Petteri Sihvonen – kiekkomedian virallinen totuus

  • 2 776 590
  • 12 994

Mänizeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, New York Rangers
Sekin, että kehittyykö pelaaja maksimaalisesti pelitavan kautta, siitäkin on erilaisia mielipiteitä. Varsinkin jalkapallon puolella.

Ja onpa Rönkäkin ottanut kantaa Arsenalin managerin Wengerin tapaan kehittää pelaajia. Hän on ainakin pari kertaa pohtinut sitä, että vaikka Wengerin pelitavassa yksilöt loistavat pari kautta, niin siirtyessään muualle he tavallaan katoavat kokonaan. Ja samaa on käynyt jo Arsenal aikana.

Se onkin pohtimisen paikka myös jääkiekossa junnupuolella, että kuinka orjallisesti jätkät kannattaa laittaa noudattamaan pelitapaa, oli se sitten kuinka hyökkäysvoittoista tahansa. Jos on koko ikänsä tottunut siihen, että tietyistä tilanteista selviää luottamalla viisikkoon ja sen reagointiin, niin mitäs sitten, kun ympäristö onkin erilainen?

Tätähän näkee jalkapallossa todella paljon, kun pelaajat kasvavat akatemioiden läpi. Väärässä ympäristössä lahjakaskin pelaaja menettää täysin itseluottamuksensa...
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tuon Westerlund-artikkelin myötä taidan nyt tulla miehekkään rohkeasti ulos kaapista ja tunnustaa että olen ryhtynyt Veikkaajan tilaajaksi. Se muistuttaa yhä vähemmän Iltasanomien "urheilu"-liitettä ja hömppää on paljon vähemmän kuin aiemmin, ja hyviä, hyvin taustoitettuja asiajuttuja on jo aivan kiitettävästi joukossa. 90-luvun kulta-ajoista ollaan toki kaukana, mutta niihin nyt ei nykymaailmassa taida olla edellytyksiäkään näin Suomen oloissa.

Anyway, todella viisasta tekstiä Westerlundilta ja etenkin oheisen lainauksen toivoisi olevan jokaisen jääkiekkovalmentajan (ja ylipäänsä henkilöjohtajan) sisäistämä:

Pelkistettynä jääkiekossa oleellista on erilaisten kaksinkamppailujen voittaminen. Jotta pelaaja voittaisi niitä, hänen on päästävä valmistautumisvaiheessa tunnetasoon, joka sisältää aitoa uskoa ja tahtoa. Tähän vaikuttaa keskeisesti pukukopin ilmapiiri, mikä taas on pitkälti kiinni valmentajan johtamisesta. Jos se on laadukasta, tunnetta löytyy. Jos ei ole, peli-ilme on usein lamaantunut.

Toisin sanoen ennen kuin päästään toteuttamaan hienoja pelisuunnitelmia on valmentajan pystyttävä hankkimaan sellainen auktoriteetti ja asema, että ne hienot piirrokset toteutuvat jäällä. Jos pitäisi omaan joukkueeseen valita joko loistava henkilöjohtaja, jonka pelikirja on 90-luvun alusta tai tuhoisan kyvytön henkilöjohtaja, jolla on maailmanhistorian hienoin pelikirja, niin itse en miettisi sekuntiakaan, kun valitsisin tämän ensiksi mainitun.
 

Fordél

Jäsen
Westerlundilta ja muilta Veikkaajan jutussa haastatelluilta hienoja ajatuksia valmentamisesta. Paradoksaalista tässä kaikessa on se, että täysin vanhanaikaiseksi ja lajin kehityksestä jälkeen jääneeksi leimattu Alpo Suhonen on aikanaan esittänyt saman suuntaisia uudistuksia, joita valmentaminen kaipaa. Hienoa, että kymmenen vuotta Suhosen esittämien ajatusten jälkeen suomalainen kiekkomaailma on valmis muutokselle. Yksi tällainen on Westerlundin toteamus, että "ensin tulee ihminen ja vasta sitten muut asiat kuten pelilliset vaatimukset." Ei kuulosta kyllä tippaakaan esim. Sihvoselta, mutta taatua Suhosta.

Nykyinen valmentajakeskeinen toimintatapa on tosiaan käännettävä päälaelleen. Peli on palautettava pelaajille, aivan kuten Suhonenkin aikanaan julisti. Matikainen tiivistää asian hyvin Veikkaajan jutussa muotoon, että kun yksilölle antaa esimerkiksi vastuuta ja luottamusta, voi jotain saada kaukalossa takaisin. Kaikki lähtee siis luottamuksesta. Jos pelaajilla ei ole valtaa, eivät he kanna vastuutakaan.

Pelaajien ja valmentajien välisen luottamuksen lisäksi valmentajien täytyy luottaa myös itseensä. Kiekkomaailmassa ei ole yhtä totuutta, joten jo sillä pääsee pitkälle kun luottaa omaan osaamiseen ja löytää oman valmentajaidentiteettinsä. Samalla myös pelaajat ostavat valmentajan ajatukset kun hän on ensin itse ostanut ne. Apinoimalla toista valmentajaa tai jotain yhtä totuutta ei mennä pitkälle kun on kyse huipputasosta.

Ja mitä tulee pelitapaan niin sillä on tottakai oma merkityksensä. Westerlund toteaa tästä mjr:n edellä tuoman lainauksen lisäksi, että "kun pelaaja on valmis voittamaan kaksinkamppailuja, hän pääsääntöisesti reagoi kentällä oikein selkäytimestään. Siitä joukkueen identiteetin rakentuminen, siitä syntyy joukkueen pelitapa."

Nimetön huippupelaaja taas lausuu asiasta, että "kaukalossa ei voi pärjätä, jos joutuu miettimään jotain hiton systeemejä, siellä on pelattava selkärangalla. Valmentajien pitäisi uskaltaa olla höpöttämättä äijiä pyörryksiin, ja antaa enemmänkin suuntaviivoja ja kehyksiä, joiden sisällä saisi pelata."

Tuossa nyt sellaisia kohtia, joihin kiinnitin huomiota tuossa Veikkaajan jutussa. Miksi nämä asiat on tuotu tässä ketjussa esille? No siksi, että ne hieman sotivat Sihvosen tuomaa ajatusmallia vastaan. Nyt onkin mielenkiintoista nähdä, että miten Sihvonen reagoi tähän juttuun. Kyse ei ole siitä, että se vetäisi kokonaan maton Sihvosen analyyseiltä, koska pelitavoille ja niiden analysoimisille on tottakai oma paikkansa. Tämä juttu kuitenkin pienensi entisestään pelitavan merkitystä koko paletissa ja viimeistään luo pohjan pelin sekä valmentajien osaamisen uudenlaiselle analysoinnille.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Toisin sanoen ennen kuin päästään toteuttamaan hienoja pelisuunnitelmia on valmentajan pystyttävä hankkimaan sellainen auktoriteetti ja asema, että ne hienot piirrokset toteutuvat jäällä. Jos pitäisi omaan joukkueeseen valita joko loistava henkilöjohtaja, jonka pelikirja on 90-luvun alusta tai tuhoisan kyvytön henkilöjohtaja, jolla on maailmanhistorian hienoin pelikirja, niin itse en miettisi sekuntiakaan, kun valitsisin tämän ensiksi mainitun.

Nyt sitten vaan nimiä esiin, koska muuten tämä menee humanistien (mjr ja Fordèl) teoriatarkasteluiksi hyvistä johtajista. Peräänkuulutan nyt näitä hyviä ja huonoja suomalaisia johtajia (päävalmentajia) jääkiekon parista. Myös I-S Veikkaajan tulisi nimetä tarkemmin näitä johtamistaidoltaan kyvyttömiä päävalmentajia, kun sen toimittajat jatkavat Vancouverista alkanutta suomalaisten valmentajien mustamaalaamista.

Fordèl on osoittanut jo useaan kertaan mieltyneensä Alpo Suhosen johtamisoppeihin. Miten on sitten käytännön laita? Humanisti Suhonen muumioitui viime keväänä tärkeimmillä hetkillä Ässät-Sport sarjan edetessä. Vastuu pelinjohtamisesta oli siirtynyt Mika Pieniniemelle ja Pasi Kaukorannalle. En pidä muutenkaan SM-liigaseuran päävalmentajalta hyvänä johtamistaidon osoituksena sitä, että seura joutuu karsimaan SM-liigapaikastaan Mestiksen voittajaa vastaan. HIFK:n viestiketjuista voi käydä lukemassa sen, mitä mieltä IFK:n kannattajat ovat Fordèlin mainostaman Alpo Suhosen johtamistaidoista jääkiekkoseuran päävalmentajana.

Miten on Hannu Jortikan, Hannu Aravirran, Kari Jalosen, Rauli Uraman, Matti Alatalon/Mikko Haapakosken, Mikko Saarisen, Mika Toivolan, A-P Selinin, Heikki Mälkiän/Juha Pajuojan, Pekka Rautakallion ja Petri Matikaisen johtamistaitojen laita? Fordèlin erityisesti kehuman Bluesin päävalmentajan Petri Matikaisen valmentaman seuran menestys menee jo toista kautta peräkkäin alaspäin. Yli muiden on luonnollisesti Hannu Jortikan johtamistaitojen floppaaminen Jokerien ylivertaisen pelaajamateriaalin käskyttäjänä.

Sehan tiedetään jo, että Kai Suikkanen, Jukka Rautakorpi, Pekka Virta ja Risto Dufva ovat osoittaneet erinomaiset johtajan kykynsä tällä kaudella. Pienillä pelaajabudjeteilla he ovat saaneet aikaan erinomaisen tuloksen. Yksi asia yhdistää näitä valmentajia. Heidän joukkueidensa on pelattava prikulleen päävalmentajien suunnittelemien pelisysteemien mukaisesti. Kai Suikkanen sen kiteyttää erinomaisesti:"Kunhan me vain pelataan omaa peliämme, niin voitamme. Heti, kun siellä lähtee joku sooloilemaan, niin se muuttuu vaikeaksi. Nämä jätkät ovat oivaltaneet, että "hei, tämä pelihän toimii", ja sitä kautta sitä pelataan". Suikkanen luottaa täysin pelaajiinsa, jotka toteuttavat hänen pelisysteemiään. Siitä se keskinäinen hurmos syntyy. Suikkanen on tehnyt pitkään yheistyötä mm. Jarkko Hattusen, Antti Erkinjuntin, Marko Virtalan ja Antti Halosen kanssa. Niinkuin sanonta kuuluu, jääkiekko on pelaajien peli. Sen takia em. Mestis-Hokista tuttu nelikko pelaa hyvää SM-liigakiekkoa TPS:ssa, jonne myös Ilari Filppulan tie vei, kun hänen pelinsä ei sopeutunut Dufvan systeemeihin.

Uskooko muuten joku, että suomalaisten päävalmentajien johtamisominaisuuksia voitaisiin jonkun tai joidenkin toimesta oikein opettaa? Päävalmentajia ei ole kahta samanlaista, ei varsinkaan johtamistaitojen osalta. Kukin johtaa oman persoonansa mukaisesti. Sinne mahtuvat kaikki luonteen laadut Hannu Jortikasta Harri Rindelliin saakka nyt ja tulevaisuudessa.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Uskooko muuten joku, että suomalaisten päävalmentajien johtamisominaisuuksia voitaisiin jonkun tai joidenkin toimesta oikein opettaa? Päävalmentajia ei ole kahta samanlaista, ei varsinkaan johtamistaitojen osalta. Kukin johtaa oman persoonansa mukaisesti. Sinne mahtuvat kaikki luonteen laadut Hannu Jortikasta Harri Rindelliin saakka nyt ja tulevaisuudessa.

Voi yksittäisten ihmisten ja ryhmän johtamista opettaa ja opetella. Menee esim. kesällä jollekin kursseille, jos halua riittää kehittyä johtajana. Ei jääkiekkojoukkueen valmentaminen poikkea nnin paljon muusta johtamisesta, etteikö siinä voisi halutessaan kouluttautua, eikä kouluttajan tarvitse olla joku toinen lätkäjätkä. Tottakai koulutus ei muuta valmentajan perusluonnetta, mutta antaisi eväitä parempaan johtajuuteen ja sitä kautta parempia tuloksia valmennusprosessissa.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Uskooko muuten joku, että suomalaisten päävalmentajien johtamisominaisuuksia voitaisiin jonkun tai joidenkin toimesta oikein opettaa?

Tamminen ainakin uskoo tähän, eikös hän harrasta tätä henkilöstö- /johtajavalmentamista?
 

kamenski

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Onko maailman parhaassa liigassa maailman parhaat valmentajat?

Ihmisjohtamisen osalta, siis, se kun on nyt tapetilla. Itse olen haastatteluista ja lehtijutuista saanut vuosien varrella sen yleiskuvan, että - ainakaan tulokkaille tai paikkaansa joukkueessa vakiintumattomille pelaajille - NHL:n (pää)valmentajat eivät juuri puhu eivätkä pukahda mitään henkilökohtaisesti face to face. Korkeintaan "sää pelaat / syöt poppareita tänään". Vai olenko väärässä, onko jollakulla parempaa tietoa kuin meikäläisen mutu?

Mutta vaikkei ne puhuisi mitään ja viittoisi vaan käsimerkeillä ja tussilla fläppitaululle, niin onko sillä mitään väliä kun NHL:ssä pelaajat "osaa pelata peliä", eli onko NHL:ssä koutsilla sitten tämä ihmisjohtamisen merkitys se, että osaa pitää kaikki starat tyytyväisinä?
 

Fordél

Jäsen
Fordèl on osoittanut jo useaan kertaan mieltyneensä Alpo Suhosen johtamisoppeihin. Miten on sitten käytännön laita? Humanisti Suhonen muumioitui viime keväänä tärkeimmillä hetkillä Ässät-Sport sarjan edetessä. Vastuu pelinjohtamisesta oli siirtynyt Mika Pieniniemelle ja Pasi Kaukorannalle. En pidä muutenkaan SM-liigaseuran päävalmentajalta hyvänä johtamistaidon osoituksena sitä, että seura joutuu karsimaan SM-liigapaikastaan Mestiksen voittajaa vastaan. HIFK:n viestiketjuista voi käydä lukemassa sen, mitä mieltä IFK:n kannattajat ovat Fordèlin mainostaman Alpo Suhosen johtamistaidoista jääkiekkoseuran päävalmentajana.

Olen mieltynyt Suhosen johtamisoppeihin, koska niissä on yksinkertaisesti järkeä. En todellakaan allekirjoita kaikkea, mutta sen pääajatuksen. Nyt kävi ilmi, että myös Westerlund on ajatuksissaan samoilla linjoilla. Tässä on koko ajan puhuttu puhtaasti johtamisopeista. Käytäntö on sitten eri asia ja siellä vastaan tulee paljon muuttujia. Suhosen Ässät taisteli viimeiseen asti pudotuspelipaikasta, mutta jäi lopulta rannalle. Tämän jälkeen vuorossa oli todella rankat playoutit, joiden jälkeen on mielestäni ihan ymmärrettävää, että olen henkisesti aika naatti. Kannattaa siis nähdä ne syyt tämän muumioitumisen takana. Ja siinä ei ole mitään erityistä, että vastuu pelinjohtamisesta on annettu kakkoskoutsille. Toisin kuin esimerkiksi ihannoimasi Tamminen, hyvä johtaja tunnistaa heikkoutensa ja pystyy antamaan vastuuta muille. Sama homma on tapahtunut Matikaisen Bluesissa, jossa Marjamäellä on suuri rooli taktisissa asioissa. Liigajoukkueen valmentaminen ei ole yhden miehen show vaan yhteistyötä.

Kun kerran olet noin paljon Suhosen ja Westerlundin johtamisoppeja vastaan niin kerrotko mikä niissä tökkii?

Fordèlin erityisesti kehuman Bluesin päävalmentajan Petri Matikaisen valmentaman seuran menestys menee jo toista kautta peräkkäin alaspäin. Yli muiden on luonnollisesti Hannu Jortikan johtamistaitojen floppaaminen Jokerien ylivertaisen pelaajamateriaalin käskyttäjänä.

Eli heti kun tulee yksi heikompi kausi, pyyhkiytyy parin edellisen kauden hyvä työ pois? Ja jos olet yhtään liigaa seurannut, tiedät varmasti syyt Bluesin heikossa kaudessa. Ne eivät todellakaan ole Matikaisen johtamistaidon puutteissa. Jos kerran Suhosen paskuuteen liittää kriteeriksi HIFK:n palstan kirjoitukset Suhosesta, niin varmasti Matikaisen johtamistaitojen paskuudesta löytyy helvetisti kirjoituksia Bluesin palstalla. Vai löytyykö sittenkään...

Uskooko muuten joku, että suomalaisten päävalmentajien johtamisominaisuuksia voitaisiin jonkun tai joidenkin toimesta oikein opettaa? Päävalmentajia ei ole kahta samanlaista, ei varsinkaan johtamistaitojen osalta. Kukin johtaa oman persoonansa mukaisesti. Sinne mahtuvat kaikki luonteen laadut Hannu Jortikasta Harri Rindelliin saakka nyt ja tulevaisuudessa.

Voidaan opettaa, koska näin tehdään myös muiden organisaation johtajien kohdalla esimerkiksi yliopistossa. Myös ihannoimasi Juhani Tamminen opettaa niitä vuodeta toiseen. Tämä ei pois sulje kuitenkaan sitä tärkeintä kysymystä, jonka johtajalle ja päävalmentajalle voi esittää: kuka olet? Tämän kysymyksen Westerlundkin raapusti ensimmäisenä koulutuksissaan taululle (lähteenä Veikkaajan juttu). Valmentajan täytyy siis löytää oma persoonansa ja johtaa sen kautta, mutta tueksi kannattaa ehdottomasti hankkia yleisiä johtamisoppeja ja johtamisfilosofioita.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Fordèl on osoittanut jo useaan kertaan mieltyneensä Alpo Suhosen johtamisoppeihin. Miten on sitten käytännön laita?
Pahoittelut jo etukäteen, jos olen hakoteillä, mutta eikös nimim. siffa ole vannonut P. Sihvosen nimeen melko vakaasti jo jokusen tovin? Sitä vaan mietin, että mitenkäs tuo teorian ja käytännön yhtälö toteutuu Jankkaavan Analyytikon kohdalla, kun puhutaan valmentamisesta ja vieläpä menestyksekkäästä sellaisesta? Petteri Sihvonen on päävalmentajana suunnilleen yhtä kyvykäs kuin Sakke Lindfors veskarivalmentajana.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Nyt sitten vaan nimiä esiin, koska muuten tämä menee humanistien (mjr ja Fordèl) teoriatarkasteluiksi hyvistä johtajista. Peräänkuulutan nyt näitä hyviä ja huonoja suomalaisia johtajia (päävalmentajia) jääkiekon parista. Myös I-S Veikkaajan tulisi nimetä tarkemmin näitä johtamistaidoltaan kyvyttömiä päävalmentajia, kun sen toimittajat jatkavat Vancouverista alkanutta suomalaisten valmentajien mustamaalaamista.

Lisää humanistien joukkoon myös Westerlund, jonka ajatuksia tuossa olin allekirjoittamassa, en niinkään kehittämässä mitään uutta (metodi joka lienee sinullekin kohtuullisen tuttu). Minusta tuo on nimenomaan melko käytännönläheinen lähestymistapa - toki usein tämä henkilöjohtajuuden korostaminen menee myös tietyn "pehmeän" lähestymistavan korostamiseksi, mutta itse kyllä näkisin, että tietty kovuus on erottomaton osa johtajuutta, tosin ainoana osana se olisi tuhoisa. Sinänsähän nämä ovat aika banaaleja itsestäänselvyyksiä, mutta kummallisen helppoa on harhautua näistä pysyvistä tosiasioista irrelevanteille sivupoluille.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Jääkiekkojoukkueen päävalmentajan työ on ensisijaisesti ihmisten johtamista. Hänen tehtävänsä on saada ryhmä ihmisiä suorittamaan oma tehtävänsä mahdollisimman hyvin. Jokainen SM-liigan päävalmentaja pystyy kopioimaan minkä tahansa taktiikan ja pystyy harjoituttamaan sen joukkueelle, se ei vaadi ihmeitä. Jääkiekkoilijan oikeiden liikeratojen ja ajotusten opetteluun ei montaa harjoitusta vaadita, niitä on sen verran vähän. Teknisesti päävalmentajan työ on aika helppoa ja kevyttä. Se suurin homma on henkilöstöjohtaminen, päävalmentaja johtaa vähintään noin 50 ihmisen yksikköä, jonka sisäinen rakenne on erittäin heterogeeninen ja vaativa. Siinä on tehtävää, kun joukossa on hyvin eritasoisia ihmisiä sekä älyllisesti että emotionaalisesti ja saada tällainen yksikkö toimimaan illasta toiseen hyvin.
 

Sateentekijä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Anaheim Ducks - pelaajista: Joe Sakic
Nyt sitten vaan nimiä esiin, koska muuten tämä menee humanistien (mjr ja Fordèl) teoriatarkasteluiksi hyvistä johtajista. Peräänkuulutan nyt näitä hyviä ja huonoja suomalaisia johtajia (päävalmentajia) jääkiekon parista. Myös I-S Veikkaajan tulisi nimetä tarkemmin näitä johtamistaidoltaan kyvyttömiä päävalmentajia, kun sen toimittajat jatkavat Vancouverista alkanutta suomalaisten valmentajien mustamaalaamista.

Fordèl on osoittanut jo useaan kertaan mieltyneensä Alpo Suhosen johtamisoppeihin. Miten on sitten käytännön laita? Humanisti Suhonen muumioitui viime keväänä tärkeimmillä hetkillä Ässät-Sport sarjan edetessä. Vastuu pelinjohtamisesta oli siirtynyt Mika Pieniniemelle ja Pasi Kaukorannalle. En pidä muutenkaan SM-liigaseuran päävalmentajalta hyvänä johtamistaidon osoituksena sitä, että seura joutuu karsimaan SM-liigapaikastaan Mestiksen voittajaa vastaan. HIFK:n viestiketjuista voi käydä lukemassa sen, mitä mieltä IFK:n kannattajat ovat Fordèlin mainostaman Alpo Suhosen johtamistaidoista jääkiekkoseuran päävalmentajana.

Miten on Hannu Jortikan, Hannu Aravirran, Kari Jalosen, Rauli Uraman, Matti Alatalon/Mikko Haapakosken, Mikko Saarisen, Mika Toivolan, A-P Selinin, Heikki Mälkiän/Juha Pajuojan, Pekka Rautakallion ja Petri Matikaisen johtamistaitojen laita? Fordèlin erityisesti kehuman Bluesin päävalmentajan Petri Matikaisen valmentaman seuran menestys menee jo toista kautta peräkkäin alaspäin. Yli muiden on luonnollisesti Hannu Jortikan johtamistaitojen floppaaminen Jokerien ylivertaisen pelaajamateriaalin käskyttäjänä.

Sehan tiedetään jo, että Kai Suikkanen, Jukka Rautakorpi, Pekka Virta ja Risto Dufva ovat osoittaneet erinomaiset johtajan kykynsä tällä kaudella. Pienillä pelaajabudjeteilla he ovat saaneet aikaan erinomaisen tuloksen. Yksi asia yhdistää näitä valmentajia. Heidän joukkueidensa on pelattava prikulleen päävalmentajien suunnittelemien pelisysteemien mukaisesti. Kai Suikkanen sen kiteyttää erinomaisesti:"Kunhan me vain pelataan omaa peliämme, niin voitamme. Heti, kun siellä lähtee joku sooloilemaan, niin se muuttuu vaikeaksi. Nämä jätkät ovat oivaltaneet, että "hei, tämä pelihän toimii", ja sitä kautta sitä pelataan". Suikkanen luottaa täysin pelaajiinsa, jotka toteuttavat hänen pelisysteemiään. Siitä se keskinäinen hurmos syntyy. Suikkanen on tehnyt pitkään yheistyötä mm. Jarkko Hattusen, Antti Erkinjuntin, Marko Virtalan ja Antti Halosen kanssa. Niinkuin sanonta kuuluu, jääkiekko on pelaajien peli. Sen takia em. Mestis-Hokista tuttu nelikko pelaa hyvää SM-liigakiekkoa TPS:ssa, jonne myös Ilari Filppulan tie vei, kun hänen pelinsä ei sopeutunut Dufvan systeemeihin.

Todettakoon heti alkuun, että olet täysin väärässä.

Jos sulkee itsensä typeriin kammioihin, kuten Sihvonen ja sinä, on ihan turha alkaa edes keskustelmaan siitä, minkälainen peli jääkiekko pohjimmiltaan on. Sama pätee muuhunkin elämään. Jos ei ole valmis muutoksiin, ei kehity, eikä kasva ihmisenä. Voit kutsua minua höperöksi filosofiksi, jos niin haluat, mutta lähden todella harvoin kiistelemään faktoista ja tällä kertaa onkin pakko puuttua asiaan, kun täällä ollaan niin ulapalla.

Yltiöpäinen valmentaja keskeisyys ja pelikirja (ihan oikeasti helvetin typerää ja lähinnä paradoksaalista, että Petteri Sihvosen rupattelusta on kasvanut näin suuri, sanoisinko jopa "laji" Suomessa) eivät edistä jääkiekkoa, vaan tekevät pelaajista pelinappuloita. Pelaajien totaalista aliarvioimista.

mjr:ltä ylempänä hyvä lainaus Erkka Westerlundin kommentista:

Pelkistettynä jääkiekossa oleellista on erilaisten kaksinkamppailujen voittaminen. Jotta pelaaja voittaisi niitä, hänen on päästävä valmistautumisvaiheessa tunnetasoon, joka sisältää aitoa uskoa ja tahtoa. Tähän vaikuttaa keskeisesti pukukopin ilmapiiri, mikä taas on pitkälti kiinni valmentajan johtamisesta. Jos se on laadukasta, tunnetta löytyy. Jos ei ole, peli-ilme on usein lamaantunut.

Jääkiekossa pelikirjoista puhuminen on puhdasta matematiikkaa. Jääkiekolla ja matematiikalla ei ole mitään yhteistä. Eli pelikirjat on nyt unohdettava SAMAN TIEN. Jos jääkiekkoon kuuluisi pelikirja, se olisi sellaista, että valmentaja sijoittaisi pelaajat (eli funktiot x ja y) kaavaan, josta sitten alkaa laskea vastausta.

Pelitavat taas ovatkin asia erikseen: On hyökkäävä pelitapa, jota yleensä toteutetaan kiekkokontrollin (kiekotteva tyyli) avulla, pystysuunnanjääkiekko (pitkä ja perään, kovalla prässillä vastustajan iholle), puolustava tyyli (heitetään pitkä ja perään, ei kuitenkaan prässätä) sekä sumputtaminen, joka on sitä hanlontyylistä, kaikki miehet siniviivalla rivissä.

Tiettyjä asioista, kuten se, että missä kohtaa kiekon voi heittää päätyyn, sovitaan valmentajan ja pelaajien kesken. Tai muita tällaisia minimaalisen pieniä vivahderoja. Nämä vivahteet eivät todellakaan tee jääkiekosta pelikirjapeliä.

Todella ajattelematonta ja naurettavaa sinulta kyseenalaistaa Petri Matikaisen ja Hannu Jortikan valmennustaidot. Petri Matikaisella olikin todellinen tähtinippu Bluesissa tänä vuonna? Samalla sivuutat täysin sen, mistä suosta Matikainen on johtanut Bluesin ylös taivaan reunalle. Herää jo.

Hannu Jortikan dissaamisessa on taas yhtä paljon järkeä kuin näissä Petterin pelikirjaonelämäni -jutuissa. Tämä on sitä, kun metsää ei nähdä puilta, vaan nylvitään ja oleskellaan päättömissä kammioissa vailla pakoreittiä. Jortikka tuli kesken kauden mukaan flopanneeseen Jokeri-laivaan, jota johti TAKTISESTI YLIVERTAINEN Hannu Aravirta (ja korostan, että Petteri Sihvosen mukaan Aravirta on aivan ylivertainen).

Jääkiekkojoukkueen päävalmentajana oleminen on iso prosessi, joka alkaa ihan kesätreeneistä asti, on palavereita, on leirejä, joissa yhteishenkeä haetaan, kehitetään ja parannetaan.

Valmentajana toimimiselle (käytännössä pätee ihan mihin tahansa joukkuelajeihin) lähtökohtana on se, että olet persoonana joviaali ja luotettava ihminen, joka uskaltaa antaa vastuuta pelaajille, puhuu avoimeisesti siitä, mitä ominaisuutta tietyn pelaajan on kehitettävä, jos näkee puutteita.

Otetaanpa soppaan mukaan Petteri Sihvosen bestis, Raimo Summanen. Tämä "taktinen velho" on saanut kenkää aika monesta joukkueesta. Pelaajille tällainen ilmapiirin myrkyttäjä on totta kai negatiivinen asia. Se, miksi Summanen on saanut pestejä, vaikka on fuduja saanut, johtuu siitä, että meriitit ovat miehelle kunnossa. Urheilu kun on tulosurheilua. Silloin unohdetaan nopeasti, että minkälainen se valmentaja onkaan ihmisenä. Summasesa kytee siis suuri riski, jos hänet palkkaa. Pelaajat totta kai yrittävät kaikkensa joukkueensa puolesta, mutta jos lähtöasetelma on se, että päävalmentaja ei miellytä ihmisenä, niin siihen kuluu energiaa ja turhautuneisuus pääsee valloilleen.

Itseltäni löytyy mittava ja kattava joukkueurheilutausta sekä jääkiekosta että salibandysta, joten en vetele hatusta kenenkään kiusaksi mitään roskaa, vaan asia on vain näin. Tulkaa nyt te aikuiset ihmiset sieltä teidän kammioista pois, ketkä niissä vielä tänä modernina 2000-luvulla vielä elelevät.

EDIT: Todettakoon vielä, että tuo "meidän pitää pelataa omaa peliämme" on sitä tuttua iänikuista kulunutta jargoniaa, joka on vain lässytystä. Ehkäpä kuitenkin jokainen pelaaja pelaa omilla jaloillansa ja käsillänsä, ei vastustajan. Surprise.
 
Viimeksi muokattu:

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Hannu Jortikan dissaamisessa on taas yhtä paljon järkeä kuin näissä Petterin pelikirjaonelämäni -jutuissa. Tämä on sitä, kun metsää ei nähdä puilta, vaan nylvitään ja oleskellaan päättömissä kammioissa vailla pakoreittiä. Jortikka tuli kesken kauden mukaan flopanneeseen Jokeri-laivaan, jota johti TAKTISESTI YLIVERTAINEN Hannu Aravirta (ja korostan, että Petteri Sihvosen mukaan Aravirta on aivan ylivertainen).

Tässä vaiheessa Petteri sitten hyökkäsi vahvasti Matti Virmasen kimppuun ja syyttäen häntä lähes kaikesta. No, Virmasesta voidaan olla ja ollaankin montaa mieltä, mutta itse herra pelikirja kehui Jokereiden materiaalin maasta taivaisiin ja tähän ylivertainen Aravirta, niin voila. Moni jatkislainenkin näki Sihvosta materiaalin ja valmennuksen tietyt sudenkuopat ja niihin homma lopulta karahtikin. Mutta jälleen Aravirran pelikirjassa ei ollut mitään vikaa, vaan paskoissa pelaajissa....
 

Ouninpohja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Nyt sitten vaan nimiä esiin, koska muuten tämä menee humanistien (mjr ja Fordèl) teoriatarkasteluiksi hyvistä johtajista. Peräänkuulutan nyt näitä hyviä ja huonoja suomalaisia johtajia (päävalmentajia) jääkiekon parista. Myös I-S Veikkaajan tulisi nimetä tarkemmin näitä johtamistaidoltaan kyvyttömiä päävalmentajia, kun sen toimittajat jatkavat Vancouverista alkanutta suomalaisten valmentajien mustamaalaamista.

Fordèl on osoittanut jo useaan kertaan mieltyneensä Alpo Suhosen johtamisoppeihin. Miten on sitten käytännön laita? Humanisti Suhonen muumioitui viime keväänä tärkeimmillä hetkillä Ässät-Sport sarjan edetessä. Vastuu pelinjohtamisesta oli siirtynyt Mika Pieniniemelle ja Pasi Kaukorannalle. En pidä muutenkaan SM-liigaseuran päävalmentajalta hyvänä johtamistaidon osoituksena sitä, että seura joutuu karsimaan SM-liigapaikastaan Mestiksen voittajaa vastaan. HIFK:n viestiketjuista voi käydä lukemassa sen, mitä mieltä IFK:n kannattajat ovat Fordèlin mainostaman Alpo Suhosen johtamistaidoista jääkiekkoseuran päävalmentajana.

Miten on Hannu Jortikan, Hannu Aravirran, Kari Jalosen, Rauli Uraman, Matti Alatalon/Mikko Haapakosken, Mikko Saarisen, Mika Toivolan, A-P Selinin, Heikki Mälkiän/Juha Pajuojan, Pekka Rautakallion ja Petri Matikaisen johtamistaitojen laita? Fordèlin erityisesti kehuman Bluesin päävalmentajan Petri Matikaisen valmentaman seuran menestys menee jo toista kautta peräkkäin alaspäin. Yli muiden on luonnollisesti Hannu Jortikan johtamistaitojen floppaaminen Jokerien ylivertaisen pelaajamateriaalin käskyttäjänä.

Etköhän nyt kärjistä asioita hieman liikaa - jälleen kerran?

Sama piirre - asioiden liiallinen kärjistäminen - on ollut leimallista myös Petteri Sihvosen jutuissa, olkoonkin, että hän on myöntänyt kärjistävänsä asioita tarkoituksella. Mutta tällöin objektiivisuus katoaa, ja sen jälkeen uskottavuus. Sihvonen ylimielisyydessään pilkkaa usein muita medioita (esim. yökerhojournalismi) antaen ymmärtää, että hänen tapansa nähdä asiat on se oikea. Mielestäni Sihvonen on toistuvasti sortunut sensaatiolehtien tapaan kärjistää asioita, jolloin uskottavuus kärsii.

En voi ymmärtää, miten Sihvonen näkee esim. Tammisen tai Summasen täysin virheettöminä valmentajina - syy löytyy aina joko housuunsa paskoneista pelaajista tai muusta lähipiiristä, ei valmentajista. Samaa oli havaittavissa Olympialaisten jälkeen: Petterin mielestä Jalosessa ei ollut vikaa, mutta NHL-primadonnat pettivät koko porukan.

Ei maailma voi olla niin mustavalkoinen.

Sihvonen retostelee, että hän ei sorru ns. yökerhojournalismiin - hänelle peli näyttää kaiken. Miksi sitä pitää toitottaa joka käänteessä, kun kaikki sen tietävät, ettei se aina riitä - on muitakin varteenotettavia informaatiolähteitä. Millä oikeutuksella Sihvonen vetää vessanpöntöstä alas esim. Veikkaajan ansiokkaan jutun Olympialaisten jälkeen, jossa pelaajilta oli kysytty asioita liittyen Jalosen toimintaan ja johon ilmeisesti siffakin viittaa todetessaan Veikkaajan toimittajien mustamaalaavan valmentajia?

Ilmeisesti pelkästään pelejä katselemalla Sihvonen tuomitsi Erholzille - ja hänen koko perheelleen - hamekangastakin, kaiketi pystyi näkemään pelejä katsoessaan Erholzien vaatekaappiin.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Sihvonen on kai vielä, kuten gags kerran kirjoitti, saanut niin kehnon kotikasvatuksen, ettei tajua edes pyytää julkisesti anteeksi Erholzin perheeltä. On vähän eri asia lähetellä hamekangasta jollekin pelaajalle kuin koko perheelle.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Yltiöpäinen valmentaja keskeisyys ja pelikirja (ihan oikeasti helvetin typerää ja lähinnä paradoksaalista, että Petteri Sihvosen rupattelusta on kasvanut näin suuri, sanoisinko jopa "laji" Suomessa) eivät edistä jääkiekkoa, vaan tekevät pelaajista pelinappuloita. Pelaajien totaalista aliarvioimista.

Kun ilmoitit, että tulit oikomaan faktoja niin vastaisitko tähän: miten niin? Siis ymmärrän kyllä pointin valmentajakeskeisyydestä mutta miten tämä pelikirja nyt aina saadaan näihin vedettyä mukaan.

Jotenkin tuntuu, että koko Veikkaajan juttu on nähty vähän väärässä valossa. Todella moni hyökkää sen avulla nyt Sihvosen juttujen kimppuun ja käyttää sitä jonkinnäköisenä todistuskappaleena. Eihän edes Westerlund ota suoraan kantaa siihen keskusteluun mitä käydään pelikirjan tai pelaajien merkityksestä ja osuudesta menestykseen. Siitä asiasta mistä Jatkoajassa väännetään ylivoimaisesti eniten.

Kyllä minä itse näen, että tuo kritiikki kohdistuu ennemminkin koko järjestelmään ja sen nykytilaan. Jos nyt joku katsoo, että se on Urheilulehden vika niin täytyy vähän ihmetellä. Samassa jutussahan nimenomaan alleviivataan, että kehitys alkoi vuoden 1995 jälkeen. Eli paljon paljon ennen Sihvosia ja Seppäsiä. Aravirran Leijonajoukkue pärjäsi sekin pelikirjalla, niin kuin Suomi lähes aina tekee.

Se jutun pointti oli enemmänkin nähdäkseni siinä, että pelaajista ei kasva järjestelmän myllyssä tarpeeksi hyviä yksilöitä. Valmentajakeskeisyys viittaa siis siihen, että junnuista asti mennään liikaa pelitapa edellä ja unohdetaan se yksilön kehittäminen, sekä teknisesti, taktisesti että henkisesti. Mutta tämä on ihan eri keskustelu kun se siirretään huipputason jääkiekkoon.

Se huippupelaajakin sanoi, että systeemejä ei voi miettiä vaan pitää pelata selkärangasta, KUNHAN vain on kehykset ja suuntaviivat (=pelikirja). Ja käsittääkseni siksi harjoitellaan, että ne ratkaisut tulevat selkärangasta. Se mitä pitää pystyä opettamaan on ns. pelaamisen taito. Esimerkkipelaajana vaikkapa Jori Lehterä. Hän nimenomaan osaa "pelata" ja ymmärtää jääkiekkoa, sen näkee aition perimmäiseen nurkkaan asti. Sama pelaamisen taito ikävä kyllä puuttuu monelta nuorelta nykyliigassa. Huippupelaajista vaikkapa Petteri Nummelin on myös hyvä esimerkki ja äärimmäinen on tietenkin Alex Ovechkin.

EDIT: Todettakoon vielä, että tuo "meidän pitää pelataa omaa peliämme" on sitä tuttua iänikuista kulunutta jargoniaa, joka on vain lässytystä. Ehkäpä kuitenkin jokainen pelaaja pelaa omilla jaloillansa ja käsillänsä, ei vastustajan. Surprise.

Tätäkin ihmettelen todella jos omaat mittavan kokemuksen joukkuelajeista. Onhan tuo kulunut sanonta mutta niin vain siinäkin piilee helvetisti asiaa. Turhaan ei esimerkiksi Kai Suikkanen painota tätä asiaa jatkuvasti. Varmaan tästä jokaisella on peruskäsitys mitä tarkoitetaan, eli ei voida vain reagoida vastustajan tekemisiin vaan todella pelattava sitä omaa peliä.

Enemmän kuin kulunutta jargonia tuo lause on vanha viisaus. Lajista toiseen ja vuodesta toiseen se pätee aina ja niin yksinkertaista kuin se onkin niin se on lähes kaiken joukkuepelaamisen perusta ja lähtökohta.

Keittiöfilosofi on puhunut.
 

Sateentekijä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Anaheim Ducks - pelaajista: Joe Sakic
Kun ilmoitit, että tulit oikomaan faktoja niin vastaisitko tähän: miten niin? Siis ymmärrän kyllä pointin valmentajakeskeisyydestä mutta miten tämä pelikirja nyt aina saadaan näihin vedettyä mukaan.

Hyvä esimerkki Sihvosen pelikirjan turhuudesta on, jos katsoo/katsoi tuon ekan finaalin. Jääkiekossa se joukkue on vahvoilla, jonka pelaajien yhteistyö toimii ja vapaata paikkaa syöttämiselle haetaan väsymättömästi. Kyse on tilanteiden vaistoamisesta ja tilanteiden ennakoimisesta.

Tepsi ei nyt Kerhoa vastaan pelaa vahvan kiekkokontrollin kautta, vaan pelaa räkäkiekkoa, kuten Kerhokin. Kiekkoa lyödään vain päätyyn. Hyökkäysalueella tehdyt ratkaisut ratkaisevat ja niitä valtteja ovat nopeus, taito ja ahtaisiin väleihin meneminen sekä määrätietoinen ja vahva suojaminen yrittäessä nousta maalintekosektorille kulmista.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Millä oikeutuksella Sihvonen vetää vessanpöntöstä alas esim. Veikkaajan ansiokkaan jutun Olympialaisten jälkeen, jossa pelaajilta oli kysytty asioita liittyen Jalosen toimintaan ja johon ilmeisesti siffakin viittaa todetessaan Veikkaajan toimittajien mustamaalaavan valmentajia?

I-S ja I-S Veikkaaja moittivat olympiakisojen aikana ankarasti meidän päävalmentajamme Jukka Jalosen ammattitaitoa. Kisojen jälkeen I-S Veikkaaja teki jutun Vancouverin tapahtumista ja antoi reilusti Jukka Jaloselle mahdollisuuden vastata useihin kisojen aikana esiin tulleisiin "ongelmiin". Olen referoinut noita Jukka Jalosen selvennyksiä ja suorastaan I-S:n kisojen aikaisissa jutuissa esiintyneitä vääriä väittämiä ko. viestiketjussa. Minusta tuo I-S veikkaajan kysymys/vastaus-muotoinen juttu kisojen jälkeen oli erinomainen ja korjasi kisojen aikana väitettyjä asioita oikeille tolille.

Minä viittasin I-S:n olympiakisojen aikana käymään Jukka Jalosen valmentajuutta rankasti kritisoiviin kirjoituksiin. Katson, että I-S:n uusin hyökkäys suomalaista jääkiekkovalmentajuutta kohtaan on jatkumoa noihin olympiakisojen aikaisiin kirjoitettuihin juttuihin. Tässä uudessa artikkelissa on vedottu Erkka Westerlundiin jo otsikossa ja sen alla olevassa tiivistyksessä:"Kutsu vallankumoukseen" "Erkka Westerlundin mielestä suomalainen valmennusajattelu on käännettävä päälaelleen. Ihminen-pelaaja-unohtui, kun valmentajat tekivät itsestään jumalia. Nyt vaaditaan radikaalia muutosta!".

Noin siis I-S veikkaaja väittää Erkan sanoneen. Oudoksi Erkan sanat tekevät se seikka, että Erkka Westerlund on ollut pitkään vastuussa suomalaisen jääkiekkovalmennuksen korkeimpien tasojen koulutuksesta. Samoin Erkka on ollut jääkiekkovalmentajien yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja ja valmentajien puolustajapuhuja.

Itse luettelin kaikki tämän kauden SM-liigavalmentajat tänne ja herätin keskustelun siitä, että keitä valmentajia I-S Veikkaaja ja Erkka mahtavat tarkoittaa. Ympäripyöreitä teorioita voidaan laella pilvin pimein, mutta minusta on otettava härkää sarvista ja nimettävä ne päävalmentajat, joiden johtajaominaisuuteen ei kuulu ihmisläheinen johtaminen. Tämä keskustelu pysähtyi jälleen kerran. En ole saanut ainuttakaan vastausta näistä huonoista johtajista.

Ilmeisesti pelkästään pelejä katselemalla Sihvonen tuomitsi Erholzille - ja hänen koko perheelleen - hamekangastakin, kaiketi pystyi näkemään pelejä katsoessaan Erholzien vaatekaappiin.

Kun olit lainannut minun kirjoitustani ja vedät tämän tänne esiin, niin vastaan omalta osaltani tähän. Vastaan senkin takia, että moni muukin on vihjannut väärin minun osuuttani Erholtz-juttuun. Olen tuominnut Petterin Sihvosen sanomisen IL:n videolähetyksessä koskien Erholtzin perhettä. Olen lähes ainoana Sport-kannattajana puolustanut Markku Erholtzin pelitaitoja toissa syksystä lähtien. Erholtz sai Sport-kannattajien asiattoman ja asiantuntemattoman, lähes hurmioon yltyneen, pitkään kestäneen ja jatkuvan solvausryöpyn niskaansa. Puolustin Erholtzin pelitaitoja koko ajan ja Markku oli Sportin parhaita puolustajia viime kevään Sportin historiallisen hienoina hetkinä.
 

Ouninpohja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
I-S ja I-S Veikkaaja moittivat olympiakisojen aikana ankarasti meidän päävalmentajamme Jukka Jalosen ammattitaitoa. Kisojen jälkeen I-S Veikkaaja teki jutun Vancouverin tapahtumista ja antoi reilusti Jukka Jaloselle mahdollisuuden vastata useihin kisojen aikana esiin tulleisiin "ongelmiin". Olen referoinut noita Jukka Jalosen selvennyksiä ja suorastaan I-S:n kisojen aikaisissa jutuissa esiintyneitä vääriä väittämiä ko. viestiketjussa. Minusta tuo I-S veikkaajan kysymys/vastaus-muotoinen juttu kisojen jälkeen oli erinomainen ja korjasi kisojen aikana väitettyjä asioita oikeille tolille.

Minä viittasin I-S:n olympiakisojen aikana käymään Jukka Jalosen valmentajuutta rankasti kritisoiviin kirjoituksiin. Katson, että I-S:n uusin hyökkäys suomalaista jääkiekkovalmentajuutta kohtaan on jatkumoa noihin olympiakisojen aikaisiin kirjoitettuihin juttuihin. Tässä uudessa artikkelissa on vedottu Erkka Westerlundiin jo otsikossa ja sen alla olevassa tiivistyksessä:"Kutsu vallankumoukseen" "Erkka Westerlundin mielestä suomalainen valmennusajattelu on käännettävä päälaelleen. Ihminen-pelaaja-unohtui, kun valmentajat tekivät itsestään jumalia. Nyt vaaditaan radikaalia muutosta!".

Noin siis I-S veikkaaja väittää Erkan sanoneen. Oudoksi Erkan sanat tekevät se seikka, että Erkka Westerlund on ollut pitkään vastuussa suomalaisen jääkiekkovalmennuksen korkeimpien tasojen koulutuksesta. Samoin Erkka on ollut jääkiekkovalmentajien yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja ja valmentajien puolustajapuhuja.

Itse luettelin kaikki tämän kauden SM-liigavalmentajat tänne ja herätin keskustelun siitä, että keitä valmentajia I-S Veikkaaja ja Erkka mahtavat tarkoittaa. Ympäripyöreitä teorioita voidaan laella pilvin pimein, mutta minusta on otettava härkää sarvista ja nimettävä ne päävalmentajat, joiden johtajaominaisuuteen ei kuulu ihmisläheinen johtaminen. Tämä keskustelu pysähtyi jälleen kerran. En ole saanut ainuttakaan vastausta näistä huonoista johtajista.



Kun olit lainannut minun kirjoitustani ja vedät tämän tänne esiin, niin vastaan omalta osaltani tähän. Vastaan senkin takia, että moni muukin on vihjannut väärin minun osuuttani Erholtz-juttuun. Olen tuominnut Petterin Sihvosen sanomisen IL:n videolähetyksessä koskien Erholtzin perhettä. Olen lähes ainoana Sport-kannattajana puolustanut Markku Erholtzin pelitaitoja toissa syksystä lähtien. Erholtz sai Sport-kannattajien asiattoman ja asiantuntemattoman, lähes hurmioon yltyneen, pitkään kestäneen ja jatkuvan solvausryöpyn niskaansa. Puolustin Erholtzin pelitaitoja koko ajan ja Markku oli Sportin parhaita puolustajia viime kevään Sportin historiallisen hienoina hetkinä.

Rehellisyyden nimissä - ja ettei menisi kovin paljon asioiden vääristelemiseksi - on pakko todeta, että ainakin IS:n videotuomareitten taholta Jalonen on saanut kyllä kritiikkiä, mutta myös arvostusta. Tämä on hyvä sinunkin huomioida. Mielestäni moittiminen ja kritiikki ovat hieman eri asioita. Sitä paitsi, asioissa, jotka videotuomarit ottivat esille, oli perää, ja myös Jalonen myöhemmin myönsi näitä oikeiksi.

Petteri Sihvosen käyttämä tyyli tuskin poikkeaa mainittavasti kritisoimastasi IS:n tai Veikkaajan linjasta, pikemminkin päin vastoin, mennen välillä jopa ylilyönneiksi. Siinä mielessä hyvät käytöstavat olisi välillä hyvä pitää mielessä ylimielisen öykkäröinnin sijaan.

Mitä tulee case Erholziin, muistan kyllä hyvin mielipiteesi ks. asiasta - myös kommenttisi Sihvosen möläytyksesta. En ole puolella sanallakaan vihjannut sinun osuudestasi asiaan. Koska kuitenkin syytät minua siitä, (kts. lihavoitu kohta), ole hyvä ja selitä, miten olen vihjannut sinuun, tai lopeta asioiden vääristeleminen.

Ymmärtääkseni tämä on ketju, jossa kommentoidaan Sihvosen tekemisiä, ja näin olen tehnytkin. Se, että lainasin sinua viestini alkuun, ei liity tähän Erholz-juttuun mitenkään.
 

Fordél

Jäsen
Tässä uudessa artikkelissa on vedottu Erkka Westerlundiin jo otsikossa ja sen alla olevassa tiivistyksessä:"Kutsu vallankumoukseen" "Erkka Westerlundin mielestä suomalainen valmennusajattelu on käännettävä päälaelleen. Ihminen-pelaaja-unohtui, kun valmentajat tekivät itsestään jumalia. Nyt vaaditaan radikaalia muutosta!".

Noin siis I-S veikkaaja väittää Erkan sanoneen. Oudoksi Erkan sanat tekevät se seikka, että Erkka Westerlund on ollut pitkään vastuussa suomalaisen jääkiekkovalmennuksen korkeimpien tasojen koulutuksesta. Samoin Erkka on ollut jääkiekkovalmentajien yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja ja valmentajien puolustajapuhuja.

Eli väitätkö, että Westerlund ei ole noin sanonut kun kerran kirjoitat "I-S veikkaaja väittää sanoneen"?

Toiseksi toivoisin keskustelun eteenpäin viemiseksi sinulta vastausta jo esittämääni kysymykseen:

Kun kerran olet noin paljon Suhosen ja Westerlundin johtamisoppeja vastaan niin kerrotko mikä niissä tökkii?
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Mitä tulee case Erholziin, muistan kyllä hyvin mielipiteesi ks. asiasta - myös kommenttisi Sihvosen möläytyksesta. En ole puolella sanallakaan vihjannut sinun osuudestasi asiaan. Koska kuitenkin syytät minua siitä, (kts. lihavoitu kohta), ole hyvä ja selitä, miten olen vihjannut sinuun, tai lopeta asioiden vääristeleminen.

Ymmärtääkseni tämä on ketju, jossa kommentoidaan Sihvosen tekemisiä, ja näin olen tehnytkin. Se, että lainasin sinua viestini alkuun, ei liity tähän Erholz-juttuun mitenkään.

Kiitos tästä selvennyksestä. Hieno homma, kun muistat kannanottoni Sihvosen Erholtz-möläytykseen. Ajattelin väärin, kun olit lainannut kirjoitustani ja liittänyt Erholtzin vastaukseesi, että olet monien muiden lailla sitä mieltä, että olen hyväksynyt UL:n/Petteri Sihvosen sanonnan Erholtzin perheestä. Pahoittelen omaa, väärää tulkintaani sinun kirjoitukseesi liittyen. Toisaalta oli hyvä, kun otit asian esille, niin sain jälleen kerran kertoa siitä oman kannanottoni.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Noin siis I-S veikkaaja väittää Erkan sanoneen. Oudoksi Erkan sanat tekevät se seikka, että Erkka Westerlund on ollut pitkään vastuussa suomalaisen jääkiekkovalmennuksen korkeimpien tasojen koulutuksesta. Samoin Erkka on ollut jääkiekkovalmentajien yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja ja valmentajien puolustajapuhuja.

IS-veikkaaja haastattelee Erkkaa ja sinä kirjoitat, että IS-veikkaaja "väittää Erkan sanoneen jotain". Huh-huh, et siis usko IS-Veikkaajan EW-haastattelun olevan totta, vaikka lehti haastatteli ítse Westerlundia ja kirjoitti jutun ilman välikäsiä.

Silloin, kun PS haastatteli itse itseänsä Urheilulehdessä, niin niissä haastatteluissa oli mahdollisesti totaalista puppua, kun kysyy itseltään niitä kysymyksiä mihin haluaa vastata ja vastaa mitä haluaa vastata ja sitten kirjoittaa itse vielä tästä haastattelusta jutun lehteen, niin silloin haastattelu on aitoa "sitä ihteään", mutta kyllähän se Petteri Sihvoselta onnistui.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Fordèlin erityisesti kehuman Bluesin päävalmentajan Petri Matikaisen valmentaman seuran menestys menee jo toista kautta peräkkäin alaspäin.

Vain totaalinen puusilmä voi vetää yhtäläisyysmerkit Bluesin tämän kauden menestyksen ja Matikaisen johtajuuden välille. Kun katsoo materiaalia ja loukkaantumismääriä niin oli suoranainen ihme että Blues pääsi edes sääleihin.
 
Suosikkijoukkue
Timo Rajalan Kultainen Takki
Tässä uudessa artikkelissa on vedottu Erkka Westerlundiin jo otsikossa ja sen alla olevassa tiivistyksessä:"Kutsu vallankumoukseen" "Erkka Westerlundin mielestä suomalainen valmennusajattelu on käännettävä päälaelleen. Ihminen-pelaaja-unohtui, kun valmentajat tekivät itsestään jumalia. Nyt vaaditaan radikaalia muutosta!".

Noin siis I-S veikkaaja väittää Erkan sanoneen. Oudoksi Erkan sanat tekevät se seikka, että Erkka Westerlund on ollut pitkään vastuussa suomalaisen jääkiekkovalmennuksen korkeimpien tasojen koulutuksesta. Samoin Erkka on ollut jääkiekkovalmentajien yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja ja valmentajien puolustajapuhuja.
Outoa, että joku näkee tuossa jotain outoa. Meinaatko, että Kouluttaja-Erkka on niin kova kouluttaja että muokkaa kaikista koulutettavistaan samalla tavalla ajattelevia klooneja, joista muun ympäristön vaikutukset sekä aikaisemmin opitut toimintamallit valuvat pois kuin vesi hanhen selästä? Vai olisiko tässä kyse hieman suuremmasta kuvasta, jonka Erkka on ehkä huomannut ja pyrkii nyt valtakunnallisessakin mediassa asiaan vaikuttamaan?
Itse luettelin kaikki tämän kauden SM-liigavalmentajat tänne ja herätin keskustelun siitä, että keitä valmentajia I-S Veikkaaja ja Erkka mahtavat tarkoittaa. Ympäripyöreitä teorioita voidaan laella pilvin pimein, mutta minusta on otettava härkää sarvista ja nimettävä ne päävalmentajat, joiden johtajaominaisuuteen ei kuulu ihmisläheinen johtaminen. Tämä keskustelu pysähtyi jälleen kerran. En ole saanut ainuttakaan vastausta näistä huonoista johtajista.
Hienosti on taas siellä päässä löydetty tuon Veikkajan jutun pointti. Mitä ihmeen keskustelunherättämistä on kaikkien SM-liigavalmentajien luetteloiminen? Ketä hyödyttää päävalmentajien "nimeäminen" hyväksi tai huonoksi ihmisjohtajaksi?

Nähdäkseni tuon jutun pääpointti on siis tuoda esille nykyvalmennuksen epäkohtia ja saamaan niihin muutosta siihen suuntaan, jonka Westerlund näkee tällä hetkellä parhaaksi. Muutos ei synny siitä, että luetteloidaan liigavalmentajat ja määritellään ovatko he "huonoja" vai "hyviä" ihmisjohtajia, vaan siitä että ihmisjohtamiseen alettaisiin kiinnittää enemmän huomiota jo juniorivalmennuksessa.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Vain totaalinen puusilmä voi vetää yhtäläisyysmerkit Bluesin tämän kauden menestyksen ja Matikaisen johtajuuden välille. Kun katsoo materiaalia ja loukkaantumismääriä niin oli suoranainen ihme että Blues pääsi edes sääleihin.

Minä olen Matikaisesta sitä mieltä, että hän on erinomainen jääkiekkovalmentaja, joka on myös hyvä johtaja ja innostava kannustaja pelaajilleen sekä pelikirjakehittäjä. Matikaisesta voidaan olla siis jo monien kanssa samaa mieltä, että oikeaa johtajuutta hänellä riittää. Luettelin jo aiemmin Kai Suikkasen, Jukka Rautakorven, Pekka Virran ja Risto Dufvan, joilta tämän kauden menestyksen perusteella löytyy riittävästi johtajaominaisuuksia. Luettelin myös jo valmiiksi kaikki muutkin tämän kauden SM-liigavalmentajat, joista voi nimetä ne I-S Veikkaajan ja Erkka Westerlundin väittämät jääkiekkovalmentajat, joilta puuttuu ihmisläheinen johtajaominaisuus. Kukaan ei ole vielä näitä nimeämisiä tehnyt, vaikka I-S veikkaajan juttua on tältä osin kiitelty. Minun mielestäni on nyt löydyttävä kättä pidempää, että päästään keskustelussa eteenpäin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös