Onko palstan progeilijoille Procol Harum tuttu? Vuonna 1967 perustettu Procol Harum on brittiläisen progressiivisen rockin jos nyt ei ihan perinteisimpiä yhtyeitä, niin ainakin jonkinlainen progressiivisen rockin sanansaattaja, vaikka klassiseksi progeksi en Procol Harumia laskisikaan. Procol Harum on parhaimmillaan todella majesteetillista musiikkia, jossa suuressa osassa on legenda Gary Brooker pianonsa kanssa. Lisäksi taustalta voi aistia klassisen musiikin vivahteita siinä missä perinteistä bluesia tai rock and rolliakin. Brookerin vuonna 1967 tekemä A Whiter Shade Of Pale on jo käsite omassa luokassaan siinä missä upeassa Conquistadorissa on hienoa psykedeliaa mukana. Harumin muut soittajat ovat olleet myös oman soittimensa taitajia ja näistä ehkä tunnetuin lienee Robin Trower, joka lähti lätkimään yhtyeestä jo vuonna 1971 sittemmin hyvin tunnetulle soolouralleen, jossa kitaravirtuoosi on tehnyt upean uran. Tosin Trower tuli mukaan muonavahvuuteen vielä 1991 comeback-albumille Prodigal Stranger.
Levyinä koko 60-luvun loppu ja 70-luku oli kulta-aikaa Brookerin yhtyeelle. Vaikka miehistönvaihdoksia tuli niin hienompia ja hienompia levyjä yhtye pystyi tekemään, ehkä kirkkaimpana teoksenaan Grand Hotel, josta heikkoa raitaa ei voi löytää. Toinen suosikkini on vuonna 1970 julkaistu Home, jossa räväkkä Whiskey Train käynnistää kiekon väkevästi. Yhtyeen lyriikoista on vastannut aina Keith Reid, joka on ollut bändille kuin yksi jäsenistä kaikki vuodet. Vuoden 1977 Something Magic-albumin jälkeen yhtye hajosi ja vietti tosiaan hiljaiseloa koko 80-luvun aina vuoteen 1991, jolloin reunion tapahtui vanhalla kokoonpanolla. Sittemmin Trower lähti jälleen ja yhtyeessä on ollut muutakin vaihduntaa, mutta Procol Harum ei ole Procol Harum ilman Brookeria ja pianoa. 2003 julkaistiin The Well`s on Fire, joka on uudemmaksi harumiksi kelpokiekko. Bändi on keikkaillut hyvin aktiivisesti ja ollut välillä ehdolla Rock and Roll Hall Of Fameenkin. Varsinkin 70-luvun koko Harum on ehdottomasti tsekkaamisen arvoista proge-fanillekin.
Lavat ovat pienentyneet, mutta Suomen ystävä Procol Harum on aina ollut. Vuonna 1974, 1975, 1976, 1992, 2006, 2009, 2010 ja 2013 yhtye on Suomessa käynyt. Vuoden 2009 keikka oli Brookerin osalta tynkä, koska mies oli murtanut edellispäivänä kylkiluunsa ja ei pystynyt laulamaan saati soittamaan, joten Geoff Whitehorn hoiti laulut ja yhtye teki korvauskeikan samaisille roots-juhlille heti seuraavana vuonna.
Riitaisa on Haruminkin menneisyys ollut, sillä kosketinsoittaja Matthew Fisher lähti yhtyeestä 2004, koska A Whiter Shade Of palen tekijänoikeuksista käytiin kiistaa ja lopulta oikeus nimesi, että kappaleen ovat tehneet niin Reid, Brooker kuin Fisherkin.