Maikkarilta kyllä melkoisen värikäs ulostulo eurooppalaisen kiekkosarjan tiimoilta. Ihan ensi alkuun pistää kyllä mietityttämään tämän uutisoinnin perimmäiset motiivit, sen verran ylitsepursuavan innokkaasti uutta sarjaa nyt tuotiin/tuodaan tykö. En tiedä olenko nyt ymmärtänyt oikein, mutta ruotsalaisilla on nyt siis konsultti tekemässä selvitystyötä, jonka on määrä valmistua tässä lähiaikoina ja sen pohjalta tehdään sitten päätöksiä siitä mitä mullistavaa halutaan keksiä. Yksi vaihtoehto ilmeisesti kuitenkin lienee myös se, että mikään ei sen suuremmin muutu, vaan jatketaan vanhaan malliin ja kehitetään olemassaolevia instituutioita.
Ymmärtääkseni missään joukkueurheilumuodossa ei pelata sarjaa, joka olisi nyt kaavaillun eurooppalaisen kiekkosarjan kaltainen. Eli siis että joukkueet eivät pelaisi lainkaan kansallista sarjaa, vaan ainoastaan kansainvälistä sarjaa. Konseptina kyllä todella erikoinen visio, jos miettii tällaisen sarjan ainutlaatuisuutta eurooppalaisessa urheilumaailmassa. Jalkapallossa UEFA on kehittänyt upean tuotteen, Mestareiden liigan, joka antaa esim. Englannissa mammuttimaisiin mittoihin kasvaneille suurseuroille mahdollisuuden hakea urheilullista ja taloudellista menestystä kansainvälisiltä kentiltä. En tunne jalkapallomaailmaa sen paremmin, mutta ainakaan kovin äänekkäästi sillä rintamalla ei siirtymistä pelkästään kansainväliseen sarjaan olla puuhasteltu.
Jääkiekkopuolella nyt sitten Maikkarin uutisoinnin mukaan ollaan tosiaankin tutkimassa mahdollisuutta muodostaa eräänlainen Euroopan oma "valioliiga", jossa ottelun pelattaisiin koko Euroopan alueella. Visiona hieno, mutta ennen kuin asiasta esitettäisiin jollain tasolla realistiset suunnitelmat, kuinka homma saataisiin toimimaan käytännössä, en kykene uskomaan moiseen ideaan. Ensinnäkin kyseessä on todella suuri taloudellinen haaste. Ja nykyisestä maailmantilanteesta johtuen kovin pikaisesti en usko niiden rahahanojen aukenevan, joilla tämä suunnitelma rahoitettaisiin. On puhuttu venäläisestä rahasta ja KHL:n motiiveista eurooppalaisen kiekkoilun suhteen... Uskoakseni Venäjälläkin nykyinen taloudellinen taantuma lyö hieman suunnitelmia pienemmälle, kun öljy- ja muiden raaka-aineiden kysyntä hiipuu ja hinnat laskevat.
Oma ongelmansa uudessa konseptissa tulee varmasti olemaan myös omistusrakenne sekä promoottorin valinta. Jos on suomalaisilla liigaseuroilla vaikeuksia saada päätöksiä aikaiseksi nykyisellä omistajarakenteella, niin asia tuskin paljon helpottuu, kun pöydän ympärille lyödään seurajohtajia Euroopan eri kolkista. Kaipa toimivin ratkaisu loppujen lopuksi olisi hankkia sarjakonseptille oma Bernie Ecclestonensa, joka diktaattorimaisin ottein veisi hommaa määrätietoisesti eteenpäin; suuri visio tarvitsee toteuttajakseen vahvan ja määrätietoisen johtohahmon.
Ihan käytännön tasolta tarkasteltuna en näe millään tavalla toimivana konseptia, jossa suomalainen joukkue ei pelaa suomalaista sarjaa lainkaan, vaan juoksee suurempien seteleiden uskossa lähestulkoon kaikki vierasottelunsa ulkomailla. Ensinnäkin se on aivan helvetin kallista, ja toisaalta joukkuessa pitää olla sellaisia elviksiä pelaamassa, että jossain Sveitsissä tultaisiin Tampereen Tapparaa hallille katsomaan, että ihan halpaa ei olisi myöskään joukkueiden rakentaminen rosterin puolesta. Sarjan uskottavuuden vuoksi joukkueissa pitäisi olla oikeasti kovia nimiä, joilla kiekkokansaa liikuteltaisiin uuden mahtisarjan luo.
Selvää vastavoimaahan tässä NHL:n ja KHL:n väliseen maastoon halutaan. Eli argumentointi siitä, että palkkataso tippuisi, koska pelaajat suostuisivat pelaamaan kansainvälistä sarjaa näyttöpaikkojen toivossa halvemmalla, on kyllä täyttä paskaa. Kansainvälinen sarja tarkoitttaa toki suurta mahdollisuutta, mutta samalla se edellyttää huomattavasti suurempia taloudellisia panostuksia ihan kaikkeen (pelaajapalkkiot, matkustaminen, markkinointi jne.), ja myös riskit ovat tähtitieteellisiä verrattuna nykyisiin. Jos nykyisellä tasolla seurojen
tahkoamat nettotappiot osuvat suurimmalta osalta akselille 0 - 1 miljoona euroa, niin kansainvälisessä ympäristössä pelatessa uskallan väittää, että tuo mittakaava muuttuu hyvin huomattavasti mikäli liiketoimintariskit toteutuvat. Tuollaisessa sarjassa kukaan ei todellakaan halua olla häviäjän housuissa, sillä kun taloudelliset panostukset ja riskit ovat suuret, myös urheilullisen menestymisen pakko on suuri.
Itse en näe käytännössä eurooppalaisen jääkiekkoilun kannalta mitään muuta järkevää ja toimivaa konseptia kansainvälistymisen ja liiketoiminnan laajentamisen kannalta kuin nyt ensimmäistä kautta olemassaolleen CHL:n kaltaisen sarjan, joka toimii kansallisten sarjojen lisänä. Itse en pysty uskomaan, että jääkiekko nykyisen kokoisena lajina voisi Euroopassa ylläpitää kannavasti sellaista sarjaa, jossa pelaisi täysipäiväisesti joukkueita eri maista.
Kuten jo viestin alussa sanoin, uutisoinnin motiivit hieman kyllä mietityttävät, ja etenkin nyt kun liigassa tosiaan viisi seuraa on jättänyt osakassopimuksen allekirjoittamatta. Ettei nyt vaan liigan televisiointioikeudet katkerasti menettänyt MTV3 olisi halunnut ottaa roolikseen näiden SM-liigan osakassopimukseen tyytymättömien seurojen puhetorven roolin? Suomessa jääkiekko herättää suuria tunteita ja SM-liiga on kotimaassamme ainoa aito ammattilaisurheilusarja. Kovin paljon on asioita, jotka jättävät suuhun nyt sen maun, että tässä haluttaisiin ennen kaikkea huikeita visioita esittelemällä saada liigan osakkaiden keskuuteen hieman enemmän nöyryyttä kuunnella isojen ja mahtavien seurojen tahtoa.
Siitä olen Harkimonkin kanssa yhtä mieltä, että nykyinen liiga on liian suuri joukkueiden lukumäärän osalta. Ja itse näkisin mieluusti, että SM-liigan kehittäminen ei olisi sellaista pakkodemokratiaa mitä se tällä hetkellä tuntuu olevan; hankitaan se "bernie ecclestone" tänne Suomeen viemään meidän kotimaista sarjaa eteenpäin ja kehittämään urheilumarkkinointia täällä. Toisaalta Euroopan tasolla meidän pitää ilman muuta olla mukana CHL:n kaltaisessa hankkeessa ja kehittää myös sitä aktiivisesti eteenpäin. Mutta jo riskienhallinnan kannalta on mielestäni perusteltua lähteä siitä lähtökohdasta, että jokainen seurajoukkue Euroopassa osallistuu omaan kotimaiseen sarjaansa eikä lähdetä haihattelemaan minkään eurooppalaisen NHL/KHL-vastineen perään. Askel kerrallaan. Ja ensimmäinen askel on CHL. Sitä kehittämällä eurooppalaisen kiekkoilun profiilia voidaan takuuvarmasti nostaa ja visiota yhteisen sarjan osalta kehittää. Kokemuksia keräämällä varmasti saadaan parempaa tietoa siitä kuinka jääkiekosta on mahdollista tehdä yhä parempi bisnes Euroopan mittakaavassa.