Petteri Sihvonen – kiekkomedian virallinen totuus

  • 2 776 925
  • 12 994
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
On se sitten vitun kova jätkä, kun kaiken ylivoimaisen kiekkotietämyksen lisäksi osaa vielä ennustaakin. Kyllä arvaus on, perustuu sitten millaisiin ennakkokäsityksiin hyvänsä ja tämän luulisi porilaisenkin tajuavan...

Juu, arvaamista eli spekulaatiotahan tuo on, eikä meikäläisen ehdottamaa "huhun puolikasta" (eli juoruilua). Termit olivat haussa, pahoittelen.

Asiasta seuraavaan, jos siellä UL:n sivuilla analysoinnin yhteydessä mainitaan USA-peli ja lottovoitto samassa yhteydessä, niin taidanpa jättää täysin lukematta U20 -pelien UL:artikkelit. Taitaa taas omat agendat ajaa pelin analysoinnin edelle. Ei taas jaksaisi oikein eritellä, mikä osa on kirjoitettu tosissaan.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Blogi-Sihvonen: En pidä urheilusta!

Tässäkö syy Johtavan siirtymiselle pois täältä Jatkoajasta? Hyvinhän täällä on kirjoittamista riittänyt pelikirjoista, jääkiekon tappelukultuurista, SM-liigan valmentajavaihdoista, Nuoren Suomen ajasta suomalaisen jääkiekkoilun juniorijärjestelmänä yms. teemoista, joita on viimeisen pian jo kahdeksan vuoden aikana Johtava ottanut Urheilulehdessä esille. Kuulin tuossa, että Keski-Suomessa oli pappi puhunut joulun yömessussa pelikirjoista. Juha Tapio puhui myös Maarit Tastulan haastattelussa pelikirjasta ja pelitaktiikasta omassa elämässään ja mainitsi jääkiekon esimerkkinä niistä. Täällä JA:ssa pelikirja esiintyy jo niiden viimeisten vastarannankiiskienkin kirjoituksissa, joissa vuosikausia väitettiin, että jääkiekossa ei ole mitään pelikirjoja. Vankkumaton tuki Raimo Summaselle, Juhani Tammiselle ja Jukka Jaloselle on ollut myös Johtavan kirjoituksissa esillä, vaikka kritiikkiäkin heille on tullut, kun sen paikka on ollut. Jukka Jaloselle tuli tuki silloinkin, kun Tanska voitti Suomen MM-kisoissa, koska Johtavan mielestä Suomi pelasi Jukka Jalosen kiekkoa tuossa ottelussa. Vancouverin huima pronssimitali ja viime kevään MM-kulta kruunasivat sitten Jukka Jalosen päävalmentajuuden. Suomen Valmentajat ry oli Johtavan kanssa samoilla linjoilla, kun valitsivat Jukka Jalosen viime vuoden valmentajaksi. Saa nähdä, miten Meidän Peli tulee esille Johtavan blogikirjoituksissa ja minkälaista pelikirjaa hän tarjoaa suomalaiselle jalkapallolle. Blogissa mainittua Barcelonan pelikirjaa ei kannata minun mielestäni Suomessa matkia, vaan on kehitettävä siihenkin jalkapallon Meidän Peli, mikä perustuu hyvään pallokontrolliin palautuksineen, sivuttain pelaamiseen, pitkiin syöttöralleihin ja oivaltaviin syöttöihin maalipaikkoihin. Muut hallitsevat jalkapallon täällä paremmin, joten arvioikoon ja oikaiskoon Johtavan aivoitukset senkin pelin osalta.

Nopealla pystysuunnan jääkiekolla voidaan lyödä kiekkokontrollilla hyökkäyksiään rytmittävät huippujoukkueet ainakin ajoittain. NHL:n Talviklassikossa Philadelphia-NY Rangers nopean pystysuunnan joukkue NY Rangers löi kiekkokontrollilla hyökkäyksiään rytmittävän Philadelphian 3-2 illan/yön ottelussa. Jääkiekossa voidaan pärjätä muillakin pelikirjoilla kuin Meidän Pelillä ja pelikirjoja on kehitettävä jatkuvasti ja päivitettävä ne ajan tasalle.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Tällä perusteella voitaisiin itse asiassa lopettaa vaikka tämä keskustelupalsta, jos kenellekään ei saa antaa kritiikkiä, jos ei löydy omia näyttöjä valmennuksesta.

Niin no eikös tämä ketjun otsikon mukainen "lätkäjätkä" taannoin nostanut itsensä väittelykumppaninsa yläpuolelle nimenomaan vastapelurin näyttöjen puutteen vuoksi? Sen puoleen pysyn edelleen kannassani.

Tämä on muutenkin keskustelupalsta.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Tässäkö syy Johtavan siirtymiselle pois täältä Jatkoajasta?
Sitä sinun pitää kysyä häneltä, ei minulta.
Hyvinhän täällä on kirjoittamista riittänyt pelikirjoista, jääkiekon tappelukultuurista, SM-liigan valmentajavaihdoista, Nuoren Suomen ajasta suomalaisen jääkiekkoilun juniorijärjestelmänä yms. teemoista, joita on viimeisen pian jo kahdeksan vuoden aikana Johtava ottanut Urheilulehdessä esille.
Keskustelua noista mainitsemistasi asioista ja paljon muustakin, on tällä keskustelupalstalla käyty jo paljon ennen kuin kukaan oli P.Sihvosesta edes kuullutkaan, puhumattakaan hänen itsensä synnyttämästä alter egostaan. Paljon on P.Sihvonen tältä palstalta saanut ideoita ja pohjaa kirjoituksilleen, jonka hän itsekin on kertonut.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Tässäkö syy Johtavan siirtymiselle pois täältä Jatkoajasta?

Tai sitten PAF maksaa kirjoittamisesta enemmän kuin Jatkoajan keskustelupalsta.

Toivottavasti asiaa riittää tähänkin blogiin asti. En tosin ymmärrä millä lailla blogikirjoittaminen eroaa kolumneista UL:ään tai paikallislehteen, lukuunottamatta Meidän Roolia räksyttämisessä UL:ssä. Kaikella lailla Sihvosen teksteistä pitävänä täytyy nyt hieman kikattaa tuolle suurelle numerolle "ensimmäisestä blogista", eiköhän se aika samanlaista ole sinne kuin muuallekin asiallisempiin medioihin. Mainostemppu perkele.

Mutta että "siirrytään pois" keskustelupalstalta? Lyhyempiä tai pidempiä kirjoitustaukoja ei kyllä lasketa, ellei ensin vedetä kunnon Tervanevan kutsu -tyyppistä marttyyriavautumista - ennen kuin poistutaan...ja sitten palataan tovin päästä takaisin.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Mutta että "siirrytään pois" keskustelupalstalta? Lyhyempiä tai pidempiä kirjoitustaukoja ei kyllä lasketa, ellei ensin vedetä kunnon Tervanevan kutsu -tyyppistä marttyyriavautumista - ennen kuin poistutaan...ja sitten palataan tovin päästä takaisin.

Kävin tarkistamassa 26 sivua ja 1kk1vko sitten P.Sihvosen käyttämän termin viimeisessä kirjoituksessaan tänne JA:aan. Hän käytti sanontaa "vetäydyn Jatkoajasta". Vetäytymisen jälkeen hänen toiveensa on toteutunut ja erittäin vilkas keskustelu on täällä jatkunut. Ei sota yhtä miestä kaipaa. Tänäänkin oli huikea valmentajien pelikirjapeli Jokerit-KalPa, josta riittää mielenkiintoista analysoitavaa, kun sitä on nyt itsekin tullut yli seitsemän vuotta opeteltua ja harjoiteltua. Siitä olen vakuuttunut, että jääkiekko on pelikirjapeli. Se on se perusviesti ja monien pelin sisäisten asioiden tutkimisen lähtökohta.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
On se sitten vitun kova jätkä, kun kaiken ylivoimaisen kiekkotietämyksen lisäksi osaa vielä ennustaakin...

Dufvan historia on kyllä sellainen, että kovin montaa muuta kukkoa ei tunkiolle ole mahtunut.

Etköhän Rommeli sinäkin voisi myöntää, että tässä Uimalakki vs. Mokka- casessa ei ole kyseessä ennustus tai edes arvaus - kyseessä on ennakointi. Tämähän ei sinällään tarkoita, että juuri noin tapahtuisi. Toisaalta aika moni muukin voisi ennakoida samaa kuin Sihvonen kolumnissaan, siihen ei Johtavaa tarvita.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Itse ajattelen, että nollatoleranssin esiin tuonut Suhonen ja mm. hänen linjoillaan ollut Tamminen kannattavat tappeluiden rangaistusasteikon huomattavaa koventamista. Oleellisempi keskusteluaihe olisi, että mitä tästä seuraisi ja menettääkö jääkiekko lajina jotain, jos vaikkapa tappelusta seuraisi 20 ottelun pelikielto 5+20 sijaan? Henk.koht. itseäni ei haittaisi yhtään, jos tappelut häviäisi kokonaan jääkiekosta ja siihen kannustettaisiin kovennetulla rangaistusasteikolla. Mutta tosiaan keskustelua tappeluista voitaneen jatkaa jossain muussa ketjussa kuin täällä.

Täysin eri linjoilla Alpo Suhosen ja sinun kanssasi on Toronto Maple Leafsin toimitusjohtaja Brian Burke. Burke on tappeluiden kannattaja. Juha Palosaaren JA:n etusivun juttu "Rotat valtaavat kaukalot" kertoo varsin selvästi sen, mitä NHL:ssä ajatellaan nykytilanteesta, kun tappelut ovat vähentyneet. Brian Burke on tappeluiden suhteen Petteri Sihvosen kanssa samaa mieltä. Alpo Suhosen, täällä JA:ssa laajan kannatuksen saanut, esitys ehdottomasta tappeluiden nollatoleranssista on vastoin Burken jääkiekkotappeluiden filosofiaa. Kannattaa lukea Palosaaren juttu ja miettiä vielä kerran, onko Apen esityksen kannalla.
 

Halmela

Jäsen
Suosikkijoukkue
maajoukkue
Alpo Suhosen, täällä JA:ssa laajan kannatuksen saanut, esitys ehdottomasta tappeluiden nollatoleranssista on vastoin Burken jääkiekkotappeluiden filosofiaa. Kannattaa lukea Palosaaren juttu ja miettiä vielä kerran, onko Apen esityksen kannalla.

Joskus aikanaan Suhonen oli sitä mieltä että Suomeen ei tappelut kuulu, NHL:ään kyllä. Onko mieli muuttunut?
 

miklaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät (Sympatiat HIFK)
Joskus aikanaan Suhonen oli sitä mieltä että Suomeen ei tappelut kuulu, NHL:ään kyllä. Onko mieli muuttunut?

Olen miettinyt, miltä näyttäisi, jos korismatsissa, tai jalkapallossa tai rugbyssa tai jääpallossa tai salibandissä tai vaikka keilailussa tai ihan missä vaan, kesken pelin pelaajat rupeaisivat yhtakkiä jostain syystä lyömään toisiaan turpaan ja sen jälkeen ruvettaisiin toimintaa puolustamaan. Hirveä huutohan siitä tulisi.

Ainoa todellinen puolustus jääkiekolla oikeastaan on se, että jokaisessa genressä yksi poikkeus sallitaan ja sitä pidetään jonain bisarrina friikkiytenä niin kauan kuin ei oikeasti mitään satu.
 

Nwoke

Jäsen
Suosikkijoukkue
SAINTS salibandy, Spiral-liiga, Tampere
Mielenkiintoinen tilanteen löytö jälleen tuo uusin "ylivoimavideo" mitä Sihvonen opettaa tuolla pelikirjakoulussansa. On totta, että maalille on saatava tarpeeksi mailoja maalintekoa varten, mutta tuossa tilanteessa oleva 4-2 "mailaylivoima" on todella poikkeuksellinen ja joka on seurausta vain ja ainoastaan Kärppien surkeasta alivoimapelistä.

Kärppien "salmiakki" on valunut käsittämättömän alas, poislukien kärkimies joka ei millään pysty yksin puolustamaan kahta taitavaa viivakaveria vastaan, vaan Kuusela taitavilla käsillä houkuttelee karvaajan lähelleen ja syöttää pakille jolla on todella paljon tilaa ja aikaa ampua.

Mitä virheitä kärppäneliö sitten tekee? Salmiakissa on tarkoitus pelata yhdellä miehellä maalinedusta, etenkin kuin kiekko on viivassa. Nyt Kärppien molemmat pakit kamppailevat Blues-hyökkääjien kanssa, joka on varsinkin nykysäännöillä aivan älytöntä ja harvinaista. Lisäksi siis maalin edessä on oikeastaan kolme miestä, kun siinä pitäisi olla yksi. Salmiakin kärkimiehen on pakko mennä Kuuselan "houkutukseen", koska salmiakin keskitasonpelaajat eivät ole peittämässä Bluesin alakolmion laitureita. Suurimman virheen tekee ihme kyllä Viuhkola, joka on sijoittunut täysin oudosti. Kaveri on valunut aivan liian alas ja on ilmeisesti pitämässä maalille liukuvaa rightin-puoleista kaveria, joka ei siltä puolelta voi tietenkään edes laukoa suoraan syötöstä. Viuhkolan olisi pitänyt enemmän pelata laukojaa, koska kärkikarvaaja joutuu peittämään Kuuselan laukausta, johtuen maalin edessä päivystävän salmiakkilaiturin väärinsijoittumisesta.

Normaali ylivoimatilanteessa jo kahden miehen saaminen maalin eteen laukauksen jälkeen on hyvä asia, kolmaskin sinne voi liukua mutta tämä vaati jo alakolmiossa pelaavalta kaksikolta hyviä käsiä ja kolmannelta maalineduskaverilta oikea-aikaista nousua. Useimmiten laukojalla ei ole paljoakaan tilaa ampua, koska joku salmiakin kolmesta ylemmästä pelaajasta blokkaa laukausta. Tästä voi lisäksi usein olla seurauksena vastahyökkäys, joka ylivoimaviisikon täytyy ottaa huomioon maalille mentäessä.

En oikein ymmärrä ikinä näitä esimerkkitilanteita, koskien useimmiten myös muita medioita. Näyttävätkö valmentajat oikeasti tällaisia pätkiä pelaajille kopissa, jossa suurin syy tilanteen kehittymiselle on vastustajan karkea virhe? Eihän tässäkään esimerkkitilanteessa ole kyse Bluesin loistavasti suunnitellusta ylivoimasta vaan kärppänelikon karkeasta virheestä, vai väittääkö joku että oikein pelatun alivoimaneliön kuuluu ollakin tuossa muodossa?
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit

Mietiskelin tuossa samaa. Lisäksi esimerkki on myös siinä mielessä surkea, että lopulta laukaus ottaa kimmokkeen ja menee oman pakin jalasta sisään. Näinkö tehdään maaleja yv:llä? Lauotaan vastustajan pakkeihin, kun korostetaan omien mailojen määrää?

Edit. Nämä videot ovat idealtaan ihan hyviä, mutta lähinnä näistä on saanut yksipuolisen ja useimmiten väärän kuvan nykyjääkiekosta. Varmasti Sihvonen osaisi tehdä paremmin nämä, jos viitsisi vähän enemmän panostaa.
 
Viimeksi muokattu:

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365
3.11.2011

Petteri, olet nähnyt Seppo Hiitelän Ilvestä nyt kahden ottelun verran. Miten kommentoit otteita tähän saakka?
- Minulle kävi vastaansanomattomalla tavalla selväksi se, että Ilves jää SM-liigassa jumboksi.

Miten osaat sanoa noin?
- Peli näyttää minulle aina kaiken.

Onko Ilveksen mahdotonta nousta tästä suosta?
- On. Pelaajien on mahdotonta pysyä enää pelaamisen kartalla tällaisessa pyörityksessä. On päivänselvää, että Ilves joutuu keväällä karsimaan paikastaan SM-liigassa KooKoota, Jukureita tai Sporttia vastaan. Ja tällä pelaamisen perustasolla Ilves putoaa Mestikseen.

10.1.2012

Millaisia kasteja sitten näet sarjataulukosta?
- Häntäpäässä SaiPa, Ilves ja HPK käyvät ankaraa taistelua yhtäältä jumbosijaa vastaan ja toisaalta elättelevät vielä toiveita säälipleijareista. Tilanne alakerrassa on kutkuttava. Lukko ja Tappara puolestaan ovat siinä vedenjakajalla, että liittyvätkö ne tuon alakastin seuraan vain ovatko pykälän verran potentiaalisempaa sakkia selkeämmin taistelemaan pudotuspelien esikarsintapaikasta.


Toki pudotuspelien ja karsintojen paikkoja ei olle vielä jaettu, mutta voisiko olla että peli ei näyttänyt ihan kaikkea tällä kertaa? Ainakin takki on pikkuhiljaa kääntymässä...
 

kananlento

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins, ManU, NP Ice Hawks
Edit. Nämä videot ovat idealtaan ihan hyviä, mutta lähinnä näistä on saanut yksipuolisen ja useimmiten väärän kuvan nykyjääkiekosta. Varmasti Sihvonen osaisi tehdä paremmin nämä, jos viitsisi vähän enemmän panostaa.

Pahoin pelkään, että Sihvosen kuva nykyjääkiekosta muodostuu juuri tällaisten yksittäisten tilanteiden ympärille. Lähes kaikki tämän "pelikirjakoulun" videot ovat olleet juuri näitä yksittäisiä tilanteita, joissa on sattunut jotain epänormaalia tai toinen osapuoli on tehnyt jonkin suuren virheen, jonka seurauksena tilanne muodostuu. Eikö olisi huomattavasti hyödyllisempää näyttää pelitavallisesti onnistuneita tilanteita, jotka syntyvät nimenomaan sen pelitavan kautta. Ei vastustajan virheen tai onnekkaan pompun.

Joka kerta kun noita videoita aukaisee, niin ihmetyttää kuinka tönkösti tuo koko "koulu" on toteutettu. Sihvonen tuijottaa jotain studion kulmassa olevaa monitoria selkä kameraan päin suurimman osan ajasta ja vaikuttaa siltä, että edes pysäytyshetkiä ei ole viitsitty sopia etukäteen vaan niitä pitää huudella "lennonjohdolle" kesken kuvauksen. Toteutuksesta pari lampaan persettä.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
En oikein ymmärrä ikinä näitä esimerkkitilanteita, koskien useimmiten myös muita medioita. Näyttävätkö valmentajat oikeasti tällaisia pätkiä pelaajille kopissa, jossa suurin syy tilanteen kehittymiselle on vastustajan karkea virhe? Eihän tässäkään esimerkkitilanteessa ole kyse Bluesin loistavasti suunnitellusta ylivoimasta vaan kärppänelikon karkeasta virheestä, vai väittääkö joku että oikein pelatun alivoimaneliön kuuluu ollakin tuossa muodossa?

Heh, onkohan minun päässäni vikaa, kun mielestäni ymmärsin taas mikä videon pointti oli? Muut ovat näköjään sitä mieltä, että väärin tehty mutta jos tuon tuotannon "lievän" kökköyden sivuuttaa niin mielestäni ihan asiallinen pätkä taas.

Mielestäni siinä lähtötilanteessakaan ei ole mitään ihmeellistä, pakit pitävät maalin edessä kavereita ja Viuhkola painotonta laitaa sekä toista pakkia. Kärpät on siinä salmiakissa, vaikkei se suoraan viivoittimella olekaan piirretty.

Se mitä tapahtuu on, että Blues pelaa sen kärkimiehen ulos ja pakki nousee maalille jolloin se ylivoima sinne syntyy. Viuhkola tekee ehkä sen virheen että hyppää kyljelleen, mutta muuten se kiire Kärpille tulee tuosta kärkimiehen puuttumisesta.

Minä en nyt tajua, että millaisia tilanteita näissä pitäisi näyttää? Ainahan toinen joukkue tekee virheen ja sieltä sitten näkee sen mitä haluaa, eli joko sen virheen tai sen hyvän kiekollisen teon. Joo, varmaan voi löytyä parempiakin klippejä mutta kyllä siellä jokaisessa on ollut ihan asiaakin jos malttaa kuunnella ja katsella sen pilkunviilauksen ohella.

(Pidän toki mielessä, että Sihvonen ei tiedä lätkästä mitään ja on epäonnistunut valmentaja, ja miksei mene koutsaamaan jos kerran tietää kaiken.)
 
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Minä en nyt tajua, että millaisia tilanteita näissä pitäisi näyttää?

2-3 kappaletta erilaisia tilanteita samasta käsittelyssä olevasta pelin osasta. Mieluiten vielä niin, että yksi näyte mokasta ja 1-2 oikeaa suoritusta. Tällä tavalla minulle on opetettu niin nyrkkeilyä kuin pokeriakin.

Yhdestä näytteestä voisi kertoa hieman enemmän, mitä haetaan, ja muut voisi pikapikaa näyttää asiaan syventymisen helpottamiseksi. Koska näytteitä on monta, rautalanka on paksumpaa ja täällä ei tarvitsisi urputtaa väärää videota, jos se toinen tai kolmas toimisi paremmin.

Tuossa tulee toki vastaan tekijöiden viitsiminen, aika- ja raharesurssit ja luultavasti myös U-studion tekniikka. Nyt tämä on lähinnä puuhastelua, mutta pikkaisen petraamalla "Pelikirjakoulusta" voisi saada toimivan, pienen piirin underground-ilmiön.

Edit. Meinasin vastata alla olevaan J.Grönvallin kirjoitukseen, mutta Nwoke ehti ensin, ja kirjoitti paljon paremmin kuin itse olisin.
 
Viimeksi muokattu:

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
2-3 kappaletta erilaisia tilanteita samasta käsittelyssä olevasta pelin osasta. Mieluiten vielä niin, että yksi näyte mokasta ja 1-2 oikeaa suoritusta. Tällä tavalla minulle on opetettu niin nyrkkeilyä kuin pokeriakin.

Yhdestä näytteestä voisi kertoa hieman enemmän, mitä haetaan, ja muut voisi pikapikaa näyttää asiaan syventymisen helpottamiseksi. Koska näytteitä on monta, rautalanka on paksumpaa ja täällä ei tarvitsisi urputtaa väärää videota, jos se toinen tai kolmas toimisi paremmin.

Tuossa tulee toki vastaan tekijöiden viitsiminen, aika- ja raharesurssit ja luultavasti myös U-studion tekniikka. Nyt tämä on lähinnä puuhastelua, mutta pikkaisen petraamalla "Pelikirjakoulusta" voisi saada toimivan, pienen piirin underground-ilmiön.

Okei, ihan hyviä ajatuksia. Tuosta ylivoimavideosta vielä, että siinähän alleviivataan parikin kertaa, että klipissä on kyse myös ylivoiman suhteesta alivoimaan, eli kyllähän siinä Sihvonen mainitsee, että Kärpät tekee virheen ylipelaamalla viivaa ja näin kaksi hyökkääjää on jo pihalla, ja maalilla 4-2-tilanne Bluesille. Tulee siis hyvä kiekollinen teko ja huono puolustusteko ja tästä lopulta onnekas maali. Sehän on käytännön mahdottomuus, että kumpikaan ei tee virhettä ja silti tulee maali, sellaista tilannetta ei ole olemassakaan.
 

Nwoke

Jäsen
Suosikkijoukkue
SAINTS salibandy, Spiral-liiga, Tampere
-Tilanteessa ylipelataan maalinedustaa.
-Nykyalivoimassa ei maalinedusmiehiä voi ottaa kiinni niin tarkasti kuin Kärpät ottaa(tiukkojen sääntöjen takia ja koska vetoja täytyy pystyä peittämään paremmin).
-Salmiakissa täytyy olla kunnon yläkolmio, joka peittää ylivoimaviisikon vetopaikat, tässä tilanteessa sitä ei todellakaan ole(tämä vaikeuttaa maalille menoja, koska vetoja blokataan nykyään paljon joista tulee vastaiskuja)
-Kärkikarvaaja on tekemättömässä paikassa, kun joutuu pelaamaan kahta kaveria vastaan täysin yksin ja EI, Viuhkola ei pelaa laukojaa pois, koska pelaa aivan liian alhaalla.
-Ja eihän tässä ole kyse kuinka tulee ylivoimalla maaleja, virheistä useinkin, vaan siitä kuinka perustilanteessa luodaan se maalipaikka ja irtokiekoille menijät tilanteessa, jossa tilanne on NORMAALI.
-Pointti tulee varmaan esille että lapoja tarvitaan maalinedustalla, mutta eikö kaikki valmennus perustu tilanteeseen jossa tilanne on normaali. Kuinka tollasen tilanteen perusteella voidaan ohjata pelaajia? Eihän tollasia tilanteita voi ennustaa ja suunnitella kun vastustaja pelaa päin helvettiä.
 

Nwoke

Jäsen
Suosikkijoukkue
SAINTS salibandy, Spiral-liiga, Tampere
Mielestäni siinä lähtötilanteessakaan ei ole mitään ihmeellistä, pakit pitävät maalin edessä kavereita ja Viuhkola painotonta laitaa sekä toista pakkia. Kärpät on siinä salmiakissa, vaikkei se suoraan viivoittimella olekaan piirretty.

Se mitä tapahtuu on, että Blues pelaa sen kärkimiehen ulos ja pakki nousee maalille jolloin se ylivoima sinne syntyy. Viuhkola tekee ehkä sen virheen että hyppää kyljelleen, mutta muuten se kiire Kärpille tulee tuosta kärkimiehen puuttumisesta.

Minä en nyt tajua, että millaisia tilanteita näissä pitäisi näyttää? Ainahan toinen joukkue tekee virheen ja sieltä sitten näkee sen mitä haluaa, eli joko sen virheen tai sen hyvän kiekollisen teon. Joo, varmaan voi löytyä parempiakin klippejä mutta kyllä siellä jokaisessa on ollut ihan asiaakin jos malttaa kuunnella ja katsella sen pilkunviilauksen ohella.

(Pidän toki mielessä, että Sihvonen ei tiedä lätkästä mitään ja on epäonnistunut valmentaja, ja miksei mene koutsaamaan jos kerran tietää kaiken.)

-Lähtötilanteessa Kärppien neliö on täysin hajalla.
-Kärkimiestä ei normaalitilanteessa pelata noin helposti ulos koska muu neliö antaa enemmän tukea.
-Näyttää normaali ylivoimatilanne, jossa rakennetaan maalipaikka, niin vaikeeta kuin se nykyään onkin.
-Ja minä en ole näitä miehiä jotka ajattelevat Sihvosesta niin, päinvastoin, usein olen kaveria puolustanut kiivaissakin keskusteluissa. En vain usko, että kaikki valmentajat näyttäisivät kyseisiä tilanteita mitä Sihvonen "koulussaan", vaan normaalimpia tilanteita joissa virheiden määrä ei näyttele suurinta osaa.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
-Tilanteessa ylipelataan maalinedustaa.
-Nykyalivoimassa ei maalinedusmiehiä voi ottaa kiinni niin tarkasti kuin Kärpät ottaa(tiukkojen sääntöjen takia ja koska vetoja täytyy pystyä peittämään paremmin).
-Salmiakissa täytyy olla kunnon yläkolmio, joka peittää ylivoimaviisikon vetopaikat, tässä tilanteessa sitä ei todellakaan ole(tämä vaikeuttaa maalille menoja, koska vetoja blokataan nykyään paljon joista tulee vastaiskuja)
-Kärkikarvaaja on tekemättömässä paikassa, kun joutuu pelaamaan kahta kaveria vastaan täysin yksin ja EI, Viuhkola ei pelaa laukojaa pois, koska pelaa aivan liian alhaalla.
-Ja eihän tässä ole kyse kuinka tulee ylivoimalla maaleja, virheistä useinkin, vaan siitä kuinka perustilanteessa luodaan se maalipaikka ja irtokiekoille menijät tilanteessa, jossa tilanne on NORMAALI.
-Pointti tulee varmaan esille että lapoja tarvitaan maalinedustalla, mutta eikö kaikki valmennus perustu tilanteeseen jossa tilanne on normaali. Kuinka tollasen tilanteen perusteella voidaan ohjata pelaajia? Eihän tollasia tilanteita voi ennustaa ja suunnitella kun vastustaja pelaa päin helvettiä.

1. Eli Kärppien olisi pitänyt jättää alivoima maalille?

2. Alkutilanteessa kyllä mutta on muistettava, että neliön on reagoitava ylivoiman tekemisiin, joten täydellistä muotoa on mahdoton pitää (siinä tilanteessa jossa kiekko on Bluesilla viivassa vasemmalla puolella, Kärpät peittää ihan loistavasti KAIKKI syöttösuunnat)

3. Kärkikarvaaja ylipelaa aivan turhaan ja antaa mahdollisuuden poikittaissyöttöön joka johtaa 5-3-tilanteeseen. Jos tätä ylipelaamista ei olisi tapahtunut niin Viuhkola olisi nähnyt syötön viikkoa aikaisemmin ja ehtinyt helposti ottamaan tyhjät pois tai sijoittumaan kiekon ja maalin väliin. Viuhkolahan pelaa tuossa ensisijaisesti sitä kolmatta kaveria laidasta, ehkä estääkseen ajon keskelle tms.

4. Kerro mikä on normaali tilanne jossa luodaan maalipaikka? Jos alivoima pelaa virheettömästi niin eikö se tarkoita, että paikkoja ei tule?

5. Voi ennustaa sen, että houkuttelee juuri tuonkaltaisiin ylireagointeihin. Blues hoitaa tilanteen hienosti viivassa. Lähtötilanne on suht normaali pelitilanne, ei siinä mitään niin mullistavaa ole. Mitä olisi käynyt jos kärki olisi vain kontrannut eikä koittanut antaa painetta? Todennäköisesti Bluesin peli olisi seisahtunut, koska ainoa vaihtoehto on pakki-pakki ja mahdollinen laukaus jonka Viuhkola olisi pystynyt hyvin ennakoimaan.

Kai se juttu oli tuossakin se, että pakki lähti nopeasti maalia kohti ja Blues loi 4-2-ylivoiman maalille. Osittain Kärppien virheestä johtuen ja osittain omasta oikeasta reagoinnistaan johtuen. Eli ensin tehtiin tila viivaan (pelattiin kärki ulos) jonka jälkeen voitetaan tilaa (laukaus). Mainiosti pelattu tilanne Bluesilta ja ylireagointi Kärppien kärjeltä.
 

Nwoke

Jäsen
Suosikkijoukkue
SAINTS salibandy, Spiral-liiga, Tampere
1. Eli Kärppien olisi pitänyt jättää alivoima maalille?

2. Alkutilanteessa kyllä mutta on muistettava, että neliön on reagoitava ylivoiman tekemisiin, joten täydellistä muotoa on mahdoton pitää (siinä tilanteessa jossa kiekko on Bluesilla viivassa vasemmalla puolella, Kärpät peittää ihan loistavasti KAIKKI syöttösuunnat)

3. Kärkikarvaaja ylipelaa aivan turhaan ja antaa mahdollisuuden poikittaissyöttöön joka johtaa 5-3-tilanteeseen. Jos tätä ylipelaamista ei olisi tapahtunut niin Viuhkola olisi nähnyt syötön viikkoa aikaisemmin ja ehtinyt helposti ottamaan tyhjät pois tai sijoittumaan kiekon ja maalin väliin. Viuhkolahan pelaa tuossa ensisijaisesti sitä kolmatta kaveria laidasta, ehkä estääkseen ajon keskelle tms.

4. Kerro mikä on normaali tilanne jossa luodaan maalipaikka? Jos alivoima pelaa virheettömästi niin eikö se tarkoita, että paikkoja ei tule?

5. Voi ennustaa sen, että houkuttelee juuri tuonkaltaisiin ylireagointeihin. Blues hoitaa tilanteen hienosti viivassa. Lähtötilanne on suht normaali pelitilanne, ei siinä mitään niin mullistavaa ole. Mitä olisi käynyt jos kärki olisi vain kontrannut eikä koittanut antaa painetta? Todennäköisesti Bluesin peli olisi seisahtunut, koska ainoa vaihtoehto on pakki-pakki ja mahdollinen laukaus jonka Viuhkola olisi pystynyt hyvin ennakoimaan.

Kai se juttu oli tuossakin se, että pakki lähti nopeasti maalia kohti ja Blues loi 4-2-ylivoiman maalille. Osittain Kärppien virheestä johtuen ja osittain omasta oikeasta reagoinnistaan johtuen. Eli ensin tehtiin tila viivaan (pelattiin kärki ulos) jonka jälkeen voitetaan tilaa (laukaus). Mainiosti pelattu tilanne Bluesilta ja ylireagointi Kärppien kärjeltä.

1. Kyllä olisi!! Nykysäännöillä niitä pelaajia ei voi siirtää maalinedestä ja niille kiekon pelaaminen ei ole realistista. Lisäksi nelikon täytyy olla vahva siellä missä kiekko on, jottei niitä laukauksia edes tulisi maalille.

2. Alkutilanteessa molemmat Kärppäpakit taistelevat jo maalineduspelaajien kanssa, kun niistä toisen pitäisi olla salmiakin keskitasolla.

3. Kärkikarvaaja ei ylipelaa vaan on pakotettu ottamaan Kuusela kiinni jotta tämä ei pääse ampumaan, koska salmiakin toinen laita puuttuu. Viuhkola pelaa aivan liian alhaalla, eikä hänen kuulu ottaa pelkästää poikittaissyöttöä kiinni, etenkään kuin siellä puolen on rightin-pelaaja.

4. Ei tarkoita, tietenkään!! Hyvän alivoimanelikon murtaminen on hankalaa, koska laukauksia blokataan nykypäivänä todella tehokkaasti. Taitavien pelaajien ansiosta ja välillä kiekkoa päädyssä käyttäen, saadaan viivalle enemmän tilaa kun salmiakki joutuu liikkumaan, jonka lisäksi "Seikolamaiset" harhautukset ovat kovaa valuuttaa ylivoimapelissä.

5: Useinhan kiekollinen pelaaja houkuttelee kärkikarvaajaa, mutta tässä tapauksessa Kuuselalle olisi ollut paljon tilaa ajaa maalille koska pakki pelaa liian alhaalla. Erikoista oli se, että Viuhkola ei lukenut tilannetta kun näki että kärkikarvaaja joutuu pelaan Kuuselaa ja syöttö laukojalle on tulossa. Kärkikarvaajakin varmasti oletti, että Viuhkola tulee pelin puolelle ja paremmin peittämään laukausta mutta jäikin peittämään täysin turhaa syöttölinjaa.

Kun ilmeisesti pelejä seuraat niin katselepa nyt sit jatkossa kuinka tuo salmiakki oikeasti pelaa, ei siellä kahta pelaajaa miekkaile maalinedessä, kun ylivoimaviisikon takakolmio pyörittää peliä. Muodostelma on usein jopa hyvin selkeä 1-2-1.

Enää ei jaksa jauhaa, koska minun uskoni joko näkökykyysi tai pelintuntemukseen alkaa hiipua.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Kun ilmeisesti pelejä seuraat niin katselepa nyt sit jatkossa kuinka tuo salmiakki oikeasti pelaa, ei siellä kahta pelaajaa miekkaile maalinedessä, kun ylivoimaviisikon takakolmio pyörittää peliä. Muodostelma on usein jopa hyvin selkeä 1-2-1.

Enää ei jaksa jauhaa, koska minun uskoni joko näkökykyysi tai pelintuntemukseen alkaa hiipua.

Haha, vai sillä tavalla. No minäpä hei sitten katselen kunhan vielä heität pari jengiä jotka pelaavat modernia alivoimaa, itselläni ei ole hajuakaan.

Videosta vielä se, että tuossahan klippi alkaa kesken kaiken, joten aika vaikea tietää miten Kärpät pelaa oikeasti lähtötilanteessa, paitsi tietysti jos näit matsin. Tuossa tilanteessa oltiin noin ja Bluesilla oli mailoja maalilla jne. Toki tuo on ihan mielenkiintoinen juttu jos tosiaan maalinedusta "annetaan" vastustajalle, täytyy seurailla! Minun mielipiteeni siitä tilanteesta ei muutu miksikään, mutta sehän sallittaneen.

Katsotaan jos valtakunnan Petteri avaa meille vielä tätä modernia alivoimaakin jollain väärin tehdyllä klipillä.

PS. Kiitos, että jaksat keskustella meidän heikkonäköisten kanssa näistä ekaluokkalaisten jutuista.

EDIT. Niin tuosta kohdasta neljä vielä se, että ihan hyvä yritys mutta sellaista maalia ei ole olemassakaan jossa kaikki kentällä olijat onnistuvat. Silloin tulisi samaan aikaan maali ja torjunta, ylivoimamaali ja ilman takaiskua selvitetty alivoima. Aika hankala yhtälö!
 

Nwoke

Jäsen
Suosikkijoukkue
SAINTS salibandy, Spiral-liiga, Tampere
Täytyy todeta kaiken arvosteluni jälkeen, että nämä "videokoulut" ovat loistava idea ja erittäin tervetullut muutos kiekkokeskusteluun. Vaikka on tullut lähinnä ihmeteltyä näitä videoita, niin erittäin paljon olen niistä myös tykännyt ja kokonaisuudessaan akseli Sihvonen-Seppänen on parasta journalismia mihin itse olen törmännyt, kaikista ylilyönneistä huolimatta.

Taktinen puoli on aina kiinnostanut itseäni melkein eniten joukkuepeleissä. Itse en ole päässyt jääkiekossa pukukoppielämää maistamaan ja olenkin usein miettinyt kuinka pitkälle eri valmentajat vievät näitä taktisia kuvioita.

Yksi suurin mysteeri minulle on ollut ja johon törmää lähes jatkuvasti otteluraportteja lukiessa - Kuinka hallittuja eri pelitavat ovat otteluiden sisällä?

Usein saa lukea, että kotijoukkue oli avauserässä täysin niskan päällä, mutta menettää otteensa toisessa erässä. Lähtikö vierasjoukkue avauserään tietoisesti vain puolustamaan? Oliko toiseen erään tarkoitus nostaa karvaus aivan eri tasolle?

Usein etukäteen heikompi joukkue pääsee otteluun kiinni vasta tappioasemassa. Onko kyse siitä, että parempi joukkue muuttaa johtoasemassa taktiikkaa puolustavampaan suuntaan, etenkin päätöserissä?

Kuinka paljon joukkueet pyrkivät säästelemään voimia tuleviin otteluihin kovissa otteluruuhkissa ja vaikuttaako tämä kuinka paljon taktisiin kuvioihin?

Nämä ovat loppujen lopuksi aika selviäkin tilanteita, mutta itseäni kiinnostaa kuinka suunniteltuja ne joukkueiden keskuudessa lopulta ovat ja mitenkä/kuinka suoraan asioista puhutaan pukukopissa tauoilla tai ennen peliä.

Videoita näistä ei nyt toki voi odottaa, mutta Sihvonen voisi avata asiaa vaikka pidemmän jutun muodossa:-)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös