"Valmentaja on pelikirjan eli käsikirjoituksensa kanssa vaikean kysymyksen edessä: jääkö samanlaisuudesta ja tarkoista rooleista tilaa yksilöllisyydelle, luovuudelle ja spontaanisuudelle? Entä kehittyykö pelaaja yksilönä vai onko hän vain valmentajan konsepteja toteuttava robotti ja instrumentti".
"Kaiken inhimillisen toiminnan lähtökohtana on yksilö, suhde toisiin, tilanteeseen ja ympäristöön. Yksilön on aina lopulta kyettävä palaamaan takaisin itseensä. Yksilö pelaa joukkueelle joukkueen puolesta, mutta hänen autonomiaansa pitää kehittää ja varjella".
"Ihminen-urheilija ei ole pelkästään rationaalinen mekanismi ja biologinen organismi, vaan myös kykyjensä ja lahjakkuutensa mukainen mahdollisuus itsenäiseen ajatteluun, spontaanisuuteen ja luovuuteen. Luovuus on itsehavainnoinnin, kehityksen, erityisesti tunne-elämän kehityksen tärkeä elementti".
Hieno kirjoitus on Apelta kaiken kaikkiaan. Se sisältää hyvää tietoutta pelikirjojen historiasta ja niiden soveltamisesta jääkiekkoon jo 1970-luvun alkupuolelta lähtien. Pelaajista yksilöinä hän myös kirjoittaa mielestäni osuvasti.
Pitää taas lainata itseänsä, kun tämä taylorismin kovan ytimen jälkeinen pehmeä osuus Alpon kirjoituksesta on täällä sivuutettu, mutta kuitenkin on korostettu juuri näitä asioita, joista Ape kirjoittaa ja joista totean, että pelaajista yksilöinä hän kirjoittaa osuvasti.
Jukka Jalonen, jos kuka, on ihmisjohtaja ja hänen pelikirjansa sisältää myös tämän oleellisen osion. Se on kohdan 2. PELAAJAMATERIAALIN VAIKUTUS PELITAPAAN asiasisältönä:
A. Pelaajien ympärivuotinen kehittäminen
- Fysiikka, tekniikka ja pelitaidot, joukkuepelaaminen, henkiset ominaisuudet (esim. intohimo, itsenäisyys ja omatoimisuus)
B. Vahvuuksien hyödyntäminen
- yksilö- ja joukkuetasolla
C. Sopivien roolien löytyminen
- monipuolisuus, erikoistuminen, ei liian aikaisin "vasempia pakkeja"