vilperi kirjoitti:
Olisi kiva tietää miksi Niinistön mielestä työpaikat Suomesta karkaavat ulkomaille, siksikö että johtajat ovat katalia ja ilkeitä vai siksikö, että Suomessa maksetaan työstä aivan liikaa.
Ja olisi myös mielenkiintoista tietää mitä Niinistö ehdottaisi keinoiksi, että työpaikat eivät karkaisi ulkomaille. Yrityksiä lisääkö? Mutta samalla laillahan nekin sinne sitten lopulta siirtyisivät.
Monet ihmiset moittii Halosta siitä, että hän on ollut 1. valtakautenaan aikaansaamaton, mutta mistä voimme olla varmoja, että äänestämällä Niinistöä saammekin aikaansaavan presidentin. Niin, osaahan hän puhua kauniita, mutta helpompi puhua kuin tehdä.
Eiköhän se ole aika selvää jo Niinistön lausumista ja eiköhän jokainen suomalainen poliitikko tiedä tasan tarkkaan, miksi ne työpaikat sinne ulkomaille katoavat. Työpaikat karkaavat Suomesta sen vuoksi, että halvempi työvoima ja suuremmat markkinat ovat jossain muualla kuin Suomessa. Suomessa ei ole taloudellisesti kannattavaa teettää esimerkiksi Kiinan markkinoille meneviä matkapuhelimia, jos ne osataan tehdä sielläkin. Kiinassa taas on kannattavaa teettää matkapuhelimia Suomenkin markkinoille, koska valmistus+rahti Suomeen maksaa huomattavasti vähemmän kuin teettäminen Suomessa. Ja esimerkiksi matkapuhelimista puhuttaessa Nokian pitää pystyä tekemään tulosta myös kansainvälisillä markkinoilla, (koska muuten sijoittajat eivät ole Nokiasta kiinnostuneita, mikä taas ajaa kilpailijat Nokiasta ohi tulevaisuudessa), mikä olisi huomattavan hankalaa, jos suurin osa tuotannosta olisi Suomessa. Tämä on juuri tämä globalisaation negatiivinen vaikutus Suomeen.
Niinistö on toiseen kysymykseesi vastannut juuri kuin muutama sivu takaperin kirjoitin. Suomen pitää panostaa nykyisessä tuotannossaan laatuun, eli siis keskittyä niihin asiakkaisiin, jotka ovat valmiita maksamaan enemmän paremmasta tuotteesta. Samoin tutkimus- ja kehitystyöhön pitää panostaa, koska siinä on potentiaalia Suomen seuraavaksi suureksi vientivaltiksi. Lisäksi paikallisia palveluita ei voi todellakaan ulkoistaa Kiinaan, paikallisten palveluyritysten toimintaedellytyksiä helpottamalla luodaan uutta työtä. Tämä Kiina-ilmiö koskee nimenomaan puhdasta perinteista raskasta teollisuutta. Mikäli haluamme pitää rajamme auki maailmalle, on vain pakko hyväksyä, että jossain näitä töitä tehdään halvemmalla.
Tuohon kolmanteen kohtaan voisi alkaa taas provoamaan, mutta mielestäni se on turhaa. Niinistön ja Halosen toimeliaisuuden erosta puhuu mielestäni parheiten viimeinen kuusivuotiskausi. Halonen presidenttinä ei ole näkynyt suomalaisille käytännössä missään yhteydessä, vaikka on meidän koko täysi-ikäisen kansan suoralla kansanvaalilla valitsema presidentti. Haluaisin ihmisen, josta voisin sanoa, että uskon hänen välittävän ensisijaisesti kaikista suomalaisista. Minulle Halonen ei ole sitä ollut.