siffa kirjoitti:Kun selvittelin termin pelikirja merkitystä ja sisältöä täällä JA:ssa aikaisemmin käytyä pelikirja-keskustelua varten, niin törmäsin mm. Keskisuomalainen-lehden toimittaja Kulmalan tekemään haastatteluun Erkka Westerlundista. Siinä Westerlund vertaa jääkiekon pelikirjoja tietokoneohjelmiin, jotka on päivitettävä aina tarpeen vaatiessa. Eli pelikirjat elävät jatkuvasti. Ei voida sanoa, että löydetään koskaan optimaalista pelikirjaa, vaan pelikirjan sisältämiä pelitaktiikoita ja niiden vaatimia harjoitteita kehitetään jatkuvasti.
Lainaan tuosta itseäni. Kun perehdyin täällä JA:ssa viime keväänä käytyä pelikirjakeskustelua varten suomalaisten huippuvalmentajien Hannu Aravirran, Raimo Summasen, Juhani Tammisen ja Erkka Westerlundin kirjoituksiin tai sanomisiin jääkiekon pelikirjoista oli yksi parhaita lähteitä lainauksessa mainittu toimittaja Kulmalan artikkeli Keskisuomalaisessa. Artikkeli löytyy täältä JA:sta. Kävin yön nukuttuani tutustumassa uudelleen Westerlundin ajatuksiin. Otin niistä taas allekirjoituksen itselleni, koska se todistaa vääjäämättömästi, että puhe pelikirjoista myös jääkiekossa on täyttä totta. Toisaalta voi tehdä sen johtopäätöksen, että jos joku pitää pelikirjapuheita höpinöinä, ei ole asioista perillä minkään vertaa. Itse olen sitä mieltä kuitenkin, ettei kenenkään jääkiekkoa innokkaasti seuraavan tarvitsekaan eikä voikaan tuntea pelikirjojen sisältämiä eri pelitaktiikoita pelin eri tilanteisiin.
Kulmala haastatteli Westerlundia hyvin menneiden Torinon olympiakisojan jälkeen Jyväskylässä. Mielenkiintoinen yksityiskohta jutussa oli se, kun Westerlund totesi, että juuri silloin ennen Latvian MM-kisoja oli taas "suden hetki", jolloin Torinossa menestyksellinen pelikirja tuli päivittää. Eivät valmentajat kerro koskaan päivityshetkellä niitä asioita, joita pelikirjassa muutetaan. Kun kysyy maajoukkuepelaajilta, että onko jotain pelitaktillisia muutoksia tapahtunut turnausten välillä, eivät he niitä ala kertomaan. On jääkiekkoa seuraavien asia, kunkin innostuksensa ja kykyjensä mukaan, analysoida sitten pelistä, mitä on muutettu. "Kaikki näkyy pelistä, katsokaa sieltä", vastasi aikoinaan Vladimir Jursinov turkulaisen lehden toimittajalle, joka kyseli Jursinovilta TPS:n uusista, mullistavista pelitaktiikoista. Jursinov toimi valmentajien tavoin eikä alkanut huudella pelikirjasalaisuuksiaan muille. Varsinkin pelikirjaan piirretyt harjoitteet hän piti silloin omana tietonaan. Peliä analysoimalla selviää asiantuntijalle kunkin joukkueen pelikirja. Huippuasiantuntija käy pelien lisäksi seuraamassa joukkueen harjoitukset, joissa tavoitteena on hioa joukkue toteuttamaan pelikirjan sisältämät eri tilanteiden pelitaktiikat.
Kuten jo kirjoitin, eivät jääkiekkoa innokkaasti seuraavat katsojat ole perillä, eikä heidän tarvitse ollakaan, pelikirja-asioista. Vain jotkin harvat ovat niistä niin kiinnostuneita, että perehtyvät vaikkapa kannattamansa joukkueen pelitaktiikoihin. Minusta riittää, kun tietää sen, että hyvien pelaajien ja valmentajien lisäksi hyvään menestymiseen pyrkivät kaikki jääkiekkojoukkueet myös pelikirjojen sisältämillä menetelmillä.
On hieno homma, kun Urheilulehden päätoimittaja Jukka Rönkä on nähnyt tarpeelliseksi aloittaa myös jääkiekkopelien peli-analyysien teon suomalaisessa mediassa. Rönkää voidaan kiittää näistä pelikirjaväännöistä täällä JA:ssakin.