Pitää nyt varmaan vielä vähän aikaa jatkaa hermotuslinjalla ja kun tuntuu, että kehitys hidastuu (varmaan alle 1kk menee), niin sitten palata tuonne perusvoiman hakuun. Mitenhän vain on, onko mahdollista saada lihasmassaa jos elää - hyvin pienesti tosin - miinuskaloreilla? Perinteinen salimarkohan vannoo bulkin nimeen, mutta jotkut sanovat, että jos rakennusaineet (=ravinto) on kohdillaan, voi painonpudotuksen keskittää tuonne rasvapuolelle, mikäli tahti on hyvin hidas. Itsellä pitkällä aikavälillä ~200g/vko.
Salihommat ovat kyllä siitä ärsyttäviä, että erilaista keskenään ristiriitaista tietoa on liikkeellä niin paljon. Harva salifakta perustuu tutkimustietoon, useimmiten ne kumpuavat ihan omista kokemuksista käsin, jotka sitten vaihtelevat yksilöstä riippuen...
Liikuntaa harrastavilla proteiineja tarvitaan liikuntaa harrastamattomia enemmän mm. lihasten kasvattamiseen, korjausprosesseihin (voimaurheilijat) ja entsyymien synteesiin sekä myös energiaksi liikuntasuorituksen aikana (Lemon 2000). Jos liikuntaa harrastavilla energiansaanti on alhaisempi kuin mitä energiankulutus, niin elimistön funktionaalisi proteiineja ja rakenneproteiineja aletaan
käyttämään energiaksi lisääntyvässä määrin korjaamaan tätä epäkohtaa (Goranzon & Forsum 1985).
Alhainen hiilihydraattien saanti aiheuttaa myös proteiinien hajoamisen lisääntymisen (Lemon & Mullin 1980).
Voimaharjoituksen vaikutus lihasten proteiinimetaboliaan
Lihasten kasvu eli hypertrofia voi tapahtua vain, kun lihasten proteiinien synteesi on suurempaa kuin proteiinien hajoaminen. Lihasten kasvun ajatellaan olevan voimaharjoittelun yhteydessä lähinnä lihaksen supistuvien osien (sarkomeerien) lisääntymistä, jolloin lihaksesta tulee paksumpi (Tipton & Wolfe 2001.) Liikunnan aikana lihasten proteiinitasapaino on negatiivinen, koska tällöin proteiinien synteesi joko laskee (Bylund-Fellenius ym. 1984) tai pysyy ennallaan (Carraro ym. 1990) ja proteiinien hajoaminen lisääntyy (Rennie ym. 1981).
On osoitettu, että intensiteetiltään tarpeeksi kuormittava voimaharjoitus kiihdyttää lihasten proteiinien synteesiä ja hajoamista voimaharjoituksen jälkeen (esim. Biolo ym. 1995; Phillips ym. 1997; Phillips ym. 1999). Lihasten proteiinisynteesin on osoitettu olevan kiihtynyt vielä 48 tuntia ja vastaavasti proteiinien hajoamisen 24 tuntia voimaharjoituksen jälkeen voimaharjoittelua harrastamattomilla koehenkilöillä (Phillips ym.
1997). Proteiinisynteesi lisääntyy lihaksissa voimaharjoituksen jälkeen enemmän kuin proteiinien hajoaminen, mutta proteiinien nettotasapaino säilyy negatiivisena, jos ravintoa ei saada (Biolo ym. 1995; Phillips ym. 1997; Phillips ym. 1999). Proteiinin nauttimisen positiivinen vaikutus lihasten 10 proteiinitasapainoon voimaharjoituksen yhteydessä näyttää olevan erityisesti lihasten proteiinisynteesin lisääminen ja vähemmässä määrin proteiinien hajoamisen vähentäminen (Tipton ym. 2001; Rasmussen ym. 2000; Biolo ym. 1997).
Motivaatiota harjoitteluun:
Linkki vie erittäin lupaavn painonnostaja Miko Tokolan haastatteluun ja treeneissä suoritettuun ennätystempaukseen.
Lähde:
URHEILU- JA PALAUTUSJUOMIEN SEKÄ VALMISTEIDEN TUTKIMUKSELLISET PERUSTEET JA TÄMÄN HETKEN KÄYTÄNNÖN SOVELLUTUKSET
Antti Mero, Juha Hulmi ja Mika Vähälummukka