Journalismissa tehdään perustava ero mielipidetekstien ja uutisten välillä. Juttutyyppien rajat eivät ole aina selviä, mutta lukijan pitäisi pystyä erottamaan, kummasta on kulloinkin kyse. Ero on sekä pragmaattinen että epistemologinen. Toisin sanoen, kyse on myös tiedon luonteesta, ei pelkästään ammattikäytännöstä ja tavasta.
Onomoro tuntuu kannattavan täyttä relativismia, jossa mikä tahansa käy. Kaikki, mikä on lehdessä, on journalismia ja on mahdotonta sanoa mitä on hyvä journalismi, koska sitä voi tehdä niin monella eri tavalla. Minä väitän, että journalismin ihanteita ovat edelleen objektiivisuus ja ajankohtaisuus. Väitän myös, että ammattikunta ja lukijat mieltävät nämä journalismin piirteiksi. Vaikkakin tiedämme, että todellinen objektiivisuus on filosofisessa mielessä mahdottomuus.
Pakinat ja muut mielipidekirjoitukset ovat osa journalismia. Ne eivät kuitenkaan tuota journalistista tietoa uutisen tavoin. Pelkkä kommentointi ei voi koskaan korvata uutistyötä, joka käytännössä tarkoittaa mahdollisimman usean, toisistaan riippumattoman lähteen käyttöä, niiden tarkistamista ja luotettavuuden arvioimista. Vaikka feature-kirjoittaminen, gonzoilu ja pakinointi on paljon seksikkäämpää kuin tylsä uutisointi, ilman tätä faktapohjaisuutta journalismi menettää merkityksensä.
Niissä Sihvosen jutuissa, jotka olen lukenut, tärkeimpänä ja usein myös ainoana lähteenä on Sihvonen. Monet näistä jutuista näyttävät uutisilta, ne käsittelevät asioita uutisen tapaan ja niissä väittämiä esitetään tosiasioina. (En valitettavasti voi liittää tähän esimerkkiä käytännön syistä.)
Muotoseikkoja tärkeämpää on kuitenkin ymmärtää journalistinen prosessi, eli miten journalismi toimii.
onomoro kirjoitti:
Nykypäivänä tiedon saanti muualta kuin lehdistöstä on liiankin helppoa. Tietoa, jos jonkinlaista tulee joka hemmetin välineestä koko ajan sellaisella volyymilla, että monesti sitä on vaikea sulatella.
Informaatiotulva on kieltämättä valtava. Siksi uutistyöllä on entistä suurempi merkitys. Informaatiosta muodostuu journalistista tietoa vasta uutisprosessin kautta. Yksinkertaisemmin sanoen: Sihvosen päässä oleva valtava jääkiekkotietämys ei ole journalistista tietoa sellaisenaan, vaikka olisi kuinka oivaltavaa ja paikkansa pitävää. Tätä eroa hän ei ilmeisesti ole ymmärtänyt.
onomoro kirjoitti:
Sen vuoksi nykypäivänä journalismin yksi tehtävä on analysoida ja eritellä tietoa, ottaa siihen kantaa, eli osallistua keskusteluun todellisuudesta. Miksi tätä ei voisi toteuttaa jääkiekkojournalismissa ja eritoten lehdistössä, joka on hitaampi väline kuin esim tv tai netti?
Tietenkin saa toteuttaa, ja pitääkin. Journalismi on tehnyt tuota kaikkea syntymästään asti. Kuten sanoin, on tuo tieto ensin tuotettava, ja siihen on olemassa tietty prosessi. On myös oltava rehellinen lukijoille ja itselleen. Miksi esim. pukea mielipidekirjoitus haastatteluksi? Juuri siksikö, että (uutis)journalismi tuottaa ”objektiivista” tietoa?
onomoro kirjoitti:
Kyseessa on aihe, joka ei ole millaan muotoa vakava, ja Sihvonen tekee sen kuitenkin tavalla, jossa ei lukijaa pyrita tietoisesti harhauttamaan puoleen eika toiseen, niin etta silla olisi vakavia seurauksia.
Jääkiekko ei toki ole vakava aihe verrattuna moneen muuhun. Esimerkiksi journalismin tasoon. Sihvosen suurin heikkous on, että hän pitää omia analyysejään TIETONA. (Voisi sanoa jopa tieteellisenä tietona, päätellen munkkilatinasta jota hän jutuissaan käyttää.) Ristiriitaista kyllä, hän pyrkii näin tekemään eron ”pelkkään” mielipiteeseen, jota hän ei ilmeisesti pidä yhtä arvokkaana.
Tästä nurinkurisesta asenteesta on seurauksena, että omasta mielipiteestä helposti muodostuu totuus, johon ympäröivä maailma sovitetaan tarpeen mukaan. Merkkejä tällaisesta löytyy Sihvosen teksteistä, kuten monet ovat ketjussa jo maininneetkin. Journalistille tällainen ajattelu ei oikein sovi.
Miksei Sihvonen voisi tunnustaa suoraan, että pelikirja-analyysit ovat ”vain” hänen mielipiteensä? Eikö Sihvonen luota siihen, että hänen näkemyksensä on arvokas? Jos hänen analyysinsa ovat niin hyviä kuin hän antaa ymmärtää, eivätkö ne pärjää omillaan, ilman sarvia ja hampaita? (Ilman itsekorostusta, kvasitieteellisyyttä, pikkumaisia hiekkalaatikkokinasteluja jne. jne.)
Minusta Sihvosen jutuissa on paljon hyvää. Kieli on hieman kulmikasta, mutta jutut ovat provokatiivisia, viihdyttäviä ja usein näkemyksellisiä. Sihvonen myös kiistatta tietää jääkiekosta hyvin paljon. En kuitenkaan voi pitää häntä kummoisenakaan journalistina. En tiedä, selvensikö tämä erittely kantaani. Journalismilla on omat tapansa tuottaa tietoa, ja nämä tavat tuntuvat olevan vieraita Sihvoselle. Vikaa on sekä asenteessa että taidoissa.
Pahoittelut ylipitkästä postauksesta ja kiitos kun jaksoit lukea tänne asti. Ihan tosissako muuten, Onomoro, vertasit Sihvosta Hunter S. Thompsoniin? Vau. Ei ihme että Petteri viihtyy täällä egotripillä. Hienoa kuitenkin, PS, että uskallat jalkautua tänne ruodittavaksi. Tässä keskustelussa olisi jollekin viestinnän tutkijalle tarjolla ainutlaatuinen tutkimusmateriaali.