Ottaaksemme vähän lukujakin mukaan siihen mutuiluun, että NHL:ssä joukkueet oppivat viime kaudella vähitellen puolustamaan nollatoleranssin puitteissa ja maalimäärät kääntyivät kauden loppua kohti laskuun, maalimäärät kehittyivät NHL:n runkosarjassa viime kaudella näin:
Koodi:
maalia maalia/ott.
1. sarjaviidennes 1558 6,33
2. sarjaviidennes 1517 6,17
3. sarjaviidennes 1521 6,18
4. sarjaviidennes 1501 6,10
5. sarjaviidennes 1491 6,06
Jos jostain saisi myös yv- ja tasakentällismaalit peli peliltä Exceliin taittuvassa muodossa, saisi osviittaa, paljonko kyse on yv-maalien vähenemisestä ts. miten paljon tämä selittää laskua ottelukohtaisessa keskiarvossa ja paljonko jää pelin muutoksen kontolle. Mikäli se yleisesti esitetty olettamus, että jäähyt olisivat vähentyneet kauden loppua kohti, pitää paikkansa, selittää yv-pelin väheneminen ainakin osan maalimäärien pudotuksesta.
Lisäksi on huomionarvoista, että muutos ensimmäisen viidenneksen 6,33 maalista viimeisen viidenneksen 6,06 maaliin on -4,27 % ja koska Sihvonen sanoo toissa-UL:n nollatoleranssi-jutussaan, että "Viisi vastaan viisi pelaten maalimäärät kohosivat vain alle kuusi (6) prosenttia. Käytännössä peleissä ei siis nähty ollenkaan lisää maaleja, kun pelattiin täysin viisikoin", hänen mielestään NHL:ssä ei siis nähty kauden loppua kohti käytännössä ollenkaan vähemmän maaleja.
En kyllä ollut uskoa silmiäni lukiessani po. jutun. Siinä aivan pokkana yritettiin väittää NHL-tilastojen jotenkin tukevan väitettä, että "maalinteko on jo nyt vaikeutunut viisi vastaan viisi pelattaessa", vaikka kaikki esitetyt tilastot puhuivat jokaisesta näkövinkkelistä vastakkaista. Niiden mukaan jopa huolimatta tasakentällisin (tk) pelaamisen huomattavasta ajallisesta vähenemisestä tk-maalien ABSOLUUTTINENKIN määrä oli noussut kuutisen prosenttia ja kuten Jatkoajassa on myöhemmin laskettu, samaa aikayksikköä kohti laskettuna tk-maalit LISÄÄNTYIVÄT 41,9 %. Ja kuten yllä mainitsin, muutos kauden ensimmäiseltä viidennekseltä viimeiselle oli kokonaisuudessaan vain 4,27 % ja mitä ilmeisimmin tk-maalien osalta vielä tätä pienempi.
Ja kaiken kukkuraksi jutussa väitettiin, että NHL:ssä (runkosarjassa?) tehtiin viime kaudella 7443 maalia, vaikka oikeasti niitä tehtiin 7588 (runkosarjassa). Tämä virhe kertautui useissa laskutoimituksissa:
- tk-maaleja väitettiin 05-06 tehdyn 4898, vaikka oikeasti niitä tehtiin 7588-2545=5043
- edellisestä seuraa, että tk-maalien määrä ei kohonnut "alle kuusi (6) prosenttia", vaan 9,6 %
- maalien määrä ei oikeasti lisääntynyt 18 % vaan 20 %
- ilmeisesti virhe oli siirtynyt myös laskutoimitukseen yv-maalien osuudesta kaikista maaleista, mutta jutun likiarvo 34 % pitää paikkansa, joskin tarkkaan ottaen luku laskee 34,19 %:sta 33,54 %:iin
Käsittämätöntä älyllistä epärehellisyyttä (+ inhimillistä hutilointia). Tämä asia ei muutu mitenkään sen mukana, miten maalimäärät kehittyvät jatkossa - tähänastisesta kehityksestä paikoin valehdeltiin (tk-maalinteko muka vaikeutunut) ja paikoin yritettiin värittää sitä omaa agendaa tukemaan (tk-maalien laskeminen peliä eikä tasakentällisin pelattua aikaa kohti). Miten joku jääkiekon pelityyli voi olla niin ideologinen juttu, että se saa valehtelemaan yksiselitteisissä faktoissa. Vähän vaikea ottaa niistä pelianalyyseistäkään vakavissaan sanaakaan, vaikkei osaisi varsinaisesti argumentoida vastaan.