Petteri Sihvonen – kiekkomedian virallinen totuus

  • 2 812 372
  • 13 055

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Salama15 kirjoitti:
Kannattaisikos jollain tapaa tehdä linjanvetoa siitä minkä tason asioista kirjoitat (erotella kilpakiekko ja kiekkoharrastus selkeämmin toisistaan, että tyhminkin ymmärtäisi), koska me junnukoutsit saamme jatkuvasti vastailla puolestasi kysymyksiin lajin sisäisestä eetoksesta(joutuuko / pääseekö meidän "RistoMarjatta" tappelemaan jos aikoo harrastaa jääkiekkoa;-)

Tämähän on päivän selvä juttu. Voit kertoa "RistoMarjatoillesi", että jääkiekko on hieno harrastus, jossa koskaan ei tarvitse tapella, jos ei itse sitä halua tehdä.
Tämä kausi SM-liigassa on osoittanut, että tappelut ja väkivaltaiset teot kaukaloissa ovat vähentyneet radikaalisti aikaisempiin vuosiin ja vuosikymmeniin verrattuna. Esimerkiksi otan pari peliä Lahdessa: Jere Karalahti taklasi törkeästi Pelicansin heiveröistä taitokiekkoilijaa Tuomas Santavuorta, ensin poikittaisella mailalla laitaa vasten sitten selkään keskialueella. Sami Helenius kävi muistuttamassa Karalahtea tekosistaan, mutta Karalahti ei halunnut tapella vaan tappelun hoiti Schnabel Karalahden puolesta. Nyt seuraan mielenkiinnolla, jatkaako Karalahti tekosiaan taitohyökkääjiä kohtaan silloin, kun Sami Helenius on Pelicansin kokoonpanossa. Sheyn Toporowski runttasi Leo Komarovin pelin jälkitilanteessa laitaan, mistä Helenius kävi Toporowskia muistuttamassa. Toporowski vältti tappelun luistelemalla tilanteesta pois. Toporowski on yksi hurjimmista tappelijoista SM-liigassa, mutta muutamat pelikiellot takavuosina ovat rauhoittaneet miehen kummasti. Näin jääkiekon omat sanktiot ovat toimineet niinkuin kuuluukin.
Jatka vain tärkeää työtäsi junioreiden parissa. V-koodin hallittu käyttö poistaa loputkin väkivallan rippeet jääkiekosta.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
siffa kirjoitti:
Tämä kausi SM-liigassa on osoittanut, että tappelut ja väkivaltaiset teot kaukaloissa ovat vähentyneet radikaalisti aikaisempiin vuosiin ja vuosikymmeniin verrattuna.

Tämä on sen verran merkittävä asia, ja kun ollaan jo melkein marraskuussa asti, niin ihan vähän tilastotietoakin kaipaisi tähän väitteeseen. Mitä tulee HN:n ja muutaman muun elementaariseen huomioon yhteiskunnan luonteesta niin ei mikään suoranainen järkevyys-argumentti pelkästään, sinänsä, riitä, tai lajin eetoksesta puhuminen, tai edustuksellisen demokratian toimintatavoista - nyt siis kysymys ei ole siitä, mitä tapahtuisi ideaalitilanteessa vaan miten asiat tapahtuvat reaalimaailmassa. Eli lähinnä tulisi huomio kiinnittää siihen, miten pystyisi yhteiskunnallisen keskustelun saamaan vakuuttuneeksi siitä asiasta, etteivät jääkiekkotappelut ole väkivaltaa vaan kontrolloitua urheilua. Kun ottaa huomioon millä kielellä ja innostuksella teini-ikäiset tai teini-ikäisten mieliset sankat tappelufanijoukot asiasta reaalisesti puhuvat niin tehtävä ei ole välttämättä helppo - tai edes loogisesti mahdollinen, sääntöjen ollessa kirjoittamattomia ja "eetoksen" taipuessa mitä omalaatuisimpien argumenttien taakse.
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
siffa kirjoitti:
Tämähän on päivän selvä juttu. Voit kertoa "RistoMarjatoillesi", että jääkiekko on hieno harrastus, jossa koskaan ei tarvitse tapella, jos ei itse sitä halua tehdä.
...no näinhän me luonnollisesti teemmekin, mutta mielestäni se, että tällaista edes kysytään, kertoo median valtavasta vaikutuksesta peliin nimeltä jääkiekko. 10 vuotta sitten en usko kenenkään kyselleen vastaavaa...?
 

JimmyMac

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pittsburgh Penguins
AAJ kirjoitti:
Ja se on vahingoittamista. Mustelmakin on vahingoittamista. Ei luiden tarvitse murtua, jotta voidaan puhua vahingoittamisesta.
Eiköhän housunkauluksen yläpuolelle tulevat koukut ja poikittaiset mailat aiheuta kaukalossa huomattavasti enemmän mustelmia kuin tappelut. Lisäksi koukkaaminen ja poikittainen maila ovat jääkiekon säännöissä rangaistaviksi määriteltyjä, eli kiellettyjä, temppuja. Voidaan siis ilmeisesti puhua väkivallasta. Miksei näitä temppuja tuomita yhteiskunnan taholta? Ja jos viedään esim. koukkaamiset samalla tavoin pois ympäristöstään, mitä koko ajan tappeluiden vastustajat tekevät tappeluille, niin kyllä varmaan alkaisi syytteitä sadella, mikäli kadulla kulkisi jääkiekkomaila kädessä vähän väliä koukkisi ohikulkijoita. Aivan selvää väkivaltaa!
 

JimmyMac

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pittsburgh Penguins
mjr kirjoitti:
Tämä on sen verran merkittävä asia, ja kun ollaan jo melkein marraskuussa asti, niin ihan vähän tilastotietoakin kaipaisi tähän väitteeseen.
No viime kaudella SM-liigan runkosarjassa oli 21.10. mennessä tapeltu yhteensä 12 kertaa - tällä kaudella 3. Eli ainakin viime kauteen verrattuna on vähentynyt radikaalisti.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
JimmyMac kirjoitti:
No viime kaudella SM-liigan runkosarjassa oli 21.10. mennessä tapeltu yhteensä 12 kertaa - tällä kaudella 3. Eli ainakin viime kauteen verrattuna on vähentynyt radikaalisti.

No, jotenkin ajattelin enemmän niitä väkivallan tekoja, tappelut ovat minusta vähän periferinen asia jos puhutaan kaukaloväkivallasta tai vaarallisista loukkaantumisista. Tarkoitushan on kai osoittaa jonkinlainen negatiivinen korrelaatio?
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Lainaanpas taas itseäni, heh:
Salama15 kirjoitti:
Ilman hippusenkaan provosointia => käytät, Petteri, usein tätä termiä "laji-ihminen" ja luokittelet tähän kategoriaan (hiukan yleistäen) vain ne jotka ovat kanssasi esim. V-koodista samaa mieltä. Jos joku lajin piirissä toimiva henkilö on asiasta oikeasti eri mieltä kanssasi on hän "K_H_T" tai "S_T"... tuollaista asennetta voisi nimittää jonkin sorttiseksi rasismiksi?
Tarkoitin tällä juuri tuota HN:n kirjoituksessa mainittua keskusteluun osallistumista "mitään tietämättömien" turpien tukkimisen sijaan. Rasismi on varmasti hippusen yliampuva termi, mutta koskas yliampuvuutta on esim. UL:ssä varottu;-)
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Koska ne ovat olleet osa lajia sen syntymästä lähtien.

Vastakysymys: miksi nyrkkeily ja muut kamppailulajit ovat moraalis-eettisesti hyväksyttyjä mutta jääkiekon tappelut eivät? Mikä tekee tappeluista pahemman asian kuin poikkarit, koukut, polvitaklaukset etc etc.

Eli miksi keskitytään pelkästään jääkiekkoon kun on olemassa lajeja jotka perustuvat PELKÄSTÄÄN vastustajan vahingoittamiseen/satuttamiseen/pahoinpitelyyn (saa valita näkökulman mukaan oman terminsä) ja miksi keskitytään jääkiekossa pelkästään tappeluihin jotka ovat SM-liigassa tilastollisesti 'vammattomia' (ts. ei ole johtanut poissaoloon loukkantumisen takia, pl. omat rystyset/sormet murtunut kypärään osuessaan).

Näihin en ole kuullut vielä hyvää vastausta.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Daespoo kirjoitti:
Näihin en ole kuullut vielä hyvää vastausta.
Tätä on taidettu käsitellä muissakin viesteissä, mutta otan nyt esimerkiksi tämän mjr:n viestin, jossa oli joitain pointteja kysymyksiisi:

mjr kirjoitti:
Minusta Sihvonen on oikeilla jäljillä urheilun suhteen puhuessaan "yllätyksellisyydestä" tai odottamattomuudesta. Esimerkiksi itseni on todella vaikea nähdä nyrkkeilyä olennaisesti minkäänlaisena väkivaltana, vaikka se varmasti teknisesti sitä onkin. Mutta toisaalta nyrkkeily ja muut kamppailulajit ovat äärimmäisen säädeltyjä ja kurinalaisia: lyöminen ei ole osa lajia, vaan laji koostuu lyömisestä.

Jääkiekkotappelu on pelaamisen keskeyttävä, ulkopuolinen tapahtuma, joka on sääntöjen muodollisesti kieltämä. (Useassa jääkiekkomaassa on toki epämääräinen lajin "eetokseen" kuuluva kirjoittamaton koodisto, jonka sisällöstä on yhtä monta tulkintaa kuin tulkitsijaakin.) Sitä ei ole mahdollista järkevästi nähdä todellisena väkivaltana, mutta ei se minusta ole myöskään urheilua - se on jääkiekkokulttuuriin ja lajiin pesiytynyt ei-urheilullinen osa, joita on toki kaikissa lajeissa. Kriminaalia väkivaltaa se merkityksellisessä mielessä ole.

Jotkin teinifanit saavat tappeluista kesto-erektioita ja kuolaavat enemmän niiden perään kuin itse pelin, mikä minusta on vastenmielisempi asia kuin nämä suhteellisen vaarattomat, ei-intensiiviset, epätasapainoiset huitelut. Tappelufanien antama keskeinen asema ja glamour näille jääkiekkohuiteluille hämärtää tätä rajaa todellisen väkivallan ja moniin paikallisiin jääkiekkokulttuureihin pesiytyneen ritualisoidun tappelemisen väliltä, uho ja peniksen mittaus, tappeluretoriikka antaa itsestään kuvan joka ei enää rajoitukaan jääkiekkoon ja sen pelitapahtumaan. Sikäli ymmärrän täysin jos muu yhteiskunta ei näe jääkiekko-kulttuurin suhdetta tappeluihin terveenä asenteena.

Mutta pakkohan ei ole kuin köyhän kuolla, näillä mennään - tosin jääkiekon perustarkoitus Suomessakin on tuottaa rahaa, joten siltä osin on turha ajatella että voitaisiin jättää suuren yleisön ja poliitikkojen reaktiot ilman huomiota.

Edit: Jaoin lainauksen kappaleisiin luettavuuden vuoksi. Toivottavasti en vaikuttanut asiayhteyksiin merkittävästi. Lainasin koko viestin, koska siinä on kiteytynyt sen verran hyvin myös omat ajatukseni aiheesta.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
HN kirjoitti:
Daespoon poteropuolustuksella ei valitettavasti päästä yhteiskunnallisessa debatissa samoihin pöytiin minkään tason mielipidevaikuttajien kanssa.

Jääkiekko-otteluja seuraamassa olen tavannut hyvin korkean tason vaikuttajia. Erityisesti mieleeni ovat jääneet entiset ja nykyiset ammattiyhdistysliikkeen pomot Lauri Ihalaisesta lähtien. Myös Suomen uusliberalistisen talouspolitiikan pääarkkitehti Raimo Sailas on innokas jääkiekkokatsoja. Eero Heinäluomaa ja Tanja Saarelaa en ole katsomoissa nähnyt, joten he ovat näitä yhteiskunnallisen vaikuttajatason jääkiekkoa lajina huonosti tuntevia kukkahattutätejä. Kukkahattutädit on määritelty viimeisessä Urheilulehdessä: "Kukkahattutädeillä ei ole useinkaan alkeellista ymmärrystä, ammattitaidosta puhumattakaan, sen asian tiimoilta, joista he avautuvat. Kukkahattutäti on populisti vailla vertaa. Hän osaa vedota kevyillä argumenteilla isoihin massoihin."
Mikäli jääkiekko antaa aihetta yhteiskunnalliseen vakavaan keskusteluun, perusasia on, että tuntee asian, josta keskustelu käydään. Yhteiskunnalliset vaikuttajat ovat demokratiassa palvelijoita, jotka saavat kansalta valtuutuksen työhönsä. Heidän velvollisuutensa on ottaa asioista selvää ennenkuin antavat tuomioitaan. Minun mielestäni varsinkin Eero Heinäluoma puuttui jääkiekon tappeluihin hyvin ohuella asiantuntemuksella ja hänen perässään juoksijoita löytyy jopa täältä JA:n jääkiekkokeskustelijoista.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
HN kirjoitti:
Daespoon poteropuolustuksella ei valitettavasti päästä yhteiskunnallisessa debatissa samoihin pöytiin minkään tason mielipidevaikuttajien kanssa.

Tämähän ei mitenkään sinänsä vaikuta esittämieni kysymyksien oikeellisuuteen, se että mielipidevaikuttajat eivät näihin kysymyksiin halua/osaa vastata kertoo jo aika pitkälle sen naurettavan asenteen jotka nämä julkisuudessakin olleet poliitikot omaavat. Tämän lisäksi se osoittaa heidän kyvyn (tai sen puutteen) käydä keskustelua tästä asiasta asiapohjalla, heidän perustelunsa eivät kestä tarkempaa keskustelua asiasta.

Jos liian vaikeiden kysymysten esittäminen lasketaan poteropuolustukseksi, guilty as charged.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Twite kirjoitti:
Tappeluita ei saa arvostella koska poikittainen maila sattuu enemmän?

Saa arvostella kunhan perustelee miksi arvostelee pelkästään tappeluita eikä muita väkivallan tekoja kaukalossa. Loogisuus puuttuu näiden KHT:ien kritiikistä.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Daespoo kirjoitti:
Saa arvostella kunhan perustelee miksi arvostelee pelkästään tappeluita eikä muita väkivallan tekoja kaukalossa. Loogisuus puuttuu näiden KHT:ien kritiikistä.

Joskus Claes Andersson otti kantaa jääkiekkotappeluihin huonona esimerkkinä ratkaista konflikteja.

Miestä kannattaa kuunnella. Hän kuitenkin korkeimmalla sarjatasolla fudista hyökkääjäna pelanneena tietää, mitä on joutua romuluisen topparin jyrän alle.

Sekä psykiatrina, että jääkiekkoa ymmärtäväna hän on peräänkuuluttanut eettistä koodistoa lätkään, joka on linjasssa yleisen eettisen koodiston kanssa. Entisenä aktiivifutaajana hän ei vain ole noussut keräämään irtopisteitä Suvi Lindénin tai Heinäluoman ja tämän alusvaatemallin tavoin.
 
Viimeksi muokattu:

Vesso

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, KTP, Ketterä
Urheilulehden linja, jossa toimittajat "kinaavat" keskenään on kiusallista luettavaa. Lähes samaa sarjaa juttujen kanssa, joissa toimittaja haastattelee toimittajaa sen sijaan, että varsinaiseen toimijaan oltaisiin oltu yhteydessä.

Esimerkiksi tämä Kupilan ja Sihvosen "debatti" on yhtä sovittu kuin suomalainen pesäpallopeli.

Urheilulehti ja Sihvonen toivat suomalaiseen urheilujournalismiin uutta tuulahdusta, mutta nyt konstit on käytetty ja jäljellä on vain vanhan toistamista ja oman hännän nostoa.
 

AAJ

Jäsen
Suosikkijoukkue
¤ SaiPa ¤
JimmyMac kirjoitti:
Eiköhän housunkauluksen yläpuolelle tulevat koukut ja poikittaiset mailat aiheuta kaukalossa huomattavasti enemmän mustelmia kuin tappelut. Lisäksi koukkaaminen ja poikittainen maila ovat jääkiekon säännöissä rangaistaviksi määriteltyjä, eli kiellettyjä, temppuja. Voidaan siis ilmeisesti puhua väkivallasta. Miksei näitä temppuja tuomita yhteiskunnan taholta? Ja jos viedään esim. koukkaamiset samalla tavoin pois ympäristöstään, mitä koko ajan tappeluiden vastustajat tekevät tappeluille, niin kyllä varmaan alkaisi syytteitä sadella, mikäli kadulla kulkisi jääkiekkomaila kädessä vähän väliä koukkisi ohikulkijoita. Aivan selvää väkivaltaa!

Olen kanssasi periaatteessa samaa mieltä. Pointtini olikin omassa pitkähkössä kirjoituksessani se, että Sihvosen on turha yrittää selittää, ettei kiekossa ole väkivaltaa. Sitä on. Mutta mitä sitten? Ei mitään. Business as usual. Kaikkihan sen tietävät. Sitä varten pelissä on säännöt, jotta väkivaltainen käyttäytyminen saadaan karsittua pelistä pois. Huitomiset, poikittaiset, keihästykset, tappelut, jne. Jos tiukasti katsotaan, niin väkivaltaa kaikki. Mutta juuri sen vuoksi ne ovatkin säännöissä kiellettyjä.

Miksi tämä kyseinen Nielikkä/VdB mylly on noussut arvoon arvaamattomaan? Sanopa se. Itse näen siihen kaksi syytä: homma tapahtui pahimmassa mahdollisessa paikassa joutuakseen jokaisen journalistinpuolikkaan arvioitavaksi ja kyseessä olivat molemmat Stadin joukkueet. Jos tapaus olisi sattunut vaikka Lappeenrannassa SaiPa-Lukko matsissa, ketä olisi kiinnostanut? Eipä juuri ketään. Olisiko Heinäluoma suurta suutaan aukaissut? Ei todellakaan. Olisiko tapauksesta puhuttu viikkotolkulla? No ei helvetissä. Tähänkin hommaan olisi syytä saada jotakin suhteellisuudentajua. Jääkiekko ei ole muuttunut mitenkään tapauksen johdosta ja suhteellisen hyvin on tähänkin asti pärjätty. Joten eiköhän siirrytä tästä keskustelusta pikkuhiljaa eteenpäin.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
mjr kirjoitti:
No, jotenkin ajattelin enemmän niitä väkivallan tekoja, tappelut ovat minusta vähän periferinen asia jos puhutaan kaukaloväkivallasta tai vaarallisista loukkaantumisista. Tarkoitushan on kai osoittaa jonkinlainen negatiivinen korrelaatio?

Kysyit aikaisemmin tilastotietoja näkemykselleni, että tappelut ja väkivaltaiset teot ovat radikaalisti vähentyneet aikaisemmista ajoista juuri tähän syksyyn verrattuna. JimmyMac olikin kaivanut esille sen tilastotiedon, että tappeluita on ollut neljäsosa viime vuotiseen verrattuna. Senhän on saattanut myös pelejä seuranneena havaita.
Pelejä seuranneena on myös voinut havaita, että poikittaiset mailat varsinkin maalien edustoilla ja laidoissa ovat poissa lähes kokonaan. Nämä aiheuttavat pelaajille mm. ikäviä alaselän vammautumisia. Aivotärähdyksiä, jotka aiheutuvat poikittaisista mailoista, en ole huomannut tällä kaudella tapahtuneen. Vielä viime vuonna poikittaisia mailoja käytettiin sumeilematta em. tilanteissa yhtä peliä kohden kymmeniä kertoja. Mailalla lyömiset käsille ja jalkoihin ovat myös selvästi vähentyneet. Takavuosina lyötiin mailalla poikki paljon sormia ja murrettiin ranteita sekä hajoitettiin nilkkoja.
Riittävätkö nämä omat havaintoni sinulle todistusaineistoksi vai jäädäänkö odottamaan virallisia tilastoja?

Pelien radikaaliseen siistiytymiseen on olemassa mielestäni kaksi syytä: nollatoleranssi ja v-koodin hallittu käyttö. Nollatoleranssi on muuttanut pelin sellaiseksi, että jo yli 60% maaleista tehdään erikoistilanteilla ja 5/5-tasakentällisin enää vajaa 40%. Tätä en pidä pelkästään hyvänä kehityksenä, mutta hyvä, kun poikittaisista mailoista ja mailalla hakkaamisista ollaan pääsemässä kokonaan eroon. V-koodin hallittu käyttö putsaa pelistä pahimmat tahalliset loukkaamisyritykset ja sitä pidän vain hyvänä kehityksenä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
siffa kirjoitti:
Pelien radikaaliseen siistiytymiseen on olemassa mielestäni kaksi syytä: nollatoleranssi ja v-koodin hallittu käyttö. Nollatoleranssi on muuttanut pelin sellaiseksi, että jo yli 60% maaleista tehdään erikoistilanteilla ja 5/5-tasakentällisin enää vajaa 40%. Tätä en pidä pelkästään hyvänä kehityksenä, mutta hyvä, kun poikittaisista mailoista ja mailalla hakkaamisista ollaan pääsemässä kokonaan eroon. V-koodin hallittu käyttö putsaa pelistä pahimmat tahalliset loukkaamisyritykset ja sitä pidän vain hyvänä kehityksenä.

"V-koodi" on kamala termi. Mutta siis tätä tarkoitin, Occamia ei näköjään tarvitse soveltaa vain salaliitto-teorioihin: nollatoleranssi riittänee selittämään erot. Se on ainoa radikaali ero aiempaan, joten jos tilastoihin on syntynyt radikaaleja muutoksia niin selitystä ei tarvitse hakea mystiikasta.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
mjr kirjoitti:
"V-koodi" on kamala termi. Mutta siis tätä tarkoitin, Occamia ei näköjään tarvitse soveltaa vain salaliitto-teorioihin: nollatoleranssi riittänee selittämään erot. Se on ainoa radikaali ero aiempaan, joten jos tilastoihin on syntynyt radikaaleja muutoksia niin selitystä ei tarvitse hakea mystiikasta.

Kukahan keksisi paremman termin sille tosiasialle, että "v-koodia" on käytetty ja käytetään tälläkin nollatoleranssin ensimmäisellä kaudella hallitusti hyväksi tähdättäessä menestykseen jääkiekossa. V-koodin olemassa olo tuli ilmi suurelle jääkiekkoyleisölle vasta tänä syksynä, kun Doug Shedden otti sen Jokereissa käyttöön palkkaamalla NHL-gooni Ryan VandenBuschen miehistöön. Kyse ei ole mistään mystiikasta vaan Suomessakin jo useiden valmentajien menestyksellisesti käyttämästä jääkiekkoon oleellisesti kuuluvasta elementistä.
V-koodin ytimessä mäkiahot, nielikäiset, heleniukset, tie domit ja muut goonit eivät ainoastaan tappele, vaan tekevät pelaajatovereistaan monin verroin rohkeampia ja sitä kautta myös parempia pelaajia. Olen vakuuttunut, että nollatoleranssin lisäksi myös v-koodin hallitulla ja läpinäkyväksi tulleella käytöllä on peliä siistitty tänä syksynä merkittävästi.
 

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
siffa kirjoitti:
V-koodin olemassa olo tuli ilmi suurelle jääkiekkoyleisölle vasta tänä syksynä, kun Doug Shedden otti sen Jokereissa käyttöön palkkaamalla NHL-gooni Ryan VandenBuschen miehistöön.
Voisitko selittää, mikä on v-koodi? Täysin keinotekoinen termi, jolla ei ole mitään tekemistä jääkiekon kanssa. Korostan, ei mitään. Mitä tuo kirjain v tarkoittaa tuossa?

Ja suurelle jääkiekkoyleisölle valkeni vasta nyt enforcereiden (tiedän, todella huono termi suomalaiseen kielenkäyttöön) käyttö jääkiekossa? Missä helvetin pimeydessä täällä on eletty?
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Lawless kirjoitti:
Ja suurelle jääkiekkoyleisölle valkeni vasta nyt enforcereiden (tiedän, todella huono termi suomalaiseen kielenkäyttöön) käyttö jääkiekossa? Missä helvetin pimeydessä täällä on eletty?

Ei suomalaiset vieläkään tiedä mitä enforcerilla tarkoitetaan tai mitä käyttöä heillä on jääkiekossa. Goonejahan nuo VdB:t ja muut tappelijat ovat keskiverto suomalaisen jääkiekon seuraajan mukaan. Esim Vesa Rantanen Veikkaajassa väitti VdB:n olevan gooni. Kysy keskiverto suomalaiselta jääkiekon seuraajalta mitä goon ja enforcer tarkoittavat ja mitä eroa noilla kahdella pelaajatyypillä on. Veikkaisin että n. 80% vastaajista eivät tiedä vastausta. Jatkoaikaan kirjoittavat ihmiset btw eivät ole keskiverto faneja.

- tinke.80
 

Mike Bossy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valtra & Massey Ferguson
Lawless kirjoitti:
Voisitko selittää, mikä on v-koodi? Täysin keinotekoinen termi, jolla ei ole mitään tekemistä jääkiekon kanssa. Korostan, ei mitään. Mitä tuo kirjain v tarkoittaa tuossa?

Ja suurelle jääkiekkoyleisölle valkeni vasta nyt enforcereiden (tiedän, todella huono termi suomalaiseen kielenkäyttöön) käyttö jääkiekossa? Missä helvetin pimeydessä täällä on eletty?

v-koodi = väkivaltakoodi

Käsittääkseni Pohjois-Amerikassa käytetään termiä fighters code ja fightning code. Sanan väkivalta käyttö on hyvä termi, koska ainakin Sihvoskan määritelmän mukaan "väkivalta"koodiin ja sen hyväksi käyttämiseen kiekkokaukaloissa kuuluu muutakin kuin itse tappelut. "Tappelu-/taistelukoodi" sen sijaan antaisi aika suppean näkemyksen. Eli oikeastaan termi v-koodi, on ihan hyvä termi, jos tiedetään, mitä väkivallalla oikeasti kiekkokaukaloissa tarkoitetaan.

EDIT: Aivan kuten hieman muistelinkin, Fightning code liittyy enemmänkin tappelun sisäiseen koodistoon. Olisi täytynyt varmistaa asia ennen kuin menee huutelemaan. Mutta isossa maailmassa on kuitenkin omat terminsä varmasti tällekin asialle.

EDIT2:On turhaa jauhaa vain tästä termistä. Tärkeämpää on puhua siitä, mitä se tuo lajille käytännössä ja mikä on sen vaikutus peliin. Myännettäköön, että "v-koodi" vaikuttaa hieman väkisin väännetyltä, mutta ei ole ainakaan itselläni parempia vaihtoehtoja, joten se siitä minun osaltani.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
HN kirjoitti:
Viedäänpä tätä ajatusta yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumisesta vielä eteenpäin asettamalla ketjun otsikkopersoonalle, toimittaja Petteri Sihvoselle, haaste: kirjoita Urheilulehteen artikkeli siitä, miksi tappelut jääkiekko-otteluissa ovat hyväksyttäviä nimenomaan yhteiskunnallisesta näkökulmasta! Miksi kiekkotappelut ja niiden hyväksyntä osaksi lajia eivät moraalis-eettiseltä kannalta ole automaattisesti tuomittavia asioita yhteiskunnassa?

Tämä on kiinnostava haaste. Vähän veikkaan kyllä että sen verran paha, että mieluummin keskitytään tähän nykyiseen toimituksen sisäiseen show-tappeluun...
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Lawless kirjoitti:
Voisitko selittää, mikä on v-koodi? Täysin keinotekoinen termi, jolla ei ole mitään tekemistä jääkiekon kanssa. Korostan, ei mitään. Mitä tuo kirjain v tarkoittaa tuossa?

Ja suurelle jääkiekkoyleisölle valkeni vasta nyt enforcereiden (tiedän, todella huono termi suomalaiseen kielenkäyttöön) käyttö jääkiekossa? Missä helvetin pimeydessä täällä on eletty?

Nythän ollaan määrittelemässä sitä asiaa, mistä jotkut meistä ovat jo olleetkin tietoisia. Esimerkkinä voi käyttää HPK/Jukka Jalonen/Pasi Nielikäinen tapausta. Eli miksi tunnettuun suomalaisen taitojääkiekkoilun kehtoon, Jukka Jalosen aikakauden HPK:hon palkattiin viime kaudella Ässistä potkut saanut Pasi Nielikäinen? Urheilulehti on "keksinyt" asialle sanan v-koodi. Kuten tuossa jo aiemmin selitetään, on NHL:ssä tälle ilmiölle oman nimityksensä.
Suurella jääkiekkoyleisöllä ei ole ollut harmainta aavistusta tuosta HPK/Jukka Jalosen perimmäisestä tarkoituksesta. Kuvittelen niin, että Jukka Jalosella on ollut täysi työ selittää myös yhteiskunnalliselle toimijalle, puheenjohtaja Harri Lintumäelle, miksi Pasi Nielikäinen tulisi palkata HPK:hon loppukaudeksi. HIFK:lle (ainakin Doug Sheddenille ja sir Penalle) asia valkeni täysin viime keväänä, kun Nielikäinen kukkoili hifkiläisille vailla vastavoimaa pudotuspelien aikana. HIFK otti hallitun v-koodin käyttöönsä täksi kaudeksi palkkaamalla vuorostaan Nielikäisen miehistöönsä.
Eivät nämä v-koodin hallitun käytön perimmäiset tarkoitukset ole olleet todellakaan selvinä suomalaisille jääkiekkoihmisille, suurelle yleisölle puhumattakaan.
Asiastahan tässä on kyse. Minusta on jopa lapsellista takertua UL:n käyttöön ottamaan termiin tälle jääkiekkoon olennaisesti liittyvälle asialle. Miten ilmiötä olisi ollut paremmin lyhyesti kuvata?
 
Suosikkijoukkue
Suomi
siffa kirjoitti:
Asiastahan tässä on kyse. Minusta on jopa lapsellista takertua UL:n käyttöön ottamaan termiin tälle jääkiekkoon olennaisesti liittyvälle asialle. Miten ilmiötä olisi ollut paremmin lyhyesti kuvata?
Minusta on jopa lapsellista kutsua ilmiötä väkivaltakoodiksi ja sitten sanoa, että ei jääkiekossa ole väkivaltaa.

Onko ihme, että jääkiekko on ihmisten mielestä väkivaltainen peli, jos alan lehdissäkin kirjoitetaan väkivaltakoodista? Turha jälkikäteen selittää, että väkivalta jääkiekossa on eri väkivaltaa kuin se toinen väkivalta, jota siis jääkiekossa ei ole.

Jos tässä "keskustelussa" joku halusi irtopinnoja keräillä, niin Sihvonen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös