Petteri Sihvonen – kiekkomedian virallinen totuus

  • 2 864 773
  • 13 133

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
AAJ kirjoitti:
Nyt ei ole keskusteltu vastustajien avainpelaajien häirinnästä pienellä tökkimisellä ja iholla roikkumisella, vaan siitä, että onko kiekkokaukalossa tappeleminen väkivaltaa vai ei. Sihvonen väittää, ettei ole ja on väärässä. Tappelijat yrittävät aiheuttaa kipua toiselle osapuolelle ja jo se seikka tekee toiminnasta määritelmällisesti väkivaltaa.

Teolle oli molempien osapuolten suostumus ja akti kuuluu osana lajin kirjoittamattomaan säännöstöön. Ei tuosta oikein väkivaltaista tekoa saa parsittua kasaan. Ellei sitten lähdetä ruotsalaislinjoille, jossa mm. pro boxing on kiellettyä mutta kadut väkivaltaisimpia Euroopassa etnisten konfliktien muodossa.

Kasvatuksellista puolta ei länsimaissa tulisi arvioida tai säädellä valtiollisen intervention keinoin. Halleilta voi pysyä myös poissa ja äänestää kukkarollaan "väkivallan" vastaisesti. Postmodernissa yhteiskunnassa tämä on helposti ainoa tuore ja ennen kaikkea mielekäs tapa lähestyä asiaa.
 

AAJ

Jäsen
Suosikkijoukkue
¤ SaiPa ¤
sampio kirjoitti:
Sihvonen selvittäköön määritelmiään tarkemmin, mutta tuossahan PS on määritellyt nimenomaan väkivaltaa urheilussa, siis koettanut saada urheilun puitteissa tapahtuvalle väkivallalle oman merkityssisällön. Sinä peilaat hänen määritelmäänsä esimerkilläsi vakivallan yleiseen määritelmään, vaikka kyseessä ovat kokonaan eri asiat (PS:n mukaan).

Vai kuuluuko kidutus jonkun lajin ominaispiirteisiin? Ilveksen kannattamista ei lasketa omaksi lajikseen.

No juuri sitähän minä ihmettelin. Sihvonen jutussaan ensin kritisoi Kupilaa siitä, ettei tämä tunne väkivallan arkimääritelmää, mutta ei sitten esitä omaa arkimääritelmäänsä termille. Ainoa määritelmä tämänkertaisessa kirjoituksessa on tuo, jota lainasin aiemmassa viestissäni. Hänen V-koodi jutussaan pari viikkoa sitten täysin vastaava määritelmä oli yleisessä muodossa eli ei sidottuna pelkästään urheiluun. Tuolloin hän erikseen vielä lisäsi: "- ja muuallakin elämässä -". Kyseessä eivät siis PS:n mukaan määritelmällisesti ole eri asiat.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
AAJ kirjoitti:
Kyseessä eivät siis PS:n mukaan määritelmällisesti ole eri asiat.
Ok. En lue Urheilulehteä (enkä tätä ketjuakaan) säännöllisesti, joten en tiennyt tapauksen taustoja. Pelkästään tuon lainauksesi pohjalta en vain osannut vetää yhtäläisyysmerkkejä "siviili"- ja urheiluväkivallan määritelmien välille.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
AAJ kirjoitti:
Väkivalta on yksinkertaisesti vallan käyttöä vahingoittamistarkoituksessa. Väkivalta voi olla joko fyysistä, henkistä tai rakenteellista, joista ensimmäiseen tyypin esiintymisestä jääkiekossa on viime aikoina peistä taitettu.

Koko kirjoitus on ansiokas ja samanlaisia mietteitä se herätti. Jääkiekossa on väkivaltaa, tosin se on minusta hienoa.

Lainatun kohdan osalta haluaisin nostaa myös esille henkisen väkivallan, jota jääkiekossa voidaan myös katsoa esiintyvän. Ja monestihan juttu meneekin niin, että fyysisen väkivallan jatkuva uhka on henkisesti raunioittavinta väkivaltaa. Käsittääkseni juuri tätä P. Sihvonenkin tarkoittaa v-koodihöpinöillään.
 

AAJ

Jäsen
Suosikkijoukkue
¤ SaiPa ¤
Pressiboxi kirjoitti:
Teolle oli molempien osapuolten suostumus ja akti kuuluu osana lajin kirjoittamattomaan säännöstöön. Ei tuosta oikein väkivaltaista tekoa saa parsittua kasaan.

Oma käsityksesi väkivallasta vaikuttaa olevan jotakin pahoinpitelyn tunnusmerkit täyttävän teon paikkeilla. Itse käytän termiä sen laajemmassa ja yleisemmässä merkityksessä: väkivalta on vallankäyttöä vahingoittamistarkoituksessa.

Väitätkö, ettei noissa tappeluissa ole vahingoittamistarkoitusta mukana? Jos koutsin ohjeet kaverille ovat "Tee kipeää", kuten Sihvonen V-koodi jutussaan kertoo Pietilän evästäneen aikoinaan Mäkkäriä, niin onhan se nyt ihan selvä, että kaveria aiotaan silloin satuttaa. Ja se on vahingoittamista. Mustelmakin on vahingoittamista. Ei luiden tarvitse murtua, jotta voidaan puhua vahingoittamisesta.

Se on totta, että kaukalotappeluissa ei voida puhua pahoinpitelyistä (ihmettelen, jos syyttämiskynnys ylittyy esitutkinnan jälkeen VB/N-tapauksessa) . Mutta väkivaltaa niissä silti käytetään.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Minusta Sihvonen on oikeilla jäljillä urheilun suhteen puhuessaan "yllätyksellisyydestä" tai odottamattomuudesta. Esimerkiksi itseni on todella vaikea nähdä nyrkkeilyä olennaisesti minkäänlaisena väkivaltana, vaikka se varmasti teknisesti sitä onkin. Mutta toisaalta nyrkkeily ja muut kamppailulajit ovat äärimmäisen säädeltyjä ja kurinalaisia: lyöminen ei ole osa lajia, vaan laji koostuu lyömisestä. Jääkiekkotappelu on pelaamisen keskeyttävä, ulkopuolinen tapahtuma, joka on sääntöjen muodollisesti kieltämä. (Useassa jääkiekkomaassa on toki epämääräinen lajin "eetokseen" kuuluva kirjoittamaton koodisto, jonka sisällöstä on yhtä monta tulkintaa kuin tulkitsijaakin.) Sitä ei ole mahdollista järkevästi nähdä todellisena väkivaltana, mutta ei se minusta ole myöskään urheilua - se on jääkiekkokulttuuriin ja lajiin pesiytynyt ei-urheilullinen osa, joita on toki kaikissa lajeissa. Kriminaalia väkivaltaa se merkityksellisessä mielessä ole. Jotkin teinifanit saavat tappeluista kesto-erektioita ja kuolaavat enemmän niiden perään kuin itse pelin, mikä minusta on vastenmielisempi asia kuin nämä suhteellisen vaarattomat, ei-intensiiviset, epätasapainoiset huitelut. Tappelufanien antama keskeinen asema ja glamour näille jääkiekkohuiteluille hämärtää tätä rajaa todellisen väkivallan ja moniin paikallisiin jääkiekkokulttuureihin pesiytyneen ritualisoidun tappelemisen väliltä, uho ja peniksen mittaus, tappeluretoriikka antaa itsestään kuvan joka ei enää rajoitukaan jääkiekkoon ja sen pelitapahtumaan. Sikäli ymmärrän täysin jos muu yhteiskunta ei näe jääkiekko-kulttuurin suhdetta tappeluihin terveenä asenteena. Mutta pakkohan ei ole kuin köyhän kuolla, näillä mennään - tosin jääkiekon perustarkoitus Suomessakin on tuottaa rahaa, joten siltä osin on turha ajatella että voitaisiin jättää suuren yleisön ja poliitikkojen reaktiot ilman huomiota.
 

JimmyMac

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pittsburgh Penguins
AAJ kirjoitti:
Tappelijat yrittävät aiheuttaa kipua toiselle osapuolelle ja jo se seikka tekee toiminnasta määritelmällisesti väkivaltaa.
Minun mielestäni se taas ei tee toiminnasta vielä väkivaltaa. Tässä täytyy osata erottaa kaksi asiaa: satuttaminen ja vahingoittaminen. Tappeluissa yritetään satuttaa vastustajaa, mutta kukaan ei yritä vahingoittaa ketään. Sinä sekoitat jokaisessa viestissäsi satuttamisen ja vahingoittamisen keskenään.
 

JimmyMac

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pittsburgh Penguins
Ohmi kirjoitti:
En tarkoittanut itse polvitaklausta. Tarkoitin Kasparaitiksen tietoista käyttämistä pelotteena vastustajaa vastaan, jolloin joukkue saavuttaa etulyöntiaseman jo ennen jäälle menoa.
Niin, siis Kasparaitistahan ei käytetä minään tietoisena pelotteena jakamassa LAITTOMIA polvitaklauksia, vaan hän on ihan oikeasti yksi NHL:n parhaimpia taklaajia, ja sellaisena "pelotteena" häntä käytetäänkin. Toki Kaspar (ja esim. Ulf Samuelsson aikoinaan) ovat ihan omanlaisensa pelaajalaji kiekkokaukaloissa ja varmasti he myös laittomien tekojensakin johdosta toimivat tietynlaisena pelotteena vastapuolen joukkueelle. Tosin juuri siitä syystä joukkueissa on näitä poliiseja, jotka hillitsevät tällaisten pelaajien pahimpia ylilyöntejä.
 

JimmyMac

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pittsburgh Penguins
HN kirjoitti:
Darius Kasparaitis ei kyllä jätä yhtään polvitaklausta tekemättä turpaansaannin pelon takia.
Ei välttämättä Kaspar eikä Ulf Samuelsson aikoinaan, mutta moni muu pelaaja varmasti jättää. Sen takia Kaspar ja Ulfie ovatkin nousseet "legendoiksi" sen tyylisinä pelaajina.
 

JimmyMac

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pittsburgh Penguins
HN kirjoitti:
On hyvä tiedostaa myös se, että jääkiekkokulttuuria eivät määrittele pelaajat, valmentajat tai seurajohtajat. Lajikulttuurin määritteleminen on siirtynyt kaukaloista katsomoihin ja kotisohville viimeistään siinä vaiheessa, kun lajista on tullut suurelle yleisölle markkinoitavaa kaupallista viihdettä. Koska jääkiekolla on vahva asema suomalaisessa yhteiskunnassa, on täysin luonnollista, että yhteiskunta reagoi, kun kaukalossa tapahtuu asioita, joiden ei katsota kuuluvan suomalaiseen - yhteiskunnan määrittelemään - kiekkokulttuuriin.
Aivan, ja tämä koko tilanteessa onkin se surullisin asia. Voikin oikeastaan kysyä, että voiko silloin enää puhua jääkiekkokulttuurista, jos sen määrittelee "yhteiskunta" (l. ministerit). Nimittäin, vaikka sanot tuossa, että lajikulttuurin määritteleminen on siirtynyt katsomoihin ja kotisohville, niin eihän se tosiassa näin ei ole. Eikös noita äänestyksiä ollut Nielikäinen-VandenBussche-episodin jälkeen, jossa katsomoissa ja kotisohvilla istuvat saivat sanoa oman mielipiteensä tappeluista - ja mielipide taisi olla erilainen, mitä suunsa aukaisseiden ministerien mielipide.
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Heh, lainaan itseäni:
Salama15 kirjoitti:
Lapset seuraavat erittäin tarkalla korvalla heitä kiinnostavia asioita ja poimivat ikävä kyllä mediasta vähintään ne ns. kohujutut, joita sitten vielä kehittymättömällä käsityskyvyllään käsittelevät...
Keskustelimme täällä eilen PS:n kirjoittavan ns. kilpakiekon tapahtumista ja arvomaailmasta (tämä on eittämätön fakta), mutta selailin lämpimikseni läpi noita PS:n juttuja koskien tappeluita jääkiekossa (esim. Pulp Fiction-Tarinoita väkivallasta http://www.urheilulehti.fi/article118830-1.html) => niissä ikävä kyllä ei viitattu sanallakaan siihen minkä tason jääkiekosta kirjoitetaan, puhutaan jääkiekosta yleensä (seitsenvuotiaasta pikkupojasta Raimo Helmiseen)...

Kannattaisikos jollain tapaa tehdä linjanvetoa siitä minkä tason asioista kirjoitat (erotella kilpakiekko ja kiekkoharrastus selkeämmin toisistaan, että tyhminkin ymmärtäisi), koska me junnukoutsit saamme jatkuvasti vastailla puolestasi kysymyksiin lajin sisäisestä eetoksesta(joutuuko / pääseekö meidän "RistoMarjatta" tappelemaan jos aikoo harrastaa jääkiekkoa;-)
 

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
HN kirjoitti:
Suomessa on edustuksellinen demokratia, jossa kansa valitsee edustajansa maan johtoon ja myös vaihtaa heidät, mikäli katsoo sen tarpeelliseksi. Kansan ja sen edustajien mielipiteitä ei voi tällaisessa yhteiskunnallisessa viitekehyksessä erotella toisistaan. Yksinkertaistettuna Suomen kansa puhuu edustajiensa suilla.

Tuo nyt on ihan bullshittiä. Kansa=parlamentti pitää vain juhlapuheissa kutinsa. Tässä merkityksessä demokratia edustaa vain kapeaa osaa väestöstä. Suurin osa kansastahan äänesti muita ehdokkaita kuin esim. ylioppilas Heinäluomaa. Ensi kerralla tähän on onneksi henkilökohtaisella ratkaisulla edes vähän vaikuttaa.
 

JimmyMac

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pittsburgh Penguins
HN kirjoitti:
Suomessa on edustuksellinen demokratia, jossa kansa valitsee edustajansa maan johtoon ja myös vaihtaa heidät, mikäli katsoo sen tarpeelliseksi. Kansan ja sen edustajien mielipiteitä ei voi tällaisessa yhteiskunnallisessa viitekehyksessä erotella toisistaan. Yksinkertaistettuna Suomen kansa puhuu edustajiensa suilla. Toisaalta taas parin poliitikon kannanotot eivät muokkaa kiekkokulttuuriamme mihinkään suuntaan, vaan kertovat pelkästään sen, että suomalainen kiekkokulttuuri ei ehkä ole ollutkaan sellainen, jollaiseksi jotkut "laji-ihmiset" ovat sitä luulleet.
Ensinnäkin, ei kai eduskunnan tarkoituksena ole puuttua jokaiseen mahdolliseen asiaan. Sen takia esim. SM-liigalla on oma hallituksensa, että siellä jääkiekosta edes jotain tietävät ihmiset päättävät jääkiekon SM-liigaa liittyvistä asioista. Ja näin myös ennen kauden alkua tehtiin esim. juuri tappelurangaistusten osalta.

Mutta ilmeisesti se olikin sitten vain "laji-ihmisten" luulemista, kun ennen kauden alkua puhuttiin, että reiluista tappeluista annetaan vain 5+PRK ja näin tehtiin myös Nielikäisen ja VandenBusschen tapauksessa. Mutta sitten "yhteiskunta" tuli muutaman ihmisen suulla kertomaan, että "tsot, tsot, nyt siellä laji-ihmiset luulevat, että suomalaiseen jääkiekkoon kuuluvat tappelut, vaikka se ei pidä paikkaansa". Aika hauska juttu, että laji-ihmiset vain luulevat, mutta lajin ulkopuoliset ihmiset sitten ilmeisesti tietävät, kun näköjään nyt toimitaan näiden ulkopuolisten tahojen (onko se nyt sitten se yhteiskunta?) mukaan.

Miksi jääkiekkoväen mukamas tarvitsee alistua tähän?
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Salama15 kirjoitti:
Kannattaisikos jollain tapaa tehdä linjanvetoa siitä minkä tason asioista kirjoitat (erotella kilpakiekko ja kiekkoharrastus selkeämmin toisistaan, että tyhminkin ymmärtäisi), koska me junnukoutsit saamme jatkuvasti vastailla puolestasi kysymyksiin lajin sisäisestä eetoksesta(joutuuko / pääseekö meidän "RistoMarjatta" tappelemaan jos aikoo harrastaa jääkiekkoa;-)

Tämähän on päivän selvä juttu. Voit kertoa "RistoMarjatoillesi", että jääkiekko on hieno harrastus, jossa koskaan ei tarvitse tapella, jos ei itse sitä halua tehdä.
Tämä kausi SM-liigassa on osoittanut, että tappelut ja väkivaltaiset teot kaukaloissa ovat vähentyneet radikaalisti aikaisempiin vuosiin ja vuosikymmeniin verrattuna. Esimerkiksi otan pari peliä Lahdessa: Jere Karalahti taklasi törkeästi Pelicansin heiveröistä taitokiekkoilijaa Tuomas Santavuorta, ensin poikittaisella mailalla laitaa vasten sitten selkään keskialueella. Sami Helenius kävi muistuttamassa Karalahtea tekosistaan, mutta Karalahti ei halunnut tapella vaan tappelun hoiti Schnabel Karalahden puolesta. Nyt seuraan mielenkiinnolla, jatkaako Karalahti tekosiaan taitohyökkääjiä kohtaan silloin, kun Sami Helenius on Pelicansin kokoonpanossa. Sheyn Toporowski runttasi Leo Komarovin pelin jälkitilanteessa laitaan, mistä Helenius kävi Toporowskia muistuttamassa. Toporowski vältti tappelun luistelemalla tilanteesta pois. Toporowski on yksi hurjimmista tappelijoista SM-liigassa, mutta muutamat pelikiellot takavuosina ovat rauhoittaneet miehen kummasti. Näin jääkiekon omat sanktiot ovat toimineet niinkuin kuuluukin.
Jatka vain tärkeää työtäsi junioreiden parissa. V-koodin hallittu käyttö poistaa loputkin väkivallan rippeet jääkiekosta.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
siffa kirjoitti:
Tämä kausi SM-liigassa on osoittanut, että tappelut ja väkivaltaiset teot kaukaloissa ovat vähentyneet radikaalisti aikaisempiin vuosiin ja vuosikymmeniin verrattuna.

Tämä on sen verran merkittävä asia, ja kun ollaan jo melkein marraskuussa asti, niin ihan vähän tilastotietoakin kaipaisi tähän väitteeseen. Mitä tulee HN:n ja muutaman muun elementaariseen huomioon yhteiskunnan luonteesta niin ei mikään suoranainen järkevyys-argumentti pelkästään, sinänsä, riitä, tai lajin eetoksesta puhuminen, tai edustuksellisen demokratian toimintatavoista - nyt siis kysymys ei ole siitä, mitä tapahtuisi ideaalitilanteessa vaan miten asiat tapahtuvat reaalimaailmassa. Eli lähinnä tulisi huomio kiinnittää siihen, miten pystyisi yhteiskunnallisen keskustelun saamaan vakuuttuneeksi siitä asiasta, etteivät jääkiekkotappelut ole väkivaltaa vaan kontrolloitua urheilua. Kun ottaa huomioon millä kielellä ja innostuksella teini-ikäiset tai teini-ikäisten mieliset sankat tappelufanijoukot asiasta reaalisesti puhuvat niin tehtävä ei ole välttämättä helppo - tai edes loogisesti mahdollinen, sääntöjen ollessa kirjoittamattomia ja "eetoksen" taipuessa mitä omalaatuisimpien argumenttien taakse.
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
siffa kirjoitti:
Tämähän on päivän selvä juttu. Voit kertoa "RistoMarjatoillesi", että jääkiekko on hieno harrastus, jossa koskaan ei tarvitse tapella, jos ei itse sitä halua tehdä.
...no näinhän me luonnollisesti teemmekin, mutta mielestäni se, että tällaista edes kysytään, kertoo median valtavasta vaikutuksesta peliin nimeltä jääkiekko. 10 vuotta sitten en usko kenenkään kyselleen vastaavaa...?
 

JimmyMac

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pittsburgh Penguins
AAJ kirjoitti:
Ja se on vahingoittamista. Mustelmakin on vahingoittamista. Ei luiden tarvitse murtua, jotta voidaan puhua vahingoittamisesta.
Eiköhän housunkauluksen yläpuolelle tulevat koukut ja poikittaiset mailat aiheuta kaukalossa huomattavasti enemmän mustelmia kuin tappelut. Lisäksi koukkaaminen ja poikittainen maila ovat jääkiekon säännöissä rangaistaviksi määriteltyjä, eli kiellettyjä, temppuja. Voidaan siis ilmeisesti puhua väkivallasta. Miksei näitä temppuja tuomita yhteiskunnan taholta? Ja jos viedään esim. koukkaamiset samalla tavoin pois ympäristöstään, mitä koko ajan tappeluiden vastustajat tekevät tappeluille, niin kyllä varmaan alkaisi syytteitä sadella, mikäli kadulla kulkisi jääkiekkomaila kädessä vähän väliä koukkisi ohikulkijoita. Aivan selvää väkivaltaa!
 

JimmyMac

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pittsburgh Penguins
mjr kirjoitti:
Tämä on sen verran merkittävä asia, ja kun ollaan jo melkein marraskuussa asti, niin ihan vähän tilastotietoakin kaipaisi tähän väitteeseen.
No viime kaudella SM-liigan runkosarjassa oli 21.10. mennessä tapeltu yhteensä 12 kertaa - tällä kaudella 3. Eli ainakin viime kauteen verrattuna on vähentynyt radikaalisti.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
JimmyMac kirjoitti:
No viime kaudella SM-liigan runkosarjassa oli 21.10. mennessä tapeltu yhteensä 12 kertaa - tällä kaudella 3. Eli ainakin viime kauteen verrattuna on vähentynyt radikaalisti.

No, jotenkin ajattelin enemmän niitä väkivallan tekoja, tappelut ovat minusta vähän periferinen asia jos puhutaan kaukaloväkivallasta tai vaarallisista loukkaantumisista. Tarkoitushan on kai osoittaa jonkinlainen negatiivinen korrelaatio?
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Lainaanpas taas itseäni, heh:
Salama15 kirjoitti:
Ilman hippusenkaan provosointia => käytät, Petteri, usein tätä termiä "laji-ihminen" ja luokittelet tähän kategoriaan (hiukan yleistäen) vain ne jotka ovat kanssasi esim. V-koodista samaa mieltä. Jos joku lajin piirissä toimiva henkilö on asiasta oikeasti eri mieltä kanssasi on hän "K_H_T" tai "S_T"... tuollaista asennetta voisi nimittää jonkin sorttiseksi rasismiksi?
Tarkoitin tällä juuri tuota HN:n kirjoituksessa mainittua keskusteluun osallistumista "mitään tietämättömien" turpien tukkimisen sijaan. Rasismi on varmasti hippusen yliampuva termi, mutta koskas yliampuvuutta on esim. UL:ssä varottu;-)
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Koska ne ovat olleet osa lajia sen syntymästä lähtien.

Vastakysymys: miksi nyrkkeily ja muut kamppailulajit ovat moraalis-eettisesti hyväksyttyjä mutta jääkiekon tappelut eivät? Mikä tekee tappeluista pahemman asian kuin poikkarit, koukut, polvitaklaukset etc etc.

Eli miksi keskitytään pelkästään jääkiekkoon kun on olemassa lajeja jotka perustuvat PELKÄSTÄÄN vastustajan vahingoittamiseen/satuttamiseen/pahoinpitelyyn (saa valita näkökulman mukaan oman terminsä) ja miksi keskitytään jääkiekossa pelkästään tappeluihin jotka ovat SM-liigassa tilastollisesti 'vammattomia' (ts. ei ole johtanut poissaoloon loukkantumisen takia, pl. omat rystyset/sormet murtunut kypärään osuessaan).

Näihin en ole kuullut vielä hyvää vastausta.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Daespoo kirjoitti:
Näihin en ole kuullut vielä hyvää vastausta.
Tätä on taidettu käsitellä muissakin viesteissä, mutta otan nyt esimerkiksi tämän mjr:n viestin, jossa oli joitain pointteja kysymyksiisi:

mjr kirjoitti:
Minusta Sihvonen on oikeilla jäljillä urheilun suhteen puhuessaan "yllätyksellisyydestä" tai odottamattomuudesta. Esimerkiksi itseni on todella vaikea nähdä nyrkkeilyä olennaisesti minkäänlaisena väkivaltana, vaikka se varmasti teknisesti sitä onkin. Mutta toisaalta nyrkkeily ja muut kamppailulajit ovat äärimmäisen säädeltyjä ja kurinalaisia: lyöminen ei ole osa lajia, vaan laji koostuu lyömisestä.

Jääkiekkotappelu on pelaamisen keskeyttävä, ulkopuolinen tapahtuma, joka on sääntöjen muodollisesti kieltämä. (Useassa jääkiekkomaassa on toki epämääräinen lajin "eetokseen" kuuluva kirjoittamaton koodisto, jonka sisällöstä on yhtä monta tulkintaa kuin tulkitsijaakin.) Sitä ei ole mahdollista järkevästi nähdä todellisena väkivaltana, mutta ei se minusta ole myöskään urheilua - se on jääkiekkokulttuuriin ja lajiin pesiytynyt ei-urheilullinen osa, joita on toki kaikissa lajeissa. Kriminaalia väkivaltaa se merkityksellisessä mielessä ole.

Jotkin teinifanit saavat tappeluista kesto-erektioita ja kuolaavat enemmän niiden perään kuin itse pelin, mikä minusta on vastenmielisempi asia kuin nämä suhteellisen vaarattomat, ei-intensiiviset, epätasapainoiset huitelut. Tappelufanien antama keskeinen asema ja glamour näille jääkiekkohuiteluille hämärtää tätä rajaa todellisen väkivallan ja moniin paikallisiin jääkiekkokulttuureihin pesiytyneen ritualisoidun tappelemisen väliltä, uho ja peniksen mittaus, tappeluretoriikka antaa itsestään kuvan joka ei enää rajoitukaan jääkiekkoon ja sen pelitapahtumaan. Sikäli ymmärrän täysin jos muu yhteiskunta ei näe jääkiekko-kulttuurin suhdetta tappeluihin terveenä asenteena.

Mutta pakkohan ei ole kuin köyhän kuolla, näillä mennään - tosin jääkiekon perustarkoitus Suomessakin on tuottaa rahaa, joten siltä osin on turha ajatella että voitaisiin jättää suuren yleisön ja poliitikkojen reaktiot ilman huomiota.

Edit: Jaoin lainauksen kappaleisiin luettavuuden vuoksi. Toivottavasti en vaikuttanut asiayhteyksiin merkittävästi. Lainasin koko viestin, koska siinä on kiteytynyt sen verran hyvin myös omat ajatukseni aiheesta.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
HN kirjoitti:
Daespoon poteropuolustuksella ei valitettavasti päästä yhteiskunnallisessa debatissa samoihin pöytiin minkään tason mielipidevaikuttajien kanssa.

Jääkiekko-otteluja seuraamassa olen tavannut hyvin korkean tason vaikuttajia. Erityisesti mieleeni ovat jääneet entiset ja nykyiset ammattiyhdistysliikkeen pomot Lauri Ihalaisesta lähtien. Myös Suomen uusliberalistisen talouspolitiikan pääarkkitehti Raimo Sailas on innokas jääkiekkokatsoja. Eero Heinäluomaa ja Tanja Saarelaa en ole katsomoissa nähnyt, joten he ovat näitä yhteiskunnallisen vaikuttajatason jääkiekkoa lajina huonosti tuntevia kukkahattutätejä. Kukkahattutädit on määritelty viimeisessä Urheilulehdessä: "Kukkahattutädeillä ei ole useinkaan alkeellista ymmärrystä, ammattitaidosta puhumattakaan, sen asian tiimoilta, joista he avautuvat. Kukkahattutäti on populisti vailla vertaa. Hän osaa vedota kevyillä argumenteilla isoihin massoihin."
Mikäli jääkiekko antaa aihetta yhteiskunnalliseen vakavaan keskusteluun, perusasia on, että tuntee asian, josta keskustelu käydään. Yhteiskunnalliset vaikuttajat ovat demokratiassa palvelijoita, jotka saavat kansalta valtuutuksen työhönsä. Heidän velvollisuutensa on ottaa asioista selvää ennenkuin antavat tuomioitaan. Minun mielestäni varsinkin Eero Heinäluoma puuttui jääkiekon tappeluihin hyvin ohuella asiantuntemuksella ja hänen perässään juoksijoita löytyy jopa täältä JA:n jääkiekkokeskustelijoista.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
HN kirjoitti:
Daespoon poteropuolustuksella ei valitettavasti päästä yhteiskunnallisessa debatissa samoihin pöytiin minkään tason mielipidevaikuttajien kanssa.

Tämähän ei mitenkään sinänsä vaikuta esittämieni kysymyksien oikeellisuuteen, se että mielipidevaikuttajat eivät näihin kysymyksiin halua/osaa vastata kertoo jo aika pitkälle sen naurettavan asenteen jotka nämä julkisuudessakin olleet poliitikot omaavat. Tämän lisäksi se osoittaa heidän kyvyn (tai sen puutteen) käydä keskustelua tästä asiasta asiapohjalla, heidän perustelunsa eivät kestä tarkempaa keskustelua asiasta.

Jos liian vaikeiden kysymysten esittäminen lasketaan poteropuolustukseksi, guilty as charged.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös