Juu tiesin koska harva ihminen on kouluttamaton. Tosin voit tarkentaa sen millaiseksi nämä kassat ovat koulutettuja. Tuskin nyt kuitenkaan mitenkään korkealle koska silloin koulutus on mennyt kuralle. Kaupan kassalle kun sopii kouluttamaton hyvä tyyppi.
Sieltä löytyy ihan koko koulutuksen kirjoa: on kampaajaa, kokkia, muita ravintolatyöntekijöitä, "humanisteja", kaupallisen koulutuksen saaneita (myös KTM:iä), tutkijaa, lastentarhanopettajaa, kätilöä jne. Jokaisella on tietysti omat syynsä hakeutua alalle. Toisilla syy on se, että yksinkertaisesti omalta alalta ei koulutusta vastaavaa duunia löydy, eikä himassa lorviminen kiinnosta. Toiset ovat syystä toisesta halunneet tai joutuneet vaihtamaan kokonaan duunia ja alaa. Tiedän eräänkin KTM:n, jonka tavoitteena on saada suuresta vk-/pt-alan ketjusta myöhemmin koulutustaan vastaavaa duunia, mutta kokee tärkeäksi, että aloittaa "pohjalta", jotta oppii talon tavoille ja kykenee paremmin sisäistämään, mitä ja miten asioita tehdään ihan myymälätasolla.
Kaupan ala on nykyään hyvin teknistynyt ja myymälöissä on käytössä sitä ja tätä sähköistä järjestelmää. Vaikka pelkkään myymälässätyöskentelyyn ei välttämättä mitään tutkintoja tarvitakaan, ei niistä varmasti haittakaan ole. Tietoa tulee ihan järkyttävän paljon, uusia tuulia puhaltaa sieltä täältä ja erilaisia pilotteja käynnistellään jatkuvasti. Monesti korkeammin koulutetut ihmiset hallitsevat paremmin suuria kokonaisuuksia, johtuen siitä, että niihin on opiskeluaikoina enemmän rutinoitunut ja se on hyödyllistä sekä ketjulle että myymälälle ja sen henkilökunnalle itselleen. Myymäläpäällikkö ja esimiesvalmennukset keskittyvät sitten enemmän itse käytännön työhön. Aika paljon on omasta organisoimiskyvystä kiinni, kuinka hyvin käytännön asiat myymälätasolla toimivat. Se lisää työn tehokkuutta ja sitä kautta yleensä näkyy myös työviihtyvyydessä ja asiakaskunnan uskollisuudessa, vähintäänkin epäsuorasti.
Siinä mielessä kaupan ala on oikeasti ihan jännittävää, että siellä ei välttämättä tarvita tutkintoja edetäkseen urallaan jopa ihan johtotasolle. Työkokemusta se vaatii kyllä. Ja sitä saa vaikka sitten aloittamalla kesätyöntekijänä, siirtymällä osa-aikaiseksi ja lopulta vakituiseksi. Avoimia paikkoja tulee jatkuvasti ja urallaan pääsee tiettyyn pisteeseen asti kehittymään aika nopeastikin. Kaikki on omasta halusta ja motivaatiosta kiinni. Sitten on niitä tätejä ja setiä, jotka ovat menneet 60-luvulla kauppaan töihin ja vieläkin jaksavat, vaikka työn vaativuus on ihan eri luokkaa teknisine laitteineen kuin tuolloin ja arvostus on vuosien saatossa laskenut. Tärkeämpää kuin mikään loppututkinto ja muu paperi, on kuitenkin se, miten työnsä hoitaa. Tiedän korkeastikin koulutettuja ihmisiä, jotka eivät esim. pärjäisi viikkoa omassa S-Marketissaan, koska eivät kestä kritiikkiä, eivät ole ns. käytännön ihmisiä, eikä heidän fysiikkansa kestäisi. Ovatko nämä sitten parempia ihmisiä pikkutakeissaan ja liituraitahousuissaan istuessaan päivät toimistossa FB-statuksiaan päivitellen? Ansaitsevatko he lomaltapaluurahansa jotenkin paremmin kuin uuttera ja työteliäs kaupantäti, jonka tavoitteena on tyytyväinen asiakas?