-paljon rahaa koulutukseen
-paljon rahaa julkisiin työpaikkoihin
-paljon rahaa sosiaaliturvaan ja terveydenhoitoon
-paljon rahaa ideologisiin energiajärjestelyihin
-ympäristö on pelastettava ja haitallinen (joskin veroja tuova) yritystoiminta lakkautettava
Rakennat itsellesi olkiukon, jota omassa arvokehyksessäsi on helppo mätkiä..
Mutta voidaanhan noita tarkastellakin Vihreästä näkökulmasta.
Koulutus.. on se ainoa kilpailuvaltti pienellä maalla, joka ei voi operoida massoilla. Tämä on ymmärretty Suomessa jo reilut sata vuotta sitten, kun päätettiin yleisestä oppivelvollisuudesta ja tavoitteeksi otetiin koko kansan lukutaito. Tästä ollaan loogisesti edetty yhtä korkeampaan koulutustason tavoitteluun pl. nyt ihan viimevuodet.
Ja koska koulutus on pääosin julkisen puolen toiminta, niin kyllä, tarvitaan lisää rahaa julkisiin työpaikkoihin. Yhteensä opetushenkilökunta (120 000 peruskoulut, amatsut, lukiot ja 30 000 yliopistot)…
ja seuraavaan kohtaan liittyen… terveydenhuollon henkilökunta (130 000 lääkärit, hoitsut jne) ovat julkisen työnantajan leivissä. Koulutukseen ja terveydenhuoltooon panostaminen lisää näitä, se on totta… nämä vastaakin ”turhista käsistä” yli puolta…. (Lisää turhia käsiä on sosiaalitoimessa n. 110 000 joita voisi perustulon kautta jopa vähentää aka etuuskäsittelijät... armeija, rajavalvonta, poliisi ja oikeustoimi 40 000).
Terveydenhuoltoon panostaminen on suoraa panostusta myös kansantalouteen, tästä on tutkittua tietoa riittävästi. Sairaspoissaolojen ja pysyvän työkyvyttömyyden välttäminen on isoja säästöjä ja maissa, jossa julkinen terveydenhuolto on tasokasta, myös työskennellään pidempään… tosin..
Automaation lisääntyessä työpaikat vähenee, joten se koulutus.. taas.. ja se sosiaaliturvan muutos aka perustulo, jolla estettäisiin väliinputoajat jotka saadaan helposti äänestämään breksittejä.
Energiajärjestelmät.. niin jos ei usko ilmastonmuutokseen ja sen tuomiin ongelmin, kuten isoihin kansanvaelluksiin… tai jos uskoo että ilmastonmuutos on ratkaistavissa jakamalla maailma 5 miljoona yksiköihin, joiden ei tunnetusti tarvitse tehdä mitään… tai jos ajattelee, että maailman rikkain miljardi ruuan ylituotantoineen on oikeutettu naureskelleen maailman ”köyhille”.. menisivät töihin prkl…
Vai ajattelekoo, että meillä rikkaissa länsimaissa olisi vähän ylimääräistä kehittää sellainen uusiutuva energiantuotantomuoto joka olisi saavutettavissa myös niille 2 miljardille 1$ päivässä eläville (tämähän tapahtuu tehokkaimmin markkinataloudessa yrityksen ja erehdyksen kautta, se maksaa)… vaikka me rikas miljardi tiputettaisiin meidän päästöt nollaan, ei siitä paljon ole iloa, jos köyhä 2 miljardia polttaa hiiltä.. saati 4 miljardia keskituloista, jotka hamuaa meidän elintasolle pääsystä.. niidenkin halvin keino on toistaiseksi polttaa sitä hiiltä.
Pääpensaaseen toki, rajat kiinni ja ollaan täällä onnellisesti lintukodossa… rynkkymiehet tietty rajalla, talvisodan hengessä…
ja tietysti lopun arvokysymys, onko raha ja talous tärkein, vai elinkelpoinen maapallo?
tai... Onko yhteiskunnan toimittava jotta talous, vai onko talouden toimittava jotta yhteiskunta?
niin ja oikeesti siis …kukaan ei ole lopettamassa yritystoimintaa, vaan muuttamassa sitä kestävämmäksi. Se on sellainen reunaehto nykyisessä maailmantalousrakenteessa. Jos sitä sitten haluaisi muuttaa, on tähänkin malleja, kuten degrowth jne. mutta sellaiset muutokset eivät ole realismia tarvittavissa aikaskaaloissa (alle satavuotta).