Proteiinista ja ravintolisistä
Suomen pelin ohessa kasailin muistiinpanoistani ja materiaaleistani infopaketin, joka ei perustu mutuiluun, vaan alan ammattilaisten jakamaan tietoon. Saattaa olla, että jossain kohdin on uudempaakin tutkimustietoa olemassa, mutta pääosin asiat ovat faktoja ja vahvasti suuntaa-antavia.
Valtion ravitsemussuositusten mukaan ihmisen tulisi saada proteiineja päivän kokonaisenergiasta 10-15%. Tämä tarkoittaa noin 1 grammaa proteiinia painokiloa kohti. Urheilijoilla proteiinintarve riippuu mm. energiansaannista, liikunnan intensiteetistä, kestosta ja muodosta, ravinnon proteiinien laadusta, harjoittelutaustasta, sukupuolesta, iästä ja harjoittelun ja ruokailun rytmityksestä.
(Uudet ravintosuositukset ovat tulossa 2012-2013, jolloin suositeltaneen, että proteiinin saantitarvetta nostetaan ja hiilihydraattien vähennetään hieman)
Urheilevilla tai aktiivisesti liikuntaa harjoittelevilla proteiinia tarvitaan mm. lihasten kasvattamiseen, korjausprosesseihin, ja entsyymien synteesiin sekä energiaksi liikuntasuorituksen aikana. Liian alhainen energiansaanti lisää proteiinien käyttöä energiaksi ja tätä kautta elimistön joutumista epäsuotuisaan kataboliseen tilaan. Myös liian vähäinen hiilihydraattien määrä vaikuttaa samoin.
Kestävyysurheilu lisää proteiinin tarvetta 50-75% ja voimaharjoittelu jopa 100%. Kestävyys- ja joukkuelajien urheilijoiden proteiinintarpeen on todettu olevan 1.2-2,0 gramma/kilo. Lisätarvetta aiheuttaa proteiinisynteesin ylläpito ja suuremman lihasmassan ylläpito sekä kudosvaurioiden korjaaminen. Naisilla proteiinin suhteellinen tarve on todettu miehiä pienemmäksi. Ikääntyneiden, kasvavien, kasvissyöjien tai dieetillä olevien, raskaana olevien sekä joitain lihassairauksia
sairastavien tulisi tutkimusten mukaan syödä tavallista enemmän proteiinia
Proteiinilähteet
Tärkeimmät proteiinivalmisteet suomalaisessa ravinnossa ovat maitovalmisteet, juusto, liha ja lihavalmisteet sekä viljavalmisteet, joista saamme 80% prosenttia kuluttamastamme proteiinista. Vihanneksista proteiineja löytyy palkokasveista, joista puuttuu välttämättömistä proteiineista metioniini. Viljassa taas on heikosti lysiiniä. Monipuolisella sekaravinnolla pitäisi saada kaikki tarvittavat proteiinit. Urheilijat käyttävät ruuan lisäksi myös proteiinivalmisteita täydentämään ruokavaliotaan, koska ruoasta saadun proteiininmäärä ei useinkaan riitä täydentämään kuormituksen aiheuttamaa tarvetta.
Proteiinivalmisteet luokitellaan biologisen arvon perusteella. Biologinen arvo mittaa proteiinin käyttöä elimistössä imeytynyttä proteiinigrammaa kohti. Esimerkiksi hydrolysaateilla biologinen arvo on 110-159, koko kananmunalla 100, kalalla 83 ja riisillä 59.
Proteiinien ja aminohappovalmisteiden käyttöä urheiluravitsemuksessa on suositellut muun muassa Golgan (1993).
1. proteiinivalmisteilla on korkea biologinen arvo
2. ne imeytyvät nopeasti
3. ne ovat vähärasvaisia
4. niiden avulla voidaan varmistaa välttämättömien aminohappojen saanti
5. niiden avulla voidaan nopeuttaa proteiinisynteesiä esim. heti harjoituksen jälkeen
6. haaraketjuiset aminohapot (leusiini, isoleusiini, valiini) osallistuvat myös energiantuottoon ja estävät kovassa harjoittelussa omien kudosproteiinien vähenemisen
Proteiinisynteesi
Aterian jälkeen tapahtuu maksassa ohimenevä proteiinisynteesin lisääntyminen, jonka aikana korvataan kaikki ne proteiinit, jotka on ennen syöntiä menetetty. Ylimääräiset proteiinit menevät verenkierron mukana muille kudoksille tai hajotettuna rasvahappojen synteesiä tai energiantuottoa varten. Maksa ei käsittele haaraketjuisia aminohappoja. Ne menevät lihaksille proteiinisynteesiin tai energiantuottoon. Syönnin jälkeen myös lihasten proteiinisynteesi kiihtyy, jotta ne proteiinit, joista on tuotettu mm. glukoosin esiasteita korvautuvat. Tutkimusten mukaan proteiinisynteesiin vaikuttaa myös liikunta, etenkin intensiivinen voimaharjoittelu. Rajun kestävyystyyppisen liikunnan taas on todettu vähentävän proteiinisynteesiä. 1999 tehdyn Tiptonin tutkimuksen mukaan voimaharjoitus ja proteiinin saanti yhdessä lisäävät proteiinisynteesiä yhteensä yli 200%.
Proteiinien merkitys fyysisille ominaisuuksille
Tutkimustuloksia
Voima
Lihasten kasvua voi tapahtua, kun lihasten proteiinien synteesi on suurempaa kuin niiden hajoaminen. Lihasten kasvun ajatellaan johtuvan sarkomeerien määrän lisääntymisestä, jolloin lihaksesta tulee paksumpi. Liikunnan aikana proteiinisynteesi laskee tai pysyy ennallaan ja hajoaminen lisääntyy. Voimaharjoituksella on todettu myös sekä synteesiä että hajoamista lisäävää vaikutusta harjoituksen jälkeen. Hajoamista on todettu 24 tuntia harjoituksen jälkeen ja synteesiä vielä 48 tunnin päästä. Tästä huolimatta tarvitaan lisää proteiinia, jotta nettotasapaino pysyy tasoissa.
Parhaisiin tuloksiin on päästy nauttimalla proteiini-hiilihydraattijuoma ennen harjoitusta. Tätä perustellaan harjoittelun aiheuttamalla verenkierron vilkastumisella, jolloin aminohappoja kulkeutuu nopeammin lihaksille ja proteiinisynteesi on suurempaa.
Tutkimusten mukaan välttämättömien aminohappojen nauttiminen välittömästi voimaharjoituksen jälkeen lisää lihasten anabolista tilaa. Parhaaksi yhdistelmäksi on todettu lisätä hiilihydraattia, jotta harjoittelun aikana tyhjentyneet lihasten ja maksan glykogeenivarastot täyttyvät mahdollisimman hyvin.
Lihasten rakentuminen tarvitsee myös suotuisaa hormonaalista tilaa. Lihasten kasvua stimuloivat mm. insuliini, kasvuhormoni ja testosteroni. Kortisolilla puolestaan on katabolinen vaikutus. Insuliini mm. lisää aminohappojen sisäänottoa ja proteiinisynteesiä ja vähentää proteiinien kataboliaa. Insuliinitasot nousevat levossa, kun nautitaan proteiinia, hiilihydraattia ja rasvoja. Suurin vaikutus insuliinitason nousuun on hiilihydraattien nauttimisella. Hiilihydraatit myös vähentävät proteiinien hajoamista lihasten myofibrilleissa, jolloin proteiinitasapaino pysyy positiivisempana. Valmisteella, joissa on sekä hiilihydraattia että proteiinia on todettu myös kasvuhormonitasojen nousua 5-6 tuntia harjoituksen jälkeen.
Miksi proteiinivalmisteita?
Proteiinivalmisteita suositellaan käytettäväksi, jos urheilijalla / kuntoilijalla on korkeat energiavaatimukset, kasvuvaihe tai lisääntynyt lihasmassa. Proteiinivalmisteet sopivat liikunnan jälkeen nestemäisenä palautusravintona edistämään nopeasti proteiinin rakentumista lihaksessa.
Heraproteiinin aminohappokoostumus on erittäin hyvä (maidossa 20% heraa). Hera imeytyy nopeammin ja lisää proteiinisynteesiä nopeammin kuin kaseiini. Heraa pidetään yleensä parhaimpana proteiinina sen aminohappokoostumuksen, sekoituksen helppouden ja nopean sulamisen takia. Tutkimuksessa (Landis 1999) on todettu heraproteiinin nauttimisen (20g/päivä) kolmen kuukauden aikana parantaneen immuniteettia ja aerobista suorituskykyä sekä alentaneen rasvan määrää. Eläinkokeissa on todettu myös heran lisäävän rasvan käyttöä energiantuotossa.
Soijaproteiini tuotetaan soijapavuista. Soijakonsentraateissa on noin70% ja soija-isolaateissa 90% proteiinia. Soijatuotteiden ongelmana ovat olleet epäpuhtaudet, jotka ovat aiheuttaneet vatsavaivoja. Soijaproteiini sisältää 35% enemmän viittä tärkeää aminohappoa (glutamiiini, argiini ja BCAA) kuin kaseiini tai hera. Soijan on arveltu olevan edullinen naisille, joilla on epäsäännölliset kuukautiset, koska soijassa on fytoestrogeeneja, jotka muuttuvat kehossa estrogeeniksi. Fytoestrogeenit myös mahdollisesti vähentävät rintasyöpää. On myös tutkittu, että keskimäärin 47 gramman päiväannoksella seerumin kokonais- ja LDL –kolesteroli ovat vähentyneet merkittävästi. Myös veren triglyseriditasot ovat laskeneet erityisesti henkilöillä, joilla rasva-arvot ovat olleet ennalta korkeat. Soijan on osoitettu laskevan verenpainetta, mutta myös vaikuttavan haitallisesti sydän- ja verisuonitauteihin.
Yhteenveto
Proteiinin käyttöä lisäravinteena voidaan puolustaa monin tavoin. Listassa muutamia.
1. nopeuttaa palautumista
2. parantaa suorituskykyä
3. muuttaa kehonkoostumusta edullisemmaksi
4. mahdollistaa suurten energiamäärien nauttimisen rajusti kuluttaville
5. tukee ateria- ja harjoittelurytmejä, kun kiinteää ruokaa ei aina ole saatavilla tai sitä ei voi käyttää
6. helpottaa turnausmuotoisten kilpailujen läpiviennin ilman valtavaa energiatason laskua
7. edistää terveyttä
8. mahdollistaa täysipainoisen ruokavalion vegetaristeille tai allergisille urheilijoille
Suomalaisten huippu-urheilijoiden suosima kotimainen ravintolisä voimaharjoitteluun (sopii myös kuntoilijoille):
Northforce Strenght (Linkki vie Northforcen sivuille)
Annoksen hinnaksi kahden kilon paketissa tulee aika tarkasti yksi euro.
Lähteet:
Mero, Hulmi, Vähälummukka, H.M Hakkarainen