Yritetään vielä helpolla esimerkillä, kun ei kerta tämä suhteellinen kilpailukyky mene jakeluun.
Entä jos SM-liigan budjetit olisivat esimerkiksi neljäsosan nykyisestä, eli Kärppien pelaajabudjetti olisi n. 800,00 euroa. Oletko sitä mieltä, että se vaikuttaisi siihen, millaisen joukkueen Kärpät olisi koonnut?
Jos sanot jotain, että "no totta kai se vaikuttaisi", niin kerrotko, millä mekanismilla tämä systeemi sattuu lakkaamaan toimimasta juuri nykyisten budjettien kohdalla, t.s. enää ei budjetin nostaminen parantaisikaan joukkueiden tasoa?
Totta kai jos Kärpät tiputtaa budjetin tuolle tasolle niin ei sinne saada nykyisen tasoisia pelaajia lienee sinullekkin selvää.
Mutta silti vaikka Kärpät sais budjettiin 50% lisää ei sillä rahalla saisi kuin yhden huipun Venäjältä Suomeen.
Ei se yksi huippu nosta vielä sarjan tai joukkueen tasoa niin paljoa, että kiinnostus lisääntyisi mitenkään merkittävästi esimerkkinä mm. NHL:n edellinen työsulkukausi.
Lisäksi niitä "huippuja" on vain rajoitettu määrä ja Venäjällä on tällä hetkellä useita seuroja, jotka voivat maksaa käytännössä mitä vain pelaaja haluaa.
Venäjän palkkojen kanssa ei vielä tuollaisella budjetin nostolla kilpailtaisi yhtään, varsinkin kun siellä se länsi-eurooppalaisen tili on se noin miljoona dollaria puhtaana käteen
eli Suomessa vastaavat summa olis lähempänä 1,5M€ verojen kanssa.
Luuletko vakavasti, että noita NHL:n mittapuulla rivipelaajia jotka tienaavat Venäjällä sen miljoonan kaudessa puhtaana käteen saadaan uuteen liigaan kovin montaa houkuteltua?
Ruotsissa taitaa tällä hetkellä olla tasan yksi pelaajaa eli Jan Hrdina, joka tienaa tuon miljoonan vuodessa ja senkin pelkästään sen takia kun on artistiverotuksen piirissä.
Pelaajat eivät ole kategorioissa. Pelaajia on valtava määrä hinta-asteikon koko skaalalla. Lisäksi pelaajan halukkuuteen vaikuttaa moni muukin asia kuin palkka. Palkka on merkittävin yksittäinen tekijä, mutta pelaajat eivät aina ota korkeinta tarjousta. Muita mahdollisia syitä ovat mm:
- Elämänlaatu (Venäjällä huomattavasti heikompi kuin Suomessa ja Ruotsissa, varsinkin perheellisillä),
- Harjoittelun laatu (varsinkin nuoremmilla pelaajilla),
- Menestysmahdollisuudet,
- Organisaation laatu (miten asiat hoidetaan, palkanmaksu-, asunto- ym),
- Tutut pelikaverit ja valmentaja.
Jokainen pelaaja arvottaa asioita eri tavalla. Joku voi olla valmis aika reiluunkin palkanalennukseen, jos muut asiat on kunnossa. Mitä lähemmäs palkkataso saadaan hinattua muiden sarjojen palkkatasoa, sitä isomman merkityksen nuo muut tekijät saavat päätöksenteossa.
Pelaajathan nimenomaan ovat kategorioissa supertähdet, tähdet, rivipelaajat, täytemiehet, juniorit voit itse keksiä lisää kategorioita.
Fakta on se, että ne tähdet tulevat pelaamaan siellä mistä saavat eniten rahaa eli NHL:ssä ja Venäjällä,
joku peruspelaaja voisi tulla takaisin AHL:stä tai Venäjältä mutta ei kuitenkaan kovin moni kun se palkkataso ei uudessa liigassa olisi mitenkään erikoinen nykyiseen verrattuna.
Joku voi olla valmis reiluun palkanalennukseen, mutta tuossa uudessa liigassa ei sitten ole niitä etuja millä nyt saadaan houkuteltua pelaajia takaisin SM-liigaan eli lyhyet pelimatka ja paljon aikaa perheelle.
Nuo muut asiat mitä mainitsit eivät muuttuisi mitenkään nykytilanteesta sillä ei tuossa uudessa liigassa olisi sen parempaa valmennusta kuin nykyään on tarjolla SM-liigassa tai Elitserienissä.
Menestymismahdollisuudet suomalaisilla olisi noiden rahastointi asioiden takia heti heikommat kuin ruotsalaisilla mutta kai Suomen "suurseuroilla" on sitten hirveä tarve joutua ruotsalaisten juoksupojiksi.
Niin kuten jo sanoin Suomi olisi Ruotsin jaloissa jo pelkästään pelaajien palkkojen rahastointi asian takia.
Ruotsissa saat tarvittaessa vaikka koko palkan rahastoon ja nostat sen sieltä uran jälkeen Suomessa sinne sai laittaa oliko max. 30% palkasta.
Luuletko tosiaan, että ruotsalaiset seurat luopuisivat tälläisesta kilpailuvaltista, jonka valtio on heille myöntänyt?
Miksi jankkaat samasta asiasta viikkotolkulla?
Samaa voisi kysyä sinultakin kun uusia juttuja ei ole tullut yhtään keskustelun aikana.
Mutta jos nyt haluat esimerkin, niin sanotaan vaikka MLS. Perustettu vuonna 1993, ja vielä pyörii, eikä mitenkään hullumasti. Ei tietenkään pärjää baseballilla, koripallolle ja muilla jättilajeille, mutta kun sinne voidaan palkata Beckhamin tasoisia pelaajia, niin ei sarjalla ihan huonostikaan voi mennä. Muita pelaajia tuolla on mm. Claudio Reyna, Denilson ja Juan Pablo Angel.
MLS on elämän ja kuoleman rajamailla kokoajan useampi seura kuopattu liigan olemassa ollessa kannattamattomina.
MLS:ään suurin osa pelaajista menee puhtaast jäähdyttelemään niitä todellisessa huippuiskussa olevia europelaajia ei MLS:ssä juuri ole.
Beckhamin palkka maksetaan puhtaasti mainostuloilla ja tuon tason tähtiä ei tuohon Pohjolan liigaan saada houkuteltua vai luuletko, että Corsbyt tai kumppanit olisivat tulossa tuollaista maailman "kolmossarjaa" pelaaman?