Mainos

Pyeongchang 2018 – (ampuma)hiihto

  • 73 639
  • 571

Pipolätkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Dallas
@Hiihtofani

Ihanko tosissasi vertailet suoraan 10 km ja 30 km hiihtojen aikaeroja kärkeen? Eli mielestäsi 2 min 10 km matkalla on sama kuin 6 min 30 km? Sanoisin ihan suoralta kädeltä, että tuo on täyttä paskaa.
Ei noihin hiihtofanin heittoihin kannata lähteä mukaan. Vastausta et saa ja muutenkin kaikki viestit ovat trollausta ja flametusta.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Huikeastihan Suomen osalta kilpailut menivät. Iivolla oli yksi matka, josta mitali pystyi toivoa ja sen hän teki parhaalla mahdollisella tavalla. Huikea mies!

Krista nousi viimeistään nyt kunnolla hiihtomaailman huipulle. Björgen ja Kalla nousivat kuningattariksi, mutta Krista oli kyllä heidän jälkeen selkeä perintöprinsessa kolmella henkilökohtaisella mitalilla. Toki se kulta jäi nappaamatta, mutta kokonaisuutta aivan erinomaiset kilpailut.

Muista suomalaisista melkein kaikki suoriutuivat kelvollisesti. Hakola ja Jylhä olivat sprintissä kovia, Heikkinen ja Kerttu Niskanen piristyivät loppua kohden hyvin. Miesten viestissä Perttu ja Lari onnistuivat myös komeasti.

Ampumahiihdon puolella miesten osalta on odotettavissa nousua. Kaisalta jäi taas mitalit uupumaan, mutta siitä huolimatta kova urheilija. Laukkanen veti alakanttiin kilpailut.
 
Björgen ja Kalla nousivat kuningattariksi, mutta Krista oli kyllä heidän jälkeen selkeä perintöprinsessa kolmella henkilökohtaisella mitalilla.
Tuli mieleen tarkistaa koko uran saldot. Kallalla on olympiamitaleita jo 3 kultaa ja 6 hopeaa. Näistä viisi on henkilökohtaisia. Lisäksi MM-kisoista 2+6+4=12. Eli yhteensä 21. Toisin sanoen niitä on ihan vitusti, jos tällainen ilmaisu sallitaan

Björgenillä siis 15 olympiamitalia ja MM-kisoista 18+5+3=26. Yhteensä 41 arvokisamitalia. Oli jo laskutaito koetuksella.

Teki kyllä Therese Johaug ison palveluksen Krista Pärmäkoskelle. Ilman dopingiakin olisi Pärmäkosken edellä ja olisi kahminut mitaleita Lahdesta ja Koreasta. Mutta hyvä että Krista pääsi jakamaan kakkua ja keräsi myös isot rahat.
 

Aleksandros

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Kyllähän oli uskomattoman hieno hiihto Iivolta. Nuo ovat niitä hetkiä, jotka palkitsevat pitkäaikaisen odotuksen jälkeen. Iivon hiihdostahan tuli mieleen ihan Mika Myllylän parhaat vedot. Ja jotain samaa siinä oli kuin Sundbyn kovimmissa vedoissa maailmancupissa tai Muhleggin ylivoimassa Salt Lake Cityssä. Tai Johan Olssonin kiskaisussa Val di Fiemmessä.

Sivumennen sanoen. Näin ylivoimaisen esityksen jälkeen ketä tahansa muuta täällä epäiltäisiin dopingista. Iivon kohdalla vihjailujakaan ei harrasteta. Meidän Iivo kiskoi karkuun pelkkään mustikkasoppaan turvautuen kaikilta Venäjän ja Norjan doping-hirmuilta. Ja vielä 50 km:lla. Juupa juu.

Mutta siis todella kova juttuhan tämä oli. Kaikkihan he käyttävät ja näistä Iivo oli murskaavasti paras.
 

Aleksandros

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Muilta osin hiihtomaajoukkueen meno oli ihan ok. Pärmäkoski otti mitä otettavissa oli. Pitkäänhän näitä henkilökohtaisia arvokisalätkiä sai naisissa odotella, nyt edes Pärmäkoski on tälle tasolle saatu nostettua. Hakolalta sijoituksellisesti mainio suoritus sprintissä, mutta kyllä itse petyin täydelliseen simahtamiseen finaalissa. Taisi se aivan paras isku jäädä marras-joulukuulle. Heikkinen oli tietysti pettymys. Yli on menty ei voi mitään. Toni Roposella voisi olla myös aika syvän tutkiskelun paikka. Suojatti-Heikkinen on aika monta vuotta putkeen ollut arvokisoissa enemmän tai vähemmän kuutamolla. Yksittäinen huippuveto on saatettu nähdä (2013 viestiveto ja 2017 50 km), mutta muutoin aika nuhaista suorittamista. Toki Heikkinen sai aikaan kuntoonsa nähden hyvät vedot sekä kympillä että viestissä.

Naisissa kokonaisuudessaan aika heikkoa Kristan ulkopuolella. Kerttu hiihti hänkin kuntoonsa nähden hyvin viestissä ja 30 km:lla, mutta huippukuntoa ei ole tälläkään kaudella löytynyt. Aikku ja Roponen taas ovat hiipuneet samaan tapaan kuin Jauhojärvi viimeisinä vuosinaan. Sitä kai ikä ja motivaation heikkeneminen teettää. Mononen ollut koko kauden aika pihalla, varmaankin ylikunnossa hänkin. Matintalolta nähtiin ihan hyviä, mutta sittenkin aika ujoja suorituksia. Pentsinen oli jälleen surkea. Lehtoselta sentään ok viestiosuus. Hyvärinen aika kassalla, vaikka alkukauden ylikunnon saikin ihan mukavasti taltutettua.

Olen itsekseni tässä naureskellut Jari Kupilan jollekin Elmo-lehden kirjoitukselle, jossa hän hehkutti sitä, miten Suomella on käytössään salainen ase. Eli se, miten Suomi pystyy eri laitteilla seuraamaan urheilijan kuormitusta ja palautumista. Ja että pystytään harjoittelemaan enemmän äärirajoilla kuin muut, koska pystytään näin tarkemmin tunnistamaan, milloin ollaan menossa yli ja milloin urheilija tarvitsee lepoa. Tällä kaudella kuitenkin varovaisesti arvioiden sekä Kerttu Niskanen, Laura Mononen, Anne Kyllönen, Matti Heikkinen, Perttu Hyvärinen että Lari Lehtonen ovat olleet enemmän tai vähemmän ylikunnossa. Eli taitaa laitteissa olla vielä kalibroimisen varaa.
 
Juha Mieto ennusti ja odotti 7 mitalia pelkästään maastohiihdosta. Ei tullut kuin vain neljä. Mieto ennusti, että molemmissa parisprinteissä olisi voinut tulla mitali ja jommassa kummassa pitkässä viestissä. Miedon ennuste oli täysin realistinen, joten jossain on mennyt vikaan Suomen maastohiihtojoukkueessa.

Ensimmäinen virhe oli jättää Anne Kyllönen pois kisoista. Kyllönen olisi tällöin hiihtänyt ainakin perinteisen sprintin ja näin antanut lepovuoron Niskaselle, joka tällöin olisi hiihtänyt vapaan kisan, joka puolestaan olisi antanut paremman indicaattorin hänen vapaan kunnostaan. Kyllönen olisi luultavasti hiihtänyt myös skiathlonin Matintalon sijaan.

Planican mc:ssa olisi pitänyt hiihdättää Kyllösen sijasta Matintaloa. Tämä olisi antanut indicaattorin Matintalon kunnosta. Itsehän sanoin, että hän olisi hiihtänyt 20-30sijoille ja sen perusteella, että hiihti olympialaisissa 30km:n kisassa (jossa oli vain 4 norjalaista mukana) sijalle 18. juuri niille sijoille hän olisi hiihtänyt.

Naisten parisprintissä olisi Laukkasen tilalla pitänyt olla joko Niskanen tai Roponen, jolla oltaisiin taisteltu mitalista. Eikö Jylhä ymmärrä, että Roponen on tässä parisprintissä tämän lajin maailmanmestari?

