Niin, tähän jo todettiin, että alkoholin vaikutus julkiseen talouteen on miinusmerkkinen, jokainen juotu viinalitra aiheuttaa enemmän kustannuksia kuin tuo tuloja. Voidaan vaikka käydä tarkemmin läpi nyt kun mainitsit nuo työpaikat.
Luvut vähän eri vuosilta joten ei vertailukelpoisia mutta ei haittaa meidän esimerkissämme. Alkoholivero tuottaa noin 1,3 miljardia. Panimoliiton mukaan ala maksaa toiset 1,3 miljardia arvonlisäveroja, tuloveroja ja henkilöstösivukuluja, energiaveroa, yhteisöveroa ja kiinteistöveroa. Alkoholin tulot siis luokkaa
2,6 miljardia euroa
.
MaRa: Alkoholiveron tuotto jäi 93 miljoonaa euroa budjetoidusta · Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry
http://www.panimoliitto.fi/wp-conte...isteverotuslain_muuttaminen_2014-ID-26900.pdf
Alkoholihaittojen kustannukset laskutavasta riippuen noin
4-14 miljardia euroa. Tyypillisesti kuulee käytettävän arviota 6-7 miljardia.
Alkoholin haittakustannukset kattaisivat koko kestävyysvajeen - Kotimaa - Uutiset - MTV.fi
Koska sekä haitat että tulot korreloivat kokonaiskulutuksen kanssa yhtäläisesti, asian laita alkoholin kohdalla on, että mitä vähemmän sitä käytetään, sen halvemmaksi se vain veronmaksajille tulee. Näinollen valtio vain hyötyisi rahallisesti, mikäli kannabis vähentäisi alkoholin käyttöä. Itse en tosin usko, että se sitä merkittävästi tekee.
Kannabiksen kohdalla asia on päinvastoin, vaikutus julkiseen talouteen on positiivinen, koska se ei ole niin haitallinen päihde. Pajauttelu tuottaa.
Drug harmfulness - Wikipedia, the free encyclopedia
Noita punaisella värjättyjä ja sen tyyppisiä päihteitä taas tulisi pitää lääkkeinä joita jaetaan rekisteröityneille narkkareille esimerkiksi pistoksina tai parin päivän annoksina jossain klinikalla, siis henkilötodistusta ja lääkärin reseptiä vastaan. Niiden päivittäiskäyttäjistäkin, no osasta, saadaan yhteiskuntakelpoisia ja johonkin sopivia työntekijöitä kun pidetään heidät aineissa joka ei suuremmiten muuta heidän käyttäytymistään vaan ainoastaan ylläpitää toimintakykyä, ja suhtaudutaan heihin ihmisinä. Varsin paljon yhteenlaskettua elämänlaadullista parannusta ja samalla varsin paljon rahallista säästöä nykyiseen järjestelmään verrattuna, koska, kuten sanottua, veronmaksajat maksavat joka tapauksessa näiden huumeiden ongelmakäytön ja vielä käyttäjien ja myyjien turhaa jahtaamista siihen päälle. Tämä täyskäännös kovien huumeiden suhteen ei lisää niiden käyttöä, vaan vähentää sitä.
Ten Years After Decriminalization, Drug Abuse Down by Half in Portugal