarkemminkin lukea ketjua ennen kuin rupesin vastailemaan.

Tai siis itse asiassa tuota toista ketjua, koska ilmeisesti sitä alkuperäistä keskustelua ei käyty täällä..
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Edelleenkään et ole kyennyt tai halunnut kommentoida tämänkin asian perimmäistä lähtökohtaa eli sitä, että romanitaustaisen henkilön saama kohtelu ei ole rasismia jos romanitaustainen henkilö liikkuu kansanpuvussa seurueessa, koska syy mahdolliseen erityiskohteluun ei johdu etnisestä taustasta tai rodullisista syistä vaan siitä, että kansanpukuinen seurue on rinnastettavissa jengien liiviporukoihin tai skinheadien kaljupää-pilotti-maihari-asusteisiin...

...Skini voi aina kasvattaa hiukset päähän, liivijengiläinen jättää liivit pois ja ostaa Nissanin - ja kansanpukuinen voi aina jättää pussihousut tai varasteluhameen pois. Ei kukaan romania pakota noudattamaan tai jatkamaan keskiaikaisia verikostoperinteitä ynnä muita tapoja sen enempää kuin kukaan pakottaa valtaväestönkään edustajaa pukeutumaan samalla tavoin kuin isoisä pukeutui.

Vanhan sanonnan mukaan "vaatteet tekevät miehen" - mutta rasismi ei siihen liity millään lailla.

Minusta kauppias, joka seuraa epäilyttäviä ryhmiä ei ole rasisti, mutta moni tässäkin ketjussa yleistyksiä kirjoitellut on.

Tulevaisuuden kannalta tärkeintä olisi suhtautua niihin romaneihin positiivisesti, jotka haluavat olla osa yhteiskuntaa, oli heillä hameet tai ei. Kuten sanoin eilen, töihin haluavan nuoren romanin on noustava iso mäki, paljon suurempi kuin kantaväestön nuorten.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Ei tuossa puhuta mistään kansallispuvuista, vaan yhdestä etnisestä ryhmästä. Se on sitten jotain mustien nuolien harhaista vääristelyä, että keskustelu siirretään koskemaan jotain kansallispukuja, jotka ovat tämän kiellon kannalta täysin epäoleelliset.

Mitä ovat nämä kansallispuvut, joista hoet? Romanit käyttävät kansanpukuja, eivät kansallispukuja. Se on sitten joitain erkujen harhaista vääristelyä ja surkeaa yleissivistyksen puutetta, että keskustelu siirretään koskemaan jotain kansallispukuja, vaikka romanit käyttävät kansanpukuja.

Se on yksi ja sama, mitä paki77 on jossain toisessa ketjussa saattanut sanoa, älä siirrä ongelmiasi toisille nimimerkeille.

Kuten TosiFani totesi, niin kauppias, joka seuraa epäilyttäviä ryhmiä ei ole rasisti. Moni muu sen sijaan voi olla: vaikkapa sellainen henkilö joka jankuttaa jostain perssuomalaisuudesta ja joka latelee omia, syrjiviä ja solvaavaksi tarkoitettuja mutta sellaisena latteasti epäonnistuvia mouhoamiskommentteja jostain halla-aholaisuudesta. vaikka ei Halla-aho ole ottanut esille mustien joukkomurhaamista - sinä otit, ja aihe tuntuu olevan sydäntäsi lähellä.

Mutta eipä kai muuta ole odotettavissa, kun argumentaatiotaidot ovat sitä tasoa, että pitää keksiä romaniaiheen sijasta jotain neekeriholokausteja ja lietsoa niillä itseään hysteriaan Michael Jacksonin tahdissa. Sellaiset jos mitkä ovat niitä epäolennaisuuksia, joista kerkeästi muita lähdet syyttelemään. Siitä sentään saat plussaa, ettet ehtinyt vielä natsikorttia heittämään pöytään Godwinin lain mukaisesti, mutta kaipa se vain ajan kysymys on.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Mitä ovat nämä kansallispuvut, joista hoet? Romanit käyttävät kansanpukuja, eivät kansallispukuja. Se on sitten joitain erkujen harhaista vääristelyä ja surkeaa yleissivistyksen puutetta, että keskustelu siirretään koskemaan jotain kansallispukuja, vaikka romanit käyttävät kansanpukuja.

Hienoa. Olet tässä todellakin keskustelun ytimessä.

Se on yksi ja sama, mitä paki77 on jossain toisessa ketjussa saattanut sanoa, älä siirrä ongelmiasi toisille nimimerkeille.

Tämä vetää melkein sanattomaksi. Itse lainaat tähän ketjuun toisesta ketjusta viestini, joka on suora vastaus paki77:n esittämään kysymykseen. Ja sitten alat jauhamaan, että kyseessä ei ole rasismi, koska kansallispuvut, korjaan kansanpuvut. Ja nyt sitten väität, että tuolla paki77:n viestillä ei ole mitään väliä. Kuinka sekaisin oikein mahdat olla?
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Hjallis saa halutessaan päättää, ettei Hartwallille tule yksikään HIFK-paidassa kävelevä fani sisään, oli kyseessä musta, valkoinen tai vaikkapa keltaisen värinen henkilö.

Kauppias saa päättää, ettei hänen kauppaansa tule ketään kansanpuvun kantajaa, oli senkin kantaja romani, saamelainen tai vaikkapa turkulainen. Musta tai valkoinen. Eihän tuossa ole mitään tekemistä etnisen alkuperän kanssa.

Juurikin näin. Jos kauppias sanoo, että romanien kansanpuvuissa ei ole hänen kauppaansa asiaa, niin silloin ei ole. Ei, vaikka sen kansanpuvun vetäisi päälleen pesunkestävä neekeri tai maitoakin vaaleampi valkonaama.

Tulevaisuuden kannalta tärkeintä olisi suhtautua niihin romaneihin positiivisesti, jotka haluavat olla osa yhteiskuntaa, oli heillä hameet tai ei. Kuten sanoin eilen, töihin haluavan nuoren romanin on noustava iso mäki, paljon suurempi kuin kantaväestön nuorten.

Romani työllistyy ihan siinä missä kuka tahansa muukin ja täysin samoin reunaehdoin ja kriteerein. Toki jos ihminen menee työhaastatteluun kansanpuvussaan, niin saattaahan se työllistyminen olla astetta hankalampaa, mutta kyllä se on silloin ihan sen romanin itsensä tekemä ja täysin tietoinen valinta.

Toki se työllistyminen on siinä mielessä hankalampaa, että romaniväestö ei ole perinteisesti viitsinyt noita kouluja hirveästi käydä, ei edes sitä peruskoulua. Mutta ihan yhtä vaikeaa on sen kouluttamattoman kantaväestöön kuuluvankin saada töitä. Ja kyllähän sekin on tietysti totta, että ei se ole sen lapsen vika, jos hän ei kouluja käy jos vanhemmat ei siihen millään tavalla rohkaise. Jos romanit alkaisivat käydä järjestelmällisesti peruskoulunsa loppuun ja sen jälkeen vielä hankkia itselleen ammatin, niin työllistymisessä ei olisi mitään esteitä. Mutta kun vanhempia ei kiinnosta patistaa lapsiaan koulunkäyntiin, niin ei lapsi silloin siellä koulussa käy. Kun vanhemmat eivät ole hankkineet itselleen ammattia eivätkä viitsi käydä töissä, niin mistä lapsi saisi esimerkin että hänenkään pitäisi niin tehdä? Päinvastoin jos lapsi koko elämänsä saa kuvan, että todellinen romani ei kouluja käy eikä työskentele vaan rahaa saa sossusta vaikkapa hameeseen, niin peli on hänen osaltaan menetetty jo alkuunsa. Jos lapsi saa koko elämänsä mallia siitä, että isä ja äiti, sedät, enot, tädit ja kaikki lähisukulaiset ovat vähän väliä vankilassa ja se on ihan ok ja kuuluu heidän kulttuuriinsa, niin mitä voi olettaa että mitä siitä lapsesta tulee? Ja tämä sitten periytyy eteenpäin, kun tämä lapsi kasvaa itse aikuiseksi ja saa omia lapsia.

Eikä tämä koske pelkästään romaneja, vaan ihan samalla tavalla vaikkapa somaleita tai omasta tahdostaan sossun avuilla eläviä suomalaisperheitä. Se malli, mikä kotoa saadaan, perityy lapsille. Ja häneltä eteenpäin, ellei joku katkaise sitä perinnettä. Ja miksi katkaisisi, jos ei ole mikään tarve eikä yhteiskuntakaan siihen millään tavalla kannusta?

Ei se ole työnantajan vika, että hän ei palkkaa peruskoulut kesken jättänyttä romania, kun parempiakin hakijoita on olemassa. Ei se ole yhteiskunnan vika, että romani ei saa työtä tai kokee joutuvansa seuratuksi asioidessaan kaupassa kansanpuvussaan. Se on ihan heidän itsensä vika ja ihan he itse voisivat muuttaa asioiden kulun hyvin nopeastikin. Mutta kun ei ole kiinnostusta paria hyvää poikkeusta lukuunottamatta.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Toki se työllistyminen on siinä mielessä hankalampaa, että romaniväestö ei ole perinteisesti viitsinyt noita kouluja hirveästi käydä, ei edes sitä peruskoulua. Mutta ihan yhtä vaikeaa on sen kouluttamattoman kantaväestöön kuuluvankin saada töitä. Ja kyllähän sekin on tietysti totta, että ei se ole sen lapsen vika, jos hän ei kouluja käy jos vanhemmat ei siihen millään tavalla rohkaise. Jos romanit alkaisivat käydä järjestelmällisesti peruskoulunsa loppuun ja sen jälkeen vielä hankkia itselleen ammatin, niin työllistymisessä ei olisi mitään esteitä. Mutta kun vanhempia ei kiinnosta patistaa lapsiaan koulunkäyntiin, niin ei lapsi silloin siellä koulussa käy. Kun vanhemmat eivät ole hankkineet itselleen ammattia eivätkä viitsi käydä töissä, niin mistä lapsi saisi esimerkin että hänenkään pitäisi niin tehdä? Päinvastoin jos lapsi koko elämänsä saa kuvan, että todellinen romani ei kouluja käy eikä työskentele vaan rahaa saa sossusta vaikkapa hameeseen, niin peli on hänen osaltaan menetetty jo alkuunsa. Jos lapsi saa koko elämänsä mallia siitä, että isä ja äiti, sedät, enot, tädit ja kaikki lähisukulaiset ovat vähän väliä vankilassa ja se on ihan ok ja kuuluu heidän kulttuuriinsa, niin mitä voi olettaa että mitä siitä lapsesta tulee? Ja tämä sitten periytyy eteenpäin, kun tämä lapsi kasvaa itse aikuiseksi ja saa omia lapsia.

Eikä tämä koske pelkästään romaneja, vaan ihan samalla tavalla vaikkapa somaleita tai omasta tahdostaan sossun avuilla eläviä suomalaisperheitä. Se malli, mikä kotoa saadaan, perityy lapsille. Ja häneltä eteenpäin, ellei joku katkaise sitä perinnettä. Ja miksi katkaisisi, jos ei ole mikään tarve eikä yhteiskuntakaan siihen millään tavalla kannusta?

Ei se ole työnantajan vika, että hän ei palkkaa peruskoulut kesken jättänyttä romania, kun parempiakin hakijoita on olemassa. Ei se ole yhteiskunnan vika, että romani ei saa työtä tai kokee joutuvansa seuratuksi asioidessaan kaupassa kansanpuvussaan. Se on ihan heidän itsensä vika ja ihan he itse voisivat muuttaa asioiden kulun hyvin nopeastikin. Mutta kun ei ole kiinnostusta paria hyvää poikkeusta lukuunottamatta.

Kirjoituksesi edustaa hienolla tavalla sellaisia ennakkoluuloja, joita voi rasismiksi kutsua.

Minä puhuin sellaisista romaneista, jotka haluvat opiskella ja tehdä töitä, en niistä jotka haluavat olla yhteiskunnan ulkopuolella. Jostain syystä sinulle kuitenkin tuli kova tarve kirjoittaa perinteinen vuodatus romanien toiminnasta. Tätä esiintyy paljon myös työnantajien ja esimerkiksi opettajien parissa, eihän romani voi olla hyvä työntekijä tai opiskelija.

Romanin on huomattavasti vaikeampi työllistyä, ihan sinun kaltaisten ihmisten ennakkoasenteiden takia. Mitä veikkaat, jos samaa työpaikkaa hakee Pekka ja Allan, joiden paperit ja kokemus ovat tasan, kumpi saa työpaikan?

Ja romanit muuten yleensä kahlaa sen peruskoulun jotenkin läpi, syystä tai toisesta.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Romanin on huomattavasti vaikeampi työllistyä, ihan sinun kaltaisten ihmisten ennakkoasenteiden takia. Mitä veikkaat, jos samaa työpaikkaa hakee Pekka ja Allan, joiden paperit ja kokemus ovat tasan, kumpi saa työpaikan?

Samaa mieltä.

Helsingin yliopistossahan tehtiin joku melko laaja kenttätutkimus, jossa lähetettiin saman sisältöisiä työhakemuksia siten, että vaihdeltiin hakijan nimeä suomalaisen ja venäläisen nimen välillä. Tutkimuksen perusteella sen venäläisen nimen omaavan henkilön piti lähettää kaksinkertainen määrä hakemuksia päästäkseen yhtä moneen haastatteluun kuin suomalaisen nimen omaavan hakijan.

Oman arvioni mukaan romanit ovat tässä katsannossa vielä heikommassa jamassa kuin venäläistaustaiset.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Omalla ammattialallani, tai niillä kaikilla joissa olen tutkinnot suoritettuani toiminut, on asemasta riippuen enemmän tai vähemmän korkeat opinto- ja kokemusvaatimukset. Tuolla on vaikeaa kuvitella, että yksinomaan selkeästi rasistisiin asenteisiin ja ennakkoluuloihin perustuen erittäin potentiaalinen hakija jätettäisiin haastattelematta. En sano etteikö näin olisi voinut tapahtua, mutta epäilen suuresti.

Olen ollut palkkaamassa reilun 15 vuoden aikana koko joukon asiantuntija- ja päällikkötason ihmisiä, lukenut nelinumeroisen määrän hakemuksia, ja haastatellut satoja henkilöitä. Yhden ainoan tapauksen muistan, jonka perusteella saatoin päätellä hakijan mahdollisesti ainakin osittain mustalaistaustaiseksi. Hakemus ei johtanut haastatteluun, koska vahvemmiksi arvioimiani hakijoita oli kymmeniä. Näistäkin vain muutama haastateltiin. Oikeastaan em. romanin (?) hakemus oli tyypillinen kepillä jäätä -kokeilu, jolla ovet eivät aukene kuin aniharvoin.

Ehkäpä edustamillani aloilla ei varmaan jatkossakaan tule vastaan romanitaustaisia työnhakijoita ihan lähivuosina kuin sattumalta. Voisin kuitenkin kuvitella, että vuosikymmenten kuluessa tätä tapahtuu hiljalleen enenevästi. Pitkälle kouluttautuminen ei ole vieläkään ihan tavanomaisin tarina romanipiireissä, mutta tällainen on ymmärtääkseni selvästi yleistymään päin. Jos korkeakoulututkinnon suorittaneiden osuus romaneissa yleistyy, niin tämä näkyy vääjäämättä myös työmarkkinoilla. Ihan varmasti romanihakija joutuu tekemään kovasti työtä ja panemaan kaikkensa peliin päästäkseen ns. vahvalle oksalle, mutta toivotan kuitenkin myös heidät mukaan kisaamaan työpaikoista.

Jos saisin nykyisellä alallani eteeni kriteerit täyttävän hakemuksen henkilöltä joka on todennäköisesti romani, niin melkeinpä tuo epäilykseni voi olla hänelle jopa eduksi haastattelukutsua ajatellen. Jos ko. romani on opiskellut ja hankkinut näyttöjä niin paljon, että on yltänyt tuohon pisteeseen, niin riittävän monet esteet ja lasikatot on jo läpäisty. Silloin kyse ei voi olla ihan turhasta tyypistä.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Romanin on huomattavasti vaikeampi työllistyä, ihan sinun kaltaisten ihmisten ennakkoasenteiden takia. Mitä veikkaat, jos samaa työpaikkaa hakee Pekka ja Allan, joiden paperit ja kokemus ovat tasan, kumpi saa työpaikan?

Riippuu, minkälaisia henkilöitä Pekka ja Allan olisivat. Jos molemmilla on puoliksi suoritettu ammattikoulututkinto, ja joitain pätkätöitä siellä täällä, niin hyvin todennäköisesti Pekka saa paikan.

Sen sijaan jos molemmilla olisi vaikkapa ylempi korkeakoulututkinto ja pidempiaikainen työsuhde alla hyvillä suosituksilla, niin sanoisin että sillä etunimellä tai suomen kielen murteella ei ole merkitystä lainkaan. Tästä palataankin siihen, että tämän kaltaisia Allaneita on valitettavan vähän.

Se on sitten vaikeampi kysymys, että pitäisikö rekrytoijia "syyllistää" romanien syrjimisestä. Sitä se toki osaltaan on, mutta toisaalta se on myös normaalia riskienhallintaa. Rekrytoinnista jotakin ymmärtävät tietävät, ettei ne paperit ja työkokemus ole kaikki kaikessa, ainakaan yksityisellä sektorilla. Positioon pitää valita henkilö, jolla on kyvyt työn suorittamiseen, mutta jonka pitää myös muilta ominaisuuksiltaan olla sopiva yritykseen ja kyseiseen tehtävään. Esimerkiksi edustus- tai myyntityössä siitä manneaksentista ja Mercedes/McLaren -liiveistä on väkisinkin haittaa - ei siksi että se heikentäisi henkilön kompetenssia työhön sinänsä, vaan siksi että se aiheuttaa asiakkaissa tai liikekumppaneissa tiettyä skeptisyyttä.

Romanien työllistyminen on ihan varmasti haastavaa, mutta minun mielestäni ongelma ei ratkea sillä että syytellän työnantajia rasisteiksi. Ongelma ratkeaa sillä että pyritään poistamaan ne ennakkoluulot. Ja tämän pitäisi lähteä ihan romaniväestöstä itsestään. Yhteiskunta voi tehdä parhaansa auttaakseen asiaa, mutta niin kauan kuin enemmistö romaneista ei tähän halua tai pyri tekemään muutosta, niin ongelma ei tule poistumaan. Ja se ongelma ei siis ole rasistiset ja ennakkoluuloiset työnantajat, vaan ne syyt tälle rasismille ja ennakkoluuloille.

edit. Lisättäköön vielä loppuun että olen samaa mieltä Pisimmän Kääpiön kanssa siinä, että korkeammissa tehtävissä romanius saattaa olla jollain tapaa jopa etu. Se, että romanitaustainen henkilö on vaikkapa hankkinut korkeakoulututkinnon ja että hänellä on ylipäätään riittävät taustat hakeakseen korkeampia tehtäviä, osoittaa että hän pystyy varmasti pitkäjänteiseen työhön, ja saavuttamaan tavoitteensa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös