Viestin lähetti mjr
Eli aine/ juoma vain "ottaa valtoihinsa"? Miksi sitten ei kaikkia? Jos ajatellaan pelkästään alkoholia niin riippuvaisten määrä on murto-osa käyttäjien määrästä.
Tämähän tietenkin on vain määrittelykysymys; esim. päihdehuollossa tupataan määrittelemään jopa minut (2 kertaa / vuosi humalassa) ongelmakäyttäjäksi, joskin vielä lieväksi.
Tuo miksi aineet (tupakka, alkoholi, kahvi, huumausaineet yms.) vaikuttavat eri ihmisiin eri tavoin selittyy paljon esim. genetiikalla. Ihmisillä on erilaiset geenit ja mm. "juoppogeeni" on taidettu jo tunnistaakin dna:n joukosta. Samoin uskon että myös tupakointi ja siihen riippuvaisuuden kehittyminen on myös henkilökohtaisista eroista kiinni; omalla kohdallani lopettaminen onnistui 10 vuotta aktiivisesti (hyvin aktiivisesti) tupakoituani sormia napsauttamalla, toiset eivät pääse nikotiinista eroon sitten millään. Myös kahvittelu / teen nauttiminen ja sen "tarve" eroaa paljon yksilöiden välillä, samoin osa lankeaa huumeisiin kertakokeilulla, toiset eivät kehitä riippuvuutta edes säännöllisen käytön perusteella. Henkinen riippuvuus vaihtelee sekin hyvin paljon käyttäjien välillä ja uskon että myös käyttäjän oman mielentilan, kokemuksien, historian (ns. henkisen kunnon) välillä. Tasapainottomassa tilassa henkisen puolen ongelmat voivat (ja usein myös näkyvät) myös fyysisellä puolella, sekä alttiutena esim. jäädä pahasti jumiin vaikkapa juuri johonkin tilapäistä helpotusta oloon tarjoavaan nautintoaineeseen.
Olisiko sitten paikallaan perustaa jotain geenirekisteriä ja alkaa seulomaan maan kansalaisa, luokitellen alkoholille soveltuvat käyttäjät, huumausaineisiin soveltuvat, koulussa pärjäävät, rikolliset jo lapsesta lähtien jotta voisimme tarjota noin yhteiskunnan raamittamat turvallisen ohjesäännön kansalaisille, kuitenkaan jättämättä heitä varsinaisesti oman onnensa nojalle? Ei tietenkään, tämähän menisi jo aivan liiallisuuksiin ja ties mitä käyttöä moiselle rekisterille vielä siunaantuisikaan.
Lainsäädäntö kuitenkin pyrkii siihen, että se tarjoaa kaikille kansalaisille turvalliset puitteet ja säännöstön, jonka sisällä kansalainen voi suhteellisen turvallisesti elää elämäänsä. Sääntöjä ei ole laadittu vahvimpien yksilöiden ehdoilla, vaan nimenomaan turvaten myös vähän heikompien mahdollisuudet elämiseen sääntöjen puitteissa. Jos lainsäädäntö ottaisi suuntaumuksekseen pyrkiä hyväksymään esim. huumausaineita enenevissä määrin, niin eikö se nimenomaan söisi pohjaa tältä heikommalta ihmisryhmältä jotka sitten asettuvat tarpeettoman suureen riskiin pyrkiessään käyttämään jotain yhteiskunnan hyväksymiä ja laillistamia nautintoaineita. Toki tällaisia aineita on jo nyt olemassa, mutta onko suunta oikea jos tätä repertuaaria lähdetään nimenomaan laajentamaan? Kuvittelisin, että sivistynyt yhteiskunta pyrkisi kollektiivisesti vähentämään erilaisten päihteiden käyttöä?
Usein myös verrataan nimenomaan näitä laillisia huumeita uusien markkinoilletuontiin, mutta kannattaa samalla tiedostaa että toki näiden aineiden asema on kovin erilainen; alkoholi ja savukkeet ovat saapuneet yhteiskuntaan aikana jolloin niiden vaikutuksia ei tunnettu. Yhteiskunnassa, jossa tietämyksen taso kehittyy koko ajan, voidaan myös havaita että esim. tupakoinnin vastustus kasvaa koko ajan, joten kuinka kaksinaismoralistista tähän nähden onkaan vaatia jotain jopa monin mittapuin haitallisemmaksi luokiteltavan aineen hyväksyntää "vapaaseen käyttöön"?
Lisäksi on myös tunnustettava se tosiasia, että vaikka yhteiskuntamme ei laillistaisikaan esim. kannabistuotteiden jakelua ja käyttöä, on sekin tietynlaista käyttöpolitiikkaa. Laittomuus karistaa kuitenkin useita potentiaalisia kokeilijoita pois sekä pitää riman tietyllä tasolla; ihmiset kuitenkin pyrkivät ylittämään tuota rimaa joten minne vain se asetetaankin, ennen pitkää on paineita muuttaa sen paikkaa.
Mitä tuohon "rehelliseen valistukseen" tulee, niin tarkemmin ajatellen, en muista että minulle olisi elinaikanani esitelty huumausaineita (tai muitakaan päihteitä) varoitellen, että olen yhdestä tötsystä koukussa. En oikeastaan muista tilannetta, jossa oltaisiin puhuttu mistään itsestäänselvästä haitasta, vaan kyllä valistus on kertonut niistä vaaroista joita eri (nautinto)aineisiin liittyy.