Täällä tuntuu osa porukasta ottavan vähän liian tosissaan nuo maaliodotusarvot. Eiväthän ne ole yksittäisten otteluiden voimasuhteiden kuvaamiseen kovin hyviä edes. Nopeasti silmäilin tuon gradun läpi ja en huomannut, että malli huomioisi sitä mikä on ollut ottelun tilanne laukaisuhetkellä. On vähän outoa, jos tuota ei ole huomioitu, koska mallissa kuitenkin näyttäisi olevan huomioitu eräitä muita ilmeisimpiä maalintekotodennäköisyyteen vaikuttavia asioita. Jokainen jääkiekkoa seurannut kuitenkin tietää, että kolmannessa erässä niukassa johtoasemassa pelaava joukkue pääsee usein laukomaan vaarallisemmista tilanteista kuin pelkästään laukaisukartan perusteella voisi päätellä. Tepsin kolmas maali eilen on tuosta oikein mainio esimerkki. Lukko pyrki kääntämään peliä nopeasti hyökkäykseen, minkä seurauksena pakki antoi hasardiavauksen ja Pajuniemi pääsi avauksen katkaisemalla vetämään vaarallisen laukauksen, joka ei kuitenkaan näytä erityisen vaaralliselta pelkästään laukaisukartan perusteella. Tämä nähdään maaliodottamastakin, jota laukaus on kerryttänyt vain niukasti. Mallissa on nähtävästi esimerkiksi vastahyökkäykset huomioitu siten, että jos Lukko olisi laukonut hetkeä aiemmin toisessa päässä kenttää, olisi Pajuniemen laukaus tulkittu vaaralliseksi vastahyökkäykseksi ja siitä olisi saanut enemmän maaliodottamaa.
Ja jos nyt vähääkään on jääkiekkoa seurannut tietämättä mitään xG-malleista, niin tietää, että jos toistetaan ottelu jossa torjunnat ovat 15-35 useampaan kertaan, on todennäköistä, että enemmän torjuntoja saanut joukkue häviää useammin kuin vähemmän torjuntoja saanut.
Kyllä Lehtiselläkin olisi ollut eilen enemmän torjuntoja, jos olisi ottanut niitä laukauksia kiinni sen sijaan, että päästi neljä maalia. Vastaavasti Rämöllä olisi ollut vähemmän torjuntoja, jos olisi päästänyt yhtä monta laukausta maaliin kuin Lehtinen.
Jokainen vähääkään jääkiekkoa seurannut tietää, että tappiolla oleva joukkue pyrkii hakemaan hanakasti laukauksia ja että torjuntatilasto olisi muodostunut luultavasti hyvin erilaiseksi, jos Lukko olisi pelannut johtoasemassa suurimman osan ottelusta. Tämä onkin ehkä keskeisin syy sille miksi maaliodotusarvot soveltuvat huonosti yksittäisen ottelun voimasuhteiden arviointiin. Maalien syntyminen muokkaa hyvin voimakkaasti ottelun kuvaa, joten jos maalit olisivat syntyneet maaliodottaman mukaisesti, pelin kuva olisi luultavasti ollut taas aivan erilainen.
HIFK-TPS - sarja yksittäin:
3.5.2021 TPS - HIFK 1.64 - 2.39 Tulos: 3-2 ja
2.5.2021 TPS - HIFK 1.77 - 2.37 Tulos: 3-0
30.4.2021 HIFK - TPS 1.33 - 2.47 Tulos: 2-3 ja
29.4.2021 HIFK - TPS 2.38 - 2.05 Tulos: 4-1
Tuossa yksi suht. tasainen (29.4.), kun huomioidaan kotietu, yksi mennyt yli 1.00 erolla TPS:lle ja pari muuta 0.6 ja 0.75 eroilla HIFKille.
Nämäkin luvut havainnollistavat hyvin maaliodotusarvojen äkkiseltään näyttäen keskeisintä valuvikaa. Takaa-ajoasemassa pelannut joukkue saa suhteettoman paljon maaliodottamaa. Ensimmäisessä matsissa HIFK oli oikeasti aika suvereeni, mitä kuvastaa se, että he pelasivat suuren osan ottelusta johtoasemassa (olivat tappiolla vain parin minuutin ajan) ja silti voittivat vielä maaliodottamankin. Takaa-ajajana pelannut TPS on siis saanut suhteettoman paljon maaliodottamaa suhteessa ottelun kuvaan. Muissa otteluissa takaa-ajoasemassa pelannut joukkue onkin sitten vienyt maaliodottaman, mutta ottelun voittoon se on riittänyt niukasti vain toisessa pelissä, jossa eroa oli jo yli yhden maalin verran.
Tuossa gradussa on käytetty kevään 2018 kolmatta välierää TPS-Tappara esimerkkinä ottelusta, jossa lopputulos ei ole vastannut maaliodottamaa. TPS voitti maaliodottaman 2,46-1,12, mutta Tappara voitti pelin 2-1. Pelissä Lauri Pajuniemi teki Tepsille aikaisen maalin ja TPS painoi vahvasti päälle kaksi erää johtaen kahden erän jälkeen maaliodottamaa noin 2,0-0,5, mutta tilanne oli edelleen vain 1-0. Kolmas erä näyttäisi maaliodottaman perusteella olleen tasainen, koska Tepsin maaliodottama kasvoi melkein puolella maalilla ja Tapparan noin 0,6 maalilla. Tappara tasoitti pelin vähän erän puolivälin jälkeen ja teki voittomaalin noin 15 sekuntia ennen pelin loppua. Oikeasti kolmas erä oli aivan täydellistä Tapparan dominanssia ja niin sekaisin olevaan ja pelokasta joukkuetta en muista ehkä koskaan nähneeni kuin mitä TPS oli siinä erässä. Yhdeksän kertaa kymmenestä sillä pelillä häviää, se oli kaikkea muuta kuin hallittua johdon puolustamista. Ja tässä nyt Tappara pelasi suuren osan ottelusta takaa-ajoasemassa ja hävisi silti maaliodottaman reilusti, eli olivatko he aivan purjeissa? Eivät. Nyt on keskeistä ymmärtää, että ottelusarja oli Tapparalle jo 2-0, joten sarjassa TPS pelasi selkä seinää vasten takaa-ajoasemassa, joten tässä tapauksessa ei voida tuijottaa vain yksittäisen ottelun tilannetta.
Yksi muuten vähän hassu juttu maaliodottamissa on, että jos tekee maalin, niin se ei ole maaliodottaman kannalta optimaalista. Maaliodottamaa saa eniten takapatjaan suunnatusta laukauksesta, josta joukkuekaveri pääsee vetämään riparista uuden vedon toiselta puolelta kenttää. Mallissa on siis huomioitu se, että kolmen sekunnin sisällä edellisestä laukauksesta tulleet laukaukset ovat muita vaarallisempia, ja etenkin jos uusi kuti lauotaan eri sektorista, jolloin maalivahti on joutunut poikittaisliikkeeseen. Tämä on toki hyvä huomioida, mutta heikkous on siinä, että jos tekee maalin heti ensimmäisellä laukauksella, ei ikinä synny tuota vaarallista jatkotilannetta, josta olisi saanut paljon maaliodottamaa.
Sitähän malli ei kykene huomioimaan ollenkaan, onko siniviivalta lähetetty laukaus ollut vain kiekon dumppaus ilman maskia vai vaarallinen kuti maskin takaa. Tähän auttaisi se, jos huomioitaisiin ottelun tilanne, niukassa johtoasemassa pelaava joukkue saa keskimäärin vaarallisempia paikkoja kuin laukaisukartan perusteella voisi päätellä.
Missään nimessä eilisen pelin kuva ei ollut sellainen, että Lukko voittaisi kuusi kertaa seitsemästä. Sanoisin, että eilisen pelin kuva oli aika tasainen, molemmilla oli likimain yhtä hyvä mahdollisuus voittaa. Tänään Lukko on toki jälleen suuri suosikki voittamaan, mutta ei Tepsin voitto olisi mikään yllätys. Nyt TPS on kaivanut paremman maalivahdinkin naftaliinista. Toki Rämökin on pelannut erittäin hyvin, vaikka joka paikassa Rämön otteita onkin kuvattu vahvasti liioittelevin ylisanoin.