Kannattaa lukea Suhoselta myös "Kirje urheilijalle" sekä "Valmentaja ja filosofi". Vaikka Suhonen tuossa referoimassasi jutussa kirjoittaa taylorismista, muistaakseni Suhonen kokonaisuudessaan tuossa jutussa kirjoittaa pelikirjasta varsin ironiseen sävyyn. Suhoselle pelin ytimessä on urheilija ja ihminen, ei pelikirja.
Omasta mielestäni paras pelikirja on sellainen, joka valjastaa huippuyksilöiden parhaat ominaisuudet maksimaalisesti. Välillä tuntuu, että valitettavan usein nykyään monella, erityisesti Sihvosella, pelin ydin on valmentajassa ja hänen tavassaan nähdä peliä. Toki pelitapa on tärkeä, mutta se ei saisi koskaan tukahduttaa yksilöä ja silloin ollaan minusta jo metsässä, kun sanotaan siffan tapaan, että pelin ydin on pelikirja.
Hieno kirjoitus niin nämä lainatut kappaleet kuin alempana oleva. Itselläni on hyvin samanlaiset mietteet niin itse pelistä kuin Apen ajatuksista. Apehan ei tuonut taylorismivertailuaan esiin hyvässä.
Suhonen näkee pelin paljon laajemmassa merkityksessä, joka lähtee yksilöstä ja palautuu yksilöön, ihmiseen. Jos tähän sekoitetaan vielä vähän johtamisteorioita niin jos ajatellaan kiekkojoukkueen johtamista ja pelin organisoimista niin kyseessähän on niin monimutkainen prosessi, ettei sitä voida liikaa systematisoida. koska oikeaa vastausta ei ole vaan on vain strategioita, joita täytyy koko matkan ajan tarkastaa ja hioa.
Helpot prosessit voidaan sen sijaan systematisoida vaikka ihan äärimmilleen jo etukäteen (esim. yksinkertainen tehdastyö), jolloin johtaminenkin voi olla sen mukaista. Sen sijaan monimutkaisissa ja muuttuvissa prosesseissa vaaditaan löyhempää systematisointia ja enemmän asiantuntemusta. Tällöin johtaminenkin on enemmän ryhmätyötä ja asiantuntemuksen hyödyntämistä. Tämä kaikki siis näin raakasti yksinkertaistettuna, mutta tällainen johtamisen ajatusmalli menee hyvin yksiin Apen ajatusten kanssa.
Itse näen, että siinä missä nykyaikaisen asiantuntijaorganisaation johtaja on mahdollistaja, myös valmentaja on mahdollistaja ei vittusaatanaa huutava dikaattori. Rajat pitää tottakai olla jokaisen asiantuntijan hiekkalaatikolla ja ryhmän pitää pelata saumattomasti yhteen. Tähän tarvitaan tottakai johtajaa, valmentajaa. Silti tärkeintä on kaikin keinoin mahdollistaa yksilön ottaa itsestään kaikki irti ja jopa toteuttaa itseään (hiekkalaatikon rajojen puitteissa tietenkin). Valmentaja ei siis ole pelin ydin vaan se on itse peli ja sen toteuttajat eli pelaajat, yksilöt. Sihvosmaisessa ajattelussa valmentaja eli johtaja on edelleen se ydin, joka taas ei oikein istu tähän nykyaikaiseen johtamisajatteluunkaan. Selkeä näkökantojen ja koulukuntien ero.
Itselleni parasta jääkiekossa on seurata parhaiden pelaajien älykkäitä suorituksia kentällä ja pelaajia tyyliin Selänne, Leino tai nuoremmista Granlund ja Pulkkinen. Näiden huippuyksilöiden kehityksen seuraaminen on minusta kaikkein mielenkiintoisinta alkaen aina juniori-iästä asti. Rintamahyökkäykset ja pakki-pakit ovat aivan joutavaa yksilöiden rinnalla, niitähän voi seurata vaikka suomisarjassa jos niikseen tulee. Toki hyvä valmennus on tärkeää, mutta minusta se on aina ja vain tukemassa yksilöä.
Juuri näin ja vielä kun taitoon lisätään persoona eli kaikesta näkee kuinka pelaajan pelitapa ja persoona ovat selkeästi yhtä, tulee hieno fiilis. Tottakai yksilön taito vaatii organisoitumista(pelitapaa), jotta yhteispeli sujuu, mutta lopulta kaikki
pelin ideologiassa palautuu sinne pihojen, koulujen ym. kentille, joista kaikki on lähtenyt. Kun siellä kiekko tippui jäähän, peli organisoitui itsestään ja jokainen toteutti luovasti itseään, rakkaudesta lajiin.