lindros kirjoitti:
Menee jo jauhamisen puolelle.
Keskustelua on käyty 101 sivua ja edelleen tulee vähän väliä tämä legendaarinen kysymys "Mikä se on se pelikirja" tai "Onpa tyhmä sana tämä Sihvosen keksimä pelikirja" tai "Käytetäänkö jääkiekossa pelikirjaa".
Uuh.
Joko puhuttais vaikka rintamahyökkäyksistä?
Juuri näin! Nyt on aika mennä eteenpäin. Mikäli jotkut hirttäytyvät edelleen pelikirjasanaan niin siitä riittää täällä selvityksiä enemmän kuin missään ja koskaan suomalaisessa urheilukeskustelussa.
St Patrick #16 tuolla aikaisemmin kyseli, mitä hyötyä on rintamahyökkäyksistä ja kenttätasapainosta. Hyviä kysymyksiä, joihin minulla ei riitä kompetenssi vastata kuin pieneltä osin.
Bengt-Åke Gustafssonin Ruotsi pelasi Torinon olympiakisoissa ja Latvian MM-kisoissa tuloksellista tämän päivän jääkiekkoa. Ruotsilla oli hyökkäyspelisuunnitelma, jossa puolustajat antoivat pienellä viiveellä lyhyen syötön keskelle sentterille. Laiturit ryhmittyivät sentterin kanssa samaan rintamaan ja yhdessä edettiin ylöspäin. Sentteri jakoi kiekon liikkeessä olevalle laiturille. Usein laituri palautti lyhyellä syötöllä kiekon sentterille, joka ylitti hyökkäyssiniviivan ja jakoi taas liikkeessä olleelle laiturille. Parhaan rintamahyökkäyksen liikkeen hyökkääjät saivat, kun laiturit palasivat omalta laidaltaan kovalla luistelulla alaspäin ja kaarsivat toiseen laitaan jo täydellä vauhdilla, johon sitten sentteri antoi syötön. Eli laiturit vaihtoivat vauhdissa laitaa.
Mikä hyötyä sitten on tästä lyhytsyöttöpelistä, rintamahyökkäyksistä ja kenttätasapainosta ja mihin se hyöty perustuu? En pysty vastaamaan muuta kuin sen, että tällä hyökkäyssuunnitelmalla Ruotsi voitti niin olympia- kuin MM-kisatkin. Westerlundin Suomi muutti myös hyökkäyssuunnitelmansa kohti lyhytsyöttöpeliä, rintamahyökkäyksiä ja kenttätasapainoa ja saavutti hyvän menestyksen. Täällä on tarkoin vaiettu se tosiasia, että old hockey-kannattajien ihannoimat Kanada ja USA romahtivat noissa kisoissa. Enää ei keskusteltu edes siitä kumpi, World Cup vai olympiakisat, on se jääkiekon kansainvälinen ykkösturnaus.
Suomessa HPK ja Ässät pelasivat tunnetuin tuloksin viime kautena myös lyhytsyöttöpelillä rintamahyökkäyksin ja kenttätasapainolla. Yllättäen Sheddenin HIFK ja K Jalosen Kärpät jäivät taistelemaan pronssimitalista.
Mielenkiintoista olisi nähdä, jos täällä JA:ssa joku pystyisi vastaamaan St Patrick #16:n kysymyksiin. Tämän päivän Iltalehdessä Pekka Jalonen näyttää jo esimerkkiä jotenkin näin:"HIFK:n ongelma on hyökkäyksiin lähdöt. Kiekkoa ei saada tarpeeksi nopeasti lyhyellä syötöllä keskellä sentterille. Hyökkäyksiin lähdöt ovat hitaita eikä päästä rintamahyökkäyksiin, kun Jere Karalahti viivyttelee kiekon kanssa ja kuljettaa sitä liikaa."