Rasismista

  • 82 100
  • 992
Viestin lähetti Fläppis
Perkele, kun ei löydy sitä tilastoa, joka oli noin vuosi sitten Hesarissa tms., jossa oli ulkomaalaisten suorittama rikollisuus suhteutettuna koko väkimäärään. Mä sen vielä etin ;)

Tuo tilasto on näemmä jo poistettu hesarin sivuilta. Tälläiseen tilastosivuun törmäsin. Toki tuo on varmasti aatteen miehen tekemä, joten ei varmaan kannata aivan kaikkea uskoa.
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
(Helsingin Sanomat 06/2002)

Suomalaiset työttömät ovat toivotonta sakkia

Maahanmuuttaja saa painaa

Tyonantajat ovat huomanneet, että maahanmuuttajista löytyy hyviä työntekijöitä, jotka tulevat töihin aamulla eivätkä unohdu juhlimaan edes tilipäivänä. Suomalaiset työttomät ovat sensijaan monien mielestä jo ihan toivotonta sakkia.

Katso, tuleeko trains!" liikenneopettaja Samuli Honkonen muistuttaa Abdel Taiebia.
___
Junia ei tule, ja Taieb kääntää sinisen bussin kohti Helsingin rautatieasemaa.
___
Bussi tottelee Taiebia jo melko hyvin. Liian tiukat käännökset uhkaavat tosin välillä veistää kimpaleen tien varteen pysäköidyistä autoista, liikennemerkit on piilotettu pahansuovasti ja ihmiset juoksentelevat suojateille miten sattuu. Mutta tämähän on vasta ensimmäinen orientoiva kurssi.
___
Ajot jatkuvat juhannukseen. Sen jälkeen Taieb ja muut yhdeksän kurssilaista voivat hakea elokuussa alkavaan kuljettajakoulutukseen.
Jos kaikki menee hyvin, Abdel Taieb ajaa ensimmäisen HKL:n vuoronsa ensi keväänä.
___
Egyptistä 17 vuotta sitten Suomeen muuttanut Abdel Taieb on odottanut pitkään, mutta nyt hän on vihdoin saamassa kunnon otteen suomalaisesta työelämästä. Niin on moni muukin ulkomaalainen.
___
Keskustelu ulkomaisesta työvoimasta leimahtaa aina, kun uusi tutkimus todistaa Suomen
tarvitsevan satojatuhansia siirtotyöläisiä tai kymmenientuhansien virolaisten haaveilevan muutosta Suomeen. Silloin vierastyövoima
tuntuu pelottavalta hyökyaallolta, joka vain odottaa murtumistaan Suomen rajalla.
___
Tosiasiassa ulkomaalaiset eivät tule Suomeen jättiaaltona vaan pieninä laineina, jotka lyövät rantaan joka päivä. Eikä maahanmuuttajien tuloa
ratkaista rajoilla vaan tuhansissa suurissa ja pienissä yrityksissä, jotka eivät ajattele Suomen väestökehitystä, globalisaatiota tai muitakaan suuria asioita. Niiden pitää vain saada hommat hoidettua.
___
Parin viime vuoden aikana yhä useampi ala on joutunut pahan työvoimapulan kynsiin. Vaikka
työttömyys pysyy sitkeästi kymmenen prosentin tuntumassa, Suomessa on pulaa sekä huippuosaajista että tavallisista duunareista:
bussikuskeista, metallimiehistä, tarjoilijoista ja siivoojista.
___
Kun työnantajat etsivät väkeä, vastakkain ovat yhä useammin suomalainen pitkäaikaistyötön ja maahanmuuttaja. Siinä vertailussa
suomalaisella ei ole juuri mahdollisuuksia.
___
"Puolentoista vuoden ajan on näkynyt, että työnantajien asenne ulkomaalaisiin on muuttunut myönteisemmäksi alalla kuin alalla",
kertoo maahanmuuttajiin erikoistunut työvoimaneuvoja Aila Honkanen
Helsingin työvoimatoimistosta.
___
Vuoden 2001 lopussa työvoimatoimistoissa oli 23_500 ulkomaista työnhakijaa, joista 14_150 oli työttömänä. Maahanmuuttajien työttömyys on laskenut pahimpien vuosien 50 prosentista jo 30 prosenttiin - ja vielä parempaa on luvassa.
___
"Teollisuudessa, palveluissa ja kuljetusalalla on paljon kysyntää, mutta toimistotöihin kieli luo vielä korkean kynnyksen", Honkanen sanoo.
___
Jo Suomessa olevien lisäksi maahan saapuu koko ajan keikkatyöläisiä työlupa taskussaan.
Lupa voidaan myöntää sellaisiin töihin, joihin ei maasta löydy tekijöitä. Suurin ryhmä ovat kesäiset mansikanpoimijat, mutta perässä
seuraavat it-ammatit, metallimiehet, rekka- ja bussikuskit sekä keittiötyöt.
___
Alkuvuodesta työlupia on myönnetty ennätysvauhtia. Jos tahti pysyy
samana, keikkatyöläisiä puurtaa Suomessa tänä vuonna peräti 30_000.
___
Miten tämä on mahdollista, kun samaan aikaan yli 300_000 suomalaista on ilman työtä?
___
Vievätkö ulkomaalaiset suomalaisten työpaikat vai eikö työ enää kelpaa suomalaisille?
___
"Siksi, että he tulevat aamulla töihin!"
___
Liikennealan ammattioppilaitoksen rehtori Tuula Leiri ei turhia kiertele, kun häneltä kysyy, miksi ulkomaalaisia koulutetaan erikoiskursseilla bussikuskeiksi, vaikka kortistostakin löytyisi 794
työtöntä kuljettajaa.
___
Leiri muistuttaa, että bussikuskin työ vaatii tiukkaa sitoutumista. Jos bussi ei tule, 20 kiukkuista matkustajaa soittaa heti ja valittaa.
Leirin mielestä pitkään työttömänä olleen on lähes mahdoton siirtyä näin vastuulliseen työhön.
___
"Jos on ollut työttömänä yli vuoden, niin kyllä se on jo aika vaarallinen aika. Hyvin vähän me otamme pitkäaikaistyöttömiä."
___
Abdul Taieb on ehtinyt kokeilla monia ammatteja. Viisi viime vuotta hän on ajanut taksia.
___
"Se oli raskasta. Paljon öitä ja viikonloppuja, mutta silti aina sama prossapalkka."
___
Bussi kääntyy Topeliuksenkadulle liian tiukasti ja on ottaa liikennemerkin kyytiin. Opettaja Honkonen huokaa syvään.
___
"Take it easy, ei mitään kiirettä."
___
Bussin ohjaaminen on ulkomaisten oppilaiden vaikeuksista pienin. Suomen kielen pitäisi
sujua ainakin auttavasti, olisi totuttava suomalaiseen liikennekulttuuriin ja työelämän tavatkin tulisi tuntea.
___
"Varsinkin aikakäsitykseen joudumme usein panostamaan aika voimakkaasti. Ulkomaalaisten pitää oppia, että kello kahdeksan tarkoittaa kahdeksan nolla nolla eikä puolta tuntia myöhemmin", Samuli Honkonen sanoo.
___
Ratkaiseva käännekohta HKL:ssä koettiin laman aikana. Aikaisemmin yhtiössä järjestettiin palkallisia kursseja, joille tuli paljon suomalaisia ammatin vaihtajia. Nyt kuskeiksi koulutetaan työttömiä.
___
"Fiksummat suomalaiset kaverit ovat jo työllistäneet itsensä tavalla tai toisella. Ei siellä ole enää paljon sellaisia, joilta työelämään
siirtyminen onnistuisi", Honkonen sanoo.
___
Maahanmuuttajatkin ovat usein pitkäaikaistyöttömiä, mutta heidän työttömyysvuotensa ovat kuluneet yleensä koulun penkillä. Nyt he ovat valmiita tarttumaan toimeen.
___
Ulkomaalaiselle paikka HKL:n työvoimakurssilla on lottovoitto, sillä se avaa tien varmaan työpaikkaan ja 16_00-2_000 euron kuukausipalkkaan.
___
Liikennealan ammattioppilaitoksesta on valmistunut jo 200 ulkomaalaista 20 maasta. Elokuussa alkavalla kurssilla yli puolet oppilaista on jälleen kerran maahanmuuttajia.
___
"Totaalinen muutos tapahtui noin 4-5 vuotta sitten. Sen jälkeen ulkomaalaisten määrä on
lisääntynyt nopeasti."
___
Siivousfirma Pikku-Noidan markkinointipäälliköllä Tuija Lohkovaaralla on selvä käsitys siitä, miksi siivoustyöt ovat jäämässä ulkomaalaisille.
___
"Laman aikana siivoojat ajettiin kortistoon, eivätkä he sieltä enää lähde, siivoamaan ainakaan. Siivoojilla on kaikkein huonoimmat palkat, 6,15 euroa tunti. Paljon helpommalla pääsee, kun makaa kotona, juo olutta ja hakee työvoimatoimistosta rahaa."
___
Monet siivousfirmat tuskailevat työvoimapulaa, mutta ei Pikku-Noita. Yrityksen siivoojista jo 80 prosenttia on maahanmuuttajia, nuoria
afrikkalaisia miehiä.
___
"Suomalaiset eivät enää tiedä, kuka meillä siivoaa", työnjohtaja Eve Holopainen huokaa ja osoittaa ympärilleen ravintola Teatterissa.
___
Joskus taloyhtiöiden isännöitsijät kysyvät varovasti, että onko teillä töissä niitä ulkomaalaisia, mihin Holopainen pamauttaa: ei meillä paljon muita olekaan.
___
Holopaiselle on se ja sama, minkä värinen ihminen moppia heiluttaa, kunhan tulee puhdasta jälkeä. Siksi hän ei halua palkata suomalaisia.
___
"Vuosi sitten palkkasin suomalaisen, ja sen jälkeen päätin, että sai olla viimeinen kerta. Suomalaisen työssäolo katkeaa ensimmäisenä
tilipäivänä, ja siinä sitä sitten saa hakea avaimia ja vaihdella hälyjä."
___
Holopainen ei hätkähdä, kun hänelle huomauttaa, että työttömyyskortistosta löytyy 7_871 työtöntä siivoojaa.
___
"Ne pitäisi saada sieltä jotenkin pois. Eivät ne ole enää sillä tavalla työttömiä työnhakijoita."
___
Siivoojiakin edustavan Palvelualojen ammattiliiton PAM:n puheenjohtajan Maj-Len Remahlin mielestä työnantajien asenteet työttömiin ovat pelottavaa kuultavaa.
___
"Jos sanotaan suoraan, ettei enää kelpaa, niin kyllähän jokainen voi omalta kohdaltaan miettiä, miten kauhealta se tuntuu."
___
Työttömyyden edessä ei Remahlin mielestä saa nostaa käsiä pystyyn.
___
"En ymmärrä, miksei työttömiä voisi kouluttaa niin, että he taas kelpaisivat työelämään. Varmaan on niitäkin, jotka ovat tosiaan niin loppu, etteivät pysty enää edes kouluttautumaan, mutta ei heitä varmasti enemmistö ole."
___
Remahl varoittaa, että työttömien lopullinen katkeroituminen voi ajaa heidät rasistisiin tai äärioikeistolaisiin liikkeisiin.
___
"On tämä aika huolestuttavaa. Pikkuhiljaa se voi nostattaa meilläkin samanlaisia asenteita kuin muualla Euroopassa."
___
Työministeriön maahanmuutto-osaston erikoissuunnittelijan Olli Soraisen mielestä maahanmuuttajia ja suomalaisia työttömiä on turha
asettaa vastatusten.
___
"Se on helpoin keino nostattaa tunteenomaista väittelyä, mutta eihän tämä ole mikään nollasummapeli, jossa yhden työpaikka on toiselta pois. Kun työpaikat täyttyvät, talouden pyörät pyörivät ja syntyy uusia työpaikkoja. Niin kaikki hyötyvät."
___
Soraisen mielestä Suomessa olisi jo aika ryhtyä sijoittamaan vierastyövoima kansantalouden kirjanpidossa tulojen eikä menojen puolelle.
___
"Meillä ajatellaan vielä ulkomaalaisia pelkästään humanitäärisestä näkökulmasta ja laskeskellaan, kuinka paljon yksi kosovolaispakolainen veronmaksajille maksaa. Ei ole opittu laskemaan, kuinka paljon ulkomaalaiset kasvattavat kansantalouden kakkua."
___
Sorainen siis kääntää kuvion ylösalaisin: ulkomaalaiset eivät vie suomalaisilta töitä vaan tuovat rahaa, jolla maa pidetään pystyssä -
ja maksetaan niitä työttömyyskorvauksiakin.
___
Sorainen kuvaa työttömien tilannetta lähes samoin sanoin kuin rehtori Tuula Leiri ja markkinointipäällikkö Tuija Lohkovaara.
___
"En tiedä, onko tätä moraalisesti oikein sanoa, mutta kortistossa olevasta työvoimasta iso osa on päässyt vaurioitumaan_._._."
___
Ravintola Teatterin siivousporukan vastaavana toimii ghanalainen Augustine Twenetsoah-Kodua. Hän siivoaa joka aamu vähintään viisi tuntia, mutta joskus hänet hälytetään hommiin iltapäivisinkin.
___
"Ei tämä nyt niin raskasta ole", Twenetsoah-Kodua vakuuttaa. "Paljon raskaampaa oli poimia kookospähkinöitä Ghanassa."
___
Twenetsoah-Kodua opiskelee Helsingin yliopistossa kansantaloustiedettä. Hän valmistelee juuri graduaan strategioista,
joilla valtiot kilpailevat monikansallisista yrityksistä.
___
Pikku-Noidan siivoojien joukossa on paljon yliopisto-opiskelijoita. Viikonloppupäivystäjä on valmis eläinlääkäri ja datanomi. Juristi lähti juuri asianajajaksi Kanadaan.
___
"Kyllä tässä aika usein joutuu häpeämään. Yksikin asiakas soitti ja valitti, että teidän siivooja on varmaan vahingossa heittänyt tietokoneen disketin roskiin, eihän se tietenkään tiennyt, mikä se edes oli", Eve Holopainen muistelee.
___
Twenetsoah-Kadoa haaveilee työpaikasta jossain suuressa monikansallisessa yrityksessä. Silloin hän olisi nähnyt työelämän molemmat ääripäät, noussut pohjalta huipulle.
___
"Tulet sitten tänne asiakkaaksi. Silloin on meidän vuoromme pokkuroida", Teatterin ravintolapäällikkö Ahti Juuso nauraa.
 