Miesten kisassa olisi Jylhä jr:n tilalla pitänyt olla Heikkinen, jolloin niin ikään miesten kisassa oltaisiin taisteltu mitalista. Naisten pitkässä viestissä Saarisen tilalla olisi pitänyt olla Matintalo tai jos Niskasen vapaan kunto olisi ollut hyvä niin Niskanen vapaan osuudella ja miesten pitkässä viestissä Hakolan olisi pitänyt olla terveenä niin molemmissa oltaisiin oltu lähempänä mitalisijoja.

Suomi tuotti näissä olympialaisissa vain 2 eri mitalistia eli Niskanen ja Pärmäkoski. Vertailun vuoksi edellisissä olympialaissa eri mitalisteja oli peräti 6 ja sitä edellisellä kerralla Vancouverissa 4 eri hiihtäjää. Suomi on tippunut ns. nations cupissa 3 parhaan joukosta ja tämä osaltaan näkyy jo viesteissäkin. Takapakkia on tullut. Tämä jos nations cupissa valahtaa sijoituksissa alas,on hälyttävä merkki. Jos katsoo lajiryhmittäin, missä Suomi mahtuu lajinsa 3 parhaan joukkoon niin ainoastaan naisten jääkiekko on sellainen laji.
 

Salama44

Jäsen
Kristasta en puhusi vielä ihan hiihtomaailman huippuna. Vaikka olisi kuinka paljon hopeaa ja pronssia kaulassa ei ole voittanut vielä yhtään arvokilpailua.

Vertailu paremmuudesta Iivon kanssa on turhaa. Jos kuninkaalla on 2 olympiakultaa ja maailmanmestaruus niin Krista on vielä perintöprinsessa, mutta oikealla tiellä. Joskus hän voi vielä voittaa.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Kristasta en puhusi vielä ihan hiihtomaailman huippuna. Vaikka olisi kuinka paljon hopeaa ja pronssia kaulassa ei ole voittanut vielä yhtään arvokilpailua.
Vähän tuntuu kovalta vaatimukset hiihtomaailman huipulle. Viimeisen parin vuoden aikana Kristalla on maailmancupin kokonaiskilpailussa sijat 4., 2. ja 4. (tämän hetken sijoitus) ja viisi arvokisamitalia joista neljä henkilökohtaista.

Totta on että isot voitot ovat vielä kiertäneet, mutta kyllä Krista on viimeisen parin vuoden aikana ollut kiistatta top-5 naishiihtäjä maailmassa joka kyllä minun mittapuulla riittää hiihtomaailman huipulle. Ei vielä ehkä mestarihiihtäjä, mutta huippuhiihtäjä kyllä. Vähän sama kuin Sundby ei olisi huippuhiihtäjä kun se henkilökohtainen arvokisavoitto puuttuu.

Mitä tulee vertailuun Iivon kanssa, Kristan suhteen en ota kantaa koska hiihtävät eri sarjassa, mutta kyllä minä pidän esim. Sundbytä (toistaiseksi) Iivoa parempana hiihtäjänä vaikka henkilökohtaiset arvokisavoitot menee Iivolle 2-0.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Kristasta en puhusi vielä ihan hiihtomaailman huippuna. Vaikka olisi kuinka paljon hopeaa ja pronssia kaulassa ei ole voittanut vielä yhtään arvokilpailua.

Vertailu paremmuudesta Iivon kanssa on turhaa. Jos kuninkaalla on 2 olympiakultaa ja maailmanmestaruus niin Krista on vielä perintöprinsessa, mutta oikealla tiellä. Joskus hän voi vielä voittaa.
Niin, ei kukaan kuvittele, että Pärmäkoski olisi maailman paras naishiihtäjä tällä hetkellä. Ehdoton huippu hän sen sijaan on ollut viime kaudesta lähtien, koska pärjää sekä arvokisoissa että maailmancupissa. Hän kuuluu distanssimatkoilla siihen joukkoon, josta mitalistien oletetaan tulevan.

Mitä tulee Niskasen kuninkuuteen, niin on jäänyt havaitsematta. Lahden kuningas oli Ustjugov ja näiden kisojen Kruger. Kuninkuusmatkan Iivo tietysti voitti.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Millä perusteell Kruger menee Kläbon ohi?
Kruger voitti Kläbon skiathlonissa 100-0. Muuten eivät samoilla matkoilla olleetkaan. Kläbo hävisi kisoissa myös 8 muulle hiihtäjälle, Kruger vain Colognalle. Henkilökohtaisia kultia yhtä monta, Krugerilla lisäksi se hopea. Ja onhan sprintti vähän vähemmän arvostettu kulta kuin muut henkilökohtaiset.
En siis välttämättä ole tätä mieltä, tai no ehkä olenkin, mutta nämä tuli mieleen.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Miehissä ei näissä olympialaisissa noussut selkeää kuningasta, vaan kaikki voitot jakautuivat eri henkilöille. Krugerilla käteen jäi arvokkaimmat henkilökohtaiset mitalit, mutta Kläbo kuitenkin nappasi kolme kultaa yhteensä. Hieman olen kuitenkin pettynyt nimenomaan Kläboon, sillä maailmancupin perusteella ehkä olisi voinut odottaa että normaalimatkallakin olisi taistellut mitalista. Nyt Kläbo tavallaan otti sen "pakollisen" sprinttikullan ja tyytyi siihen, kun ei startannut päätösmatkalle.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Millä perusteell Kruger menee Kläbon ohi?
Krugerin saldo henkilökohtaisilta matkoilta oli paras kaikista. Kruger oli Bolshunovin ohella ainoa, joka pystyi kahteen yksilömitaliin, mutta Aleksander ei pystynyt kultaa ottamaan. Kläbo otti hienot kolme olympiakultaa kyllä, mutta kun kaksi niistä tuli viesteistä, en osaa häntä kisojen ykkösenä pitää.

Koko kauden ykkönen Kläbo toki on helposti, sillä hän voitti jo sprintin olympiakultaa ja tulee voittamaan (sprintti)maailmancupin kokonaiskilpailun. Tour de Skille Kläbo ei osallistunut, minkä yhdistettynä naisten olympiatuloksiin (kaikki henkilökohtaiset kullat ja itse asiassa myös mitalit Pärmäkoskea lukuun ottamatta menivät Tourin väliin jättäneille) ainakin pitäisi nostaa keskustelua Tourin mielekkyydestä olympiavuonna.
 
Kisojen parhaat olivat olympialaisten laskutavan mukaan

Miehet

1. Kläbo 3 kultaa
2. Sundby 2 kultaa + 1 hopea + 1 4. sija
3. Kruger 2 kultaa + 1 hopea
4. Cologna 1 kulta
5. Niskanen 1 kulta

Naiset

1. Björgen 2 kultaa + 1 hopea + 2 pronssia
2. Haga 2 kultaa
3. Kalla 1 kulta + 3 hopeaa
4. Nilsson 1 kulta + 2 hopeaa + 1 pronssi
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Eli kruunatkaamme Kruger hiihtokuninkaaksi ja Björgen hiihtokuningattareksi. Sekä miehissä että naisissa valinta ei ollut tällä kertaa selkeä. Miehissä kuninkaan takana Kläbo, Niskanen sekä Cologna muodistivat tiukan rintaman. Naisten puolella Björgen kiilasi päätösmatkalla kärkeen ennen Kallaa ja Nilssonia. Haga jäi täpärästi neljänneksi.

Marit on ollut nyt 2010-luvulla kaikissa olympialaisissa kuningatar. Myös Cologna on pystynyt kolmissa olympialaisissa putkeen voittamaan henkilökohtaisen kultamitalin.
 
Suomi tuotti näissä olympialaisissa vain 2 eri mitalistia eli Niskanen ja Pärmäkoski. Vertailun vuoksi edellisissä olympialaissa eri mitalisteja oli peräti 6 ja sitä edellisellä kerralla Vancouverissa 4 eri hiihtäjää. Suomi on tippunut ns. nations cupissa 3 parhaan joukosta ja tämä osaltaan näkyy jo viesteissäkin. Takapakkia on tullut.
Toisaalta neljissä edellisissä kisoissa Suomen hiihtäjät olivat tuottaneet vain yhden henkilökohtaisen olympiamitalin, kun nyt oli yksissä ja samoissa kisoissa kaksi mitalistia ja neljä mitalia. Joten iloitkaamme menestyksestä, joka alkoi jo viime vuoden MM-kotikisoista.

Mutta aika vaatimatonta oli muiden kuin Iivo Niskasen ja Krista Pärmäkosken suorittaminen näissä kisoissa.
Sijoitukset miehissä, pois lukien Niskanen:
6.
10.
10.
14.
21.
25.
29.
29.
31.
33.
35.
41.
43.
51,

Naisissa ilman Pärmäkoskea:
6.
16.
18.
19.
19.
20.
20.
23.
23.
24.
25.

Voisi todeta, että tällä kaudella Suomella Niskasen ja Heikkisen lisäksi ei ole maailman cupin pisteille pystyviä "distanssimatkojen" hiihtäjiä. No, hyvänä päivänä täydellisellä hiihdolla sinne sijoille 28-30 voi yltää muutama ukko.
Naisissa sentään Kerttu on vahva tekijä sijoille 4-10 mutta muut jäävät varsinkin ajassa mitattuna todella kauas.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Salpausselän kisoissa naisten perinteisen kympillä Pärmäkoski ottamassa voiton, Niskanen taistelee mitalisijasta, Saarinenkin on saamassa kohtuu sijoituksen 14 sekuntia Matintalon edellä.

Pärmäkoski kun oli pakko siirtää luisteluhiihto-osuudelle, niin eiköhän nuo perinteisen osuuksien valinnat Saarinen & Niskanen osunut ihan oikein. Mitali ei mennyt valintoihin vaan viestin kolmososuudelle ei vaan ollut kelvollista vapaan osaajaa.
 
Nyt on puhuttu, että on mennyt paremmin kuin edellisissä olympialaisissa. Kuitenkin sekä Sotshin olympialaisten kokonaismitalisaldolla että maastohiihdon saaliillaa oltiin Sotshissa korkeamalla, mitä nyt Koreassa.

Tämä siksi, että Sotshissa mitalit olivat kirkkaampia.

Kokonaismitalisaldo:

Sotshi 1-3-1
Korea 1-1-4

Maastohiihto

Sotshi 1-2-0
Korea 1-1-2

Otetaan vielä huomioon se, että yksi pronssimitali oli jaettu ja tarkemman ajanlaskun mukaan kuulemma se mitali olisi mennyt yksinään Björgenille.
..ja kun otetaan vielä huomioon se, että puolet mitaleista meni yhdelle hiihtäjälle ja mitalisteja oli vähemmän kuin 2014 niin ei tämä kyllä mitenkään paremmin mennyt kuin 2014.

Jos tätä lasketaan tuolla kaavalla, että 6pts kullasta, 3pts hopeasta ja 2pts pronssista, 2014 pisteitä olisi tullut 6+3+3+3+2=17 ja 2018 pisteitä olisi tullut 6+3+2+2+2+2 =17 eli tasan saman verran pisteitä.
 
Viimeksi muokattu:

Japi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh, Jokerit, Saipa, Jokipojat, Titaanit
Tottahan tuo on, että Sotshissa tuli kirkkaampia mitaleja maastohiihdossa kuin nyt. Siinä mielessä maastohiihto onnistui kuitenkin paremmin kuin Sotshissa, että nyt mitalit olivat kaikki (siis maastohiihdossa) henkilökohtaisia ja Sotshissa jäätiin ilman henkilökohtaista maastohiihtomitalia. Itse toki tykkään viestimitaleistakin (normiviesti varsinkin) kun kertoo joukkueen tasosta. Toisaalta viesteissä potentiaalisia mitalisteja on noin 5 (naisissa: Norja, Ruotsi, USA, Venäjä, Suomi. Saksa ei nykykunnossaan enää ole. Miehissä: Norja, Ruotsi, Venäjä, Ranska, Suomi, Italia pariviestissä). Henkilökohtaisissa kisoissa potentiaalisia mitalisteja on kuitenkin toista kymmentä. Ei tosin aina ihan joka matkalla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös