Puolustusvoimat ja puolustuspolitiikka

  • 740 734
  • 4 849
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Ymmärrän näkemyksesi. Kuitenkin muillakin kuin urheilijoilla on unelmia, ja olisi reilua, että kaikkia kohdeltaisiin tasa-arvoisesti. Ajatukseeni sisältyvät kyllä myös jehovat, affenanmaalaiset sekä naiset.

Olet ihan oikeassa. Mikä tekee sitten ammattiurheilijasta niin erikoisen, että erottuu mainitsemastasi porukasta on erittäin hyvä kysymys.Jotenkin mielestäni kuitenkin nämä ammattiurheilijat, varsinkin ne jotka asuvat ulkomailla ja silti edustavat maatamme, ovat sellaisessa asemassa noita mainitsemiasi ryhmiä vastaan, että heille tällaiset vapaudet soisin.

Jehovathan saavat jo nyt vapautuksen palveluksesta ilman että pitää vankilan kautta mennä. Ahvenanmaalaisten pitäisi toisaalta mielestäni suorittaa palvelus siinä missä muidenkin. Ellei sitten ole ammattiurheilija edustamassa Suomea jossain päin maailmaa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Minun mielestäni urheilijoiden erivapaudet voitaisiin hyvin säilyttää ja antaa sitten enemmin erivapauksia tarpeen mukaan muillekin sellaisille ryhmille, joiden ammatinharjoittamiselle intti on kohtuuton este eli esim oikeille yrittäjille (verkostomarkkinoijat, parturit ja pokeri-ammattilaiset aka työttömät älkööt vaivautuko). Isoimmalle osalle intin käynti ei ole mikään este "unelmien toteuttamiselle". Yliopiston tai korkeakoulun käymiseen ei samanlaisia herkkyyskausia ole kuin huippu-urheilijoilla on. Vuosi jossain Sodankylän jääkäriprikaatissa tarkoittaisi esim jääkiekkoilijalle välivuotta huippu-urheilusta. Ahvenmaalaisten vapaukselle en kyllä yhtään pätevää perustelua keksi, vai olisiko sitten sinne joukko-osaston pystyttäminen teketön paikka? no ihan sama.
 

S.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Suomessa oli vuonna 2013 1195 ammattiurheilijaa, lähde sport.fi. Jos erityisvapauksien antaminen noin pienelle määrälle asevelvollisista rapauttaa koko puolustusvoimat niin syy on sitten jossain ihan muualla kuin ammattiurheilijoissa. Eli minun puolestani pitäisi saada erityisvapauksia jatkossakin.

Meinaatko, että kaikki ammatikseen urheilevat menisi jonkun Forsselin,Räikkösen tai Barkovin vanavedessä löysillä läpi armeijan. Kai nyt jokainen keissi katsottaisiin tarkasti läpi, ettei seulasta nyt kaikki KUPSin Koposet ja Ramdstetit läpi pääse. Eipä tuonne kansainvälisille kentille monikaan alle 20 ole lähtenyt.

Uskon kylläkin, että ei asiat aivan huippulupausten osalta tule muuttumaan miksikään. Olisihan se noloa puolustusvoimille, jos joltain Kimi Räikköseltä tai Jani Sieviseltä olisi paikat menny paskaks normaalissa palveluksessa ja tuleva mahdollinen HUIPPU-ura olisi mennyt sivusuun. Mutta veikkausliiga tai liigapelaaja ei vielä ole mikään huppu-urheilija. Ammatti on urheilija mutta ei alansa huippu.
 

Carlos

Jäsen
Oli meilläkin yksikössä mm. yksi tyyppi jonka joku kaveri oli Taekwondo-valmentaja, ja kirjoitti inttiin todistuksia miten kyseessä on SM-tason huippu-urheilija. Harjoitteluvapaat pyöri joka päivä, viikonloput melkein aina vapaita, ja kaveri ei ollut urheilua nähnytkään. Ihan normaali juoksulenkillä puuskutti naama punaisena loppupäässä, ja sitten aina jossain vaiheessa huusi "ai vittu mun polvi" ja rupesi sitten kävelemään. Naama punaisena puuskuttaen. Tosi hieno esimerkki.

Toinen tapaus oli sitten Curlingin harrastaja, niitä taisi olla jopa pari kappaletta. Ei tosiaan mikään kaljakelluntaa kummempi urheilulaji, ei sinä aikana eikä sen jälkeen kuulunut kavereiden urasta mitään, eli ihan vaan huijausmielistä vedätystä.

Mutta nämä oikeasti huippu-urheilijat joilla on ura jopa ulkomailla, on asia erikseen. Suomen nykyisellä urheilumenestyksellä ei ole kyllä yhtään varaa antaa yhtään tasoitusta millekään maalle. Tämä vaan jotenkin kuvastaa hyvin Suomen politiikan tasoa, oikeita ongelmia on vaikka kuinka hemmetisti ja sitten keskitytään näpertelemään joidenkin totaalisen merkityksettömien pikkunippeleiden kanssa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Joo, oikeita huippu-urheilijoita astuu palvelukseen max 10 vuodessa. Näille lopuille se on vain keino luistella velvollisuuksista irti, esim juuri nämä veikkausliigan potkupalloilijat. Esim Mikko Koivu toi paljon PR ja oli räätälöidyin ohjelmin selkeästi hyödyksi maanpuolustukselle, vaikka ei tuossa ajassa voinut oikeastaan mitään oppia. Näille lopuille normaali palvelus.
 
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Voisihan sitä luoda jonkun systeemin, jossa lupaava urheilijanuori saa lykkäystä urheilu-uransa takia ja mikäli tämä saavuttaa kovan kansainvälisen tason (NHL, Valioliiga, ATP-ranking 150:n joukossa, tms.), niin saa vapautuksen asepalveluksesta Suomi-PR:ään vedoten. Vastaavasti maan edustaminen marginaalilajeissa Olympialaisissa tai muissa arvostetuissa urheilutapahtumissa lyhentäisi palvelusaikaa ja ennen pitkää monien edustustehtävien jälkeen korvaisi intin.

Jos entinen lupaus kuitenkin jää vain SM-tason urheilijaksi, niin siitä sitten vain varttuneemmalla iällä metsään pitämään kaminaan tulta.
 

Patapakka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ei tässä ole kyse siitä, että todellisten huippujen erityiskohtelu olisi ongelma, vaan sen määrittely, että kuka on huippu-/ammattiurheilija ja kuka ei. Kuka sen määrittelee ja millä perusteella? Kuka jo inttiaikanaan on huippu-urheilija, kenessä on potentiaalia? Kuuluuko pelkän orastavan potentiaalin perusteella saada erityiskohtelua? Onko Veikkausliiga-pelaaja huippu-urheilija? Entä jääkiekon nuorten SM-liigassa pelaava? Kansallisissa juniorisarjoissa menestynyt suunnistaja? Rajanveto todella hankalaa, käytännössä mahdotonta.

Oma kokemukseni inttiajalta: kansallisen tason junioriurheilijat olivat aivan jatkuvasti urheiluvapailla ja oman tunnekokemukseni perusteella osa skappareista jopa fanitti heitä. Eipä ole ainakaan näistä kavereista tullut kv. tai edes kansallisen tason huippuja aikuisiällä. Tämä on tietysti subjektiivinen kokemukseni, mutta uskon, että aika moni jakaa sen. Sitten kun vielä nämä kansallisen tason harrastelijat tuntuvat kehuskelevan intissä muille omilla vapaillaan, niin vituttaahan se. Ihmettelen, kuinka lapsellisia osa "urhelijoista" on, kun ei käsitä, että ilman muuta tuollainen toiminta on joidenkin mielestä epäreilua.

Sivuhuomautuksena, laittoi kyllä ihan kunnolla vituttamaan tuo KuPsissa pelaavan Petteri Pennasen twiitti, jossa kommentoi, että "ei paljo kiinnosta pyssy leikit metässä". No ei tässä nyt ketään muutakaan pyssy_________________leikit kiinnosta, mutta silti sinne vaan mennään.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Meillä oli samassa komppaniassa intissä käydessäni joukkueellinen urheilijoita, joille sitten luonnollisesti sorvailtiin pidennettyjä iltavapaita harjoituksiin yms. Joukkueesta suunnilleen puolet pelasi lätkää ja liki saman verran oli jalkapalloilijoita. Sitten muutama yksilöurheilija (joku hiihtosuunnistaja taisi ainakin olla). Ja yksi kaveri oli kompassa (ei tosin muistaakseni urheilijoiden joukkueessa) kuka yritti saada urheiluvapaata, mutta naurettiin komppavääpelin toimistosta pihalle kun ilmeni että kaverin laji oli darts. Olen kyllä muistaakseni hepun nimen joskus lehdestä jopa lukenut jossain pubiskaban tuloslistoilla, eli ei sinänsä yrittänyt edes kusettaa väärin perustein vapaita.
 

Pipolätkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Dallas
Moni ei täällä tunnu ymmärtävän että tuo osa joka urheilukoulussa on viikon tyyliin metsässä on 1-3 koko 150 saapumiserästä. Loput ovat sitten keskimäärin 50-100 päivää urheilukomennuksilla. Ja tämä suuri joukko tekee sitten kaikki samat ryynäämiset ja metsäreissut. Nopeutetulla aikataululla jotta urheiluun jää aikaa. Viikko-ohjelmissa ei hirveästi vapaata ole ja päivät jona tetsatsataan, tetsataan sitten kunnolla koko päivä. Sitten saadaan yksi päivä vapaaksi kun on viikko tetsattu. Harvassa paikassa on myöskään käytössä b tai c leirit joihin ne, jotka ovat olleet poissa varsinaisen leirin aikaan , joutuvat. Tottakai maajoukkueleireille ja kisoihin pääsevät. Saavat vapaat näihin ja urheilukoulussa kaikki ovat mj urheilijoita pois lukien joukkueurheilijat. Esim. Juho mäkelä, veikkausliigan maalikuningas muutaman vuoden takaa. Ryynäsi ja oli viikon metsässä ihan samalla tavalla kuin muutkin. Tottakai älytön toistaminen tuolta on jätetty pois johtuen että ylipäätänsä töhöimmät on karsittu pois jo etukäteen tehdyillä pällikokeilla.
 

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Ymmärrän kyllä, että saavutetuista eduista on vaikeaa luopua, mutta periaatteen tasolla lienee selvää, että suunta on pois erivapauksista. Toki eduskunta voi jatkossa päättää antaa urheilijoille erivapauden, mutta nykylainsäädännöllä se ei enään onnistu. Pitäisin kuitenkin todennäköisempänä ennemmin erivapauksien vähenemistä jatkossa. Vaikeaa sanoa onko sinivalkoisella hallituksella halua muuttaa lainsäädäntöä mihinkään suuntaan tältä osin, kun suurempi muutos on nurkan takana.

En nyt oikeasti pitäisi urheilijoiden tilannetta jatkossakaan kovin pahana, kun harjoitusvapaatahan saa käytännössä joka päivä palveli missä tahansa ja jatkossakin maju-leirit ja kilpailut lasketaan palvelukseksi. Ja esimerkiksi vaikka ei puhuta urheilukoulusta vaan Lapin lennostosta/IT:stä, niin joku suomisarjatason kiekoilija pääsee puolen vuoden aikana melkein jokaiseen iltaharjoitukseen ja vieraspelimatkoillekin, vaikka Rovaniemeltä ne matkat kestävät lähes kaksi vuorokautta, jos mennään yhtään kauemmas. Joku loppusota lähinnä on ylittämätön este. Vähän on sellainen myrsky vesilasissa fiilis, kyllä urheiljat pääsevät jatkossakin treenaamaan.
 
Viimeksi muokattu:

ndal88a

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooVee, Tampere
Ahvenmaalaisten vapaukselle en kyllä yhtään pätevää perustelua keksi, vai olisiko sitten sinne joukko-osaston pystyttäminen teketön paikka? no ihan sama.
Ahvenanmaan demilitarisointi, kansainvaliset sopimukset. Toisaalta Pariisin rauhansopimuksen ehtoja ei enaa noudateta.

JOL
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Ahvenanmaan demilitarisointi, kansainvaliset sopimukset. Toisaalta Pariisin rauhansopimuksen ehtoja ei enaa noudateta.
Ahvenanmaan demilitarisointi tarkoittaa sitä, ettei sillä alueella sodita / pidetä aseistusta, sotilaita yms. Ei se kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö ahvenanmaalaiset voisi suorittaa asevelvollisuuttaan mantereella ja sodan syttyessä liittyä puolustuslinjaan muiden suomalaisten kanssa.
 

Nypsi

Jäsen
Sivuhuomautuksena, laittoi kyllä ihan kunnolla vituttamaan tuo KuPsissa pelaavan Petteri Pennasen twiitti, jossa kommentoi, että "ei paljo kiinnosta pyssy leikit metässä". No ei tässä nyt ketään muutakaan pyssy_________________leikit kiinnosta, mutta silti sinne vaan mennään.
Pennanenkin voi suorittaa siviilipalveluksen jos ei pyssyleikit kiinnosta. Aivan kuten kaikki muutkin urheilijat.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Onko joku niin tyhmä, että luulee naapurin kunnioittavan demilitarisointia, jos sota syttyy?

Siis eihän Suomikaan sitä kunnioita. Ahvenanmaa kuuluu Vaasan Rannikkojääkäripataljoonan vastuualueeseen, joukkoja siirretään alueelle heti tilanteen niin vaatiessa. Komppanianpäällikköni kertoi meille kotiuttamispäivänä, että menemme tuonne suojelemaan Taffelin sipsitehdasta, mutta tietysti todellisuudessa Ahvenanmaa ja Turun saariston laivaväylät ovat erittäin tärkeä strateginen suojelukohde.

Olihan se tietysti vähän hassua simuloida saaristossa noita Ahvenanmaan miehittämistaktiikoita muualla, siis ilman että pääsimme sille oikealle "pääkallopaikalle".
 

Syöttöpiste

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Siis eihän Suomikaan sitä kunnioita. Ahvenanmaa kuuluu Vaasan Rannikkojääkäripataljoonan vastuualueeseen, joukkoja siirretään alueelle heti tilanteen niin vaatiessa. Komppanianpäällikköni kertoi meille kotiuttamispäivänä, että menemme tuonne suojelemaan Taffelin sipsitehdasta, mutta tietysti todellisuudessa Ahvenanmaa ja Turun saariston laivaväylät ovat erittäin tärkeä strateginen suojelukohde.

Olihan se tietysti vähän hassua simuloida saaristossa noita Ahvenanmaan miehittämistaktiikoita muualla, siis ilman että pääsimme sille oikealle "pääkallopaikalle".


Tällä hetkellähän Suomella on oikeus puolustaa tarvittaessa myös Ahvenanmaan koskemattomuutta sijoittamalla sinne Puolustusvoimien joukkoja. PV ei kuitenkaan voi toimia asiassa oman harkintansa mukaan, vaan tarvitsee toimintaansa lisätoimivaltuuksia ja joitakin valmiuslain säädösten voimaan saattamista. tämä asiathan tekevät sitten poliittiset päättäjät. Täytyy vain toivoa, että tuon tilanteen tullessa esille poliittisilla päättäjillä viisautta ja rohkeutta tehdä oikeat päätökset heti ilman vatulointia, kun PV esittää tarvitsemiaan lisätoimivaltuuksia Ahvenanmaan suhteen. Aluetta on helpompi puolustaa olemalla siellä ennen vihollista, kuin menemällä sinne vasta vihollisen jälkeen. Valmiuden kohottamisesta Ahvenanmaalla löytyy jopa MPKK:n esiupseerikurssin tutkielma ja vielä ihan netistä. Tässä linkki kyseiseen tutkielmaan.

Ahvenanmaa on siinä mielessä tärkeä paikka, että sieltä käsin pystytään melko helposti estämään Pohjanlahden ja Suomenlahden ilmatilan vapaa käyttö, noiden veli-MK:n mainitsemien laivaväylien lisäksi. Saattaisi olla paikallaan tarkastella sitä, onko tuon alueen demilitarisoinnilla enää nykypäivänä mitään järkeä.
 

Gunvald

Jäsen
Suosikkijoukkue
Petoeläimet
Ahvenanmaa on siinä mielessä tärkeä paikka, että sieltä käsin pystytään melko helposti estämään Pohjanlahden ja Suomenlahden ilmatilan vapaa käyttö, noiden veli-MK:n mainitsemien laivaväylien lisäksi. Saattaisi olla paikallaan tarkastella sitä, onko tuon alueen demilitarisoinnilla enää nykypäivänä mitään järkeä.

Ahvenanmaa on strategisesti erittäin tärkeä myös Ruotsille. Sieltä on Tukholmaan vain kiven heiton matka. Jos jossain asiassa voi ruotsalaisten apuun luottaa, niin se on Ahvenanmaan puolustaminen. Heidän näkökulmastaan Ahvenanmaan joutuminen venäläisille olisi täydellinen katastrofi.

Itse kannatan Ahvenanmaan demilitarisoinnin purkamista, vaikka se nostaisi ison äläkän idän suunnalla.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tässä takavuosina joku ahvenanmaalainen poliitikko vaati, että demilitarisoinnin takia Ahvenanmaata on puolustettava sodan aikana mereltä, kuivalle maalle ei saisi jalalla sotilas astua. Niin älytön ajatus, että naurattaa vieläkin.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Tällä hetkellähän Suomella on oikeus puolustaa tarvittaessa myös Ahvenanmaan koskemattomuutta sijoittamalla sinne Puolustusvoimien joukkoja. PV ei kuitenkaan voi toimia asiassa oman harkintansa mukaan, vaan tarvitsee toimintaansa lisätoimivaltuuksia ja joitakin valmiuslain säädösten voimaan saattamista. tämä asiathan tekevät sitten poliittiset päättäjät. Täytyy vain toivoa, että tuon tilanteen tullessa esille poliittisilla päättäjillä viisautta ja rohkeutta tehdä oikeat päätökset heti ilman vatulointia, kun PV esittää tarvitsemiaan lisätoimivaltuuksia Ahvenanmaan suhteen...
(boldaus oma)

Niin, ainakin itse pidän ihan selvänä sitä, että mikäli olisi ns. "tilanne päällä", niin valtioneuvosto ja eduskunta luottaisivat maan sotilaallisen johdon tilannearvioon.

Ahvenanmaan tilanteesta - joka on minulle asemapaikkani ja saamani koulutuksen osalta varsin tuttu - olen ymmärtänyt, että kyseessä on ikään kuin samankaltainen tilanne, mitä maamiinojen suhteen: viralliset jutut ovat erikseen, mutta käytännössä Ahvenanmaan miehittäminen kriisin yhteydessä on ensimmäisiä asioita. Miinoihin tämä vertautuu siten, että ainakin meille intissä opetettiin jalkaväkimiinoitusten ja "boobytrappien" tekemistä hädän hetkellä myös käsikranaateista. Nopeaa ja taloudellisesti järkeväähän tuo ei tietenkään ole, mutta mahdollista (paikallisesti) kuitenkin.
 

Syöttöpiste

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Niin, ainakin itse pidän ihan selvänä sitä, että mikäli olisi ns. "tilanne päällä", niin valtioneuvosto ja eduskunta luottaisivat maan sotilaallisen johdon tilannearvioon.

Näinhän sen pitäisi olla. Valitettavasti meillä on ollut jopa presidenttinä sellaisia henkilöitä, jotka näkevät hyökkääjän demokraattisena, ihmisoikeuksia kunnioittavana oikeusvaltiona. Tällaiset henkilöt saattavat ajatella valmiustilalain säädösten käyttöönoton provosointina ja tärkeiden päätösten tekoa viivytellään siitä syystä. Onneksi sentään RVL saa toimia Ahvenanmaalla melko vapaasti, kunhan sen perustamia joukkoja ei ole liitetty PV:n alaisuuteen.
 

ndal88a

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooVee, Tampere
Ahvenanmaan demilitarisointi tarkoittaa sitä, ettei sillä alueella sodita / pidetä aseistusta, sotilaita yms. Ei se kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö ahvenanmaalaiset voisi suorittaa asevelvollisuuttaan mantereella ja sodan syttyessä liittyä puolustuslinjaan muiden suomalaisten kanssa.
Ei kait, mutta Ahvenanmaan itsehallintolaki sanoo etta he palvelevat luotsi- ja majakkalaitoksessa, ainakin teoriassa. Ahvenanmaalainen saa suorittaa asepalveluksen manner-Suomessa.

JOL
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ei kait, mutta Ahvenanmaan itsehallintolaki sanoo etta he palvelevat luotsi- ja majakkalaitoksessa, ainakin teoriassa. Ahvenanmaalainen saa suorittaa asepalveluksen manner-Suomessa.

JOL

Tuollahan noita ahvenanmaalaisia oli, kanssani Dragsvikissa suorittamassa asepalvelustaan... ei nyt mitään valtaisaa määrää, mutta pieni sissijoukko kuitenkin. Dragassa on hauskaa kun siellä on montaa eri porukkaa, suomalaisia, suomenruotsalaisia, ahvenanmaalaisia (jos heidät nyt omaksi ryhmäkseen laskee), ulkomailta asepalvelustaan suorittamaan tulleita....Pohjanmaalta saapuneet "pampaslaiset" erottuvat hyvin omaksi porukakseen, sillä heidän puheestaan eivät ota selvää suomen- eivätkä myöskään ruotsinkieliset...
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Pohjanmaalta saapuneet "pampaslaiset" erottuvat hyvin omaksi porukakseen, sillä heidän puheestaan eivät ota selvää suomen- eivätkä myöskään ruotsinkieliset...

Pampasin porukka on erään Dragassa palvelleen everstin mukaan niin "laadukasta" ainesta että tositilanteessa kelpaavat lähinnä syötiksi, mitään sotilaallista suoritetta on kuulemma turha odottaa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Pampasin porukka on erään Dragassa palvelleen everstin mukaan niin "laadukasta" ainesta että tositilanteessa kelpaavat lähinnä syötiksi, mitään sotilaallista suoritetta on kuulemma turha odottaa.

Tämä on osin ihan totta, tai no, aika suurelta osin. Mukana on paljon näitä viljelijöitä, joilla on oikeasti tarve ehtiä kevätkylvöihin jne.

Tosin sitten siellä on myös muutamia todella särmiä kavereita, pärjäävät hyvin ulkona ja osaavat hiihtää...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös