Minusta ylin marginaaliveroprosentti ei saisi milloinkaan olla isompi kuin 50%.
Eikö tämä ole ihan yhtä mielivaltainen lukema kuin 32% tai 78%? Verotuksen vaikutus tuottavuuteen on paljon monimutkaisempi ja kiistellympi kuin täällä esitetystä voisi päätellä.
Lahjakkaasti sotkeutuvat myös järkevät makrotason tulonjakotoimet ja yksilön vastuu omasta elämästään. Nämä eivät tietenkään ole toisistaan täysin erillisiä asioita, mutta yhteiskuntaa ei kannata järjestää samalla periaatteella millä ohjaat yksilöä kasvamaan. Yksilön vastuulle rakennettu yhteiskunta on monella tapaa ongelmallinen tavoite, eikä mielestäni perustu sen realistisemmalle ihmiskäsitykselle kuin kommunismikaan. Väitteet, kuten "jokainen voi kouluttautua" tai "kaikilla on samat mahdollisuudet" osoittavat sanojansa puutteellista ymmärrystä laudatureista riippumatta.
Esim. Yhdysvalloissa yritysten verotus ei ns. talouden kultakaudella ollut mitenkään
kevyttä, kuten ei
yksilöidenkään kohdalla, mutta ei se estänyt ihmisiä realisoimasta potentiaaliaan. Mihin vuosikymmeniä jatkuneet veroalet ja julkisen hallinnon heikentäminen ovat johtaneet? Siitä voi lukea vaikkapa Soininvaaran sanoin:
Analyysi - Miksi Trump ei menestyisi Suomessa
On tietysti vaikeaa (ellei mahdotontakin) sanoa, mikä olisi juuri nyt optimaalinen verotustaso tasavertaista ja meritokraattista yhteiskuntaa tavoitellessa. Paljonhan on kyse myös siitä, mihin verorahat käytetään. Tulevaisuudessa lienee joka tapauksessa syytä varautua ostovoiman vähenemiseen. Populaatiomme kasvaa 200 000 yksilöllä päivässä ja olemme ylittäneet luonnonvarojen kestävyyskynnyksen jo vuosikymmeniä sitten. Kulutus tulee tulevaisuudessa vähenemään tavalla tai toisella (ihan vähintäänkin kohdistuu täysin eri asioihin kuin nyt). Tämäkin tulee iskemään vähävaraisiin kovempaa kuin niihin, joilta "laillistetusti varastetaan" puolet ansioistaan...