Mainos

Pyeongchang 2018 – (ampuma)hiihto

  • 73 612
  • 571

Aleksandros

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Sulla on hyviä analyyseja. Lukisin mielelläni, miten näet Suomen viestin kulun, jos esim. Ritu romahtaa?

Kiitos! Pahoittelut, etten ehtinyt ajoissa tähän vastata. Oli jo ennen viestiä selvää, että Roponen on Suomen heikoin lenkki. Toiveissa vain oli, että pystyy minimoimaan tappion muille. Nyt teki "monoset" eli lähti heti rykimään eikä rauhassa odottanut peesipaikkaa. Sopivalla vauhdinjaolla olisi arvioni mukaan eron kärkeen pystynyt pitämään alle puolen minuutin, mikä olisi tuonut Suomelle pronssin. Siinä missä Aikku ekalla osuudella taistellen piti eron kärkeen siedettävänä, romahti Roponen totaalisesti. Ja sitä ei Suomen naisten nykykunnolla pystytä Norjan tapaan paikkaamaan. Yllättävää tässä on se, että 40-vuotias Roponen ei vieläkään osaa hiihtää taktisesti oikein. Luulisi, että kaikkitietävänä (kiistatta paljon tietääkin, ei siinä) esiintyvä miehensä olisi jotain saanut vuosien varrella opetettua. Varsinkin, kun ripittää Mäkäräistä alkuvauhdeista.

Sivumennen sanoen vielä Toni Roposesta. Varmasti on hyvä valmentaja, mutta eihän Matti Heikkisen kunnonajoitus ole osunut kohdalleen sitten 2011 Holmenkollenin kisojen. Sen jälkeen on arvokisat menneet enemmän tai vähemmän epävireessä, vaikka Lahdessa päätösmatkalle isku löytyikin.
 

Aleksandros

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Realistista tuo ei ole mitenkään, koska Hakola ei hiihdä vaan on flunssassa.

Hyvärinen aloittaa.

No voi perkele. Unohtakaa kaikki mitä edellä sanoin. Ei ole mitään edes epärealistista skenaariota, millä Suomi voisi taistella mitalista. Jos avausosuudelta tullaan vaihtoon alle 1,5 minuuttia kärjestä, on Perttu onnistunut. Ja loppuviesti meneekin sitä myöten hiihtelyksi. Toivottavasti ei ole Hakola tartuttanut ainakaan Iivo Niskasta 50 km:ia ajatellen.
 
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue
Roposesta vielä, kun tuolla seurantaketjussa Hiihtofani kehui hänen tekniikkaansa erinomaiseksi: Minä olen jo aiemminkin ihmetellyt hänen tekniikkaansa varsinkin Wassbergin tyylillä hiihdettäessä nimenomaan käsien osalta. Minun silmääni näyttää siltä, että kädet ovat ihan liian kaukana vartalosta työntövaiheessa. Jos vertaa vaikka Hagan hiihtoon Etusivu | Olympialaiset 2018 PyeongChang | TV | Areena | yle.fi (kohdassa tunti ja 11min Roponen ja Haga samoissa kuvissa), niin onhan tuossa käsien käytössä eroa. Huomattavasti tehokkaammalta näyttää Hagan työnnöt. Edestä päin katsottuna siis Hagan kädet ovat työntövaiheessa suunnilleen hartioiden kanssa samassa linjassa, kun taas Roposella selvästi sivulla. Myös oma tuntemukseni aika paljon hiihtävänä kuntoilijana on se kun olen omassa hiihdossani miettinyt käsien käyttöä, että jos työntää Roposen tyyliin kädet kaukana vartalosta, niin minulla kädet sekä väsyvät nopeampaan, että myöskään voimaa ei saa työntöihin yhtä paljon tuoreenakaan.

Toisaalta luulisi Roposen isännän puuttuneen vaimonsa tekniikkaan, jos pitäisi sitä huonona. Luultavasti olen siis vain kujalla tässä(kin) asiassa

Itsekin tulee kiinnitettyä huomioita huuhtäjien, ja muidenkin urheilijoiden, suoritustekniikoihin.

En ole mikään hiihdon asiantuntija, mutta hiihtotekniikkaan vaikuttaa niin moni asia. Ruumiinrakenne (geenit), omat vahvuudet, toki myös harjoittelu erityisesti nuorena. Vähän sama kuin luistelussa. Jokaisella on se omalle kropalle ominainen tekniikka. Mikko Koivusta ei tehdä Michael Grabnerin tasoista luistelijaa tekemälläkään. Roposen vapaan tekniikkaahan pidetään yleisesti hyvänä.

Voisin kuvitella, että Roposen nuoruudessa vapaan tekniikan opetus ei ollut samalla tasolla kuin näillä nuoremman polven hiihtäjillä. Kun katsoo esimerkiksi 90-luvun huippuhiihtäjiä ja vertaa nykyhuippuihin niin onhan tuossa luisteluhiihdon tekniikassa menty harppauksia eteenpäin. Iso osa toki välinekehitykselläkin tässä.

Joka tapauksessa, jos olisikin niin, että Roponen valmentajineen olisi joskus tullut tulokseen, että tekniikkaa on syytä viilata, niin se on aikuisiällä aika monimutkainen juttu. Esimerkkinä vaikka tuo mainitsemasi käsien käytön muutto. Ensin pitäisi oppia vanhasta pois ja sitten saada uusi tekniikka ajettua sisään. Ja käsien asennon muutto toki vaikuttaa muuhunkin tekniikkaan (jalat, vartalon käyttö...). Ja kun lihaksistokin on vuosien varrella vahvistunut tiettyä tekniikkaa tukevaksi, niin tuollainen aluksi pieneltä tuntuva tekniikkamuutos saakin aikaan aika ison lumipalloefekstin - kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Tämä siis ihan yleisenä pohdintana aiheesta ottamatta kantaa, kenen tekniikka on hyvä ja kenen ei.
 
Itse perkaan naisten viestin osuus osuudelta.

1. Aino-Kaisa Saarinen

Jäi osuuden ykköselle Venäjän Nepryaevasta 20s. Esim. Toblachin 10km:n takaa-ajossa hävisi 44s eli 5km:lla 22s.

Tuomio: Omalla tasollaan

2. Kerttu Niskanen

Jäi osuudeen ykköselle Charlotte Kallalle 14s. Planican mc:ssa jäi 10km:lla n. 46s eli 5km:lla 23s.

Tuomio: Venyminen

3. Riitta-Liisa Roponen

Jäi osuuden ykköselle Ragnhild Hagalle 59s. Olympialaisten 10km:lla jäi 2 minuuttia eli 5km:lla minuutin.

Tuomio: Omalla Tasollaan

4. Krista Pärmäkoski

Oli oman osuutensa 4. nopein ja hävisi osuutensa nopeimalle Björgenille n.24s. Olympialaisten 10km:lla hiihtivät saman ajan.

Tuomio: Omaa tasoa huonompi suoritus

Suomi sijoittui juuri sille sijalle, mitä mc antoikin ymmärtää ja niin tapahtui.Yksi urheilija venyi omaan tasoonsa nähden eli Kerttu Niskanen ja yksi alitti tasoonsa nähden eli Krista Pärmäkoski. Loppusumma on +-0. Tuloksena hieno olympialaisten 4. sija.
 
Itsekin tulee kiinnitettyä huomioita huuhtäjien, ja muidenkin urheilijoiden, suoritustekniikoihin.

En ole mikään hiihdon asiantuntija, mutta hiihtotekniikkaan vaikuttaa niin moni asia. Ruumiinrakenne (geenit), omat vahvuudet, toki myös harjoittelu erityisesti nuorena. Vähän sama kuin luistelussa. Jokaisella on se omalle kropalle ominainen tekniikka. Mikko Koivusta ei tehdä Michael Grabnerin tasoista luistelijaa tekemälläkään. Roposen vapaan tekniikkaahan pidetään yleisesti hyvänä.

