Mainos

Petteri Sihvonen – kiekkomedian virallinen totuus

  • 2 845 881
  • 13 136

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
siffa kirjoitti:
Kun selvittelin termin pelikirja merkitystä ja sisältöä täällä JA:ssa aikaisemmin käytyä pelikirja-keskustelua varten, niin törmäsin mm. Keskisuomalainen-lehden toimittaja Kulmalan tekemään haastatteluun Erkka Westerlundista. Siinä Westerlund vertaa jääkiekon pelikirjoja tietokoneohjelmiin, jotka on päivitettävä aina tarpeen vaatiessa. Eli pelikirjat elävät jatkuvasti. Ei voida sanoa, että löydetään koskaan optimaalista pelikirjaa, vaan pelikirjan sisältämiä pelitaktiikoita ja niiden vaatimia harjoitteita kehitetään jatkuvasti.

Lainaan tuosta itseäni. Kun perehdyin täällä JA:ssa viime keväänä käytyä pelikirjakeskustelua varten suomalaisten huippuvalmentajien Hannu Aravirran, Raimo Summasen, Juhani Tammisen ja Erkka Westerlundin kirjoituksiin tai sanomisiin jääkiekon pelikirjoista oli yksi parhaita lähteitä lainauksessa mainittu toimittaja Kulmalan artikkeli Keskisuomalaisessa. Artikkeli löytyy täältä JA:sta. Kävin yön nukuttuani tutustumassa uudelleen Westerlundin ajatuksiin. Otin niistä taas allekirjoituksen itselleni, koska se todistaa vääjäämättömästi, että puhe pelikirjoista myös jääkiekossa on täyttä totta. Toisaalta voi tehdä sen johtopäätöksen, että jos joku pitää pelikirjapuheita höpinöinä, ei ole asioista perillä minkään vertaa. Itse olen sitä mieltä kuitenkin, ettei kenenkään jääkiekkoa innokkaasti seuraavan tarvitsekaan eikä voikaan tuntea pelikirjojen sisältämiä eri pelitaktiikoita pelin eri tilanteisiin.
Kulmala haastatteli Westerlundia hyvin menneiden Torinon olympiakisojan jälkeen Jyväskylässä. Mielenkiintoinen yksityiskohta jutussa oli se, kun Westerlund totesi, että juuri silloin ennen Latvian MM-kisoja oli taas "suden hetki", jolloin Torinossa menestyksellinen pelikirja tuli päivittää. Eivät valmentajat kerro koskaan päivityshetkellä niitä asioita, joita pelikirjassa muutetaan. Kun kysyy maajoukkuepelaajilta, että onko jotain pelitaktillisia muutoksia tapahtunut turnausten välillä, eivät he niitä ala kertomaan. On jääkiekkoa seuraavien asia, kunkin innostuksensa ja kykyjensä mukaan, analysoida sitten pelistä, mitä on muutettu. "Kaikki näkyy pelistä, katsokaa sieltä", vastasi aikoinaan Vladimir Jursinov turkulaisen lehden toimittajalle, joka kyseli Jursinovilta TPS:n uusista, mullistavista pelitaktiikoista. Jursinov toimi valmentajien tavoin eikä alkanut huudella pelikirjasalaisuuksiaan muille. Varsinkin pelikirjaan piirretyt harjoitteet hän piti silloin omana tietonaan. Peliä analysoimalla selviää asiantuntijalle kunkin joukkueen pelikirja. Huippuasiantuntija käy pelien lisäksi seuraamassa joukkueen harjoitukset, joissa tavoitteena on hioa joukkue toteuttamaan pelikirjan sisältämät eri tilanteiden pelitaktiikat.
Kuten jo kirjoitin, eivät jääkiekkoa innokkaasti seuraavat katsojat ole perillä, eikä heidän tarvitse ollakaan, pelikirja-asioista. Vain jotkin harvat ovat niistä niin kiinnostuneita, että perehtyvät vaikkapa kannattamansa joukkueen pelitaktiikoihin. Minusta riittää, kun tietää sen, että hyvien pelaajien ja valmentajien lisäksi hyvään menestymiseen pyrkivät kaikki jääkiekkojoukkueet myös pelikirjojen sisältämillä menetelmillä.
On hieno homma, kun Urheilulehden päätoimittaja Jukka Rönkä on nähnyt tarpeelliseksi aloittaa myös jääkiekkopelien peli-analyysien teon suomalaisessa mediassa. Rönkää voidaan kiittää näistä pelikirjaväännöistä täällä JA:ssakin.
 

Knower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit+Petteri Nummelin
Ohmi kirjoitti:
Sen sijaan, että P. Sihvonen vastaisi tähän voin vastata, että vastasit juuri ajatelmaasi. Luovuus erotti mestarin asenteellisesta Ässä-laumasta. Ei se ollut pelikirja vaan se oli nimenomaan paremmat yksilöt jotka ratkaisivat mestaruuden Kerholle. Sama kuin esimerkiksi vuonna 2001. Tapparalla oli ihan saatananallinen pelikrja sen ajan sääntöjen puitteissa, mutta silti Tepsin materiaali murskasi Tapparan pelikirjan. Yksilöt voittivat pelikikrjan.

Kyllä kyllä, tässä en olekaan kanssasi eri mieltä. Eikä taida olla Sihvonenkaan. Tuossa lainaamassani UL:n jutussa Sihvonen juuri kirjoittaa, että hyvä pelikirja ei ole tae menestykselle, mutta huono pelikirja on sille este.

Kaikkein Isoimmat pelaajat osaavat varmasti soveltaa oikealla hetkellä ja käyttää omaa luovuuttaan otteluiden ratkaisemiseen. Ei kukaan varmaan Sidney Crosbylle korvaan koko ajan huutele mikä liike seuraavaksi tehdään. Pelikirja on kuitenkin sen viisikkopelin ja yhteistoiminnan selkäranka, siihen sitten vedetään päälle ne omat mausteet.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Näin täytenä amatöörinä vähän ihmetyttää tämä abstrakti jako "pelikirjan" ja henkilöjohtamisen välillä. Jos sitten näistä kahdesta pitäisi valita - siis hieno, "moderni" pelikirja ja surkea henkilöjohtaminen vastaan suhteessa "vanhanaikainen" pelikirja yhdistyneenä loistaviin johtajan ominaisuuksiin, niin valmentajaksi valitsisin nanosekuntiakaan miettimättä tämän jälkimmäisen yhdistelmän. Mutta on kai verraten vanhanaikaista edes nähdä jotain myyttistä pelikirjaa irrallisena valmentajan kokonaisroolista. Ehkäpä tämä kertookin siitä, miksi valmennus on vaihtunut journalismiin?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Pressiboxi kirjoitti:

Tässä taas eräs jääkiekkojournalismin helmi. Maisteri Sihvonen osoittaa taas kirjoituksellaan oman luonteensa. On sääli että hyvin jääkiekkoa ymmärtävä journalisti on juuttunut haukkumaan persoonia, eikä pysty käsittelemään asioita.

Kummola on varmasti öykkäri ja Jortikka käyttäytyy usein varsin huonosti mm. lehdistöä kohtaan, mutta mitä sitten??

Ei minua ainakaan kiinnosta lukea urheilulehdestä toistuvasti kolumnia Tammisen ja Summasen ylivertaisuudesta tai Kummolan ja Jortikan öykkäröinnistä. Minua kiinnostaisi lukea jääkiekosta, siihen liittyvistä ilmiöistä ja totta kai myös taustalla tapahtuvasta toiminnasta. Mutta haluaisin lukea asioista asioina, enkä jatkuvana "vittuiluna" johonkin suuntaan.

Sihvonen on ajanut itsensä lujaa paitsioon ja näin ollen vaikeuttanut omaa työtänsä. Tämä näkyy tässä esimerkkinä olevan kolumnin kaltaisina vuodatuksina.
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Svante kirjoitti:
... minä, maisteri Sihvonen ja merkonomi Kummola,.....

Ettei vaan tuo olisi tahallista provoamista Sihvoselta? Jos ei ole "pikkuprovoa", niin voi voi... Itse lopetin Urheilulehden tilaamisen pitkälti Rönkä/Sihvonen kaksikon vuoksi.
 

mtuq

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Holocaust kirjoitti:
Ettei vaan tuo olisi tahallista provoamista Sihvoselta? Jos ei ole "pikkuprovoa", niin voi voi... Itse lopetin Urheilulehden tilaamisen pitkälti Rönkä/Sihvonen kaksikon vuoksi.

Mitäs muuta kuin tahallista, mautonta silti. En keksi montaakaan asiaa, jolla nolata itsensä paremmin, kuin alkaa korostamaan omaa koulutustaan/titteliään. Antaa kuvan miehestä, joka on katkera, kun oma pippeli ei olekaan kasvanut miehisiin mittoihin, kuten kavereilla.

Vaikkakin kaveri on tehnyt välillä ihan hyvää työtä, ja teoreettinen tietämys jääkiekosta pesee noin 10-0 muiden suomalaisten "urheilutoimittajien" vastaavan, niin silti Sihvonen/Rönkä ovat suurimmat syyt miksi en enää tilaa urheilulehteä.

En vaan voi kestää Petterin seiska-journalismia, ja kyvyttömyyttä myöntää olevansa väärässä. Jääkiekko teoreettisella tasolla on vain.. noh.. teoreettista jääkiekkoa.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
mjr kirjoitti:
Näin täytenä amatöörinä vähän ihmetyttää tämä abstrakti jako "pelikirjan" ja henkilöjohtamisen välillä.

Miksi sitten teet tämän jaon? Tämähän on oman pääsi tuotetta. Ei kai kukaan muu ajattelekaan tekevänsä jakoa pelikirjan ja henkilöjohtamisen välillä? Sinähän muistaakseni lukaisit ohimennen Raimo Summasen kirjan Meidän päivä. Henkilöjohtaminen ja henkinen valmennus saavat merkittävän osuuden kirjassa osana kokonaisprosessia, minkä avulla Suomi saavutti kautta aikain suurimman jääkiekkomenestyksensä maailmancupissa vuonna 2004. Myös pelikirja ja sen sisältö nostetaan Summasen kirjassa ansiokkaasti esille. Lähinnähän täällä on keskusteltu siitä, onko ylipäätään pelikirjoja olemassa ja jos on, niin mitä ne sisältävät. Mikä on pelikirjojen sisältämien asioiden vaikutus kokonaisprosessissa, kun jääkiekkojoukkueet pyrkivät tavoitteisiinsa, on minusta se keskustelun aihe, johon täällä on pyritty paneutumaan.
Minulla on edessäni 16-sivuinen suomalaisen huippujääkiekkovalmentajan laatima pelikirja. Sen lisäksi sain viime syksynä hankittua erään Veikkausliigassa viime vuosina hyvällä menestyksellä pelanneen seuran huippujalkapallovalmentajan pelikirjan, joka on sivumäärältään ja tarkkuudeltaan täysin toista luokkaa kuin jääkiekon parissa tehdyt pelikirjat. Kaikkea tämä JA:n pelikirjakeskustelu saikin aikaan, kun piti oikein alkaa tutkia laajemminkin näitä asioita! Parempi on tutkia kuin hutkia.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
siffa kirjoitti:
Miksi sitten teet tämän jaon? Tämähän on oman pääsi tuotetta.

Enemmänkin kyllä Sihvosen pään tuotetta, ei tarvitse mitään erikoista sisälukutaitoa, että ymmärtää hänen täysin keinotekoisesti nostavan yhden sektorin valmentajan työstä täysin suhteettomaan asemaan. Hyvin populistisella tavalla vielä - vähän sääli että Sihvosesta tuntuu muodostuvan jonkinlainen vähän parannettu versio Jalosesta. Tietämys on parempi mutta egon suhde kirjoittelun kohteeseen lienee aika identtinen. On siis vaikeaa enää ottaa Sihvostakaan muuten kuin urheiluviihteenä.
 

Panzerfaust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Endlösung...für alle Probleme
Turhaa hämmentämistä tehdä pelikirjasta joku filosofinen termi. Pelikirjan tulisi tarkoittaa laadittua pelitaktiikkaa, joka pysyy joukkueella pääpiirteittäin samana kauden aikana. Tässä mielessä voisi puhua myös pelistrategiasta(mielummin kuitenkin taktiikasta) ja sen toteuttamiseen vaadittavasta treenaamisesta.

Jos todetaankin esim. pelaajamateriaalin laadun kuuluvan pelikirjaan, niin termi tuntuu entistä turhemmalta.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
HN kirjoitti:
Kyllähän konkreettisia pelikirjoja käytetään SM-liigassakin. Kaikki valmentajat eivät käytä (ellei pelikirjoiksi lasketa myös normaaleja muistiinpano- ja luonnosvihkoja), mutta tiedän, että osa käyttää. Debatin alaisena on mielestäni lähinnä ollut "pelikirja"-sanan abstraktimpi merkitys tarkoittaen yleispätevästi valmennuksen keinovalikoimaa (harjoittelu, pelitapa, taktiikka, henkinen valmennus) ja tilanteesta sekä tulkitsijasta riippuen koko joukkoa muitakin tekijöitä.

Tämä on jo hyvä, kun HN toteaa konkreettisia pelikirjoja käytettävän SM-liigassa. Tästä on hyvä lähteä liikkeelle eikä pitää pelikirjakeskustelua hölynpölynä. Mitä sitten pelikirjat sisältävät, on seuraava askel pelikirjakeskustelussa. Olen jo viitannutkin usein Raimo Summasen kirjaan Meidän päivä, jossa Summanen kertoo ne asiat, mitkä hänen pelikirjaansa sisältyvät. Itselläni on toisen suomalaisen huippuvalmentajan tekemä 16-sivuinen pelikirja, jonka otsikot voisin joskus tänne laittaa. Se voisi valaista monelle lisää pelikirja"saloista". Mutta ollaan jo pitkällä, jos hyväksytään se, että pelikirjat ovat niinkuin HN todistaa käytössä SM-liigassa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
siffa kirjoitti:
...Mutta ollaan jo pitkällä, jos hyväksytään se, että pelikirjat ovat niinkuin HN todistaa käytössä SM-liigassa.

Mielestäni tämä ei ole ollut tämän viime aikaisen keskustelun ydin. Luultavasti lähes kaikki täällä myöntävät, että "pelikirja" on olemassa.

On muutamia syitä miksi minä en allekirjoita Sihvosen "pelikirja" ajatuksia.

Ensimmäinen on hänen käsityksensä siitä, että "pelikirja" on uusi ajatus ja vielä hänen keksimänsä. Fyysinen "pelikirja" on ollut olemassa pitkään, se on ollut monisteita, joita on jaettu jo 70 -luvulla joukkueille. Korpi teki joukkueelle kansiot, Tamminen on jatkanut samaa linjaa.

Toinen ja suurempi syy on tämä Sihvosen "jääkiekko on pelikirja peli" höpinä. Taktiikka on yksi osa jääkiekkoa, mutta ei se selitä joukkueiden tasoeroa. Pelaajamateriaali, valmentajan taidot, motivointi jne. ovat yhtä tärkeitä asioita jääkiekossa.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
TosiFani kirjoitti:
Toinen ja suurempi syy on tämä Sihvosen "jääkiekko on pelikirja peli" höpinä. Taktiikka on yksi osa jääkiekkoa, mutta ei se selitä joukkueiden tasoeroa. Pelaajamateriaali, valmentajan taidot, motivointi jne. ovat yhtä tärkeitä asioita jääkiekossa.

No kaikki tietenkin riippuu siitä miten pelikirjapelin haluaa määritellä. Mikäli se että pelaajamateriaali, valmentajan taidot, motivointi jne. vaikuttavat myös tulokseen estää jääkiekkoa olemasta pelikirjapeli niin pelikirjapelejä ei ole edes olemassa.

Itse kyllä laskisin jääkiekon pelikirjapeliksi koska sillä on kuitenkin niin suuri rooli ja ilman pelikirjaa ei kovin pitkälle mennä. Jonkun rantalentopallon laskisin sitten ei pelikirjapeliksi koska siinä nyt välttämättä ei pelikirja sisältö ole kovinkaan ratkaisevaa, mutta tietenkin nämä asiat voi määritellä monella eri tavalla.
 

lindros

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
TosiFani kirjoitti:
Mielestäni tämä ei ole ollut tämän viime aikaisen keskustelun ydin. Luultavasti lähes kaikki täällä myöntävät, että "pelikirja" on olemassa.

On muutamia syitä miksi minä en allekirjoita Sihvosen "pelikirja" ajatuksia.

Ensimmäinen on hänen käsityksensä siitä, että "pelikirja" on uusi ajatus ja vielä hänen keksimänsä. Fyysinen "pelikirja" on ollut olemassa pitkään, se on ollut monisteita, joita on jaettu jo 70 -luvulla joukkueille. Korpi teki joukkueelle kansiot, Tamminen on jatkanut samaa linjaa.

Juu. Kyllä tämä pelikirjakeskustelu tai mitä se tarkoittaa alkaa olla jo melko vanhentunutta juttua. Mitäpä siitä jankata. Ilmeisesti porukka hämmentyy tai ajattelee sen jotenkin monimuotoisemmaksi asiaksi kuin se onkaan, kun kukaan (Sihvonen) ei sitä joka käänteessä ole suoranaisesti selvittämässä mitä termi pitää sisällään.

Mutta eipä heitetä juttuja ihan hatusta. Sihvonen on nimenomaan painottanut, ettei pelikirja ole mikään hänen keksimänsä tai lanseeraamansa juttu tai sana, vaan ihan pidempään eri muotoisina käytetty tapa tuoda taktiikka esille.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
lindros kirjoitti:
Juu. Kyllä tämä pelikirjakeskustelu tai mitä se tarkoittaa alkaa olla jo melko vanhentunutta juttua. Mitäpä siitä jankata. Ilmeisesti porukka hämmentyy tai ajattelee sen jotenkin monimuotoisemmaksi asiaksi kuin se onkaan, kun kukaan (Sihvonen) ei sitä joka käänteessä ole suoranaisesti selvittämässä mitä termi pitää sisällään.

Mutta eipä heitetä juttuja ihan hatusta. Sihvonen on nimenomaan painottanut, ettei pelikirja ole mikään hänen keksimänsä tai lanseeraamansa juttu tai sana, vaan ihan pidempään eri muotoisina käytetty tapa tuoda taktiikka esille.

Tässä on asian juju. Täällä tehdään innostuksissaan kaikenlaisia oman pään tuottamia johtopäätöksiä, kun pelikirja ja sen sisältämät monet asiat ovat outoja. Minusta on hyvä, että aikaisemmin jääkiekosta vähän kirjoitetuista pelikirja-asioista on alettu kirjoittaa Urheilulehden johdolla. Nyt on nostettu meidän tavallisten jääkiekkoihmisten tietoisuuteen jo vuosikymmeniä valmentajien ja muiden jääkiekkoammattilaisten käyttämiä termejä ja menetelmiä.
Urheilulehti on kirjoittanut valmentamisesta kokonaisuutena. Pelikirja on yksi tärkeä osa siinä prosessissa, kun jääkiekkojoukkueet valmistautuvat menestymään. Johanneksen määrittelemässä termissä "liian aikaisin tiedetty" oli kyse siitä, että Urheilulehden toimittaja Sihvonen näki jo syyskuun alkupuolella HIFK:n yhden harjoituksen perusteella mm. seuraavaa: "Polttavaksi ongelmaksi jää harjoitusten kaaosmainen kahden eri huutajan ja ohjeistajan tuottama epäjärjestys. Tästä seuraa paitsi epätietoisuutta pelaajille myös väistämätöntä auktoriteetti- ja johtajuusongelmaa. Asetelma, jossa päävalmentaja operoi ainoastaan vaihtoaitiosta sairautensa vuoksi, on ylipäätään mahdoton kiekkojoukkueen onnistuneen jääharjoituksen kannalta." Pelikirjasta todettiin, että läpi viedyt kiertoharjoitteet olivat kuin suoraan 80-luvulta. Kuitenkin kirjoituksessa mainittiin, että harjoitusten sisältö ei ole este HIFK:n menestykselle, sillä samanlaisella harjoitussapluunalla toimi viime kautena Doug Shedden. Tämä kirjoitus tyrmättiin yleisesti, koska siinä arvosteltiin NHL:ssä erinomaisesti menestynyttä ja parhaan päävalmentajan palkinnolla palkittua valmentajaa. HIFK:n palkkalistoilla oli jo tuolloin varmasti jääkiekkoammattilaisia, jotka näkivät Francisin valmentamisen johtamisongelmat. Eli Sihvonen ei tiennyt asiaa yhtään liian aikaisin vaan ehkä vähän myöhässä HIFK:n kannalta, jotta Francisin aiheuttama kaaosmainen syksy olisi voitu estää jo ennen SM-liigan alkua.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Kun siffa lupasit tehdä raportin Baxterin pelikirjasta yhden Pelicans-HIFK pelin perusteella, lupasit liikoja. Tämä sen takia, että sinun pitäisi nähdä myös ainakin yhdet HIFK:n harjoitukset Baxterin johdolla. Lisäksi sinun pitäisi tietää Baxterin pelisuunnitelma ennen peliä ja verrata sitä sen jälkeen toteutukseen. Voit siis tehdä raporttisi lähinnä illan pelin HIFK:n pelisysteemistä eli löytyykö sieltä joku toistuva harjoitellun näköinen rakenne.

Olen edelleen sitä mieltä, että Sihvonen tyrmäsi Francisin liian aikaisin, vaikka olikin lopulta oikeassa. Kun UL teki jutun Francisin kyvyttömyydestä päävalmentajana HIFK:ssa ei HIFK ollut pelannut vielä yhtään liigapeliä, eikä Sihvonen voinut tietää sitä, että Francis ei pysty vetämään harjoituksia koko syksyn aikana luistimet jalassa kaukalossa. HIFK aloitti kauden ihan hyvin. 9 ensimmäistä peliä tuotti 6 voittoa ja 3 häviötä. Ainoa huolestuttava peli siihen mennessä oli Pelicans-HIFK, joka päättyi 10-1. Ei silloin ollut mitään syytä epäillä, että Francis saa potkut kauden 06-07 aikana. Sinä siffa olisit antanut potkut Francisille jo ennen kauden alkua vai ymmärsinkö väärin. Kun raportoit tämän illan Pelicans-HIFK pelistä ja kirjoitat Baxterin pelikirjasta, niin ilmeisesti kerrot myös sen, että pitääkö HIFK:n antaa Baxterille potkut ennen 4.1. JYP-peliä.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Johannes kirjoitti:
Kun siffa lupasit tehdä raportin Baxterin pelikirjasta yhden Pelicans-HIFK pelin perusteella, lupasit liikoja. Tämä sen takia, että sinun pitäisi nähdä myös ainakin yhdet HIFK:n harjoitukset Baxterin johdolla. Lisäksi sinun pitäisi tietää Baxterin pelisuunnitelma ennen peliä ja verrata sitä sen jälkeen toteutukseen. Voit siis tehdä raporttisi lähinnä illan pelin HIFK:n pelisysteemistä eli löytyykö sieltä joku toistuva harjoitellun näköinen rakenne.

Kun raportoit tämän illan Pelicans-HIFK pelistä ja kirjoitat Baxterin pelikirjasta, niin ilmeisesti kerrot myös sen, että pitääkö HIFK:n antaa Baxterille potkut ennen 4.1. JYP-peliä.

Nyt yliarvioit, hyvä veli, minun kykyjäni tarkastella joukkueiden pelikirjoihin sisältyviä pelitaktiikoita. Olen vasta matkalla oppimassa katsomaan pelejä uudelta kantilta. Tämä vaihe pitkästä jääkiekossa eri tehtävissä viettämästäni ajasta alkoi vajaa kolme vuotta sitten, kun Urheilulehti alkoi kirjoittaa jääkiekosta eri tavalla. Kiinnostuin pelikirjajutuista. En luvannut yhtään liikaa tältä illalta, koska yritän katsoa, mikä on Baxterin pelikirja tällä hetkellä. Siis vain yritän. Pelikirja voi olla Baxterilla aivan erinäköinen keväällä, kun mestaruuksia ratkotaan. Siitä olen lähes varma, että tämän illan HIFK:n pelisysteemit fläppitaululle piirtää Paul Baxter.
Voin kertoa, että en tule esittämään potkuja Baxterille sen takia, että niitä ongelmia, mitkä olivat tiedossa Francisin suhteen jo syyskuun alkupuolella, ei Baxterilla ole. Francisin ja sinut vedin tänne mukaan sen takia, kun täällä jotkut väittävät, että Urheilulehti/Sihvonen abstraktisti erottaa jääkiekkojoukkueen johtamisen ja pelikirjan erilleen toisistaan. Francisin tapauksessa UL kertoi HIFK:ssä olevan auktoriteetti- ja johtamisongelma. Vielä rautalangasta vääntäen UL tuossa jutussaan nosti jääkiekkojoukkueen johtamisen avainasemaan.
Kysyit, olisinko ollut valmis antamaan potkut Francisille jo syyskuussa, kun kaikki ongelmat olivat näkyvissä, vastaan, että välittömästi olisin laittanut Francisin takaisin rapakon toiselle puolelle. Pena ja hallitus ei näin tehnyt, vaikka kaikki ongelmat jo silloin tiesivätkin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Panzerfaust kirjoitti:
Turhaa hämmentämistä tehdä pelikirjasta joku filosofinen termi. Pelikirjan tulisi tarkoittaa laadittua pelitaktiikkaa, joka pysyy joukkueella pääpiirteittäin samana kauden aikana. Tässä mielessä voisi puhua myös pelistrategiasta(mielummin kuitenkin taktiikasta) ja sen toteuttamiseen vaadittavasta treenaamisesta.

Jos todetaankin esim. pelaajamateriaalin laadun kuuluvan pelikirjaan, niin termi tuntuu entistä turhemmalta.

Näitä harvoja kertoja kun olen melko täsmälleen samaa mieltä kanssasi. Kun termi tuli keskusteluun tätä juuri tarkoitettiin, ei enempää ei vähempää. Nyt se (Sihvosen) tarpeen vaatiessa kohoaa aina välillä jonnekin mystisiin korkeuksiin sisältäen suurin piirtein hallin lämpötilan ja lippujen hinnat... Välillä tulee enemmänkin mieleen buddhalainen teologia kuin jääkiekko.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
siffa kirjoitti:
Nyt yliarvioit, hyvä veli, minun kykyjäni tarkastella joukkueiden pelikirjoihin sisältyviä pelitaktiikoita.

Tiedän, että vaadin liikoja, mutta niin vaatii Sihvonenkin. Tavallinen katsoja voi seurata pelistä pelisysteemin toteuttamista, peluutusta, maalin edustojen peliä, maalivahtipeliä, pelaajien viritystä otteluun ja sen tapaisia asioita. Ei me käydä katsomassa harjoituksia tai tiedetä mikä on milloinkin valmentajan pelisuunnitelma tai onko valmentajalla joku pelikirja, johon on kirjattu kokonaissuunnitelma harjoittelusta, pelaamisesta ym.
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
siffa kirjoitti:
Eli pelikirjat elävät jatkuvasti. Ei voida sanoa, että löydetään koskaan optimaalista pelikirjaa, vaan pelikirjan sisältämiä pelitaktiikoita ja niiden vaatimia harjoitteita kehitetään jatkuvasti.

Eli pelikirjaa arvostellessa ollaan jo mahdollisesti myöhässä, koska uusi ja päivitetty voi olla olemassa?

siffa kirjoitti:
Pelikirjasta todettiin, että läpi viedyt kiertoharjoitteet olivat kuin suoraan 80-luvulta. Kuitenkin kirjoituksessa mainittiin, että harjoitusten sisältö ei ole este HIFK:n menestykselle, sillä samanlaisella harjoitussapluunalla toimi viime kautena Doug Shedden. Tämä kirjoitus tyrmättiin yleisesti, koska siinä arvosteltiin NHL:ssä erinomaisesti menestynyttä ja parhaan päävalmentajan palkinnolla palkittua valmentajaa. HIFK:n palkkalistoilla oli jo tuolloin varmasti jääkiekkoammattilaisia, jotka näkivät Francisin valmentamisen johtamisongelmat. Eli Sihvonen ei tiennyt asiaa yhtään liian aikaisin vaan ehkä vähän myöhässä HIFK:n kannalta, jotta Francisin aiheuttama kaaosmainen syksy olisi voitu estää jo ennen SM-liigan alkua.

Eli tässä ei ollut kyse pelikirjasta, vaan johtamisesta?
Nythän täällä on jo todettu, että sekä pelikirja että henkilöjohtaminen ovat tärkeitä. Syksyllä sitä ei vielä tiedetty :) Kaaos alkoi oikeastaan vasta kun pelaajat eivät enää halunneet olla tekemisissä valmentajan kanssa, ja se halvatun pelikirja päivittyi isse issekseen yön yli kaapissa. Joka päivä uusi pelikirja, junou.

Sihvonen on tervetullut lisä urheilutoimittajakuntaan. Se, että hän nimittää itsensä analyytikoksi, ikään kuin ohi muiden urheilutoimittajien, on ihan ok. Olihan täällä Jatkiksessakin kaveri, joka oli muistaakseni suurvisiiri :)

Jortikan blogissa viimeinen lause taisi lähettää omat terveisensä Sihvoselle:
’Ei kannata niinkään huolestua potkuista, paljon enemmän kannattaa huolestua jollei uusia työpaikkoja valmentajasaralta löydy’.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Illan Pelicans-HIFK-ottelun analyysissä Petteri nostaa taas veljeään jalustalle kehumalla Tonin johtaman ketjun häviävän omaa peliään vain aniharvoin. Tonin +/--sarake on näyttää kuitenkin -3, joten on siellä taidettu kuitenkin enemmän hävitä kuin voittaa.

Petteri voisi ihan suoraan jäävätä itsensä asioista, jotka koskevat Tonia. Ei niitä kukaan ota vakavasti... SM-liigan goonien aatelia, paras puolustava hyökkääjä jne.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
tant gredulin kirjoitti:
Eli tässä ei ollut kyse pelikirjasta, vaan johtamisesta?
Nythän täällä on jo todettu, että sekä pelikirja että henkilöjohtaminen ovat tärkeitä. Syksyllä sitä ei vielä tiedetty :) Kaaos alkoi oikeastaan vasta kun pelaajat eivät enää halunneet olla tekemisissä valmentajan kanssa, ja se halvatun pelikirja päivittyi isse issekseen yön yli kaapissa. Joka päivä uusi pelikirja, junou.

Miksi et lainannut kirjoitukseni alkupuolta, jossa todettiin, että syyskuun alkupuolella oli jo nähtävissä ja tiedettiin, että HIFK:ssa oli nimenomaan auktoriteetti- ja johtamisongelma Francisin suhteen. Pelikirjastakin oli kyse, mutta sen merkitystä tulevaan kriisiin ei korostettu. Mutta sinun lienee vaikea pysyä asiassa, sen osoittavat muka mukavat heittosi pelikirjojen päivittymisistä. Joten jatka valitsemallasi linjalla.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
P.Sihvonen kirjoitti:
En ole vielä törmännyt valmentajaan, joka lehdistö- ja/tai haastattelutilaisuudessa antaisi lausuntoja, jotka ovat alle hänen kompentensinsa. Paljaimmimmillaan ja alastomimmillaan tämä pätee televisiohaastatteluihin ja vielä enemmän siihen hetkeen, kun joku valmentajista toimii televisiokommentaattorina. Jokainen valmentaja kiinnittyy vain ja ainoastaan niihin asioihin ja seikkoihin, joita hän hallitsee. Kukaan ei tee itsestään tyhmempää ja asiantuntemattomampaa kuin oikeasti on.

Janne Eerikäinen kysyi tarkasti ottaen Baxterilta: "Mitä detaljeja painotat hyökkäyspelaamisessasi?"

Joten ymmärtäkää kärjistystäni oikein: jääkiekko on pelikirjapeli!
-sihvonen-

Ei varmaan niin, mutta olisi hauska tietää mikä kemia syntyi sille hetkelle, kun tennistomittaja Eerikäinen esitti kysymyksensä jääkiekkovalmentaja Baxterille. Sillä on nimittäin vaikutusta siihen, minkälaisen vastauksen saa. Tiedät tämän ihan hyvin Petteri Sihvonen, mene itse johonkin Jarkko Niemisen lehdistötilaisuuteen ja yritä pärjätä siellä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös