Kun sulla johtamistausta kerran on niin ymmärrät varmasti sen, että kriisijohtaminen on aivan eri lukunsa. Silloin ei tarvitse keskustella eikä käydä dialogia.
Poikkeustilanteiden johtaminen on aivan olennaisessa asemassa jääkiekon valmentajien tehtävissä niinkuin kaikessa johtamistyössä. Viimeinen esimerkki siitä nähtiin, kun U20 kisojen loppuottelussa Kanadan päävalmentaja menetti toimintakykynsä eli ns. "muumioitui". Venäjän päävalmentaja oli työskennellyt huonosti menneen 1. erä jälkeen niin erätauoilla kuin pelin aikana saadakseen pelaajat motivoitumaan siihen huippuiskuun, millä Kanada sitten 3. erässä nöyryytettiin täydellisesti.
Minulla on ollut tapana leikata lehdistä mappeihin säilytettäväksi minulle tärkeitä jääkiekkoon liittyviä artikkeleita. Kun olet kehottanut minua tutustumaan Alpo Suhosen ajatuksiin jääkiekosta ja ihmisjohtamisesta, niin kaivoin mapista Apen kirjoittaman kolumnin. Se on julkaistu HS:n AIKALISÄ-kolumni-osiossa 14.1.2007 otsikolla `Pelikirjan salat`. Referoin tänne Suhosen kirjoitusta, koska en löydä sille linkkiä HS:n netistä. Ape kirjoittaa mm. näin:
"Pelikirja on ollut 1940-luvulta lähtien palloiluvalmentajien käytössä joukkueelle ja pelaajille käsikirjana. Siinä on määritelty valmentajan filosofiaa pelitavasta ja pelityylistä. Pelikirja on käsikirjoitus, joka parhaimmillaan määrittelee yksilöiden taktisen yhteistyön luonteen ja pelilliset tavoitteet".
"Tämä pelaajien valinta-harjoituttaminen-aika-tila-suoritus-tehokkuus-valvonta-akselin isänä voidaan pitää erästä herra Tayloria. Hän mullisti 1900-luvun alussa USA:n autoteollisuuden kehittämällä liukuhihnan Fordin autotehtaille".
"Laajasti sovellettu taylorismi tuli urheilussa käyttöön ja julkisuuteen muutaman nimekkään valmentajan pelikirjasovellutuksina, joissa pyrittiin rationalisoimaan peli ja saavuttamaan maksimaalinen teho ja menestys".
"NHL:n ensimmäisiä pelikirjamiehiä oli Philadelphia Flyersin valmentaja Fred Shero. Minulla oli mahdollisuus tutustua häneen ja hänen pelikirjaansa vuonna 1974, jolloin vierailin Philadelphiassa. Joukkue oli sinä keväänä voittanut Stanley Cupin".
"Valmentaja on pelikirjan eli käsikirjoituksensa kanssa vaikean kysymyksen edessä: jääkö samanlaisuudesta ja tarkoista rooleista tilaa yksilöllisyydelle, luovuudelle ja spontaanisuudelle? Entä kehittyykö pelaaja yksilönä vai onko hän vain valmentajan konsepteja toteuttava robotti ja instrumentti".
"Kaiken inhimillisen toiminnan lähtökohtana on yksilö, suhde toisiin, tilanteeseen ja ympäristöön. Yksilön on aina lopulta kyettävä palaamaan takaisin itseensä. Yksilö pelaa joukkueelle joukkueen puolesta, mutta hänen autonomiaansa pitää kehittää ja varjella".
"Ihminen-urheilija ei ole pelkästään rationaalinen mekanismi ja biologinen organismi, vaan myös kykyjensä ja lahjakkuutensa mukainen mahdollisuus itsenäiseen ajatteluun, spontaanisuuteen ja luovuuteen. Luovuus on itsehavainnoinnin, kehityksen, erityisesti tunne-elämän kehityksen tärkeä elementti".
Hieno kirjoitus on Apelta kaiken kaikkiaan. Se sisältää hyvää tietoutta pelikirjojen historiasta ja niiden soveltamisesta jääkiekkoon jo 1970-luvun alkupuolelta lähtien. Pelaajista yksilöinä hän myös kirjoittaa mielestäni osuvasti. Nämä Suhosen ajatukset olivat minulla mielessä, kun seurasin hänen johtamistaan Sport-Ässät peleissä Vaasan Kuparisaaressa keväällä 2009. Toisessa aitiossa Tamminen johti joukkojaan pelaaja-aitiossa omaan intensiiviseen tapaansa joukkojensa edestä, takaa ja koko pelaaja-aition pituudelta. Suhonen meni toimintakyvyttömäksi ja siirtyi taka-alalle, kun pelin johtamisesta vastasivat Mika Pieniniemi ja Pasi Kaukoranta. Kuparisaaressa nähtiin kaksi pelin asiantuntijaa ja filosofia päävalmentajina, ihmisjohtamisessa oli se suuri ero heidän välillään, koska vain toinen heistä kykeni johtamaan joukkuettaan.
Nyt, kun ollaan taas pelin ytimessä eli pelikirjoissa, niin kehoitan sinua puolestaan tutustumaan ennen joulua ilmestyneeseen Urheilulehteen. Jukka Rönkä lisää pelikirjapökköä pesään ja Gert Remmel on kirjoittanut huiman jutun jalkapalloguru Josè Mourinhon metodista-periodizacao taticasta. Jääkiekko on vielä kaukana pelikirja-asioissa verrattuna kuningas-jalkapalloon.