Playoffs 2021 finaalit: Lukko (1.) – TPS (3.)

  • 116 835
  • 1 114

Sandersson

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers, Porin Ässät
Jätän tämän kuolleen hevosen rauhaan tämän viestin jälkeen. Mä seuraan tätä sarjaa kuitenkin ensisijaisesti viihteenä, enkä taskulaskin ja ruutuvihko kädessä, tuli se kuinka yllätyksenä tahansa. TPS ansaitsi edelleen voittonsa eilen. Näin vertauskuvallisesti lähtisin kuitenkin edelleen mielummin AK:lla kuin QJ:llä floppiin, vaikka niillä häviää aika monta kertaa kun skenaario tarpeeksi usein toistetaan.

Pelin sisäisistä asioista luen täältä mielellään keskustelua, vaikka ainoa merkkaava mittari lopputuloksen kannalta onkin maalit. On totta, että esim. corsit eivät suosi esim. syvällä makaavia vastahyökkäysjoukkueita, ja niissä ylikorostetusti arvostetaan paljon laukovaa joukkuetta. @Ramchester jos artikulointini oli jotenkin epäselvää, niin täsmennetään kyllä, sillä on tietenkin merkitystä onko maalipaikka x Jere Pullin rystylaukaus nollakulmasta vai Pajuniemen ah niin ihana one-timer. Pyrin itseasiassa välttämään tämän kuopan tuosta oletuksesta kirjoittamalla. Näitä maalipaikan arvotuksia pyrkii sitten useampi tilasto arvottamaan omilla kriteereillään, mistä juontuu sitten nämä xGF -tilastot. Lähtökohtana lähinnä halusin sen, että molemmille voi hyvin mielin laskea suhteellisen samanlaiset skenaariot maalintekoon. Jos toinen saa ennakkoon 10 maalipaikkaa ja toinen 5, niin mä lyön merkit keskelle, että 10 maalipaikasta luodaan enemmän maaleja.

(Tällä hetkellä voi varmasti myös kuvitella, että Rämö nappaa jonkun karkin kiinni, jota virkaveli ei nappaa.)

Maalipaikat ovat vähän yksinkertaistetusti kuin lottokuponkeja. Tiedän kuitenkin urheilufanina, että ei se hirveästi lohduta, kun avopaikalta hakataan plekseihin koko peli, ja kaveri iskee ainoasta paikastaan. Tässä kohtaa voi kuitenkin todeta, että ehkä se missattu maalipaikka on ensi pelissä kaverin, ja itse teet kaksi. Sitä kuitenkin niin haluaa spekuloida kiinnostuksestaan johtuen tulevaa, vaikka jääkiekko on lopuksi melkoinen sattumageneraattori (ja nyt pelataan vielä lyhennettyä sarjaa). Jääkiekkoa on mahdotonta tilastoida kuten jotain staattista baseballia - muuttujia on miljoonia. Siksi tämä on hienoa.
 

Kulkija

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
@Sandersson, kun näytät tietävän noista edistyneistä tilastoista ja niiden laskumenetelmistä jotain, osaatko kertoa otetaanko niissä maaliodottamissa sen hetkistä tilannetta huomioon miten. Esimerkiksi joukkue A siirtyy nopeasti 2/3-0 johtoon, jonka jälkeen alkaa pelaamaan puolustusvoittoisemmin peliä versus peliä pelataan viimeiselle kympille asti 0-0.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Onhan tänne taas eksynyt tilastotieteilijöitä, jotka eivät ymmärrä tilastojen epätäydellisyyttä.

Kannattaa nyt ymmärtää ihan aluksi se, että oletus maalipaikkojen samanarvoisuudesta on absoluuttisesti väärä - ne eivät ole samanarvoisia. Tämän lisäksi myös sillä on merkitys kuka niille erilaisille maalipaikolle pääsee. Se mikä ei ole kunnollinen maalipaikka esim. eilen maalin tehneelle Haapaselle saattaa olla lähes ”varma” maali Pajuniemelle/Kestnerille.

Nämä amatööreille tehdyt tilastot on vähän samoja kuin peruskoulun fysiikan laskelmat, joissa lasketaan asioita oletuksilla, joissa ei oteta huomioon esim. kitkaa, ilmanvastusta tai pahimmassa tapauksessa oletetaan asioiden tapahtuvan tyhjiössä.

Muttta eteenpäin. Myös tänään Lukko tulee voittamaan kiekonhallinta-ajan, laukausten määrän ja maalipaikkojen määrän(sillä oletuksella, että kaikki maalipaikat ovat samanarvoisia). Sen sijaan Tepsi voittaa Lukon laadukkaiden maalintekopaikkojen ja maalien määrässä.

Sinä oletat nyt, etteivät maaliodottaman laskijat ole huomioineet eri pelaajien keskimääräisiä onnistumisprosentteja ja muita muuttujia. Ja ammattilainenkin muuttuu matkalla amatööriksi.
 

Hopeavarjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Jääkiekkoa voi pelata ja tulkita niin monella tavalla. Helmisen strategiassa luodaan jokaiseen pelin osa-alueeseen oma taktiikka. Aloitukset, peluutus, vastustajan huonon hetken hyödyntäminen, kamppailupeli jne. Tähän kun lisätään luottamuksen ja oikeanlaisten rajojen antaminen pelaajille, niin puhutaan lopulta kuitenkin aika suuresta kirjosta pelin ytimessä tapahtuvista asioista.

Jääkiekosta pelinä saa varsin suppean kuvan, jos sen taktinen puoli ymmärretään vain tasakentällisin toteuttavana pelitapana, jonka mittareina ovat lähtöjen rytmitykset, kiekonhallinta ja riskianalyysit jatkumoineen. Helmisen paras anti ei ole täydellisessä pelisapluunassa, mutta muut pelin elementit ovat aika timanttia.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Mas@

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Eilises yllätti se, että Lukko aloituksissa täysin ylivoimainen. Näkyikö Wirtasen poissaolo noin pahasti? Lukko sai hyökkäyspään aloituksissa monta hyvää maalipaikkaa, jotka tosin Rämö hoiti. Jasu hävisi eilen monta tärkeää aloitusta.

Lukko sai tuota kautta entisestään lisättyä kiekonhallintaa. Saa nähdä pystyykö TPS tänään vastamaan aloituksissa.

Itsellä on vahva usko, että sarja menee tänään tasoihin. Kovalla työllä Lukko ansaitsee jo pari työmaalia ja eilisen pelin kuvalla Tepsi ei usein voita. Rämö on toki hurjassa vireessä, mutta ei välttämättä jaksa toista peliä putkeen seisoa päällään.
 

Remy Martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Onko muuten Viron pelirangaistuksesta mitään tietoa? Onko mennyt eteenpäin vai pelaako tänään? Itse tietenkin toivon että saisi ainakin yhden extrapelin kakkua, eikä se mielestäni olisi mitenkään väärin, koska sen verran jalat harallaan kaveri taklausta tuli antamaan. Mutta selvä vahinkohan tuo oli ja eikä lisärangaistuksitta jättäminenkään mikään huutava vääryys ole.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
@Sandersson, kun näytät tietävän noista edistyneistä tilastoista ja niiden laskumenetelmistä jotain, osaatko kertoa otetaanko niissä maaliodottamissa sen hetkistä tilannetta huomioon miten. Esimerkiksi joukkue A siirtyy nopeasti 2/3-0 johtoon, jonka jälkeen alkaa pelaamaan puolustusvoittoisemmin peliä versus peliä pelataan viimeiselle kympille asti 0-0.
Ainakin Änärin kohdalla pystyy tällä sivustolla valitsemaan tuolta "all scores" kohdassa edistyneet tilastot voi katsoa esimerkiksi pelin ollessa tasatilanteessa tai vaikka yhden maalin ero jompaan kumpaan suuntaan: Team Season Totals - Natural Stat Trick

Yksittäisistä peleistä julkaistaan myös hallintagrafiikat tuolla, joista voi katsoa ja mahdollisesti päätellä, että onko toinen joukkue vaan alkanut ehkä passivoitumaan viimeisellä kympillä ja toinen ottanut enemmän riskejä hakiessaan maaleja.
 

RL1936

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raumam Boja
Tulipa luettua suu auki näitä "analyyseja". Vähän kyllä surullista, kun vielä vuonna 2021 ihmiset toteavat "tilastot perseeseen, kun pelataa playoffeja!", "ei tilastot merkitse perkele mitään, minä en niistä perusta" tai "taskulaskinpellet olivat taas väärässä". Sillä ei ole oikeastaan mitään väliä, perustaako tilastoista vai ei tai oliko joku väärässä. Tilastot ovat yksi matematiikan osa-alue. Tai tarkemmin tilastomatematiikka ja todennäköisyysteoriaa hyödyntämällä mittausteoriaa. Maalipaikkojen arviointi tilaston, kuten nyt esimerkiksi laukaisukartan perusteella, on pitkän ajan otannan ja matemaattisten kaavojen soveltamista jonkun mittaustuloksen saamiseksi. Esimerkiksi xG:n tapauksessa voidaan tarkastella mistä koordinaateista laukaus on lähtenyt ja tutkitaan vaikkapa sitä, kuinka usein 10 vuoden aikana kerätystä laukausdatasta juuri tuosta koordinaatista on tehty maali. Kun saadaan joku lukema, voidaan soveltaa todennäköisyyslaskentaa ja laskea maalin todennäköisyys.

Tämä on äärimmäisen objektiivinen tapa tarkastella pelin kulkua. Suomessa tunnetuin lienee Twitterin Liigaplot, jonka pohjalla oleva tilastomalli on pro gradu -tutkielman tasoinen työ. Jokainen voi käydä sen lukemassa menemällä Liigaplotin twitteriin ja seuraamalla linkkiä. Tuo malli näyttää omaan silmään oikein hyvältä ja ihan kaikkea siitä en edes ymmärrä. Tuota xG malli voisi kritisoida sen sijaan, että toteaa "tilastot on perseestä! tunteet merkitsee!"


Lukolle tuo eilinen peli oli yksi parhaista xG:llä mitattuna. Jos Lukko jatkaa samalla tavalla, on Lukko edelleen suosikki tähän sarjaan vaikka sarja onkin paras viidestä -tynkä. Tämä on vain fakta, joka perustuu havainnointeihin, mittareihin ja niistä johdettuun (tilasto)matematiikkaan. Hyvin yksinkertaista. Lisäksi huomionarvoista on se, että Lukon pelaajien viimeistelytaito on keskimäärin parempi kuin TPS:llä, joten mikäli TPS jatkaa samalla tavalla, on Lukko todennäköisempi mestari.

Ja jos nyt vähääkään on jääkiekkoa seurannut tietämättä mitään xG-malleista, niin tietää, että jos toistetaan ottelu jossa torjunnat ovat 15-35 useampaan kertaan, on todennäköistä, että enemmän torjuntoja saanut joukkue häviää useammin kuin vähemmän torjuntoja saanut. Samalla voidaan myös todeta, että urheilussa vaikuttaa muutkin asiat kuin xG. Mutta jos halutaan saada objektiivisesta jostain ottelusta tietoa, siihen xG on oikein hyvä mittari.


Minua häiritsee näissä xG-hommissa muutama asia, vaikka ihan mielenkiintoiselta työkalulta vaikuttaakin. Ovat meinaan tainneet olla liki jokaikisessä tämän kevään TPS:n playoff-ottelussa selvästi palloseuraa vastaan. Hauskahan noita on seurata, mutta usein liki samat johtopäätökset tekee perinteisiä tilastoja nopeasti silmäilemällä.

Eipä oikeastaan. Pelicansia vastaan hyvin tasaisia otteluita (pl. se ensimmäinen).

HIFK-TPS - sarja yksittäin:
3.5.2021 TPS - HIFK 1.64 - 2.39 Tulos: 3-2 ja
2.5.2021 TPS - HIFK 1.77 - 2.37 Tulos: 3-0
30.4.2021 HIFK - TPS 1.33 - 2.47 Tulos: 2-3 ja
29.4.2021 HIFK - TPS 2.38 - 2.05 Tulos: 4-1

Tuossa yksi suht. tasainen (29.4.), kun huomioidaan kotietu, yksi mennyt yli 1.00 erolla TPS:lle ja pari muuta 0.6 ja 0.75 eroilla HIFKille.

Koko sarja näyttäisi tältä:
HIFK - TPS 8.47 - 7.93

Ei ole suurta eroa. TPS haastoi odotettua paremmin HIFK:n.

Maalintekotodennäköisyydet eri paikoista voivat todellisuudessa olla todella erilaiset puolin ja toisin ja vaihtelu eri pelitapoja & joukkueita vastaan suurta. Ja pohjalla oleva ”iso” kerroindata on ilmeisesti peräisin pitkän aikavälin seurannasta eri joukkueiden ja pelitapojen välisistä otteluista? Playoffeissa kun vastassa on toistuvasti yksi ja sama joukkue, voi kerroindata hyvinkin kuvata juuri kyseisiä joukkueita huonosti. Eri asia ennustaa tilastollisesti vaikka runkosarjan loppua, jossa myös vastustaja vaihtuu useita kertoja. Tai futista.

Ei (jos ymmärsin mitä tarkoitit). Kertoimilla ei ole mitään tekemistä xG:n kanssa. Kun arvioidaan maalintekotodennäköisyyttä vaikka tietyltä maalintekosektorilta (koordinaateista koostuva "palanen"), niin voidaan katsoa vaikka miten 10 viime vuoden liigaotteluissa on tuosta sektorilta viimeistelty. Voidaan katsoa esimerkiksi vasemman b-pisteen "yläkaarien" (maalivahdista katsottuna) lohkon toteutuneet maalit sieltä lähteneistä laukauksista. Eilisestä pelistä voitaisiin tarkistella vaikkapa Pajuniemen 1-3 maalia, jossa laukaus lähti b-pisteiden yläkaarien välistä(keskikohdasta) ja tutkia, kuinka monta kertaa siitä on viimeistelty maali.

Kahden joukkueen välille ei taida koskaan kertyä riittävästi dataa, ehkä 7 pelin sarjassa voisi 5/6 pelin perusteella luoda kummallekin joukkueelle omat kerrointaulukkonsa ja hyökkäysaluekarttansa, jolloin niissä tulisi huomioitua myös kuuma maalivahti, erikoistilannepelaamisen päivän taso jne.

Ei tarvita kahden joukkueen välistä dataa, koska objektiivisena mittarina toimii vuosikymmenen kaikki runkosarja- ja playoff-ottelut.

Näen bisnespuolella jatkuvasti päätöksiä, jotka ovat menneet täysin vihkoon datan puutteellisuuden tai väärien tulkintojen takia. Usein näitä isoja virheitä tehneet tahot ovat vieläpä olleet hyvässä maineessa ja kovan luokan asiantuntijoiksi profiloituneita. Ei siis ihme, että olen tullut todella kriittiseksi.

Se tilastoista ja datasta, tänään on Lukolla pakollinen kasvojen pesu. Palloseura tarvitsee ensimmäisen maalin ja jäähyttömyyttä.

Virheitä saattuu taatusti myös matemaatikoilla, tilastotieteilijöilla ja "taskulaskinpelleille". Kritiikkiä kuuluu aina antaa. Se, että TPS voitti eilen, ei kuitenkaan osoita, että joku oli väärässä, kun sanoi Lukon olevan iso suosikki. Kun mitataan xG:llä, Lukko todellakin oli iso suosikki, joka epäonnistui viimeistelyssä siinä missä TPS onnistui tuossa täydellisesti.




Lukko lähtee siis tänäänkin 66-34 suosikkina otteluun ja koko sarjaan Lukko on edelleen sellainen 55-45 suosikki. Eilen taisi vielä olla 70-30 ja 78-22.


EDIT:

Lisään vielä huomautuksen, että en ole vedonlyöjäammattilainen, tilastomatemaatikko tai muulla tavalla numeroalalla. Olen vain maallikko, joka on ollut kiinnostunut tilastoista jo pitkään. Osa selityksistä on vähän kömpelöitä, kun en hallitse alan sanastoa enkä toisaalta halua tuoda sellaista jääkiekkokeskusteluun. Voi kritisoida tai korjata.
 
Viimeksi muokattu:

Sandersson

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers, Porin Ässät
Ainakin Änärin kohdalla pystyy tällä sivustolla valitsemaan tuolta "all scores" kohdassa edistyneet tilastot voi katsoa esimerkiksi pelin ollessa tasatilanteessa tai vaikka yhden maalin ero jompaan kumpaan suuntaan: Team Season Totals - Natural Stat Trick

Yksittäisistä peleistä julkaistaan myös hallintagrafiikat tuolla, joista voi katsoa ja mahdollisesti päätellä, että onko toinen joukkue vaan alkanut ehkä passivoitumaan viimeisellä kympillä ja toinen ottanut enemmän riskejä hakiessaan maaleja.
Tämä itseasiassa vastaa paljon paremmin kysymykseen, jota tässä siis varmasti haettiin.

Jatketaan nyt vielä tähän: nämä tilastot ovat loppujen lopuksi juuri pelkkää tilastoa, jota kuuluisi käyttää lähinnä analysoinnin tukena, eikä absoluuttisena totuutena. Esimerkkinä juuri Kulkijan esittämä kysymys.
 
Viimeksi muokattu:

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
Lukko oli eilen hermostunut ja TPS vapautunut. Sen näki jo peliä edeltäneissä pelaaja-haastatteluissa. Lukon tekeminen oli suurimmalta osin ihan ok, mutta niillä ratkaisevilla hetkillä, varsinkin takaa-ajo asemassa, oli havaittavissa selvää "väkisin peliin pakottamista", mikä ei yleensä tiedä hyvää. Lukon pitäisi saada pelinsä taas rentoutumaan, niin homma alkaisi rokkaamaan.

Nyt kun ensimmäinen kauan odotettu ja hypetetty finaalipeli on saatu alta pois, niin tämä voi olla hieman helpompaa. Siitä huolimatta, että tänään jo pakkovoiton aika. Pelaajat ovat nyt nähneet päänsisäisen demoninsa, joten sen voittaminen voi olla helpompaa. Tuomas Grönman voisi varmaan vielä jatkaa tätä juttua loputtomiin... :)
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Näissä kannattajien analyyseissa korostuu näköjään aina se, että ensin katsotaan tulos ja sitten keksitään, miten siihen tultiin. Eli unohdetaan, että nämä pelit ovat lukuisten satunnaisuuksien sarjoja, joissa taito ja tuuri sekoittuvat iloisesti keskenään. Senhän takia näitä pelejä seurataan.

Kyse ei kuitenkaan ole mistään seiväshypystä, jossa ennakkosuosikki voi skipata ensimmäiset viisi korkeutta ja sitten tulla hoitamaan rutiinilla maailmanmestaruuden. Sen sijaan marginaalit ovat pieniä, jolloin joku Saarelan läpiajo avausminuuteilla voi olla käänteentekevä. Tai se, että samainen pelaaja puolustaa löysästi toisessa erässä.

Minusta TPS pelasi hyvin, ja nimenomaan niistä lähtökohdista, joista sarjaan tultiin. Lukolla on selvästi parempi pelaajamateriaali, joten Raipen on ollut pakko keksiä tapoja joilla rikkoa pelin virtausta. Eilinen hybrid-taktiikka toimi erinomaisesti, minkä lisäksi avainpelaajat olivat parhaimmillaan ratkaisuhetkillä. Siitäkin pitää antaa krediittiä valmennusjohdolle.

Muistan vielä tuoreeltaan, miten se Tapparan yksi vierasvoitto käänsi myös monilla kirjoittajilla analyysit päälaelleen. Yhtäkkiä Tappara olikin kaikessa neroudessaan saanut yliotteen Lukosta. Todellisuudessa sekin matsi oli hyvin tiukka maalin peli, jossa vierasjoukkue pelasi taktisesti viisaasti ja hyödynsi ratkaisevan ylivoiman. Sama juttu eilen: TPS oli terävämpi silloin, kun sillä oli merkitystä.

Jos eilen nähty pelin virtaus jatkuu, uskon sarjan vielä kääntyvän Lukolle. Toki se edellyttää myös sitä, että Lukon avainpelaajat eivät purista mailaa liaaksi ja että Lehtinen torjuu perustasollaan. Siihen en kuitenkaan usko, että Saarela ja kumppanit epäonnistuvat jatkossakin noin hyviltä tekopaikoilta, mitä eilen nähtiin. Jossain vaiheessa alkaa uppoamaan.

Ajattelin eilistä matsia hieman sen kautta, että Lukon pelaajille se oli vielä suht paineeton peli, jossa on "varaa" hävitä. Tänään on puolestaan TPS:llä se tilanne, että tappio ei hirveästi haittaisi. Pelaajat tuskin lähtevät napit auki yhteenkään peliin, mutta kyllä pelin merkitys ja sarjatilanne voi heijastua keskittymiseen. Huippu-urheilussa se keskittyminen on kuitenkin asia, jonka ylläpitäminen ottelusta toiseen ei onnistu sormia napsauttamalla. Silloin aletaan mittamaan sitä, kuka pystyy pelaamaan illasta toiseen hyvällä perustasolla.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eipä oikeastaan. Pelicansia vastaan hyvin tasaisia otteluita (pl. se ensimmäinen).

HIFK-TPS - sarja yksittäin:
3.5.2021 TPS - HIFK 1.64 - 2.39 Tulos: 3-2 ja
2.5.2021 TPS - HIFK 1.77 - 2.37 Tulos: 3-0
30.4.2021 HIFK - TPS 1.33 - 2.47 Tulos: 2-3 ja
29.4.2021 HIFK - TPS 2.38 - 2.05 Tulos: 4-1
Tepsi oli tosiaan mainio tuossa toisessa pelissä ja laittoi HIFK:n täysin köysiin. Muissa peleissä HIFK kuitenkin oli pelin päällä ainakin hieman. Ensimmäisen pelin kohdalla on pieni tilastoharha, sillä HIFK oli aika lailla selkeästi parempi niin kauan kuin piti olla (laukaukset ja selvät paikat olivat selvästi HIFK:lle puolivälissä peliä muistaakseni) ja sen jälkeen TPS pääsi kaunistelemaan maaliodottamaa. Käytännössä siinä vaiheessa, kun HIFK meni 3-1 -johtoon, niin alkoi tasoittumaan.
 

Lehmussaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, Rangers, TPS
Millaisissa lukemissa menee maaliodottamien epävarmuudet? Ihmettelen suuresti ettei niitä sanota, kun pistetään lukuja tiskiin.

RL1936:lta lähtökohtaisesti hyvä asiaviesti. Kummeksun silti vähän sitä, että puhutaan maaliodottaman kohdalla objektiivisesta asiasta. Kyseessä voi olla objektiivisin mitä on saatavilla, mutta kuinka objektiivinen se sitten oikeasti on. Jos maalintekopaikkoja peilataan 10 vuoden dataan niin objektiivisemman arvion saamiseksi pitäisi myös pystyä peilaamaan, miten TPS ja Lukko ja niiden pelaajat sekä suoritukset siihen dataan istuvat. Koska hajontaahan siinä lähtödatassa on valtavasti ja niin on myös päivittäisissä suorituksissa.
Oikeastaan pyörittelen tätä päässäni miten päin tahansa niin epävarmuudet vain kasvavat.

Mielenkiintoista olisi myös tietää luvut ilman ylivoimaa. Vaikka Tepsi ylivoimalla maaleja välillä tekeekin, enimmäkseen se on kuitenkin omassa päässä ja keskialueella pyörimistä kun taas Lukko pyörittää hyökkäysalueella omat yv:nsä. Tepsin yv:stä olikin aiemmin omalla hiekkalaatikolla jo keskustelua siitä, että kuinka huonolta se näyttää, mutta silti tulee tulosta. Mitenköhän maaliodottamat ja maalit sen suhteen sitten menevät.

En yritä kiistää mitään tai riidellä mistään, mutta heitinpä nyt ajatuksia.
 

Kulkija

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kuinka monta muuttujaa siihen dataan otetaan huomioon, kun tilastoidaan vetoja? Pelaaja, ranne/lämäri/rysty, pelaajaan kohdistuva paine, tilastoidaanko blokatut laukaukset, kyseisen pelaajan vaihdon pituus, maskin vaikutus. Tuossa nyt useampikin muuttuja, jotka vaikuttavat järjettömästi siihen laukaukseen ja meneekö se maaliin.
 

RL1936

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raumam Boja
Emmä ois tätäkään uskonu mutta tässä ketjussa on nähty fiksuja kommentteja enemmän porista mitä turusta.
Sama nauratti. Järkevin ja objektiivisin viesti tähän ketjuun porilaisleiristä Lukon karvaan tappion jälkeen vaikka me raumalaiset vielä vähän keulittiin ennen ekaa matsia?

Huh huh. Jo on aikoihin eletty ;)

Mutta leikki sikseen. Tänään Lukon pitää joukkueena parantaa viimeistelyä ja karsia virheet minimiin, ei paniikkisyöttöjä Pajuniemen lapaan. Yksittäisiä parannuksia tarvitaan Lehtiseltä, joka on aivan liian epävarma tällä hetkellä. Onkohan Audettella jotain vammaa, kun peli on niin varovaista? Hyviä syöttöjä, mutta playoffeissa tarvitaan vähän fyysisyyttäkin. Kukkoselle vähän hermokontrollia, Skalicky voisi tehdä maaleja sen sijaan, että yrittää vaan jatkuvasti niitata turkulaisia vaikka toki sitäkin saa tehdä.

Positiivisena Press. Heräsikö pienoisesta horroksesta? Karmaisevan upea maali ja mihin paikkaan. Toivottavasti tänään jatkaa siitä mihin jäi. Neloskenttä oli kova. Mikko "Tapparan kaataja" Petman voisi lisätä lempinimeensä myös toisen joukkueen...
 

RL1936

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raumam Boja
Kuinka monta muuttujaa siihen dataan otetaan huomioon, kun tilastoidaan vetoja? Pelaaja, ranne/lämäri/rysty, pelaajaan kohdistuva paine, tilastoidaanko blokatut laukaukset, kyseisen pelaajan vaihdon pituus, maskin vaikutus. Tuossa nyt useampikin muuttuja, jotka vaikuttavat järjettömästi siihen laukaukseen ja meneekö se maaliin.
Isoa osaa näistä ei voida arvioida liigan tilastojen perusteella, koska siellä ei eritellä laukauksen tyyppiä. Ei myöskään pelaajaan kohdistuvaa painetta tai vaihdon pituutta. Kuitenkin näkisin, että pitkillä otannoilla, vaikka nyt tuo 10 vuotta, näiden merkitys saadaan tasattua.

Tuota Liigaplotin mallia voi jokainen lukea alla olevasta linkistä, joka vie klikkaajan Jyväskylän yliopiston verkkosivuilla sijaitsevaan pro gradu-tutkielmaan:
http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201902251638
 

HC Hetu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Kiitos @RL1936 vaikka mä olenkin niin vanha jäärä etten ymmärrä tuota kieltä mitä puhuit täysin niin silti oli helppoa luettavaa ja olen nyt vähän viisaampi aiheesta. Kuten sanottu, vanha jäärä ei kuitenkaan muuta omia ajatuksiaan vanhasta tavasta päätellä kumpi ottelun voitti, edelleenkään en perusta mihinkään maaliodottamiin vaan elän sen mukaan mitä tulostaulu näyttää. Edelleenkään en katso corseja tai muita mulle outoja sanoja ja päättele kumpi tänään voittaa vaan menen ennen matsia fiiliksellä ja se on sama fiilis mikä on Legioonalla, eli helvetin hyvä ja rento.

Sen opin Sun kirjoituksesta että mun osalta pienet provon poikasetkin tuosta aiheesta jää mun osalta historiaan.

Hyvä kirjoitus @RL1936
 
Vituttaa tuo tuomarilinja siis varsinkin pelikatkoilla. Playoffeihin kuuluu pieni nyhjäys ja painiminen maalin edessä. Myös Pajuniemen eilinen poikkarijäähy oli turha vihellys. Jotenkin toivoisin, että räikeät huitomiset ja koukut vihellettäisiin pois sekä tietysti rumat päähän kohdistuvat taklaukset ja polvitaklaukset, mutta muuten annettaisiin pelaajille vapaampi linja. Myös maalinedustan kahinat sallittaisiin.
 

RL1936

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raumam Boja
Kiitos @RL1936 vaikka mä olenkin niin vanha jäärä etten ymmärrä tuota kieltä mitä puhuit täysin niin silti oli helppoa luettavaa ja olen nyt vähän viisaampi aiheesta. Kuten sanottu, vanha jäärä ei kuitenkaan muuta omia ajatuksiaan vanhasta tavasta päätellä kumpi ottelun voitti, edelleenkään en perusta mihinkään maaliodottamiin vaan elän sen mukaan mitä tulostaulu näyttää. Edelleenkään en katso corseja tai muita mulle outoja sanoja ja päättele kumpi tänään voittaa vaan menen ennen matsia fiiliksellä ja se on sama fiilis mikä on Legioonalla, eli helvetin hyvä ja rento.

Sen opin Sun kirjoituksesta että mun osalta pienet provon poikasetkin tuosta aiheesta jää mun osalta historiaan.

Hyvä kirjoitus @RL1936

Jep. Minäkin olen maallikko ja olen ihan itse perehtynyt aiheeseen. Meidän eromme on varmasti siinä, että minä pidän tilastojen tarkastelemisesta ja hinkkaamisesta, kun sinä et.

Joka tapauksessa nauttikaamme tämän päivän pelistä, fiilistelemme sitten tulostaulua, tunnepuolta tai tilastoja.
 

AAPEEli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Vituttaa tuo tuomarilinja siis varsinkin pelikatkoilla. Playoffeihin kuuluu pieni nyhjäys ja painiminen maalin edessä. Myös Pajuniemen eilinen poikkarijäähy oli turha vihellys. Jotenkin toivoisin, että räikeät huitomiset ja koukut vihellettäisiin pois sekä tietysti rumat päähän kohdistuvat taklaukset ja polvitaklaukset, mutta muuten annettaisiin pelaajille vapaampi linja. Myös maalinedustan kahinat sallittaisiin.
Samaten "filmaus" korkeasta mailasta.
 

HC Hetu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Samaten "filmaus" korkeasta mailasta.
Tämä kyllä hymyilyttää ja ihmetyttää edelleen. Mitä helvettiä tuomarin päässä tapahtuu kun antaa jäähyn tuosta.
Täällä jo joku neropatti selitti historiasta minkä Nurmi on itselleen hommannut..huhhuh, samaa tasoa kuin tuomari eli nolla.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Mas@

AAPEEli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tämä kyllä hymyilyttää ja ihmetyttää edelleen. Mitä helvettiä tuomarin päässä tapahtuu kun antaa jäähyn tuosta.
Täällä jo joku neropatti selitti historiasta minkä Nurmi on itselleen hommannut..huhhuh, samaa tasoa kuin tuomari eli nolla.
Niin kauan kun Liigassa on amatööri tuomarit niin näitä vain tulee, fakta.
 

Kulkija

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Isoa osaa näistä ei voida arvioida liigan tilastojen perusteella, koska siellä ei eritellä laukauksen tyyppiä. Ei myöskään pelaajaan kohdistuvaa painetta tai vaihdon pituutta. Kuitenkin näkisin, että pitkillä otannoilla, vaikka nyt tuo 10 vuotta, näiden merkitys saadaan tasattua.

Tuota Liigaplotin mallia voi jokainen lukea alla olevasta linkistä, joka vie klikkaajan Jyväskylän yliopiston verkkosivuilla sijaitsevaan pro gradu-tutkielmaan:
http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201902251638


Kiitos linkistä. Pitää ottaa luettavaksi joku päivä. Mutta aiheeseen palatakseni aiheeseen varmasti tilastot tasottuvat ajan myötä, mutta otetaan esimerkiksi, että joukkue A pääsee laukomaan 6 kertaa sellaisista koordinaateista, josta todennäköisyys maalille on 65% ja täten pitäisi roimasti nostaa maaliodottamaa, mutta jokaisella kerralla pelaajaan kohdistuu painetta, pitkän vaihdon jälkeen rystyltä. Täten todennäköisyydet maalille ovatkin todella paljon pienemmät.

Ehkä tällä pyrin siihen, että liikaa ei voida tilastojen taakse mennä, näkemättä itse peliä ja niitä tilanteita.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös