Petteri Sihvonen – kiekkomedian virallinen totuus

  • 2 776 957
  • 12 994

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Lukeminen on niin vanhanaikaista. Johtavat kiekkomaailman tietäjät ovat siirtyneet videotuotoksiin, joiden kesto on maksimissaan minuutteja ja joiden äänestä ei saa ilman kuulokkeita selvää.

Saattaa johtua siitäkin, että kyky tolkulliseen kirjalliseen ilmaisuun - näitä ikäviä toimittajan työn alkeisvaatimuksia, mm. lähdekritiikin, sanojen takana seisomisen, faktojen tarkistamisen ja taustatyön ohella - on "kristallin kirkkaasti" ollut koko ajan auktoratiivisesti, ehkä jopa imperatiivisen kategorisesti ns. vaiheessa:).
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
...ja kirjastosta ne kaikki kyllä löytyvät, kuten muidenkin lätkäjätkien, kuten Raimo Summasen, erittäin mielenkiintoiset kirjat, jossa kuvataan tapahtumia paikanpäältä, ei mitään yökerhojournalismin tasoista lätinää.

Runsas viisi vuotta sitten Raimo Summasen "Meidän päivä" -kirjan julkaisun yhteydessä Sihvonen kertoi teoksen tulevan käännetyksi muille kielille ja päätyvän valmennuksen oppikirjaksi ulkomailla. Onko jollakulla — esimerkiksi Sihvosella itsellään — tietoa, mille kielille teos on vuosien aikana käännetty, missä päin ulkomaita sitä käytetään oppikirjana ja millaisella menestyksellä?
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Suhonen valmensi lähes 40 vuoden ajan ja valmennuspestejä on NHL:stä, AHL:stä, eri Suomen maajoukkueista, HIFK:sta, Jokereista, Ässistä ja Sveitsin A-liigan joukkueista, myös muualtakin. Yhdestä Ässät-Sport ottelusarjasta keväällä 2009 ei voi vetää isoa linjaa Suhosen kyvyistä valmentaa jääkiekkojoukkuetta. Lisäksi Tamin sanoin, tulee kunnioittaa pelin tulosta ja sehän oli lopulta 4-3 voitoin Ässille. Voittanut päävalmentaja oli silloin Alpo Suhonen, ei Juhani Tamminen. Kaikki muu on vain selitystä ja arvostan erittäin paljon myös Juhani Tammisen työtä kaudella 2008-09, koska hän nosti Sportin taistelemaan liigapaikasta kauden viimeiseen peliin saakka, ei väheksyttävä suoritus.

Nämä ovat mukavia nämä JA:n viestiketjut, kun ne alkavat rönsyilemään ohi alkuperäisestä aiheesta lähes aina. Meneillään oleva keskustelu lähti siitä TosiFanin kirjoituksesta, jossa hän kertoi Petteri Sihvosen puhuneen U20 Suomi-Slovakia ottelun studiossa lähinnä vain viivelähdöistä. TosiFanin mukaan Sihvosen olisi pitänyt puhua siellä myös ihmisjohtamisesta. Kirjoitin sitten, että juuri Sihvonenhan siellä puhui Lauri Marjamäestä uuden ajan valmentajana, joka autoritaarisen johtamisen sijasta on innostava ja keskusteleva johtaja. TosiFani oli katsonut ohjelmaa viivelähtölaput silmillä eikä ollut huomioinut sitä moninaista asiapaljoutta, jota ohjelmassa käytiin Teemu Nikon, Sinuhe Wallinheimon, Mika Kortelaisen ja Petteri Sihvosen kesken. Teemu Nikko oli oikein innoissaan, kun katsojakysymyksiäkin oli tullut ennätysmäärä ko. ohjelmaan.

Fordèl sitten tivasi minulta useaan otteeseen sitä, mitä ajattelen Alpo Suhosen käsityksistä ihmisjohtamisesta. En halunnut vastata sen takia, että en pidä Suhosen käytännön ihmisjohtamiskykyjä juuri missään arvossa. Vastasin kuitenkin, kun Fordèl tivasi tapansa mukaan sitkeästi minulta käsityksiäni Suhosen johtamistavoista. Nyt sitten vääristely on jatkunut ja näyttää jatkuvan sen suhteen, mihin kokemuksiini minä tukeuduin arvioinnissani Alpo Suhosen johtamisesta. Lähdin Suhosen SaiPa-ajan valmennuksesta liikkeelle, etenin hänen maajoukkuevalmentajuuden kautta viimeaikaisiin HIFK- ja Ässät- valmennuspesteihin. En siis tukeutunut vain Sport-Ässät SM-liigakarsintasarjaan, niinkuin Johanneskin näyttää asian ymmärtäneen. Apen HIFK- ja Ässät- valmennuksiin olen perehtynyt lähinnä täällä JA:n nimimerkkien kirjoituksiin tukeutuen. Eivät ne niin ylistäviä ole olleet ja mikä harmi, nämä tunnetut Suhos-fanittajat hiljenivät siellä lopulta kokonaan, kun Alpo-oppositio jyräsi massallaan.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Nämä ovat mukavia nämä JA:n viestiketjut, kun ne alkavat rönsyilemään ohi alkuperäisestä aiheesta lähes aina. Meneillään oleva keskustelu lähti siitä TosiFanin kirjoituksesta, jossa hän kertoi Petteri Sihvosen puhuneen U20 Suomi-Slovakia ottelun studiossa lähinnä vain viivelähdöistä. TosiFanin mukaan Sihvosen olisi pitänyt puhua siellä myös ihmisjohtamisesta. Kirjoitin sitten, että juuri Sihvonenhan siellä puhui Lauri Marjamäestä uuden ajan valmentajana, joka autoritaarisen johtamisen sijasta on innostava ja keskusteleva johtaja. TosiFani oli katsonut ohjelmaa viivelähtölaput silmillä eikä ollut huomioinut sitä moninaista asiapaljoutta, jota ohjelmassa käytiin Teemu Nikon, Sinuhe Wallinheimon, Mika Kortelaisen ja Petteri Sihvosen kesken. Teemu Nikko oli oikein innoissaan, kun katsojakysymyksiäkin oli tullut ennätysmäärä ko. ohjelmaan...

Jos et nyt taas sekoittaisi tahallasi näitä asioita, sinua saa jatkuvasti olla oikaisemassa.

Jos luet minun ensimmäisen viestin, koskien tätä aihetta tässä ketjussa, huomaat, että arvostan P. Sihvosen osaamista jääkiekon saralla. Se mikä laskee hänen osaamistaan, on hänen painopisteensä, mikä on jatkuvasti pelikirjassa. Hän kertoi miksi nykyinen joukkue pärjää paremmin (tämä ei toteutunut) kuin viime vuoden Jortikan joukkue ja otti esille viivelähdöt viime kisojen ja näiden kisojen Suomi - USA peleissä. Tämän vuoden USA pelissä oli ollut huomattavasti enemmän viivelähtöjä, Sihvonen totesi tähän, että Suomella on huomattavasti parempi valmentaja. Hän veti suoran syy-seuraus viittauksen viivelähtöihin, kun hän arvotti Marjamäkeä. Tässä kohtaa Kortelainen kritisoi tätä ja korosti valmentajan tärkeintä ominaisuutta, ihmisjohtamista, joukkueen sitouttamisen kautta. Tämän jälkeen Sihvonen otti kantaa tähän asiaan, mutta hän arvotti valmentajat aluksi viivelähtöjen kautta.
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
Fordèl sitten tivasi minulta useaan otteeseen sitä, mitä ajattelen Alpo Suhosen käsityksistä ihmisjohtamisesta. En halunnut vastata sen takia, että en pidä Suhosen käytännön ihmisjohtamiskykyjä juuri missään arvossa. Vastasin kuitenkin, kun Fordèl tivasi tapansa mukaan sitkeästi minulta käsityksiäni Suhosen johtamistavoista.

Tarkoitus oli keskustella Suhosen johtamisfilosofiasta, joka olisi vaatinut, että olisit tutustunut hänen teksteihin. Käytännön toteutus on aina eri asia ja niistä sinulla on todella vahvat mielipiteet (vaikkakaan et käsittele juurikaan Suhosen onnistumisia). Käytännön sijaan olisi ollut mukava kuulla ajatuksia Suhosen filosofioista. Tamikin on Apen valmennusfilosofiaa kehunut, mutta sinä et siis anna sille juurikaan arvoa?
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Näin se menee ja sikäli mielestäni Köllin ajatus siitä, että tämä nykyinen U20 joukkue on tulevaisuudessa mj:n runko on jollain tavalla toisaalta absurdi, vaikkakin oletettavasti tosta(kin) joukkueesta muutama kantaa tulevaisuudessa useamman kerran Leijona-paitaa päällään.

Lainaan HMenthalia jatkaakseni keskustelua U20 Slovakia-Suomi studio-osuudesta. Ensin kysyn tant gredulilta, että saitko riittävän hyvän vastauksen siitä, mistä tulevat tulevaisuuden miesten maajoukkuepelaajat? Häivyit täältä, vaikka toistit oman kysymyksesi useaan kertaan ja sait niihin minusta hyvät vastaukset.

Kölli oli todellakin pelin Slovakiaa vastaan kulkiessa ja Suomen jo pistettyä USA:n hienolla pelillään tiukoille tuota mieltä, mistä HMenthal kirjoittaa. Petteri Sihvonen tarttui Köllin lausuntoon ja oli eri mieltä siitä, että tämän kauden U20 joukkueen pelaajat takaisivat sen, että Suomen miesten maajoukkueen tulevaisuus on turvattu, kun meillä on tämän tasoisia junioreita nousemassa jatkossa miesten maajoukkueeseen. Aika tietysti näyttää, ovatko meneillään olevien kisojen juniorit vahvistamassa miesten maajoukkuetta.

Toinen Köllin ja Petterin välinen keskustelu kohdistui siihen, kun Kölli kysyi, että millä perusteella Petteri piti nykyistä kiekkokontrollijääkiekkoa modernina jääkiekkona. Minusta tämä aihe ei tullut ajan puutteen vuoksi riittävän hyvin puitua, mutta ehkäpä tähän kysymykseen saadaan jatkossa vastaus.

Vielä kerran Fordèlille; kerroin oman mielipiteeni Alpo Suhosen ihmisjohtamiskyvyistä eikä se siitä miksikään muutu. Kun ihmisjohtaja ei halua johtaa joukkojaan tai, jos hänellä ei ole henkisiä voimavaroja johtaa joukkojaan, niin minusta hän on huono ihmisjohtaja, olipa hän kertonut ihmisten johtamisesta miten hienoja teorioita tahansa. Tamminen ja Wahlsten saavat tietysti olla minun kanssani Alpo Suhosen ihmisjohtamistaidoista eri mieltä.
 

Fordél

Jäsen
Vielä kerran Fordèlille; kerroin oman mielipiteeni Alpo Suhosen ihmisjohtamiskyvyistä eikä se siitä miksikään muutu. Kun ihmisjohtaja ei halua johtaa joukkojaan tai, jos hänellä ei ole henkisiä voimavaroja johtaa joukkojaan, niin minusta hän on huono ihmisjohtaja, olipa hän kertonut ihmisten johtamisesta miten hienoja teorioita tahansa. Tamminen ja Wahlsten saavat tietysti olla minun kanssani Alpo Suhosen ihmisjohtamistaidoista eri mieltä.

Hienoa, että osaan kysymyksestä tuli vastaus eli olet tosiaan Tammisen kanssa tässä kohdin eri mieltä. Keskustelu olisi muuten paljon helpompaa jos vain yksiselitteisesti vastaisit yksinkertaisiin kysymyksiin ilman, että menee ainaiseksi jankkaamiseksi.

Itse aiheeseen niin olen tutustunut aika paljonkin erilaisiin johtamisteorioihin ja pidän Apen ajatuksia hyvin moderneina, ei pelkästään jääkiekon vinkkelistä katsottuna. Myös moni muu on antanut niille arvoa ja jopa ne, jotka ovat toimineet hänen alaisuudessaan sekä kollegat kuten Tamminen.

Olen myös siinä kohdin eri mieltä kanssasi, että en näe johtajaa huonona jos hänelle tulee joskus epäonnistumisia. Itse en edes tiedä sellaista johtajaa, joka olisi olisi koko ajan porskuttanut onnistumisesta toiseen tai jonka voimavarat olisivat olleet koetuksella. Esimerkiksi Tamillakin tuli seinä vastaan ja voimat loppui. Ja missään vaiheessahan Ape ei väistänyt vastuutaan vaan johti joukkonssa voittoon.

Epäonnistumisten lisäksi Ape on taas toisaalta onnistunut lukuisia kertoja, mutta niistä sinä et tunnu välittävän. No siihenkin sinulla on tietysti täysi oikeus, mutta valitettavasti minun silmissäni uskottavuutta syö jos tekee analyysinsä vajanaisin perustein.

Valitettavasti emme päässeet keskustelemaan Suhosen johtamisfilosofioista, mutta ehkä sen aika on joskus tulevaisuudessa vaikkakin kovasti epäilen.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Hän kertoi miksi nykyinen joukkue pärjää paremmin (tämä ei toteutunut) kuin viime vuoden Jortikan joukkue ja otti esille viivelähdöt viime kisojen ja näiden kisojen Suomi - USA peleissä. Tämän vuoden USA pelissä oli ollut huomattavasti enemmän viivelähtöjä, Sihvonen totesi tähän, että Suomella on huomattavasti parempi valmentaja. Hän veti suoran syy-seuraus viittauksen viivelähtöihin, kun hän arvotti Marjamäkeä.

Onhan tuo ihan looginen ajatusprosessi, toki siitä lähtökohdasta vain että viivelähtöjen pelaaminen on parempaa pelaamista, mutta jos ja kun Sihvonen ajattelee että näin on niin jos Marjamäki niitä pelaa ja Jortikka ei niin on ihan perusteltua väittää että Marjamäkin on parempi valmentaja. Toki sitten voidaan siitä kiistellä onko viivelähdöt parempaa pelaamista vai ei, mutta ei Kortaleinenkaan ilmeisesti tähän puuttunut?

Tässä kohtaa Kortelainen kritisoi tätä ja korosti valmentajan tärkeintä ominaisuutta, ihmisjohtamista, joukkueen sitouttamisen kautta.

No tämä on aika yksinkertaistettua ajattelua, siis tärkeintä kai on kuitenkin tuottaa tietyn tasoista ja tuloksellista pelaamista. Siis onhan silläkin kai merkitystä mihin pelaajia sitouttaa eikä vain sillä miten hyvä sitouttaja on. Jos on todella hyvä sitouttamaan pelaajat, mutta sitouttaa heidät johonkin sellaiseen toimintaan joka on pelillisen sisällön kannalta destruktiivista, tai että valmentajan tulkinta tuloksellisesta pelaamisesta on väärä, niin ei tästäkään välttämättä hirvittävästi hyötyä ole.

Eli ei mielestäni voida mitenkään heittää vaan jotain jargonia sitouttamisesta ja ihmisjohtamisesta jos ei samalla oteta kantaa pelilliseeen sisältöön koska se pelillinen sisältä on kuitenkin loppukädessä se mitä tuotetaan eikä sitouttamiskyky sinänsä ole mikään itseisarvo.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Eli ei mielestäni voida mitenkään heittää vaan jotain jargonia sitouttamisesta ja ihmisjohtamisesta jos ei samalla oteta kantaa pelilliseeen sisältöön koska se pelillinen sisältä on kuitenkin loppukädessä se mitä tuotetaan eikä sitouttamiskyky sinänsä ole mikään itseisarvo.

Nyt sinä käännät asian täysin päälaelleen, jos puhutaan tuosta keskustelusta. Nimenomaan Kortelainen toi esiin joukkueen sitouttamisen, kun Sihvonen heitti vain ja ainoastaan oman jargoninsa viivelähdöistä. Tuskin kukaan kiistää hyvän taktiikan merkitystä menestyvässä pelaamisessa, mutta Sihvonen kiisti tässä tapauksessa hyvän ihmisjohtamisen merkityksen. Hän puhui ainoastaan viivelähdöistä vertaillessaan Jortikkaa ja Marjamäkeä, vaikka jokainen jääkiekkoa seurannut voi pohtia myös Jortikan ja Marjamäen ihmisjohtamistapojen välistä eroa.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
...kerroin oman mielipiteeni Alpo Suhosen ihmisjohtamiskyvyistä eikä se siitä miksikään muutu. Kun ihmisjohtaja ei halua johtaa joukkojaan tai, jos hänellä ei ole henkisiä voimavaroja johtaa joukkojaan, niin minusta hän on huono ihmisjohtaja, olipa hän kertonut ihmisten johtamisesta miten hienoja teorioita tahansa.

Lue nyt alkuun vaikkapa Suhosen kahdesti Sveitsin mestariksi valmentaneen Klotenin pelaaja Manuele Celion teksti kirjasta "Valmentaja ja filosofi". Se päättyy sanoihin "Suomalaisen valmentajamme ajatukset ja taito eivät ole antaneet paljon ainoastaan pelilleni vaan koko elämälleni."
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Carl Brewer kertoi elämänkerrassaan ainoaksi suomalaiseksi todelliseksi suureksi jääkiekon ajattelijaksi ja valmentajaksi Alpo Suhosen, joka oli Brewerin ystävä ja samanlainen vaikuttaja kirjan mukaan Brewerin ajattelusta jääkiekosta kuin mm. Anatoli Tarasov, jonka Brewer tapasi Helsingissä 60-luvun lopussa. Tarasov on tietysti suuri Neuvostoliiton jääkiekon päävalmentaja 1960-70-luvulla ja suuri esikuva valmentajana ja nuorten pelaajien kouluttajana tähtipelaajiksi vieläkin, jonka oppien mukaan osittain kasvatetaan uusia ja uusia venäläisiä tähtipelaajia.
 
Viimeksi muokattu:

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Carl Brewer kertoi elämänkerrassaan ainoaksi suomalaiseksi todelliseksi suureksi jääkiekon ajattelijaksi ja valmentajaksi Alpo Suhosen, joka oli Brewerin ystävä ja samanlainen vaikuttaja kirjan mukaan Brewerin ajattelusta jääkiekosta kuin mm. Anatoli Tarasov, jonka Brewer tapasi Helsingissä 60-luvun lopussa. Tarasov on tietysti suuri Neuvostoliiton jääkiekon päävalmentaja 1960-70-luvulla ja suuri esikuva valmentajana ja nuorten pelaajien kouluttajana tähtipelaajiksi vieläkin, jonka oppien mukaan osittain kasvatetaan uusia ja uusia venäläisiä tähtipelaajia.

Sinähän seurasit Suhosen valmentamista HIFK:ssä läheltä. Miten hän onnistui siinä tehtävässä? Ässät-kannattajat voinevat kertoa, miten Suhosen edistyksellinen valmennusote onnistui Porissa. Senhän sinä jo kirjoititkin, että Ape luopui Suomen maajoukkueen valmentamisesta 80-luvulla ennen MM-kisoja. Mikähän hieno ja aikaansa edellä ollut ihmisjohtaminen oli tuossa tilanteessa kysymyksessä, kun hän ei halunnutkaan johtaa pelaajiaan loppuun saakka?
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Ehkä nykyisen mittapuun mukaan aivan liian nuorena 1982-85 maajoukkueen päävalmentajana työskennellyt Suomen maajoukkueen päävalmentaja Suhonen myös helpommin luopui tehtävästä kuin jatkoi silloin työtään, kun tuli ongelmia työn teon jatkamisen tuen suhteen jääkiekkoliitosta. Näin on kirjoitettu, mutta kuka tietää asian oikeasti, tuskin ainakaan jatkoajan nickit.

Kysy itse Pentti Matikaiselta, jos hänet tapaat, miksi lopulta Suhonen sai v. 2003 lopettaa työnsä HIFK:ssa. Ehkä syy oli muualla kuin Suhosen ihmisjohtamistaidoissa, uskoisin, mutta vain Pentti Matikainen tietää oikean syyn Suhosen vaihtamiseen Aravirtaan silloin. HIFK:n kannattajille Pena/Ape-pari seuran johtotehtävissä ennen Alpon potkuja v. 2003 oli omalla tavallaan erittäin hauskaa aikaa, jos sen näki niin.
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
Sinähän seurasit Suhosen valmentamista HIFK:ssä läheltä. Miten hän onnistui siinä tehtävässä? Ässät-kannattajat voinevat kertoa, miten Suhosen edistyksellinen valmennusote onnistui Porissa. Senhän sinä jo kirjoititkin, että Ape luopui Suomen maajoukkueen valmentamisesta 80-luvulla ennen MM-kisoja. Mikähän hieno ja aikaansa edellä ollut ihmisjohtaminen oli tuossa tilanteessa kysymyksessä, kun hän ei halunnutkaan johtaa pelaajiaan loppuun saakka?

Miksi et käsittele ollenkaan Apen onnistumisia ja vai jätätkö jälleen kerran kokonaisuuden hahmottamatta, jottei mielikuvasi särkyisi? Odotan sinulta suoraselkäisenä pohjanmaalaisena, että käsittelet seuraavassa viestissäsi myös hänen onnistuneita valmennuspestejä tai muuten viestisi voi jättää puolittaisiksi totuuksiksi ja sitä kautta omaan arvoonsa.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Miksi et käsittele ollenkaan Apen onnistumisia ja vai jätätkö jälleen kerran kokonaisuuden hahmottamatta, jottei mielikuvasi särkyisi? Odotan sinulta suoraselkäisenä pohjanmaalaisena, että käsittelet seuraavassa viestissäsi myös hänen onnistuneita valmennuspestejä tai muuten viestisi voi jättää puolittaisiksi totuuksiksi ja sitä kautta omaan arvoonsa.

Nimimerkki siffan maailmassa esimerkiksi Tammisella on urallaan vain onnistumisia, ja Suhosella vain epäonnistumisia. Ajatus siitä, että jokaisen valmentajan uralta löytyy molempia on tällaisella maailmankuvalla varustetulle ihmiselle mahdoton, koska sen myöntäessään joutuisi itse ottamaan asioista selvää ja kenties jopa miettimään syitä ja seurauksia hieman syvällisemmin. Mustavalkoinen reagointi ei ole älyllisesti kovin haastavaa, mistä syystä se varmaan sopiikin hyvin joillekin ihmisille.
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Lainaan HMenthalia jatkaakseni keskustelua U20 Slovakia-Suomi studio-osuudesta. Ensin kysyn tant gredulilta, että saitko riittävän hyvän vastauksen siitä, mistä tulevat tulevaisuuden miesten maajoukkuepelaajat? Häivyit täältä, vaikka toistit oman kysymyksesi useaan kertaan ja sait niihin minusta hyvät vastaukset.

Jesh, en suoranaisesti päivystä täällä 24/7.
Joskus sitä vaan käy hitaalla :) Saatuani hyvät vastaukset en nähnyt syytä enää jatkaa samasta aiheesta. Kiitos vastanneille!
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Jesh, en suoranaisesti päivystä täällä 24/7.
Joskus sitä vaan käy hitaalla :) Saatuani hyvät vastaukset en nähnyt syytä enää jatkaa samasta aiheesta. Kiitos vastanneille!

Hieno homma, kun sait hyviä vastauksia sitkeästi esittämääsi kysymykseen.

Samalla Fordèlille muistutus Tammisen fanittamisesta. Olet nyt unohtanut sen, että sinä ja kaikki Sport-kannattajat olitte viime kauden Vaasan Sportin tärkeimmästä ja monin tavoin isoimmasta asiasta Tamin kanssa samaa mieltä. Vain minä kerroin jo hyvissä ajoin ennen kauden 2009-2010 alkua, että olin tuosssa isossa kysymyksessä eri linjoilla Aurinkokuninkaan kanssa. Mutta ei siitä aiheesta täällä sen enempää, koska olemme keskustelleet sen Vaasan Sportin viestiketjuissa perusteellisesti läpi ja se on löydettävissä sille kuuluvaan JA:n osioon.

Apeen vielä sen verran, että todellakin mittaan hänen ihmisjohtamistaitojaan niillä kokemuksilla, mitä minä olen hänestä saanut. Kirjat ovat lukematta ja näillä näkymin jäävät lukemattakin. En siis voi palata Suhosen filosofisiin ajatuksiin ihmisjohtamisesta, koska en niihin teorioihin ole tutustunut.
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Kirjat ovat lukematta ja näillä näkymin jäävät lukemattakin. En siis voi palata Suhosen filosofisiin ajatuksiin ihmisjohtamisesta, koska en niihin teorioihin ole tutustunut.

Miksi et aio lukea Johanneksen ja Maple Leafin suosittelemia kirjoja? Uskon, että olet kuitenkin aika hyvin perillä jääkiekosta. Tiedätkö jo omasta mielestäsi tarpeeksi? Pelkäätkö, että nämä kirjat luettuasi joutuisit muuttamaan/uudellen arvioimaan näkökantaasi Alpo Suhoseen ja hänen johtamisfilosofiaan? Uskoisin, että maailmassa on muitakin värejä kuin musta ja valkoinen... Vai etkö ehdi näitä aviiseja lukemaan, kun niitä halkojakin pitää välillä sahata ja hakata? XD
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
... En siis voi palata Suhosen filosofisiin ajatuksiin ihmisjohtamisesta, koska en niihin teorioihin ole tutustunut.

Mutta voit silti pitää Tammista häntä parempana valmentajana? Eli voit suhtautua negatiivisesti Suhoseen, mutta et voi keskustella Suhosen ajatuksista, kun et tiedä niistä? Nyt ei kaikki mene kohdalleen.

Suosittelen Suhosen kirjan lukemista, lyö Tammisen tuotannon mennen tullen. Itse en arvosta Suhosta haalarihommia tekevänä valmentajana, hän on liian idealisti siihen. Mutta jääkiekon unilukkarina hän on mielestäni loistava, hänen tyyppistä keskustelun herättäjää tarvitaan aina.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Kirjat ovat lukematta ja näillä näkymin jäävät lukemattakin.

"...and Carl regarded him (Suhonen) as hockey genius. Alpo is a unique and fascinating man who brought much more to hockey than most. (...) Alpo always paid attention to a player's emotional state to determine what impediments were preventing the player from achieving his full potential. (...) Alpo's intellect was impressive and his attitudes about hockey refreshing." — The Power of Two - Carl Brewer's Battle With Hockey's Power Brokers (Fenn Publishing, Canada 2006).

Mutta mitäpä se Carl Brewer mistään mitään ymmärsi?
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Eri jääkiekkovalmentajien kirjojen lukemisessa on se pointti, että niissä kuvataan tapahtumia vähän eri suunnista ja itse voi sitten mietiskellä minkä "gurun" jutut ovat lähempänä sitä mitä on itse todistanut kaukalossa ja sen ulkopuolella tapahtuneen. Mitään oikeaa totuutta ei tietenkään löydy mistään kirjasta, on sen kirjoittaja Tamminen, Suhonen, Summanen, Aravirta tai joku muu tunnustettu valmentaja, eikä myöskään muista kirjallisesta dokumenteista.

Jopa omat omin silmin nähdyt todisteet jostain peleistä tai ottelusarjoista saattavat olla sen hetken näkemyksen mukaisia osittaisia väärinkäsityksiä, joista puuttuu linkki isompaan kokonaisuuteen. Kuitenkin väitän, että ilman lukematta muutamia kymmeniä suomenkielisiä jääkiekosta kirjoitettuja vakavasti otettavia teoksia ja/tai kielitaidon riittäessä myös esim. englannikielistä jääkiekkokirjallisuutta, ei voi avartaa omaa tietämystään jääkiekosta edes sen verran, että osaa liittää yksittäisiä tapahtumaketjuja, kuten joku playoff-ottelusarja, laajempiin kokonaisuuksiin miksi ja miten jotain tapahtuu tai tapahtui. Tietysti jos haluaa pysytellä omissa vahvoissa uskomuksissaan, joiden sisältöä mikään vanha tai uusi faktatieto ei järkytä, niin ei kannata lukea esim. jääkiekosta kirjoitettuja sen lajin osaajien kirjoja tai muutenkaan ajatella asioita yhtään enempää kuin ennenkään on tottunut tekemään.

PS. Maple Leaf, kirjoituksesi on asiaa, mutta vaatii kielitaitoa, jolla kaikkia jatkoajan nickeistä ei liene "siunattu".
 

Fordél

Jäsen
Samalla Fordèlille muistutus Tammisen fanittamisesta. Olet nyt unohtanut sen, että sinä ja kaikki Sport-kannattajat olitte viime kauden Vaasan Sportin tärkeimmästä ja monin tavoin isoimmasta asiasta Tamin kanssa samaa mieltä. Vain minä kerroin jo hyvissä ajoin ennen kauden 2009-2010 alkua, että olin tuosssa isossa kysymyksessä eri linjoilla Aurinkokuninkaan kanssa. Mutta ei siitä aiheesta täällä sen enempää, koska olemme keskustelleet sen Vaasan Sportin viestiketjuissa perusteellisesti läpi ja se on löydettävissä sille kuuluvaan JA:n osioon.

Ei, kyllä minä muistan oikein hyvin, että olet ollut jossain kysymyksissä Tamin kanssa eri mieltä ja olet ne tuonut tällä palstalla myös esiin. Myös itse olen monessa kohdin ollut Tamin kanssa samoilla linjoilla ja osassa taas en. Näinhän se menee eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Tami tuli vain tässä keskustelussa esiin, koska hän on kehunut Apen ajatuksia.

Apeen vielä sen verran, että todellakin mittaan hänen ihmisjohtamistaitojaan niillä kokemuksilla, mitä minä olen hänestä saanut. Kirjat ovat lukematta ja näillä näkymin jäävät lukemattakin. En siis voi palata Suhosen filosofisiin ajatuksiin ihmisjohtamisesta, koska en niihin teorioihin ole tutustunut.

Edelleen, alun perin oli tarkoitus puhua niistä uusista valmentamisfilosofioista, joista sinä avasit täällä keskustelun. Siinä keskustelussa Apella on oma merkityksensä ja mutta valitettavasti emme pysty koskaan käymään sitä keskustelua, koska et suostu lukemaan kirjallisuutta, joka sotii omia ajatuksiasi vastaan. Se on tässä mun mielestä kaikkein surullisin asia, mutta se on sinun valintasi. Tämän puutteen takia en anna mitään painoarvoa analyyseillesi Apen filosofioista jos sellaisia tekisit.

Käytännön johtamista koskevista lausunnoistakin lähtee jo kättelyssä puolet painoarvosta pois, koska et käsittele ollenkaan hänen onnistumisiaan. Lisäksi Apen käytännön johtamisen analysointi vaatisi myös tutustumista hänen valmennettavinaan olevien lausuntoihin, koska oletan että sinulla ei ole asiasta omakohtaista kokemusta. Näitäkään lausuntoja et ole täällä tuonut esille etkä ole ilmeisesti niihinkään tutustunut, joten analyysesi painoarvo senkuin vain tippuu entisestään. Itse olen niihin tutustuna ja niistä on tullut paljon hyvääkin vaikka toki kaikki eivät ole myöskään tykännetkään.

Jäljelle jää siis sinun lähes täysin subjektiivinen näkemys Apesta ihmisjohtajana, joka perustuu ulkoa käsin tehdyistä arvioista ja lähinnä vielä suhteutettuna siihen mikä on kulloinkin ollut urheilullinen menestys. No kukin taplaa tietysti tavallaan ja eikä siinä mitään.
 
Viimeksi muokattu:

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Miksi et aio lukea Johanneksen ja Maple Leafin suosittelemia kirjoja? Uskon, että olet kuitenkin aika hyvin perillä jääkiekosta. Tiedätkö jo omasta mielestäsi tarpeeksi? Pelkäätkö, että nämä kirjat luettuasi joutuisit muuttamaan/uudellen arvioimaan näkökantaasi Alpo Suhoseen ja hänen johtamisfilosofiaan? Uskoisin, että maailmassa on muitakin värejä kuin musta ja valkoinen... Vai etkö ehdi näitä aviiseja lukemaan, kun niitä halkojakin pitää välillä sahata ja hakata? XD

Tiedän Alpo Suhosen johtamistavoista suomalaisissa SM-liigajoukkueissa sekä miesten maajoukkueessa itselleni riittävästi. En olisi halunnut lähteä tähän Fordèlin sitkeästi tivaamaan keskusteluun mukaan, koska tiesin, että tästä tulee loputon suo. Sanon nyt ihan omana käsityksenäni Suhosesta, että hän valmentaja, joka on jättänyt Suomessa pelaajat vaille valmentajan tuomaa turvaa, kun on sälyttänyt vastuuta pelaajilleen. Sanon senkin suoraan, että tämä on ollut Suhoselta suoranaista laiskuutta tai ehkäpä omien henkisten voimien vähyyttä. Ihmisläheinen, keskusteleva ja innostava johtaminen vaatii johtajalta paljon energiaa ja sitä ei Suhosella ole Suomen pesteissä ollut. Apuvalmentajat ovat joutuneet paikkaamaan näitä Suhosen puutteita.

Kerron nyt sinulle, että minua, jos ketä JA:n nimimerkkiä on koulutettu johtamisen saloihin ehkä enemmän kuin ketään muuta. Vedän linjan punaisen Tampereen yliopiston jatkokoulutuskeskuksen 8 viikkoa kestäneestä johtamiskoulutuksesta Otso Appelqvistin ja Esa Saarisen seminaareihin ja kymmeniin eri konsulttien vetämiin tilaisuuksiin ja menetelmiin siltä välin. Luulen, että Suhosen ajatuksissa ei voi olla minulle mitään uutta.

Metsä- ja maataloustyöt ovat terapiaa pumpulle kaiken tuon sekamelskaisen johtamisinformaation jälkeen. Silti, haen Seinäjoen kirjastosta tuon Fordèlin mainostaman kirjan, kunhan ehdin. Kerron sitten, löysinkö sieltä mitään uutta itselleni.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös