Gallupit
Minusta näiden viime hetken gallupien uutisointi on todella kyseenalaista. Teeveessä niistä kerrotaan hätäisesti vastaajien määrä, päivät milloin tutkimus tehtiin ja prosentit. Pienintäkään tulkintaa ei harjoiteta ja taustamuuttujista ei kerrota. Tämä antaa varsin epätäsmällisen ja jopa epäluotettavan kuvan tilanteesta.
Esimerkiksi tämän aamun Hesarin gallupista kerrottiin teeveessä, että prosentit Haloselle 51-49. Epävarmoja on neljännes. Tässä on jopa virheellistä tietoa. Tutustuttuani kyseiseen tutkimukseen, tulin siihen tulokseen, että epävarmoja äänestäjiä, jotka aikovat äänensä antaa, on vain kolmisen prosenttia. Loput tästä neljänneksestä olivat niitä, jotka eivät halunneet tutkimuksen tekijöille kertoa mielipidettään.
Siinä mielessä Halosen joukoissa olisin kohtuullisen luottavainen, että yleensä vastaamatta jättävät iäkkäät ihmiset ja heidän joukossaan Halosella näyttäisi olevan vankempi kannatus. Oletettavasti siis Halosen johto on hivenen suurempi kuin mitä prosentit antavat ymmärtää.
Halosen johtoa tukee lisäksi se, että ekalla kierroksella nukkuneiden enemmistö näyttäisi kallistuvan Halosen taakse ja keskustalaisten äänestysinto on jäämässä hieman laimeaksi. Tämä pelaa Halosen pussiin, koska noin 4/5 keskustalaisista on äänestämässä Niinistön puolesta.
Vasemmistoliitto ja SDP ovat lähes yksimielisesti Halosen tukena ja molempien joukoissa äänestysinto on samaa luokkaa kuin Niinistöllä. Saulin pitäisi periaatteessa kahmia siis kaikki ekalta kierrokselta kellumaan jääneet äänet voittaakseen.
Nämä seikat huomioon ottaen, uskoisin Ylen tämän iltaisen tutkimuksen (Halosen johto 55-45) olevan lähellä totuutta. Yllä olevaa tulkintaani tukee sekin, että Ylen tutkimuksessa kantansa salaavien määrä oli kymmenen prosenttia Hesarin kyselyä pienempi.
Merkittävintä näissä kaikissa tutkimuksissa on se, että vaalisunnuntain jälkeisten muutaman päivän jälkeen Halosen kannatuksen ei voi nähdä enää sulaneen, vaan se on pitänyt tiukasti pintansa.