Ensimmäiseksi nämä kommentit, että suomalainen kiekko kuolee muilta paikkakunnilta pohjoismaisen liigan synnyttyä. Siis mitä?? missä on perusteet. Itse esittäisin vastaperusteena tän hetkisen mestiksen. Sm-liigan sulkemisen aikaan käytiin samanlainen keskustelu, että miksi muualla pelattaisiin enää kiekkoa, kun ei voida "aidosti suomen paras" titteliä saavuttaa. No historia on opettanu, että kyllä se kiekko edelleen kiinnostaa Vaasassa, Mikkelissä ja näillä muilla mestis paikkakunnilla.
Ei suomalainen kiekko kuole, mutta se aiheuttaa sille vakavia, ehkä jopa pysyviä vahinkoja. Jos SM-liigaan ja siten Kanada-maljan (Suomen mestaruuden) brändi tuhotaan tekemällä sarjasta pelkkä provinssiliiga, innostus kiekkoon kuihtuu näillä paikkakunnilla, jolloin koko suomalainen juniorityö kärsii. Ja silloin kärsivät muuten myös pohjisliigapaikkakuntien seurat.
Liigan sulkeminen oli väliaikaisratkaisu, jolla pyrittiin tervehdyttämään perinteisten kiekkoseurojen taloutta (monella kuralla talouskriisin jäljiltä). Tämä onnistui monelta osin, mutta liiga pysyi suljettuna liian pitkään. Tämä on aiheuttanut vahinkoa muutamalla liigan ulkopuoleisella kiekkopaikkakunnalla, joskaan ei vielä korvaamatonta: innostus hallilla käymiseen on laskenut monella paikkakunnalla ja mestisseurojen juniorit ovat jäljessä liigajoukkueiden junioreita. Nyt liiga on taas avoin kuten pitääkin.
Toinen fakta on se, että sm-liigan "moottoritietä" kuluttaa tällä hetkellä seitsemän (enemmän tai vähemmän hyvä kuntoista) autoa ja seitsemän (enemmän tai vähemmän viriteltyä) mopoa. Tällainen järjestelmä ei vaan toimi.
Arvaan, että tarkoitat "autoilla" seuraavia seuroja: Kärpät, Jokerit, HIFK, Blues, Tappara, Ilves ja TPS. Noista kuitenkin nykyajan kestomenestyjäksi voidaan laskea vain Kärpät, joka hyvinkin mahdollisesti jää mitalien ulkopuolelle alkavalla kaudella. TPS-auton nykyresurssit riittävät puolestaan juuri ja juuri joidenkin mopojen kanssa kilpailemiseen. HIFK, Ilves ja Blues ovat voittaneet mitalin 2000-luvulla vain kerran. Jokerit on menestynyt hyvin, mutta resurssien puolesta menestyksen olisi pitänyt olla huomattavasti parempaa.
Kannattaisiko keskittyä siihen, että saadaan autot siihen kuntoon, että niillä voitetaan nuo mopot?
Itseasiassa ihmettelenkin, missä on ne pikkujoukkueiden fanit, jotka näkisivät tämän kaltaisen tulevaisuuden mahdollisuutena, eikä vaan uhkana. Kaiken maailman Saipat, Kalpat ja Lukot olisivat uudessa Sm-liigassa ne kestomenestyjät, joilta ei voi välieräpaikkaa huonompaa menestystä odottaa. Eli ei oltaisi se ainainen haastaja vaan ylimielinen kestomenestyjä, mitä "suur" joukkueet ovat tällä hetkellä Sm-liigassa. Kun vielä ainakin osa näistä joukkueista tekisi farmisopimuksia pohjolaliigan joukkueiden kanssa, niin kilpailukyky nousee ja omien panostusten tarve vähenee. Eli tuotetta voidaan ylijäävistä euroista markkinoida entistä enemmän -> enemmän katsojia ja kiinnostusta.
Ei se ole mahdollista, että monia varsinaisesti kiinnostaisi seurata mitään pseudo SM-liigaa. SM (tässä yhteydessä) ei oikeasti tule sanoista "sado/maso" vaikka niin hassunhauskasti täällä jatkoajassa usein kirjoitetaankin, vaan sanoista "Suomen mestaruus". Esim. Sportin ja KooKoon kannattajat haluavat SM-liigaan, koska siellä pelataan Suomen mestaruudesta. SM-liiga on suomalaisten rakastama tuote, mutta jos siellä ei oikeasti pelata Suomen mestaruudesta, ei se voi semmoisena kauaa pysyä.
HPK Tapparan farmijoukkue, Sport Kärppien ja Pelicans Jokereiden. Ja sitten jäisi resursseja markkinointiin. Just joo :D
Toiseksi, mistä rahat? No ekaksi tulee mieleen tv-sopimus. Huonoimmassa tilanteessa nämä rahat jaettaisiin maakohtaisesti. Tällöinkin suomen kovimman kiekko tv-sopimuksen rahat jakaa 14 joukkueen sijaan viisi joukkuetta. Tämä kaiketi toisi tv rahaa kolminkertaisesti aikaisempaan verrattuna. Eikö näin? Uskon myös vakaasti, että tällasissa suunnitelmissa on ajateltu myös eteläisempää eurooppaa. Kun liiga on pari vuotta pyörinyt hyvin, niin koitetaan saada pari pohjois saksalaista joukkuetta mukaan ja jos tämä onnistuisi, niin rahaa alkaisi tulla ovista ja ikkunoista (tietenkin jos markkinoinnissa on onnistuttu). Toisaalta kiekon nostaminen suosituksi tv lajiksi Tanskassa ja Norjassa toisi jo hyvät lisärahat liigalle. Tämän takia en usko, että Ruotsissa haluttaisiin jakaa tv rahat vain maan sisäisesti. Tämä toisi vielä lisää rahaa suomalaisille seuroille.
Olen jo sata kertaa kirjoittanut tämän, mutta kirjoitan vielä sadannenensimmäisen kerran.
Ensimmäinen tv-sopimus ja ensimmäiset sponsorisopimukset voisivat olla kohtuullisen hyviä. Ikään kuin kokeiluna. Tämä mahdollistaisi jokusen vahvistuksen hankkimisen. Mistään jättiprofiilin vahvistuksesta on turha haaveilla, koska he pelaisivat edelleen muualla. Sen sijaan näitä esapirneksiä ja teemuaaltoja ja jukkavoutilaisia ja vaikkapa johandavissoneja on varmasti helpommin saatavilla. Muistetaan, että tämän tapasia pelaajia pelasi liigassa 5 vuotta sitten huomattavasti enemmän, kuin nyt, eikä yleisömäärät olleet juuri sen suurempia. Miten ne siitä yhtäkkiä kasvaisivatkaan, jos heitä tulee muutama takaisin?
Toinen asia, joka kannattaa muistaa, on se, että Pohjolan liigaa ei Suomessa ja Ruotsissa seuraisi tv:stä lähellekään yhtä moni, kuin nykyistä SM-liigaa ja Elitserieniä. Vai luuletko, että SaiPan kannattajat alkaisivat yhtäkkiä fanittamaan HIFK:ta pohjolaliigassa?
Kun yleisömäärät ja tv-katsojamäärät eivät wanhoista ajoista kasva, ei Canal+:kaan kiinnosta tarjota enää uutta samanlaista tv-sopimusta edellisen päätyttyä, jolloin rahanvirrat vähenevät.
Sponsorit saisivat nykyisen Suomen sijaan näkyvyyttä neljässä maassa.
Kahdessa maassa (Ruotsi ja Suomi) paljon vähemmän, kuin ennen. Kuten sanottu, ei jyväskyläläiset ala yhtäkkiä seuraamaan joukoilla Kärppien edesottamuksia Brave New Nordic Leaguessa. Tai luulajalaiset HV:n. Kahdessa muussa maassa sitten näkyvyyttä on tiedossa aivan vitun vähän. Vai alkaako norjalaisia ja tanskalaisia yhtäkkiä kiinnostaa jääkiekko massoittain?
Kolmanneksi, mistä kiinnostus. Ei hyvää päivää, mitä jengiä täällä on. Pienjoukkueiden kannattajat täällä toistensa perään huutelee, että ei ole kiinnostusta, ei tuu ikinä toimimaan. Mihin tämä perustuu? Ja ketä oikeasti kiinnostaa, miten paljon tällainen liiga innostaa jossain pikkukylissä? On myös esitetty kysymys, että miten tyyliin HIFK-Saipa eroaa HIFK-köpiksen jengi matsista. No alussa ei juuri mitenkään, mutta siinä nämä kaksi joukkuetta eroavat, että köpiksella on realistiset mahdollisuudet (taloudelliset) nousta suurjoukkueeksi ja täten kiinnostavaksi.
Ensinnäkin, kiinnostus Brave New Nordic League paikkakunnilla ei nouse, jos ei joukkueet vahvistu todella merkittävästi. Todella merkittävä vahvistuminen on kuitenkin utopiaa (syyt mainittu edellä). Toisekseen, tv-yhtiöitä kiinnostaa aivan takuuvarmasti, kuinka paljon tuommoinen liiga vetää tv-katsojia kansallisesti Suomessa ja Ruotsissa. "Kansallisesti", tarkoittaa sitä, kuinka paljon nykyään SM-liigaa ja Elitserieniä seuraavista pikkukyläläisistä seuraisi myös Pohjolan liigaa. Ja kun tuommoinen liiga kiinnostaa vain niillä paikkakunnilla, joilla sitä pelataan, on täysin mahdotonta ajatella, että tv-sopimuksen arvo nousisi jotenkin suunnattoman suureksi.
Haihattelua on puolestaan sanoa, että jotkut tanskalaiset tai norjalaiset voisivat nousta suurseuroiksi. Jääkiekko on noissa maissa täysin marginaalinen laji. Vai ryntäävätkö norjalaiset ja tanskalaiset tv:n ääriin ja pikkujätkät kiekkokaukaloon yhtäkkiä, kun yksi joukkue pelaa Pohjolan liigaa?
***
En toki usko, että yksikään seura tuommoiseen on suin päin lähdössä ryntäämään. Tiettyjen seurojen tarkoitus lienee ajaa omia etujaan läpi Suomen ja Ruotsin liigojen hallituksessa - ikään kuin kiristämällä. Olen itsekin sitä mieltä, että SM-liigalla on tällä hetkellä ongelmia. Näitä ongelmia pyritään ratkaisemaan jokainen seura omaan napaan tuijottaen, jolloin urheilubisneksessä tarvittavaa kollektiivista etua ei voida saavuttaa.
Kollektiivisella edulla tarkoitan sitä, että nämä 14 liigayhtiötä valmistavat yhdessä tuotetta eikä kukaan sitä yksinään pysty valmistamaan, jolloin kaikkien etu on se, että tuote on hyvä. Hyvä tarkoittaa tässä tapauksessa, että sarja on tasainen ja jännittävä ja että yksittäiset pelit ovat hyvää viihdettä, jolloin peleihin saapuu paljon ihmisiä ja kaikki hyötyvät. Siitä on sitten kaikilla eri näkemyksiä, miten tuohon päästään ja kun ei päästä, syytellään toisiaan.
SM-liiga on edelleen suomalaisten rakastama tuote. Se on edelleen maan ylivoimaisesti suosituin palloilusarja. Sen kiistatta olemassa olevien ongelmien ratkaisemiseen tulisi pyrkiä yhteistyöllä, eikä omaan napaan tuijottelulla, riitelemisellä, kiristämisellä ja uhkailulla. Jos suomalainen, tähän mennessä hyvin pitkälti yhteen hiileen puhaltava kiekkoyhteisö revitään kappaleiksi perustamalla erilaisia liigoja ja tuhoamalla SM-liiga-brändi, häviää lopulta jokainen suurseura, pienseura ja suomalainen jääkiekko.