Viestin lähetti Viikate
Kaloista:
Ryöstökalastus on toki ikävä asia sekin, mutta eikö kuitenkin kalanviljelyksellä ravinnoksi tuotettu kalakilo kuormita ympäristöä enemmän kuin kalastettu? Vaikka ryöstökalastus elinkeinona voikin olla vahingollisempi kuin kalanviljely elinkeinona, luulisi sen olevan kuitenkin suhteellisesti parempi vaihtoehto. Siis luulisi, tämä on pelkkää mutu-pohdintaa vailla kovia faktoja.
Tämä on kieltämättä ongelmallinen tilanne, kyseessä on kaksi kehnoa vaihtoehtoa, eikä välttämättä toiseen panostaminen missään tapauksessa lopeta toisen "harrastamista". Varsinkin, tuntuu hyvin vaikealta kuvitella, että kalanviljelyyn panostaminen automaattisesti lopettaisi holtittoman ryöstökalastuksen. Jotain kuitenkin olisi mielestäni tehtävä, meno tällaisenään ei voine jatkua kovinkaan kauaa mikäli haluamme uskotella itsellemme merissä vallitsevan ekologisesti tasapainoisen tilan.
Tarkastellaampa kalanviljelyä niin eettiseltä kuin ekologiselta kannalta niin parannettavaa löytyy. Varsinkin alueellisesti kalanviljely rasittaa luontoa hyvin paljon, mikäli viljelyä harrastetaan altaissa jotka on sijoitettu avoveteen. Taasen kaukoidässä harrastetaan varsin paljon viljelyä keinotekoisilla altailla jotka sijaitsevat maalla, myös riisipeltoja käytetään kalanviljelyyn ko. alueella. Tämä on huomattavasti parempi vaihtoehto niin ekologisesti kuin eettisesti, mutta ei sillä ratkaista meidän ongelmia.
Uudenlaisten allasratkaisujen kehittäminen lienee eräs vaihtoehto jolloin kalanviljely muuttuu eettisesti hyväksyttävämmäksi. Samalla on panostettava luonnon rasittavuuden vähentämiseen, tai muussa tapauksessa alueelliset ongelmat pysyvät ennallaan.
Tarkastellaampa hivenen ryöstökalastusta.
Verrattuna kalanviljelyyn, ryöstökalastus aiheuttaa meren ekologiselle tasapainolle kokonaisuudessa huomattavasti suurempaa vahinkoa. Ongelma tietenkin ratkeaisi sillä, että ryöstökalastus lopetettaisi, mutta tällaisten kansainvälisten sopimusten tekeminen, ja etenkin, niiden noudattaminen ja valvonta on äärimmäisen hankalaa.
Nyt on jo havaittavissa lukuisten kalalajien vähenemistä, mm. tonnikalan saalismäärät pysyvät ennallaan tai liki ennallaan mutta vain sillä seurauksella, että saaliskalojen keskimääräinen koko pienenee pienenemistään. Mitä tästä seuraa, sitä ei liene tarvitse kertoa. On laajoja merialueita joilta tonnikala on kalastettu liki loppuun, tämä yleensä tarkoittaa sitä, että ongelma on suurempi kuin on ennakoitu. Alueelliset kannan romahtamiset voivat johtaa siihen, että koko kanta romahtaa tulevaisuudessa.
Ryöstökalastuksen ongelmana on myös se, että kalastettaessa jokin kalakanta alueellisesti tyystin loppuun - tai pahimmassa tapauksessa koko maapallon laajuisesti - seuraa siitä se, että ravintopyramidissa tapahtuu suuria ennakoimattomia muutoksia ja siinä tapauksessa kun perusta murenee seuraukset tuntuvat koko ketjussa pohjalta huipulle. Tällainen suuntaus on havaittavissa joidenkin äyriäisten ja kalalajien kohdalla jotka ovat luomassa sitä perustaa.
Muutamat suuret hetulavalaat (kuten ryhävalas, sillivalas ja sinivalas) käyttävät ravinnokseen myös pieniä kaloja, ja monin seuduin kalastus on vaikuttanut myös näiden kalakantojen kokoon ja siitä taasen seuraa se, että alueelle tiettyinä vuodenaikoina syömään saapuvat valaat löytävät "tyhjän ruokapöydän". Tämä voi pidemmällä aikavälillä vaikuttaa heikentävästi valaskantoihin, itseasiassa eräillä seuduilla sen on havaittu vaikuttavan jo niihin. Aivan samoin vaikutus tuntuu muissakin kuin suurissa hetulavalaissa, kaikki ravintopyramidin huipulla elävät joutuvat siitä jossain määrin kärsimään.
Ryöstökalastuksen ongelmana on vielä kalastusvälineiden aiheuttamat tuhot, pitkät laahusverkot tai ajoverkot, sekä pitkäsiimat koukkuineen aiheuttavat huomattavaa vahinkoa muillekin kuin saaliskaloille. Ne eivät todellakaan valikoi saaliita, vaan niihin kuolee vuosittain jopa satojatuhansia muita mereneläviä linnuista valaisiin (pääasiassa delfiineihin) ja haihin.
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kahdesta pahasta vähemmän paha on kalanviljely, varsinkin jos sitä tullaan tulevaisuudessa kehittämään niin eettiset kuin luonnonsuojelulliset näkökannat huomioon ottaen. Siinä missä kalanviljely vaikuttaa paikallisesti jolloin sen vaikutukset on paremmin ennakoitavissa, ryöstöviljely vaikuttaa kokonaisvaltaisemmin merten ekosysteemiin. Tai näin minä asian olen ymmärtänyt lukemani ja tutkimani perusteella.
vlad#16.