Cube

Jäsen
Aika mielenkiintoinen keskustelu tosiaan käynnissä. Harmi, että pystyn vasta tässä vaiheessa liittymään kunnolla mukaan. No, yritetään vähän kiriä..

Alkuun haluan kuitenkin todeta, että mielestäni Suomen pakolaispolitiikasta ja muista vastaavista aiheista pitää toki pystyä keskustelemaan ilman, että heti ollaan leimaamassa toista rasistiksi. Toisaalta, mielestäni näistä asioista keskusteltaessa olisi myöskin tärkeää, että pakolaisuuden vastustajat eivät turvautuisi etnisten loukkausten viljelyyn. Tässä ketjussa tältä ollaan onneksi suurimmaksi osin vältytty, vaikka onhan tuonne muutamaan viestiin valitettavasti jokunen "rättipää" ja "paksuhuuli" eksynyt. Ei anna kirjoittajasta kovin älykästä kuvaa.

Mutta nyt näihin kommentteihin..

Viestin lähetti Fläppis
Tulee monesti mieleen, että millainen minä olisin jos joutuisin pakenemaan omasta maastani (elintasopakolaiset on vielä homma erikseen) johonkin tuntemattomaan maahan. Veikkaan, etät yrittäisin sopeutua mahdollisimman hyvin kyseiseen maahan ja luulen, että en lähtisi ryöstelyn ynnä muun ilkivallan kautta yrittämään. Valitettavasti moni Suomeen tulevista pakolaisista tekee juuri niin.
Luonnollisesti tunnet näin. Olet kasvanut turvallisessa ja tasapainoisessa Suomessa, jossa massaan sulautuminen on olennainen osa kulttuuria.. En missään nimessä väitä, että valehtelet - itsekin uskon, että yrittäisin elää maan vaatimalla tavalla. Tosiasia kuitenkin on, että on kovin helppo puhua, kun ei ole olemassa mitään vaaraa siitä, että joskus joutuu asiaa ihan käytännössä kokeilemaan.

Yritäpä asettua pakolaisen asemaan, vaikka se vaikeaa onkin.. Monet pakolaisista ovat joutuneet kasvamaan sodan keskellä ja sitten viettäneet ties kuinka pitkän aikaa jollain kämäisellä pakolaisleirillä. Suomeen pääseminen on hieno mahdollisuus, jota lähes jokainen pakolainen varmasti arvostaa.. Asiassa on kuitenkin myös runsaasti negatiivisia puolia: Perhettä - tai ainakin sukua - on jäänyt taakse, Suomeen saapuessa vastassa odottaa järjetön kylmyys ja pimeys (voi olla Afrikassa koko ikänsä viettäneelle aikamoinen shokki) ja kulttuurin tavat ja säännöt ovat monelta osin aivan erilaisia ja uusia. Asiaa tuskin auttaa myöskään se, että paikallinen kansa ei halua herra tai rouva pakolaista tänne, ja tekee asian taatusti myös selväksi. Töiden suhteen on mitään muuta kuin paskaduunia oikeastaan turha odottaa.

Eihän mikään ylläolevasta ryöstelyä ja raiskauksia oikeuta, mutta on mielestäni todellakin otettava huomioon, että suurin osa (MuTua) pakolaisista saapuu Suomeen erittäin huonoista ja epävakaista oloista. Sodassa olleiden miesten vaikeuksista sopeutua kotiin palattuaan normaalielämään on olemassa kasapäin esimerkkejä (mm. USA:n Vietnam-veteraanit, Suomessakin muistaakseni näitä ongelmia oli paljon), silti pakolaisten odotetaan sopeutuvan välittömästi yhteiskunnan menoon.. Onko tämä realistista?

Ei ole missään nimessä oikein sanoa, että pakolaisten sopeutumisongelmat ovat vain toisen "leirin" vika, vaan kyllä syytä löytyy niin suomalaisista kuin pakolaisista.. Yksilö on rikollisesta toiminnastaan luonnollisesti viime kädessä aina itse vastuussa. Kuitenkin jo niin yksinkertaiset asiat kuin tuo tunne siitä, että minua ei haluta tänne saattavat olla ratkaisevia tekijöitä siinä prosessissa, joka johtaa tuohon rikollisuuteen. Eihän tätä asiaa koskaan arkielämässä ajattele, mutta esimerkiksi Afrikassa vierailleet suomalaiset toteavat usein epäilevien, jossain määrin jopa vihamielisten katseiden olevan erittäin vaivaava ja ahdistavakin asia.. Kuinka moni tässä ketjussa pakolaisia kritisoiva keskustelija on joskus yrittänyt millään tavoin tehdä pakolaisen olon tervetulleeksi? Kuinka moni on suoranaisesti yrittänyt tutustua pakolaiseen?

Noista raiskauksista vielä sen verran, että niiden takana olevat syyt ovat mielestäni kohtalaisen selviä. Tai ainakin voisi kuvitella, että esim. somalimiehet ajautuvat noihin tekoihin muutoksen shokin ja ahdistuksen tuloksena. Islam-maissa mies on kuningas, joten joillekin tuottaa varmasti suuria vaikeuksia asettua Suomessa rivimiehen rooliin.
Toinen tekijä saattaa olla se, että äärimmäisen tiukkojen islamilaisten lakien alaisuudessa eläminen purkautuu sitten Suomessa valitettavana röystövillittelynä..

Oli miten oli, jossain vaiheessa matkalla maasta X Suomeen tuo muutos ihmisen psyykessä kuitenkin varmasti tapahtuu, koska en mitenkään jaksa uskoa, että kukaan (tai ainakaan moni) pakolainen lähtisi tänne raiskaus ja ryöstely mielessään.
 

Cube

Jäsen
Viestin lähetti vanha herra
Nyt sinä yleistät. Eivät kaikki 50-vuotiaat työttömät hitsarit dokaa lähiöbaarissa valtion tukiaisilla, jotkut ehkä, mutta eivät kaikki
Juuh.. Eivätkä kaikki ”rättipäät” yritä tappaa turisteja arabimaissa uskonnon takia, jotkut ehkä, mutta eivät kaikki
 

Cube

Jäsen
Edelleen rasismista

Viestin lähetti -Kantor-
Rasismihan tarkoittaa alunperin sitä, että toinen rotu asetetaan toista rotua korkeampaan arvoon. Suomessa tällaisia ns.rotuoppineita ei ole ehkäpä kuin liimahöyryissään kaupungilla riehuvat skinheadit ja vähitellen kuoleva vanha ikäpolvi, joka elää edelleen 50-luvun härmäläisessä maailmassaan.
Sitä, oliko sanan alkuperäismerkitys noin yksipuolinen, en tiedä, mutta ainakin nykyään Suomalaisen sivistyssanakirja määrittelee rasismin näin:
"Rasismi: rotuerottelu, rotuennakkoluulot, rotusyrjintä, rotukiihkoilu, oman rodun suosiminen"
"Rasisti: henkilö, joka harjoittaa rotusyrjintää tai jolla on rotuennakkoluuloja, rotukiihkoilija"

Viestin lähetti -Kantor-
Mitä rasismi sitten on nykyaikana? Se on sitä, että maahanmuuttoaiheisessa keskustelussa se on rasisti, joka on maahanmuuttoa vastaan. Näin tapahtuu, vaikka "rasistin" jokainen mielipide olisikin perusteltu kyllin hyvin ja keskustelu on asiallinen vailla minkäänlaisia väkivallankehoituksia.
- Täytyy tässä kohdin olla eri mieltä.. Mielestäni rasismi voi olla rasismia myös ilman väkivaltaa tai väkivallankehoituksia. Sitähän rasismi nykyään suurimmaksi osaksi on.

Viestin lähetti -Kantor-
Tätä kutsutaan mielipiderasismiksi, jota juuri nämä rasisminvastaiset viherpipertäjät harjoittavat. Media on suorittanut aivopesunsa ja asennekasvatuksensa ilmeisesti kyllin hyvin, koska asioista ei voi enää edes keskustella. Mitäpä sille voisikaan tehdä kun suurin osa nuoristamme ovat zombieita, jotka seuraavat silmät sokeina sitä mitä televisio ulostaa aukostaan?
Ja jälleen ollaan eri mieltä :) Minä kun olin siinä uskossa, että media on rasistinen. Ei ehkä niinkään Suomessa (tosin mistä minä sen tietäisin? Olen sitä aivan liian lähellä pätevän arvion tekemiseen), mutta maailmalla noin yleisesti ottaen ainakin. Mikä on mielestäsi median rooli pakolaiskeskustelun tuhoajana? Taidan olla asennekasvatuksen uhri, koska minulla ei ihan oikeasti ole harmainta aavistusta..

Ja omien kokemusteni mukaan suurin osa zombie-nuorista ovat kylläkin joko pakolaisuutta vastaan (ilman faktoja) tai sitten suoranaisia rasisteja.

Viestin lähetti -Kantor-
Vaikka en kannata tarpeetonta väkivaltaa, niin uskoisin jokaisella Suomeen muuttavalla somaalillakin olevan tiedossa, että täällä saattaa joutua rasismin uhriksi. Silloin on ainakaan turha kitistä siitä, että Suomessa he ovat kaltoin kohdeltuja.
Eli ulkomaalaisia pitäisi saada kohdella miten sattuu, koska ainahan he voivat takaisin painua, jos kohtelu ei miellytä? Mielestäni tuo nimen omaan on modernia rasismia puhtaimmassa muodossaan. Suomeen saa tulla, mutta vain jos ei erotu joukosta, tekee paskatyötä ja pitää turpansa loppuun asti kiinni. Uudistettua orjuutta.

Toivottavasti käsitin kommenttisi väärin.

Ja jos vielä jaksat, niin mielellään kuulisin lisää tarpeellisesta ja tarpeettomasta väkivallasta ja niiden eroista? Nuo kun ovat varsin subjektiivisia käsitteitä.

Viestin lähetti -Kantor-
Rasismia on muutoinkin ollut pitkään ja tulee aina olemaan, ei sitä mihinkään saada kitkettyä. Varsinkaan asennekasvatuksella.
Aika fatalistinen ja mielestäni jopa järjetön asenne.. Vaikka vielä nykyäänkin ollaan hyvin kaukana siitä, mitä minä kutsuisin suvaitsevaisuudeksi ja tasa-arvoksi, on ihan viime vuosikymmeninäkin tapahtunut valtavia edistysaskelia rasismin kitkemiseksi maailmasta. Yhdysvaltojen orjuuspäivistäkin on vielä aikaa alle 150 vuotta. Maailmanhistoriallisesti katsottuna tuollainen luku on niin pieni, että mielestäni on todella pessimististä sanoa, että rasismista ei koskaan tulla pääsemään eroon. Ei se ehkä lopu vielä sinun ja minun elinaikana, mutta maailma tulee todennäköisesti jatkamaan pyörimistään vielä pitkään meidän (poltto)hautaamisen jälkeen.

Tuohon äskeiseen voisi myös sanoa, että pakolaisia on ollut pitkään ja tulee aina olemaan, joten ehkä olisi jo korkea aika keksiä jokin tapa, joka edistäisi suvaitsevaisuutta molemmin puolin ja antaisi kaikille mahdollisuuden elää tässä maassa.


Loppuun vielä mielestäni aika mielenkiintoinen teksipätkä, joka toi jokunen päivä sitten kokeisiin lukiessani mieleen tämän ketjun ja pakolaisuuskeskustelun yleensä.. Tuntuu kyllä suhteellisen naurettavalta lainata koulukirjaa, mutta kokeillaan nyt tätäkin kerran. Psykologiaa siis ja projektiot kyseessä:

"Projektio toimii vieläkin tiedostamattomammin niissä tilanteissa, joissa hyväksymme ihmiset vain, jos he ovat samanlaisia kuin me itse, ja torjumme ne, jotka ovat olemukseltaan hyvin erilaisia. Saatamme viihtyä vain niiden ihmisten parissa, jotka pitävät samasta musiikista kuin me, ja muilla on mielestämme huono musiikkimaku. Vakavampia tilanteita syntyy, kun olemme siinä määrin samaistuneet omaan kansallisuuteemme ja kulttuuriimme, ettemme voi antaa elintilaa muiden kulttuurien edustajille."

Tämä ilmeisesti sitten on sitä asennekasvatusta :)

Miettikääpä sitä.
 
Viimeksi muokattu:

Fläppis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans

Luonnollisesti tunnet näin. Olet kasvanut turvallisessa ja tasapainoisessa Suomessa, jossa massaan sulautuminen on olennainen osa kulttuuria..

Yritäpä asettua pakolaisen asemaan, vaikka se vaikeaa onkin.. Monet pakolaisista ovat joutuneet kasvamaan sodan keskellä ja sitten viettäneet ties kuinka pitkän aikaa jollain kämäisellä pakolaisleirillä.

Harvinaisen totta. On todella vaikea eläytyä pakolaisen asemaan. Olisikin itseasiassa mielenkiintoista tietää kuinka paljon Suomeen tulevista pakolaisista on "sodan keskeltä".

Jotenkin on jälleen se pieni MUTU, joka sanoo, että suurin osa Suomeen tulevista pakolaisista on nimenomaan kohdemaan parempiosaisia.

Itse pitäisin tärkeämpänä, että turvapaikan saisivat ne todellisuudessa sitä tarvitsevat. Usein näillä ei ole kuitenkaan mitään mahdollisuutta edes kuvitella jättävänsä maan, jossa asuvat. Tämä on mielestäni sääli. Näillä ketkä tulevat Suomeen, ei suurimmalla osalla olisi mitään hätää omassa maassaan.

Palaan huomenna paremmassa kunnossa astialle. Aika vahva kumara heikentää kirjoitustaitoa.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Fläppis:
Itse pitäisin tärkeämpänä, että turvapaikan saisivat ne todellisuudessa sitä tarvitsevat. Usein näillä ei ole kuitenkaan mitään mahdollisuutta edes kuvitella jättävänsä maan, jossa asuvat. Tämä on mielestäni sääli.

Joo-o,tämä on asia mitä olen itse monesti ihmetellyt. Yleensäkin luulisi että pakolaisiksi lähtevistä 90% on naisia ja lapsia mutta Suomeen tulevista ei näytä olevan (puhtaasti MUTU-pohjalta menen,sen mukaan mitä Oulun katukuvasta olen saanut käsitystä).

En muutenkaan usko siihen että ne kaikista huono-osaisimmat tänne tulevat. Kuinka niin voisikaan olla? Tulevathan pakolaiset huonoista olosuhteista ja sekavassa tilassa olevista maista,on aivan varma että siellä pystyy rahalla saamaan enemmän aikaan kuin vaikka Suomessa mitä tulee virkamiesten yms lahjomiseen ja omien etujen ajamiseen. Rikkaan perheen vesa saadaan luultavasti helposti esim Suomeen pienillä lahjoituksilla ja väärennetyillä papereilla.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
"Remahl varoittaa, että työttömien lopullinen katkeroituminen voi ajaa heidät rasistisiin tai äärioikeistolaisiin liikkeisiin."

näinhän on tainnut käydä jo.
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
Viestin lähetti vanha herra
Niin no, tunnen minä tällaisiakin tapauksia, mutta kylmä fakta vaan on se että yleisesti ottaen eivät nämä vanhana työttömäksi jääneet, ainakaan helpolla, saa töitä, vaikka itseään olisivat koko työuransa ajan kouluttaneet
Ongelma on siinä, että näillä yli 50-vuotialla ei ole tiedot ajantasalla tai osataan hyvin kapean sektorin työtehtäviä. Koko työhistorian ajan pitää pystyä kehittämään itseään ja laajentamaan tietotaitoaan.

Esim. 50-vuotialla metallimiehillä on se ongelma, että ei osata käyttää uusimpia laitteita. Monet sorvit yms... ovat tänä päivänä hyvin teknisiä laitteita ja vaativat tietotekniikan sekä englannin kielen osaamista.

No sitten sinä tunnet ison joukon poikkeustapauksia, tai he ovat kuuluneet ns. keskiluokkaan, mitä tämä mainitsemani henkilö ei ole, enkä minäkään.
Onko pienviljelijä tai tehtaan maalari keskiluokkaa?
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
FARSSI
Re: Edelleen rasismista

Viestin lähetti Cube
Sitä, oliko sanan alkuperäismerkitys noin yksipuolinen, en tiedä, mutta ainakin nykyään Suomalaisen sivistyssanakirja määrittelee rasismin näin:
"Rasismi: rotuerottelu, rotuennakkoluulot, rotusyrjintä, rotukiihkoilu, oman rodun suosiminen"
"Rasisti: henkilö, joka harjoittaa rotusyrjintää tai jolla on rotuennakkoluuloja, rotukiihkoilija"

Eiköhän jokainen asia noista ole rinnasettavissa tuohon mitä sanoin. Eli siis siihen, että oma rotu asetetaan muita korkeammalle. Sanakirjoissa kun yleensä yksi simppelikin asia voidaan selittää niin usealla eri sanalla.

Viestin lähetti Cube
- Täytyy tässä kohdin olla eri mieltä.. Mielestäni rasismi voi olla rasismia myös ilman väkivaltaa tai väkivallankehoituksia. Sitähän rasismi nykyään suurimmaksi osaksi on.
[/B]

Pyytäisinpä samalla lukemaan tekstini tarkemmin kun sen ilmeisesti väärin ymmärsit. Pääpointtini oli se, että syyllistymättä mihinkään edellä mainittuin rasismin määritelmiin ja kritisoimalla ainoastaan maahanmuuttopolitiikkaa olen yleisen mielipiteen mukaan rasisti. Tähän olen törmännyt valitettavan useassa paikassa. Keskustelut näiden "ylisuvaitsevaisten" kanssa menevät sitten siihen, että kun he eivät voi sanoa enää mitään vastaan, niin he sortuvat vain nälvimään rasistiksi tai natsiksi, vaikka pidän kaikin puolin jokaista rotua yhtä arvokkaana.

Viestin lähetti Cube
Ja jälleen ollaan eri mieltä :) Minä kun olin siinä uskossa, että media on rasistinen. Ei ehkä niinkään Suomessa (tosin mistä minä sen tietäisin? Olen sitä aivan liian lähellä pätevän arvion tekemiseen), mutta maailmalla noin yleisesti ottaen ainakin. Mikä on mielestäsi median rooli pakolaiskeskustelun tuhoajana? Taidan olla asennekasvatuksen uhri, koska minulla ei ihan oikeasti ole harmainta aavistusta..
[/B]

Mediahan syytää juuri tätä pakolaismyönteistä propagandaa koko ajan. Katsoo jotain väittelyohjelmia, joissa on valittu pakolaismyönteiseksi väittelijäksi joku taitavasti puhuva poliitikko ja pakolaisvastaiseksi joku juoppo Riihimäeltä, jonka puheesta saa hädin tuskin selvää. Sitten kun kaikki pikkuritsat katsoo sitä, niin toteavat "tuollaisia juntteja nuo kaikki pakolaisvastaiset on! Rasisteja!". Medialla on myös kova taipumus pimittää ulkomaalaisten tekemiä rikostilastoja. Mutta mitäs asialle voi tehdä jos Suomen suurin mediamoguli on Aatos Erkko? Olenpa käsittänyt, että hän on varsin pakolaismyönteinen.


Viestin lähetti Cube
Ja omien kokemusteni mukaan suurin osa zombie-nuorista ovat kylläkin joko pakolaisuutta vastaan (ilman faktoja) tai sitten suoranaisia rasisteja.
[/B]

Kyllä tyypillisin TV-zombie on 14 vuotias ritsa, joka hokee kukkapaita päällä kaupungilla, että "eihän ne voi tehdä kenellekään pahaa ku ne on tummia".

Viestin lähetti Cube
Eli ulkomaalaisia pitäisi saada kohdella miten sattuu, koska ainahan he voivat takaisin painua, jos kohtelu ei miellytä? Mielestäni tuo nimen omaan on modernia rasismia puhtaimmassa muodossaan. Suomeen saa tulla, mutta vain jos ei erotu joukosta, tekee paskatyötä ja pitää turpansa loppuun asti kiinni. Uudistettua orjuutta.
[/B]

Etkö ymmärrä vai pitääkö se vääntää rautalangasta?! On naurettavaa jeesustelua ajatella, ettätkö rasismi joskus loppuisi. Ja koska rasismia on Suomessa, niin uskoisin jokaisen tänne tulevan mustaihoisen tajuavan, ettei kohtelu välttämättä ole mitään parasta mahdollista. En itsekään odottaisi mitään kovin kaunista kohtelua jos päättäisin muuttaa vaikkapa Nigeriaan. Jos tällainen faktapohjainen ajattelu on sinun mielestäsi rasismia, niin sitten se on. Jeesustelua tai haihattelua se ei ainakaan ole.
Ja todella, jos tänne pakolaisia tulee, niin on vähintäänkin suotavaa, että he tekisivät töitä. Vaikka sitten sitä "paskatyötä" jos ei koulutus muuhun riitä. Mitä helvettiä Suomen valtio muuten tekisi läjällä neekereitä, joille pitää maksaa kaikki työtä tekevien ihmisten pussista?


Viestin lähetti Cube
Ja jos vielä jaksat, niin mielellään kuulisin lisää tarpeellisesta ja tarpeettomasta väkivallasta ja niiden eroista? Nuo kun ovat varsin subjektiivisia käsitteitä.
[/B]

Tuo oli nyt ehkä tilanteeseen kuulumaton käsite, mutta itse katson tarpeettoman väkivallan olevan syyttömien pieksämistä, esimerkiksi vaikkapa tummaihoisten. Siis ilman syytä. Ja tarpeellinen väkivalta on esimerkiksi itsepuolustusta. That's it?

Viestin lähetti Cube
Aika fatalistinen ja mielestäni jopa järjetön asenne.. Vaikka vielä nykyäänkin ollaan hyvin kaukana siitä, mitä minä kutsuisin suvaitsevaisuudeksi ja tasa-arvoksi, on ihan viime vuosikymmeninäkin tapahtunut valtavia edistysaskelia rasismin kitkemiseksi maailmasta. Yhdysvaltojen orjuuspäivistäkin on vielä aikaa alle 150 vuotta. Maailmanhistoriallisesti katsottuna tuollainen luku on niin pieni, että mielestäni on todella pessimististä sanoa, että rasismista ei koskaan tulla pääsemään eroon. Ei se ehkä lopu vielä sinun ja minun elinaikana, mutta maailma tulee todennäköisesti jatkamaan pyörimistään vielä pitkään meidän (poltto)hautaamisen jälkeen.
[/B]

Niin, jokainenhan saa uskoa mihin haluaa. Niin kauan kun on liimanhaistelijoita ja muita vajaita, tulee olemaan myös rasismia. Ja paskat ne mihinkään lopu. Mielestäni.

Viestin lähetti Cube
Tuohon äskeiseen voisi myös sanoa, että pakolaisia on ollut pitkään ja tulee aina olemaan, joten ehkä olisi jo korkea aika keksiä jokin tapa, joka edistäisi suvaitsevaisuutta molemmin puolin ja antaisi kaikille mahdollisuuden elää tässä maassa.
[/B]

Niin tai ehkäpä olisi aika keksiä jokin tapa miten jokainen ihminen pysyisi sellaisessa kulttuurissa johon on tottunut. Juuri sen takia, ettei tule vaikeuksia.


Viestin lähetti Cube
Loppuun vielä mielestäni aika mielenkiintoinen teksipätkä, joka toi jokunen päivä sitten kokeisiin lukiessani mieleen tämän ketjun ja pakolaisuuskeskustelun yleensä.. Tuntuu kyllä suhteellisen naurettavalta lainata koulukirjaa, mutta kokeillaan nyt tätäkin kerran. Psykologiaa siis ja projektiot kyseessä:

"Projektio toimii vieläkin tiedostamattomammin niissä tilanteissa, joissa hyväksymme ihmiset vain, jos he ovat samanlaisia kuin me itse, ja torjumme ne, jotka ovat olemukseltaan hyvin erilaisia. Saatamme viihtyä vain niiden ihmisten parissa, jotka pitävät samasta musiikista kuin me, ja muilla on mielestämme huono musiikkimaku. Vakavampia tilanteita syntyy, kun olemme siinä määrin samaistuneet omaan kansallisuuteemme ja kulttuuriimme, ettemme voi antaa elintilaa muiden kulttuurien edustajille."

Tämä ilmeisesti sitten on sitä asennekasvatusta :)

Miettikääpä sitä. [/B]

Eikös juuri tuo todista sen, että rasismia tulee aina olemaan? Ja itse kun paasasit vielä äsken kuinka se olisi helppo kitkeä pois.
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
Re: Re: Edelleen rasismista

Viestin lähetti -Kantor-
Ja todella, jos tänne pakolaisia tulee, niin on vähintäänkin suotavaa, että he tekisivät töitä. Vaikka sitten sitä "paskatyötä" jos ei koulutus muuhun riitä. Mitä helvettiä Suomen valtio muuten tekisi läjällä neekereitä, joille pitää maksaa kaikki työtä tekevien ihmisten pussista?
Mitä Suomen valtio tekee suomalaisilla lähiöbaarideekuilla ja työnvieroksujilla? Supportoihan jo nyt yhteiskunta lähiöbaarideekujen dokaamista.

Viestin kirjoitti Helsingin Sanomat
Tyonantajat ovat huomanneet, että maahanmuuttajista löytyy hyviä työntekijöitä, jotka tulevat töihin aamulla eivätkä unohdu juhlimaan edes tilipäivänä. Suomalaiset työttomät ovat sensijaan monien mielestä jo ihan toivotonta sakkia.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
MS:
-Kantor- tällä kommentilla
Ja todella, jos tänne pakolaisia tulee, niin on vähintäänkin suotavaa, että he tekisivät töitä. Vaikka sitten sitä "paskatyötä" jos ei koulutus muuhun riitä. Mitä helvettiä Suomen valtio muuten tekisi läjällä neekereitä, joille pitää maksaa kaikki työtä tekevien ihmisten pussista?
ilmeisesti ajoi takaa sitä että jos ulkomailta ihmisiä tänne tulee niin niiden pitäisi tehdä töitäkin,koska mitä järkeä on rahdata ihmisiä toiselle puolelle maapalloa vain oleskelemaan. (tiedän toki kuten varmaan kaikki muutkin että pakolaiset eivät voi tehdä töitä,muuten -Kantor-:n ajattelutavassa on järkeä)
Vastasit näin:
Mitä Suomen valtio tekee suomalaisilla lähiöbaarideekuilla ja työnvieroksujilla? Supportoihan jo nyt yhteiskunta lähiöbaarideekujen dokaamista.

Aivan,olet oikeassa...tuota ei kukaan varmaan kritisoi. Mutta mikä on sinun pointtisi?Mitä ajat takaa?

- koska Suomen valtio tukee "syrjäytyneiden" juomista jo nyt niin se on perustelu syy hankkia lisää ihmisiä tänne jotka eivät tee töitä ja joiden elättäminen maksatetaan suomalaisilla työntekijöillä??

Selventäisitkö kommenttiasi.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti kakkonen

En muutenkaan usko siihen että ne kaikista huono-osaisimmat tänne tulevat. Kuinka niin voisikaan olla? Tulevathan pakolaiset huonoista olosuhteista ja sekavassa tilassa olevista maista,on aivan varma että siellä pystyy rahalla saamaan enemmän aikaan kuin vaikka Suomessa mitä tulee virkamiesten yms lahjomiseen ja omien etujen ajamiseen. Rikkaan perheen vesa saadaan luultavasti helposti esim Suomeen pienillä lahjoituksilla ja väärennetyillä papereilla.

Kyse on myös siitä, että huono-osaisten ei tarvitse lähteä maastaan, sillä heitä ei vainota. Jos Suomessa sattuisi konflikti, jonka seurauksena koko keskushallinto luhistuisi, niin kumpi olisi vaaravyöhykkeessä joutua vainotuksi: ojaa kaivava duunari vai korkea-arvoinen poliitikko tai yritysjohtaja?
 

WPK

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK , Chicago Blackhawks, Leeds United
Enpä menisi väittämään, että huono-osaiset jätetään rauhaan maailman konflikteissa. Ajatellaanpa vaikka Afrikan heimo- tai uskontoperusteisia kriisejä. Kyllä siellä saa tukkaansa juustohöyläperiaatteella kuka tahansa vääräuskoinen tai -heimoinen. Sudan, Ruanda, Kongo, ... YLipäätään ihmiselämän arvostus on nii marginaalista kehitysmaissa, että tavallinen kansa on lähes pelkkää korvattavissa olevaa tykinruokaa sikäläisen arvomaailman mukaan.

Toinen pointti mikä tuli mieleen on se, että pitääkö aina olla olemassa pakolaisuusautomaatti esim. Suomeen ? Jos ensin on tullut vainottuja ihmisiä maasta nimeltä X (mikä on sinänsä ihan ok), niin sittenkö pitää ottaa kriminaalejakin vastaan, kun tuon X-maan hirmuhallinto on kukistettu ja teurastajavallanpitäjät innokkaimpine kannattajineen luikkivat pakosalle?
 

vanha herra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, FC Jazz
Viestin lähetti kakkonen


Aivan,olet oikeassa...tuota ei kukaan varmaan kritisoi. Mutta mikä on sinun pointtisi?Mitä ajat takaa?

- koska Suomen valtio tukee "syrjäytyneiden" juomista jo nyt niin se on perustelu syy hankkia lisää ihmisiä tänne jotka eivät tee töitä ja joiden elättäminen maksatetaan suomalaisilla työntekijöillä??

Aivan. Meillä on jo omasta takaa tarpeeksi tätä laiskaa "paskasakkia", joka ei tee töitä vaan vetää pään täyteen naapurikapakassa. Miksi tänne siis pitää hommata pakolaisia jotka eivät tee töitä?

Mielestäni jos heitä tänne otetaan, niin pitäisi pyrkiä saamaan varmuus siitä, että he ovat työkelpoisia, ja aikeissa painaa pitkää päivää. Tottakai tähän ihmiseen voi vaikuttaa sodan keskellä eläminen, mutta joskus tuntuu että sitä käytetään tekosyynä vain siksi, että meidän pitäisi tuntea sympatiaa näitä ihmisiä kohtaan, ja näin ollen suoda heille jonkinlainen "laiskotteluvapaus".

MS:
Ei, eivät kaikki "rättipäät" tapa turisteja kadulla, mutta muista, että näissä maissa ulkomaalaisvastaisuus on huomattavasti suurempi kuin Suomessa, eivätkä he puhu sinusta nätisti sen takia että olet valkoihoinen, koska suurin osa heistä on rasisteja, sanan varsinaisessa merkityksessä.

Ei, pienviljelijät tai tehtaan maalarit, eivät ainakaan 50-60-luvulla kuuluneet ns. keskiluokkaan, mutta sinä nimenomaan sanoit tunteneesi ISON joukon poikkeustapauksia.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti WPK
Enpä menisi väittämään, että huono-osaiset jätetään rauhaan maailman konflikteissa. Ajatellaanpa vaikka Afrikan heimo- tai uskontoperusteisia kriisejä. Kyllä siellä saa tukkaansa juustohöyläperiaatteella kuka tahansa vääräuskoinen tai -heimoinen. Sudan, Ruanda, Kongo, ... YLipäätään ihmiselämän arvostus on nii marginaalista kehitysmaissa, että tavallinen kansa on lähes pelkkää korvattavissa olevaa tykinruokaa sikäläisen arvomaailman mukaan.

Tottahan tuokin on. Itse en tarkoittanut niinkään näitä tapauksia, joissa kaikkia lahdataan niin nopeasti kuin pystytään, vaan enemmänkin esimerkiksi vallankaappauksia, joissa uuden vallanpitäjän viholliset ovat vaaravyöhykkeessä. Näissä tapauksissahan entisillä mahtimiehillä on huomattavan paljon suurempi vaara joutua etsittyjen listalle kuin tavallisella rivikansalaisella.

Aika harva konflikti on kuitenkaan Somalian tapauksen kaltainen, jossa koko keskushallinto ja kaikki valtioon viittaavat rakenteet romahtavat, eikä noita Ruandan kaltaisia lähes summittaisia ja laajamittaisia veripeijaisiakaan ole läheskään kaikissa niissä maissa, joista pakolaisia tulee. Suurin osa pakolaisista kuitenkin edustaa maassaan oikeasti vainottua kansanosaa. Oli syynä sitten poliittinen tai uskonnollinen suuntaus tai tiettyyn kansaan tai heimoon kuuluminen.
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Re: Re: Edelleen rasismista

Viestin lähetti -Kantor-
Kyllä tyypillisin TV-zombie on 14 vuotias ritsa, joka hokee kukkapaita päällä kaupungilla, että "eihän ne voi tehdä kenellekään pahaa ku ne on tummia".
Missään en ole ikinä kuullut kenenkään noin sanovan (tämäkään ei tietenkään tarkoita etteikö joku olisi voinut sanoa). Sen sijaan päinvastaisia ja siis ulkomaalaisia vastustavia vastaavia typeriä kommentteja olen kyllä kuullut. Kyllä jokainen ajatteluun kykenevä ihminen ymmärtää, että myös ulkomaalaiset tekevät rikoksia ja "pahaa".
Etkö ymmärrä vai pitääkö se vääntää rautalangasta?! On naurettavaa jeesustelua ajatella, ettätkö rasismi joskus loppuisi. Ja koska rasismia on Suomessa, niin uskoisin jokaisen tänne tulevan mustaihoisen tajuavan, ettei kohtelu välttämättä ole mitään parasta mahdollista.
Eihä tuossa ole mitään järkeä. Älytöntä rikollisen toiminnan puolustelua. Rasismin uhrin pitää sinun mukaasi nuolla omat haavansa. Huhhuh.
Ja todella, jos tänne pakolaisia tulee, niin on vähintäänkin suotavaa, että he tekisivät töitä. Vaikka sitten sitä "paskatyötä" jos ei koulutus muuhun riitä. Mitä helvettiä Suomen valtio muuten tekisi läjällä neekereitä, joille pitää maksaa kaikki työtä tekevien ihmisten pussista?
Tämä maassamme oleva "neekeriläjä" on tullut maahamme sen takia, että omassa maassa eläminen on jostakin syystä mahdotonta. Toki kaikenlainen pakolaistoiminta voitaisiin kieltää sekä antaa kansanmurhien tapahtua ja "neekeriläjien" mätäntyä nälkiintyneinä omille rajoilleen. Pääasia että ne työttömiksi joutuneet hitsarit saavat töitä.
Viestin lähetti vanha herra
Mielestäni jos heitä tänne otetaan, niin pitäisi pyrkiä saamaan varmuus siitä, että he ovat työkelpoisia, ja aikeissa painaa pitkää päivää.
Käsittääkseni pakolaisten ottamisella maahan ei pyritä hyötymään millään lailla, vaan auttamaan ihmisiä hädässä. Sinä ilmeisesti menisit pakolaisleirille etsimään apua Suomen talouteen. Sinulla menee nyt pakolaisuus ja muu maahanmuutto nyt pahasti sekaisin.
 

Cube

Jäsen
Re: Re: Edelleen rasismista

Viestin lähetti -Kantor-
Eiköhän jokainen asia noista ole rinnasettavissa tuohon mitä sanoin. Eli siis siihen, että oma rotu asetetaan muita korkeammalle. Sanakirjoissa kun yleensä yksi simppelikin asia voidaan selittää niin usealla eri sanalla.
No jaa, mielestäni rotuennakkoluuloja ja oman rodun suosimista esiintyy myös erittäin paljon liimahöyryisten skinheadien ulkopuolella.. Suomessa tuota näkee hyvin paljon, ja ikävää se on erityisesti se takia, että se nauttii yleisen hyväksynnän suojaa.

Viestin lähetti -Kantor-
Pyytäisinpä samalla lukemaan tekstini tarkemmin kun sen ilmeisesti väärin ymmärsit. Pääpointtini oli se, että syyllistymättä mihinkään edellä mainittuin rasismin määritelmiin ja kritisoimalla ainoastaan maahanmuuttopolitiikkaa olen yleisen mielipiteen mukaan rasisti. Tähän olen törmännyt valitettavan useassa paikassa. Keskustelut näiden "ylisuvaitsevaisten" kanssa menevät sitten siihen, että kun he eivät voi sanoa enää mitään vastaan, niin he sortuvat vain nälvimään rasistiksi tai natsiksi, vaikka pidän kaikin puolin jokaista rotua yhtä arvokkaana.
Täytyy myöntää, että tuon kohdan tekstistäsi käsitin hieman tahallaan väärin. Pisti vain silmään tuo ”väkivallankehoituksia”-kohta. Kyllä rasismi on paljon muutakin kuin toisen rodun väkivaltaista alistamista.. Myönnän itsekin syyllistyväni välillä tuon rasismikortin ulos vetämiseen, mutta ei sille mitään mahda - mielestäni ”en halua ählämeitä tai neekereitä Suomeen” -kommenteillaan argumenttejaan vahvistava henkilö on rasisti siinä missä tuttujani sairaalaan pesismailalla lähettävä skinhead-mies.

Viestin lähetti -Kantor-
Mediahan syytää juuri tätä pakolaismyönteistä propagandaa koko ajan. Katsoo jotain väittelyohjelmia, joissa on valittu pakolaismyönteiseksi väittelijäksi joku taitavasti puhuva poliitikko ja pakolaisvastaiseksi joku juoppo Riihimäeltä, jonka puheesta saa hädin tuskin selvää. Sitten kun kaikki pikkuritsat katsoo sitä, niin toteavat "tuollaisia juntteja nuo kaikki pakolaisvastaiset on! Rasisteja!". Medialla on myös kova taipumus pimittää ulkomaalaisten tekemiä rikostilastoja. Mutta mitäs asialle voi tehdä jos Suomen suurin mediamoguli on Aatos Erkko? Olenpa käsittänyt, että hän on varsin pakolaismyönteinen.
Onko tämä "asennekasvatus" joku ihan virallinen termi vai joku itse keksimäsi? Odotin jotain valtavaa propagandateoriaa, joten tämä keskusteluohjelmaesimerkki on pienoinen pettymys.. Kai sinulla joitain muitakin on?
Vaikka en pakolaisaiheisia väittelyohjelmia kovin montaa ole nähnytkään (vain kaksi tulee näin äkkiseltään mieleen), niin kyllä siellä on pakolaisvastaista kantaa yleensä ollut edustamassa joku Olavi Mäenpää tms., eikä mikään Riihimäen juoppo. Vaikea muutenkaan kuvitella, että ko. ohjelmat kovin paljoa 14-vuotiaaseen pikkuritsaan vaikuttavat, jo siitä yksinkertaisesta syystä, että harvemmin nämä taitavat moisia katsoa.

Miten muuten tiedät tästä väitetystä tilastojen pimittämisestä?

Viestin lähetti -Kantor-

Kyllä tyypillisin TV-zombie on 14 vuotias ritsa, joka hokee kukkapaita päällä kaupungilla, että "eihän ne voi tehdä kenellekään pahaa ku ne on tummia".
Tästä en tiedä, kun harvemmin tulee oltua tekemisissä 14-vuotiaiden ritsojen kanssa :) Oman mielipiteeni olen muodostanut lähinnä samanikäisiäni tarkkailemalla.. Kyllä niitä rationaalisiakin pakolaisvastaisia mielipiteitä on luonnollisesti olemassa, mutta useimmiten kommentit ovat erittäin yksipuolisia ja kaavamaisia mantroja. Mitään kattavampaa keskustelua ei aiheesta edes jakseta käydä, vaan pakolaiset tuomitaa nopeasti ja yksiselitteisesti ”ne ei tee töitä / ne vie meidän työpaikat” -tyylisin kommentein. Tuntuu usein siltä, että pakolais- ja ulkomaalaisvastaisuus on syntynyt tarpeesta löytää joku ulkopuolinen syyllinen oman elämän ahdistukselle (ts. teiniangsti). Onneksi tuostakin vaiheesta moni kykenee kasvamaan ulos.

Viestin lähetti -Kantor-
Etkö ymmärrä vai pitääkö se vääntää rautalangasta?! On naurettavaa jeesustelua ajatella, ettätkö rasismi joskus loppuisi. Ja koska rasismia on Suomessa, niin uskoisin jokaisen tänne tulevan mustaihoisen tajuavan, ettei kohtelu välttämättä ole mitään parasta mahdollista. En itsekään odottaisi mitään kovin kaunista kohtelua jos päättäisin muuttaa vaikkapa Nigeriaan. Jos tällainen faktapohjainen ajattelu on sinun mielestäsi rasismia, niin sitten se on. Jeesustelua tai haihattelua se ei ainakaan ole.
Miten helvetissä jeesustelu tähän asiaan oikein liittyy? Itse olen käsittänyt tuon termin tarkoittavan tekopyhyyttä tai vastaavaa.. Onko tekopyhää toivoa, että rasismi joskus loppuisi?

En oikein edelleenkään ymmärrä ajatusmaailmaasi.. Tai sitten en halua ymmärtää, koska jos olen käsittänyt viestisi oikein, niin tuo on mielestäni varsin vastenmielinen tapa ajatella. Mielestäni kenenkään tänne muuttavan ei pitäisi misään olosuhteissa joutua kestämään rasistista kohtelua vain sen takia, että ”sitä nyt vain sattuu olemaan olemassa, eikä asialle mitään voi tehdä”. Usein pakolaisten on p-a-k-k-o tulla Suomeen, koska kotimaassa odottaisi kuolema. Siinä tilanteessa saapuvalle on todella epäreilua mennä sanomaan, että paska säkä, mutta Suomessa esiintyy rasismia. Jos asia ei miellytä, voit mennä kotiin kuolemaan.

Onpa humaani ajattelutapa.

Viestin lähetti -Kantor-
Ja todella, jos tänne pakolaisia tulee, niin on vähintäänkin suotavaa, että he tekisivät töitä. Vaikka sitten sitä "paskatyötä" jos ei koulutus muuhun riitä. Mitä helvettiä Suomen valtio muuten tekisi läjällä neekereitä, joille pitää maksaa kaikki työtä tekevien ihmisten pussista?
Entä jos koulutus riittää, mutta töitä ei silti saa, koska on ulkomaalainen? Kummallista, ettei kukaan vielä ole nostanut esille Hesarissa joku reilu vuosi sitten esiintynyttä artikkelia, jossa seurattiin miten koulutettu ulkomaalainen sai pakit muistaakseni parista sadasta työpaikasta (tarkka luku ei mielessä). Kaveri taisi moniin hakemistaan paikoista olla jopa ylikoulutettu ja kieli oli sekin hanskassa. Nimi oli kuitenkin vierasmaalainen ja tämä taisikin pilata mahdollisuudet. Ei se varmaan joka työpaikassa ratkaissut, mutta tuo työpaikkojen määrä oli niin suuri, että on kuitenkin mahdotonta, että kyseessä olisi sattuma.
Miten on, kuinka monelta löytyisi motivaatiota siivota vessoja tms., jos koulutus oikeuttaisi monta kertaa parempaan työpaikkaan?

Töiden vaikean saatavuuden lisäksi Suomessa on käsittääkseni sellainenkin ongelma, että ulkomaalaistyöntekijät saavat suomalaisia heikompaa palkkaa saman työn tekemisestä. Tiedän, että näin on ainakin opettajien suhteen. Eikä tässä edes puhuta mistään pakolaisista, vaan muualta EU:n alueelta vapaaehtoisesti Suomeen tulleista koulutetuista opettajista. Joopa joo, eihän britti varmaan paremmin englantia osaisikaan opettaa kuin suomalainen..

Viestin lähetti -Kantor-

Niin, jokainenhan saa uskoa mihin haluaa. Niin kauan kun on liimanhaistelijoita ja muita vajaita, tulee olemaan myös rasismia. Ja paskat ne mihinkään lopu. Mielestäni.
Luuletko, että moni ajatteli Yhdysvalloissa vielä 150 vuotta sitten, että jonain päivänä valkoiset ja mustat ovat siellä samanarvoisia (tosin joku voisi väittää, ettei asia vielä nykyäänkään ole näin)? Tai osattiinko muutama vuosikymmen sitten ennustaa, että ilmapiiri homoutta kohtaan muuttuu esim. Suomessa joskus näin myönteiseksi? Ei liimanhaistelijoiden määrä ole mikään vakio. Liimanhaistelijat ovat yhteiskunnan tuote, ja yhteiskunta onneksi muuttuu jatkuvasti. Ehkä muutaman sukupolven päästä ei isi enää pojalle kotona opetakaan, että neekerit ovat alempiarvoisia ihmisiä. Tuolta ne rasistiset mielipiteet taitavat pääsääntöisesti edelleen olla peräisin. Suomen nuorisossa on tulevaisuus.. Rukoilkaamme.

Viestin lähetti -Kantor-
Niin tai ehkäpä olisi aika keksiä jokin tapa miten jokainen ihminen pysyisi sellaisessa kulttuurissa johon on tottunut. Juuri sen takia, ettei tule vaikeuksia.
Kaipa tämäkin idea paremman puutteessa kävisi. Ilmoita siis välittömästi minulle, jos keksit jonkun tavan, miten maailmasta saa sodat ja nälänhädän loppumaan, jotta kaikissa maailman kulttuurialueissa olisi asumiselle suotuisat olot.

Viestin lähetti -Kantor-

Eikös juuri tuo todista sen, että rasismia tulee aina olemaan? Ja itse kun paasasit vielä äsken kuinka se olisi helppo kitkeä pois.
Helppoudesta en muistaakseni puhunut mitään, mutta on järjen vastaista kuvitella, että maailma tai edes Suomi on nyt valmis, eikä tästä enää eteenpäin kehity. Ihmiset muuttuvat, kulttuurit muuttuvat. Se aika, minkä me täällä vietämme on niin lyhyt, että se on suorastaan merkityksetön. Mielestäni ei siis kannata alkaa vetelemään kovin pitkälle kantavia johtopäätöksiä maailman tulevaisuudesta oman elämänsä perusteella. Kenties joskus tulevaisuudessa kulttuurien sulautuminen on edennyt niin pitkälle, ettei rotuja ole edes enää olemassa sanan varsinaisessa merkityksessä. Tosin eihän tämä kansalliskiihkoilua sun muuta välttämättä sulje pois, mutta säilytetään nyt kuitenkin optimismin hiven tässä kuvitelmassa.

Ja projektiot on muuten mahdollista tunnistaa ja kitkeä. Nyt vain pitää saada "liimanhaistelijaskinit" innostumaan psykologiasta :)


EDIT: Oon seuraavan kerran koneen ääressä todennäköisesti vasta sunnuntain tai maanantai aikoihin, joten vastaukset tulee sinne saakka viipymään.. Jos kommenttini siis vielä vastineita saavat.
 
Viimeksi muokattu:

vanha herra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, FC Jazz
Re: Re: Re: Edelleen rasismista

Viestin lähetti Rontti
Käsittääkseni pakolaisten ottamisella maahan ei pyritä hyötymään millään lailla, vaan auttamaan ihmisiä hädässä. Sinä ilmeisesti menisit pakolaisleirille etsimään apua Suomen talouteen. Sinulla menee nyt pakolaisuus ja muu maahanmuutto nyt pahasti sekaisin.

Pääpointti nyt oli se, että pitää pyrkiä siihen, että nämä pakolaiset myös tekisivät töitä, eivätkä vain lepäilisi laakereillaan. Minun mielestäni siihen pitää tähdätä.
Maailmassa on paljon muitakin maita, jotka ottavat mielellään pakolaisia vastaan. Ei meidän tarvitse niin tehdä jos Persson tai Eu niin käskee.

Lopuksi toteamus:
"Kehitysmaiden avustaminen tarkoittaa sitä, että rikkaan maan köyhät lähettävät rahaa köyhien maiden rikkaille".

Eli edelleenkin pointti on se, ettei meidän tarvitse aina potea huonoa omaa tuntoa siitä, että me emme ottaisikaan vastaan pakolaisia. Kyllä valtiolle/kansalle pitää näistä ihmisistä olla jotain hyötyäkin, kun heitä niin avomielisesti tänne lahdataan.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Re: Re: Re: Re: Edelleen rasismista

Viestin lähetti vanha herra
...Kyllä valtiolle/kansalle pitää näistä ihmisistä olla jotain hyötyäkin, kun heitä niin avomielisesti tänne lahdataan.

Ei nyt millään malta olla pohtimatta, että onko tuo kirjoituksesi viimeisessä sanassa oleva "painovirhe" tällainen ns. freudilainen mielleyhtymä...? Ja tähän se perinteinen hymiö.
 

vanha herra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, FC Jazz
Re: Re: Re: Re: Re: Edelleen rasismista

Viestin lähetti finnjewel
Ei nyt millään malta olla pohtimatta, että onko tuo kirjoituksesi viimeisessä sanassa oleva "painovirhe" tällainen ns. freudilainen mielleyhtymä...? Ja tähän se perinteinen hymiö.

Näemmä sen niinkin voi tulkita, mutta vaikka tämä kuulostaakin uskomattomalta, niin piti tuossa kyllä lukeman Raahataan, vaikka joku "Freudilainen ajattelija" sen olisi noinkin voinut ilmaista. Lukihäiriön iskiessä eivät selittelyt taida auttaa (hymiö) :)
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Re: Re: Re: Re: Edelleen rasismista

Viestin lähetti vanha herra
Kyllä valtiolle/kansalle pitää näistä ihmisistä olla jotain hyötyäkin, kun heitä niin avomielisesti tänne lahdataan.

Ihan näin filosofisesti mielenkiintoisena kysymyksenä: onko ajateltava ensisijaisesti sitä, mitä hyötyä yksilöstä on valtiolle? Miksei tätä asiaa voisi lähestyä päinvastaisesta suunnasta ja kysyä, miksei valtio voisi olla olemassa siksi, että sen tehtävä on auttaa yksilöitä?
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
FARSSI
Re: Re: Re: Edelleen rasismista

Viestin lähetti MS
Mitä Suomen valtio tekee suomalaisilla lähiöbaarideekuilla ja työnvieroksujilla? Supportoihan jo nyt yhteiskunta lähiöbaarideekujen dokaamista.

Siispä ei enää yhtään lisää lähiöbaarideekua tai työnvieroksujaa tänne.
 

vanha herra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, FC Jazz
Re: Re: Re: Re: Re: Edelleen rasismista

Viestin lähetti Maple Leaf
Ihan näin filosofisesti mielenkiintoisena kysymyksenä: onko ajateltava ensisijaisesti sitä, mitä hyötyä yksilöstä on valtiolle? Miksei tätä asiaa voisi lähestyä päinvastaisesta suunnasta ja kysyä, miksei valtio voisi olla olemassa siksi, että sen tehtävä on auttaa yksilöitä?

Voihan sitä näinkin ajatella, mutta mielipiteeni on edelleenkin se, että jos näitä ihmisiä autetaan jonkun maan/valtion taholta, on heidän myös pyrittävä tavalla tai toisella auttamaan ns. "pelastajaansa".
 
Re: Re: Re: Re: Re: Edelleen rasismista

Viestin lähetti Maple Leaf
Ihan näin filosofisesti mielenkiintoisena kysymyksenä: onko ajateltava ensisijaisesti sitä, mitä hyötyä yksilöstä on valtiolle? Miksei tätä asiaa voisi lähestyä päinvastaisesta suunnasta ja kysyä, miksei valtio voisi olla olemassa siksi, että sen tehtävä on auttaa yksilöitä?

Minä näen asian juuri tuolta kannalta. Ei pakolaisia oteta maahan sen takia, että heistä on meille jotakin hyötyä. Kysehän on ihmisten auttamisesta, eikä siinä pitäisi katsoa uskontoa, ihonväriä tms.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös