Eivätkö pelaajat pelaa sovitulla tavalla pystysuunnan jääkiekossa? Tottakai ne pelaavat ihan samalla tavalla, muuten kyseessä on ns. pihapelikirja, jossa ei ole mitään "valmiita" malleja missään kohtaa peliä.
Helppo olisi sanoa, että tuota mieltä Sihvonen tästä Sheddenin pystykiekosta tuntui olevan. Kuitenkin itse myönnän, että sovittu pelitapa tuokin on jo johonkin pisteeseen asti sitä voidaan harjoitella (kuten kaikkea muutakin). Kuitenkin tuossa satunnaisuuden osuus on selvästi suurempi (pelaajien sijoittumisen suhteen, joten näen että tuossa harjoittelu on enemmän sitä tekniikan harjoittelua kuin valmiin, toistettavan kuvion opettelua.
Toisekseen, pitää nyt osata erottaa termit kiekkokontrolli ja hidas lähtö toisistaan, ne eivät ole synonyymeja vaan hitaat lähdöt ovat osa kiekkokontrollipelaamista, joka siis lähtee siitä ajatuksesta, että kiekko on mahdollisimman paljon omilla. Miten siis tekninen vaatimustaso teidän mielestänne toteutuu kiekkokontrollijoukkueen nopeissa ja puolinopeissa lähdöissä, niistä tulevissa keskialueen ylityksissä ja usein seuraavissa kulmapeleissä? Ihan jo pelkkiä teknisiä vaatimuksia miettiessä pitää huomioida myös tuo rytmien määrä (ja näin ollen variaatioiden määrä), on ihan eri asia pelata kahta rytmiä kuin neljää-viittä rytmiä.
Kiekkokontrollijoukkueiden nopeat lähdöt eivät poikkea millään tavoin pystysuunnanjoukkueiden avausyötöistä. Ne ovat yhtä vaikeita ja vaativat enemmän teknistä osaamista. Ero pelitapojen välillä tulee siinä, että jos toisessa näiden vaikeiden syöttöjen osuus on 75% ja toisessa 25%, niin toki ensimmäinen on kokonaisuutena vaikeampi. Tietenkin laskelmaa voidaan vielä maustaa sillä ajatuksella, että kiekkontrollijoukkueen päätös mikä variaatio valitaan ei tietenkään ole satunnainen, vaan nopea syöttö annetaan silloin kun se on helppo ja jätetään antamatta, silloin kun vaatii erityistä osaamista, jota kyseiseltä pakilta ei löydy.
Tuohon Atte Pentikäis -esimerkkiin vielä kommentoisin, että ehkä yksi kiekkokontrollinen etuja on, että siinä joukkue pystyy itse tekemään valinnan että kuka pelivälinettä hallitsee (kirjoitan tahallani lainatakseni Sihvosen termistöä ja näin ärsyttääkseni kaikkia niitä, joita tällä tavalla kirjoittaminen ärsyttää. Tuosta kun ei ole mitään hyvää syytä ärsyyntyä).
Siinä missä pystykiekossa sen ensimmäisen syötön antaa pelaaja, joka kiekon ensimmäisenä haltuunsa saa (jolloin valinta on suhteellisen satunnainen), niin kiekkokontrollissa vaativan syötön antaa useimmiten pelaaja, jolla siihen parhaat avut ovat. Väitän, että kiekkokontrolli ei ole "nuori suomi", jossa kaikki pelaa yhtä paljon, vaan kiekollisesti lahjattomammat pelaajat eivät syöttökaruselleihin osallistu samoilla painoarvoilla kuin kiekollisemmat pelaajat.
Kyllä esim Kalpassakin näitä Kukkosia ja muita, on kelvollisesti hekin ovat pelisysteemissä pystyneet oman osansa suorittamaan. Melkein väittäisin että eniten vaikeuksia pelisysteemissä on ollut Timo Seppäsellä, jolla tuntui lahjakkaana kiekon kuljettajana olevan vaikeuksia helpon syötön valitsemisessa (ja tiedän varsin hyvin, että hän tällä hetkellä pelaa taas Virran TPS:ssä).