Kirjoituksesi edustaa hienolla tavalla sellaisia ennakkoluuloja, joita voi rasismiksi kutsua.
Jos sun mielestä tuo lainaamasi kirjoitukseni oli rasistinen, niin siitä vaan. Kiinnostaa aika vähän sun mielipide tässä asiassa.
Minä puhuin sellaisista romaneista, jotka haluvat opiskella ja tehdä töitä, en niistä jotka haluavat olla yhteiskunnan ulkopuolella.
Aivan, sinä taas kerran puhut ilmeisesti ihan toisesta asiasta mistä kirjoitit. Jos puhutaan romaneista ja heistä johtuvista/heihin kohdistuvista ongelmista, niin puhutaan sitten. Sä taas yrität keskittää keskustelun pelkästään niihin ns. kunnollisiin romaneihin, ja jättää sen yhteiskunnan normien ulkopuolelle jäävän romaniosan keskustelun ulkopuolelle, kun puhutaan kuitenkin romaneista kokonaisuudessaan. Eli haluat keskittää keskustelun tasan yhteen prosenttiin koko romaniväestöstä ja jättää 99 % sen ulkopuolelle. Ei onnistu.
Romanin on huomattavasti vaikeampi työllistyä, ihan sinun kaltaisten ihmisten ennakkoasenteiden takia. Mitä veikkaat, jos samaa työpaikkaa hakee Pekka ja Allan, joiden paperit ja kokemus ovat tasan, kumpi saa työpaikan?
Riippuu työpaikasta. Ihan varmasti jossakin paikassa syrjitään, eikä oteta mannea edes haastatteluun, mutta mitä sitten? Niin joissakin paikoissa syrjitään naisia, joissakin miehiä, joissakin ulkomaalaisia ja joissakin suomalaisia. Mutta ei se syrjiminen lopu siihen, että työnantajat pakotetaan ottamaan ketään sellaista haastatteluun, joita he eivät halua ottaa, palkkaamisesta puhumattakaan. Jos työnantaja syrjii jotakin ihmistä ihan minkä syyn takia tahansa vaikka se syrjitty olisi ihan oikeasti pätevämpi kuin muut, niin sehän on sen työnantajan tappio mitä suurimmissa määrin ja työnantaja on tällöin idiootti. Sen sijaan jos työnantajalla on kaksi ihan yhtä pätevää hakijaa, joista toinen on romani ja toinen ei ole, ja hän ei ota sitä romania koska ei vaikkapa halua itse työskennellä romanin kanssa, niin mitäs syrjintää se silloin on jos se toinenkin oli kuitenkin ihan yhtä pätevä? Jos hän tälläisessä tapauksessa ottaisi kuitenkin sen romanin töihin ihan vain sen takia, koska se on romani, niin eikös hän silloin syrjisi sitä toista hakijaa ihan samoin perustein?
Riippuu, minkälaisia henkilöitä Pekka ja Allan olisivat. Jos molemmilla on puoliksi suoritettu ammattikoulututkinto, ja joitain pätkätöitä siellä täällä, niin hyvin todennäköisesti Pekka saa paikan.
Sen sijaan jos molemmilla olisi vaikkapa ylempi korkeakoulututkinto ja pidempiaikainen työsuhde alla hyvillä suosituksilla, niin sanoisin että sillä etunimellä tai suomen kielen murteella ei ole merkitystä lainkaan. Tästä palataankin siihen, että tämän kaltaisia Allaneita on valitettavan vähän.
Samoin jos Pekka menee haastatteluun ihan normaaleissa vaatteissa ja Allan paukkaa paikalle perinnepuvussa, niin kyllä silläkin on varmasti merkitystä. Ihan kuin jos se Pekka tulisikin paikalle työhaastatteluun Helsingissä Sampo-pankin vahtimestarin paikkaa koskien vaikkapa Pohjanmaan kansallispuvussa, niin kyllä se haastattelija saattaisi hetken epäröidä, että mikä meininki.
Romanien työllistyminen on ihan varmasti haastavaa, mutta minun mielestäni ongelma ei ratkea sillä että syytellän työnantajia rasisteiksi. Ongelma ratkeaa sillä että pyritään poistamaan ne ennakkoluulot. Ja tämän pitäisi lähteä ihan romaniväestöstä itsestään. Yhteiskunta voi tehdä parhaansa auttaakseen asiaa, mutta niin kauan kuin enemmistö romaneista ei tähän halua tai pyri tekemään muutosta, niin ongelma ei tule poistumaan. Ja se ongelma ei siis ole rasistiset ja ennakkoluuloiset työnantajat, vaan ne syyt tälle rasismille ja ennakkoluuloille.
Nykymaailmassa kaikki on joidenkin todellisuudesta vieraantuneiden ihmisten mielestä aina ja lähtökohtaisesti yhteiskunnan vika. Ihmisissä itsessään ei ole koskaan mitään vikaa, ja nimimerkit Tosifani ja erku vain vahvistavat tätä kuvaa omilla kommenteillaan. Kun romani ei pääse töihin, se on yhteiskunnan vika. Ei sen romanin, ei missään nimessä.
Riippuu vähän työpaikasta. Meinaan, että toimii tuo toiseenkin suuntaan. Esim. Pekka on työkokemusta omaava ansioitunut bussikuski ja muuttaa perhesyistä Helsinkiin, hakien myös alansa töitä. Pekka ei saa duunia, koska paikan saa saman ikäinen Mohammed, joka on juuri saanut kortin handuun. Syynä se, että Pekka kuuluu kantaväestöön ja koska "positiivinen" syrjintä.
Toki tuokin vaikuttaa, mutta myös se että reilut kymmenen vuotta ajanut Pekka on palkkataulukon yläpäässä ikälisien vuoksi, ja vastavalmistunut Mohammed taas alapäässä. Tuntipalkan ero on n. 1,60 euroa, ja se on aika paljon se jos työpanos on kuitenkin sama.
Osaako muuten joku kertoa, kuinka paljon romaneja on bussikuskeina Stadissa? Lasketaanko heidätkin kantasuomalaisiksi ja siten joutuvat myös syrjinnän kohteeksi? Koska he tykkäävät kovasti ajella autoilla, niin luulisi että kursseille hakisi romaneja pilvin pimein?
Täällä pääkaupunkiseudulla on romaneja linja-autonkuljettajina max. 10. Linja-autonkuljettajakursseilla niitä on aina silloin tällöin ja kohtalaisen jatkuvasti, mutta jostakin syystä iso osa heistä ei työllisty kovin pitkäksi aikaa kortin saatuaan. Moni kyllä siis suorittaa kortin, ja käy harjoittelut läpi, mutta kun ilmeisesti huomaavat että ihan oikeasti pitäisi niitä töitä tehdä ja olla ajoissa, niin se ei kiinnostakaan. Osaa kiinnostaa, mutta toista osaa taas ei.
Vähän asiaa sivuten, en tunne yhtäkään romania joka ajaisi taksia. Se toki lähes kaikilla tyssää siihen, että jos meinaa ajaa taksiliitteen, ei saa olla rikosrekisteriä viimeiseltä viideltä vuodelta. Yhteiskunnan vika tämäkin ja kaameaa syrjintää, tulee Tosifani meille kohta varmaan kertomaan. En myöskään ole ikinä nähnyt yhdenkään romanin ajavan kuorma-autoa tai rekkaa. En kyllä myöskään yhdenkään mustan miehen.