Kannattaa kiinnittää huomiota rytmiin ja tempoon ja kuinka liikkuvalta ja tasapainoiselta hiihto näyttää. Kannattaa seurata lantion ja olkapääseudun tasapainoa että kuinka vakaana nämä seudut pysyvät. Joskus hiihto näyttää vakaalta ja teknisesti hyvältä, mutta siitä puuttu sellainen tietynlainen tempo. Se on vähän sama asia kuin telinevoimistelussa. Varmaan joskus ihmettelet miksi joku saa enemmän pisteitä, vaikka pikkaisen horjahti, kun toinen puolestaan oli tehnyt puhtaan suorituksen. Se johtuu siitä, että toisella liikesarja on vaikeampi. Juha Lallukka on teknisesti erittäin taitava hiihtäjä ja hän heiluu kun heinäseiväs suksien päällä. Roponen tulee seudulta, josta mm. Reijo Ruotsalainen on kotoisin. Häntäkin pidettiin ihan ilmiömäisenä luistelijana.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
3. Riitta-Liisa Roponen

Jäi osuuden ykköselle Ragnhild Hagalle 59s. Olympialaisten 10km:lla jäi 2 minuuttia eli 5km:lla minuutin.

Tuomio: Omalla Tasollaan.

Hiihti taktisesti niin huonosti kuin hiihtää vain voi, varsinkin jos edes vähää tiedosti itse oman kuntonsa ja olisi pitänyt tiedostaa. Valinta oli virhe jo alunperin, Jylhältä puuttui rohkeus. Oli oman osuutensa 9. (?) nopein, joka ratkaisi sen, ettei Suomi taistellut mitalista.

Oli lähellä, ettei tullut heitetyksi joukkuetovereidensa toimesta bussin alle Yle:n haastattelussa, solidaarisina toverit tyytyivät vain vienosti piikittelemään.

Tuloksena hieno olympialaisten 4. sija.

Hieno olympialaisten 4.sija, vaikka mielipiteesi näistä kisoista on tämä;

Nämä olympialaiset, missä Venäjä on suljettu ja katsomot pullistelevat tyhjyttään ihan pili pali kisat.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Ei noita aikoja voi ihan yksi yhteen verrata pidempien matkojen kanssa, saati sitten väliaikalähtöihin esimerkiksi. Tällä samalla logiikalla Roponen olisi 30 kilometrillä lähes 6 minuuttia Hagaa hitaampi, mikä ei kyllä Roposen normaali taso ole.

Sanoisin, että Saarinen taisteli ihan ok. Hieman parempaa olisin toivonut, mutta ei missään nimessä romahtaminen. Vaikea sanoa, olisiko Matintalo ollut parempi vai huonompi avausosuudella. Veikkaan että samoilla sekunneilla suunnilleen olisi oltu.

Kepa oli jälleen kerran huikea viestissä ja vaikeista kilpailuista huolimatta pystyi jopa venymään. Perinteisen osuuksien jälkeen Suomi oli vielä taistelussa mukana.

Roposen kunto ei ole tällä hetkellä kovin vahva, mutta taktinen epäonnistuminen liian kovalla aloituksella teki osuudesta kyllä miinusmerkkisen. Kristalla edessä oli taas aika mahdoton tehtävä. Ehkä jatkossa Suomen täytyy asettaa Pärmäkoski myös aiemmille osuuksille, sillä viestinäytöt eivät kuitenkaan ole kauhean vahvat. Siis jos mietitään hänen suorittamista henkilökohtaisissa kilpailuissa.

Miesten viestissä Suomella ei ole mitään mahdollisuuksia. Ei edes vaikka kaikilla olisi huippupäivä, sillä Pertun ja Larin taso ei vain ole riittävällä tasolla tällä hetkellä.
 
Roposen kunto ei ole tällä hetkellä kovin vahva, mutta taktinen epäonnistuminen liian kovalla aloituksella teki osuudesta kyllä miinusmerkkisen.

Mistä sinä sen tiedät, että olisi tullut parempi tulos, vaikka olisi lähtenyt rauhallisella tahdilla? 10km:llä Roponen lähti omaa tyyliänsä kunnioittaen rauhallisella alulla, mutta Hagaan ero kasvoi 2 minuuttiin. Nyt lähti alussa kovaa ja ero Hagaan suhteessa sama. Sanotaan myös se, että Sedova oli Roposta edellä minuutin 10km:llä, mutta viestissä 5km:llä n. 30s eli suhteessa täysin sama. Roponen hiihti omalla tasollaan.

Sanotaan vielä se, että viesti oli suunnilleen samaa tasoa kuin viime vuonna Lahden MM-kisoissa. Suomalaiset hävisivät vapaan osuuksilla suunnilleen saman verran Lahdessa kuin täällä olympialaisissa. Kalustoasioistako tämä johtuu?
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Ei tulos (sijoitus) välttämättä olisi ollut sen parempi. Suomi otti sen, mikä paperillakin oli tarjolla. Siitä huolimatta jos osuuksia perkataan tarkemmin, niin kyllä se oli juuri etenkin Roponen, josta mitali jäi kiinni (jos siihen pitää yksittäinen hiihtäjä etsiä).

Oikeassa olet siinä, että vapaa nimenomaan on se, missä Suomi joutuu aina antamaan muille etua. Sitähän se oli jo kymmenen vuotta sitten. Aikku ja Vipe olivat ajoittain maailman parhaat perinteiset menijät, mutta Roponen ja Muranen pieniä arvoituksia aina vapaan osuuksilla. Etenkin Roponen aiheutti harmaita hiuksia aina aika lailla kaikissa viesteissä ennen Vancouveria.

Ja kun arvokisoihin mennään, niin lähtökohta pitäisi olla että ylitetään hieman se kauden aiempi taso ellei kyseessä ole joku Kalla, jolle riittää normaali suoritus. Siksi sanoin myös, että vaikka Ritu hieman notkahti, niin en myöskään täysin tyytyväinen ollut Saariseen tai Pärmäkoskeenkaan.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Suomeltä odotuksiin nähden huikea suoritus miesten viestissä. Hakolan poisjäännin jälkeen pidin kuudetta sijaa kutakuinkin maksimina, joten neljäs sija on kova juttu. Oikeastaan kaikki suomalaiset hiihtivät odotuksiin nähden positiiviset tai vähintään neutraalit suoritukset. Niskaselta tuli suorastaan kanuunahiihto ja myös Lari teki hienon tempun pieksemällä Pellegrinon.

Viestin totaalinen floppijoukue oli Sveitsi, jolla avausouus meni totaalisen vihkoon sauvarikkoineen kaikkineen. Myös Ruotsissa ollaan varmasti erittäin pettyneitä, kun ekaa kertaa tällä vuosikymmenellä miesten viestijoukkue jäi ilman mitskua. Heillä taisi pertsan voitelu mennä totaalisen vihkoon.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Olipahan kyllä kova venyminen Suomelta. Tuolla kokoonpanolla neljäs sija pitäisi olla utopiaa, mutta ennakkoon heikoimmat lenkit Hyvärinen ja Lehtonen suoriutuivat mallikkaasti. Heikkinen oli kohtuullisen vahva ja Niskanen tietysti oli odotetun kova.

Kläbo on kyllä huikeassa iskussa, eikä tuossa muilla ankkureilla olisi ollut mitään tehtävissä oikein millään taktiikalla. Venäläisiltä olympiaurheilijoilta myös erinomainen suoritus. Ruotsilta paha konttaus, mikä johtui kyllä yhdeltä osin huonoista suksista.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Mites tästä nyt lähdetään sitten parisprinttijoukkueita kasaamaan?

Naisten puolella Pärmäkoski tietysti on mukana, mutta kuka toiseksi pariksi? Vapaalla kun hiihdetään, niin aika vaikeaksi menee kun Roposen kunto on mikä on. Niskasen kunto viestin perusteella on liikahtamassa parempaan suuntaan, mutta toisaalta vapaasta on hänen kohdallaan aika vaikea arvioida iskukykyä. Saarista en lähtisi oikein edes miettimään, eikä Monosestakaan ainakaan tällä hetkellä ole mitaleista taistelemaan. Matintalo voisi olla tietysti yksi vaihtoehto, mutta vapaa on hänellekin huonompi tapa hiihtää. Taitaa olla paikka Kepalle, mikäli vain haluaa hiihtää.

Miesten puolella Hakolan sairastuminen tietysti on äärimmäisen paha takaisku Suomelle. Toivotaan, että toipuu kisakuntoon. Toinen hiihtäjä on sitten varmaan sprinttereistä Pentsinen tai Jylhä.
 
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue
Kannattaa kiinnittää huomiota rytmiin ja tempoon ja kuinka liikkuvalta ja tasapainoiselta hiihto näyttää. Kannattaa seurata lantion ja olkapääseudun tasapainoa että kuinka vakaana nämä seudut pysyvät. Joskus hiihto näyttää vakaalta ja teknisesti hyvältä, mutta siitä puuttu sellainen tietynlainen tempo. Se on vähän sama asia kuin telinevoimistelussa. Varmaan joskus ihmettelet miksi joku saa enemmän pisteitä, vaikka pikkaisen horjahti, kun toinen puolestaan oli tehnyt puhtaan suorituksen. Se johtuu siitä, että toisella liikesarja on vaikeampi. Juha Lallukka on teknisesti erittäin taitava hiihtäjä ja hän heiluu kun heinäseiväs suksien päällä. Roponen tulee seudulta, josta mm. Reijo Ruotsalainen on kotoisin. Häntäkin pidettiin ihan ilmiömäisenä luistelijana.

Nyt en ihan saa kiinni tuosta telinevoimisteluvertauksesta, enkä siitä, miten Reijo Ruotsalaisen ja Roposen kotiseutu vaikuttaa ao. henkilöiden luistelu- ja hiihtotekniikkaan.
 

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Sitten ah. Martilla on jäänyt nälkää, joten kultaa tullee. Johannes Bö toinen ja joku nobody yllättää ronssille.
 

Derksen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Lippo
Tero Seppälässä taitaa oikeasti olla potentiaalia. Kolmella sakolla puolitoista minuuttia mitalikamppailusta eli hiihtovauhti on jo ihan ok tasolla. Lisäksi toiminta pystypaikoilla oli erittäin vakuuttavaa. Nuoremmista kavereista tällä hetkellä ainoa, jonka hiihdon ja ammunnan kombinaatio on lähtökohtaisesti sillä tasolla, että suorituksia kärjen tuntumaan voi kehityksen myötä olla luvassa.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Joitakin vuosia sitten tuntui hyvin kaukaiselta, että joku nousisi Ole Einarin rinnalle ampumahiihdon saavutuksissa. Vielä norjalainen toki on piikkipaikalla, mutta tämän kauden jälkeen on mahdollista että Fourcade ottaa seitsemännen kokonaiskilpailun voittonsa ja nousee Björndalenin edelle.

Olympiavoittoja ranskalaisella on nyt neljä kappaletta ja maailmanmestaruuksia kymmenen. Ole Einar ylsi viiteen olympiakultaan ja yhteentoista MM-kultaan. Puhutaan siis henkilökohtaisista kultamitaleista. Maailmancupin osakilpailuvoitoissa Ole Einar saanee vielä jonkin aikaa pitää keulia, mutta en ihmettelisi jos Fourcade ajaa vielä niissäkin ohi.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Mites se oli, hiihtoammummeko sekaviestissä? Ja Jarmo Lehtistä mukaillakseni:

Alkaako tulla mitalia!!? Alkaako tulla mitalia!!?
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Mites se oli, hiihtoammummeko sekaviestissä? Ja Jarmo Lehtistä mukaillakseni:

Alkaako tulla mitalia!!? Alkaako tulla mitalia!!?

Tuskin. Kaisalla rotsi lienee tyhjä. Laukkanen vetänyt aivan vihkoon ja Toivasen taso saattanee olla niillä rajoilla, että liputetaanko radalta? Miehistä ei jäisi kiinni.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Karvan verran alle 20 sekuntia oli vaihdossa ero Hagaan.
Tavallaan tekee Ritusta syyntakeettoman jos valmentajakin on noin kujalla. Enkä nyt tarkoita pelkästään tuota valehtelua, vaan oikeastaan koko haastattelua.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Tuossa haastattelussa Toni Roponenhan myönsi, että eka 700 metriä olisi varman pitänyt hiihtää 3-4 sekuntia hitaammin. Mitäpä jos Toni olisi sanonut saman vaikkapa Laura Monosen kolmososuuden vedosta? Oliko vähän niinkuin hiihtäjän virhearvio?

Lisäys, pistänpä lainauksen artikkelista:
" En lähde spekulaatioon, olisiko Riitta-Liisan pitänyt ottaa alku hiljempaa. En ole edelläänkään sitä mieltä. Varmaan 3-4 sekuntia hiljempaa eka 700 metriä olisi voinut ottaa - se olisi varmasti auttanut."

Toni ei lähde spekulaatioon, mutta sitten kuitenkin että... olisi varmasti auttanut.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös