mjr kirjoitti:
Mutta olennaisempaa on miettiä, mitä tarkoitamme "väkivallalla". Fyysinen kontakti sinänsä ei ole väkivaltaa.
Tärkeä kysymys, eikä pelkästään mitään semanttista kikkailua. Meidän kamppailulajiseuran salisäännöissä mainitaan, että väkivalta ei kuulu saliin, eikä tässä säännössä ole mielestäni mitään ristiriitaista sen kanssa, että siellä potkitaan, lyödään, lukotetaan ja heitellään toisia.
Jääkiekkotappeluiden yksi outoja piirteitä on se, että tuomarit joutuvat joskus repimään tappelupukareita irti toisistaan, kun taas kamppailulajeissa on täysin selviö, että jos tuomari keskeyttää tilanteen, kaikki toiminta loppuu siihen paikkaan. Jos ei lopu, seuraukset ovat vakavat. Miksi jääkiekossa katsotaan tällaista päivänselvyyttä läpi sormien? Tuomarin sana on laki, eikä siinä pitäisi olla pelaajien tulkinnalle mitään sijaa.
Monia jääkiekkoa vähemmän ymmärtäviä varmaan hämää myös se, että tappelupukarin valintaa ei ole kirjattu sääntöihin. Tarkoitan tällä sitä, että kamppailulajeissa on yleensä painoluokat, jotta matsi olisi lähtökohdiltaan tasapuolinen. Jääkiekossa painoluokkia tappeluissa ei ole, vaan vastustajan valinta on periaatteessa spontaania. Syntyy helposti mielikuva siitä, että kuka tahansa voi käydä kenen tahansa kimppuun, eritoten isompi pienemmän, vaikka lätkässä on oma sisäinen koodistonsa, joka estää tämän. Teoriassahan kentällä voisi vallita täysi kaaos matsista toiseen, mutta käytännössä näin ei ole.
Yksi ero ilmenee vielä siinä, että tappelu ei kuulu kuitenkaan kovin monen jääkiekkoilijan perustaitoihin, kun taas kamppailukehään nousevat ovat harrastaneet kyseistä lajia ainakin jonkin verran. Jääkiekossa voi - jälleen kerran siis periaatteessa - joutua matsaamaan, vaikka siitä ei ole minkäänlaista kokemusta.
Kamppailulajeja harrastavana minua kutkuttaisi ajatus siitä, että joku lätkätappelija keksisi lukottaa vastustajansa lyömisen sijaan. Toki tuo luistimilla taitaisi olla aika mestarillillinen suoritus, mutta siinä voisi muutamalla katsojallakin mennä sormi suuhun suhtautumistaapaa etsiessä, kun lätkätappelu päättyisikin vaikkapa tehokkaaseen kuristusotteeseen tai käsilukkoon. Mitä muuten lätkän säännöt sanovat tästä? Entä maassa olevan pelajaan kanssa matsaamisesta?
Meni vähän ristiin näitä asoita tässä viestissä, mutta yritin tuoda esille muutamia syitä siihen, miksi lätkätappelut mahdollisesti kauhistuttavat ihmisiä enemmän kuin monet muut kamppailut. Ymmärrän kyllä, että monet asian karsastajat eivät osaa ajatella näin tietoisesti näitä asoita, mutta alitajuisesti löytävät eroja muihin kamppailulajeihin, vaikka eivät osakaan tuoda niitä sanallisesti esille. Enkä tarkoita tällä osaamattomuudella tyhmyttä, vaan yksinertaisesti asian vierautta.