Toiseksi arvostan Siffan laajaa tietämystä ja näkemystä jääkiekosta, mutta näkemystä, että pelikirjallisesti kiekkokontrollia voi olla myös hyökkäyspään kulmapeli, en osta. Hyökkäyspään kulmissa kaikki haluavat kiekon itselleen, ja nopein, vahvin ja taitavin sen sieltä saa. Toki sielläkin syötellään, mutta niin jääkiekossa tavataan yleisesti tehdä muutenkin.
Kiitos, K. Pylkkänen, tästä haasteesta. Käynnistit tällä todennäköisesti ensi kauden tilastointini kohteen. Tämä kausi mennään hyökkäyksiin lähtöjen rytmittelyn selvittämisessä.
Hyökkääspään kulmapelin pelaaminen on mitä tarkinta pelikirjapelia niin hyökkääjien kuin puolustajien osalta. Tästä on mm. Raimo Summanen puhunut ja kirjoittanut paljon. Kulmapelin toteuttamisissa on tilastoitavaa yhden kauden tarpeiksi riittävästi.
Jos nyt tässä alustavasti hahmottelen sitä, minkälaisia kulmapelivariaatioita sisältyy valmentajien pelikirjoihin (kulmapelien rakenteet ja niiden harjoittelu).
Valmentaja peluuttaa esim. kulmapeliä, jossa kaksi hyökkääjää ovat taistelemassa kiekosta kulmissa ja kolmas sijoitetaan takamieheksi laukaisu- ja puolustusvalmiuteen. Takamiehenä toimivan hyökkääjän valmentaja voi sijoittaa joko pelin puolelle tai painottomalle puolelle.
Toinen valmentaja peluuttaa kulmapeliä kolmella hyökkääjällä eli ns. ylimiehittää kulmapelin, jolloin kiekkokontrolli parantuu oman joukkueen toimesta, mutta vaarana ovat vastustajan kiekonriistot, jolloin kolme pelaajaa jää kiekon yläpuolelle, kun vastustaja käynnistää nopean hyökkäyksen.
Eilen Slovakia pelasi tappiotilanteessa 3. erässä kulmapeliä yhdellä hyökkääjällä ja sijoitti kaksi hyökkääjää maalin eteen. Tästä syntyi vaarallisia maalitilanteita, kun isot slovakki-hyökkääjät olivat vaikeasti puolustettavissa meidäm pienikokoisten pakkien toimesta. Tämäkin kulmapelitapa on kirjattu pelikirjaan ja valmentajan määräyksestä otetaan käyttöön.
Ns. Nash-Thornton pääty- ja kulmapeli toteutetaan kolmelta kaistalta eli hyökkääjät sijoitetaan keskelle ja molempiin laitoihin. Kanadalaiset ovat käyttäneet tätä mallia vastustajille tuhoisin seurauksin. Tätä voidaan kutsua myös Stiga-jääkiekon kulmapeliksi.
Kulmissa pelataan joko nopeasti tai pitkin syöttöketjuin. Pitkien syöttöketjujen yksi tarkoitus on saada vastustajille rangaistuksia aikaan. Pitkien kulmapelien syöttöketjujen suomalainen kehittelijä on KalPan Pekka Virta. Kanadasta kirjoitinkin jo aiemmin edelliskauden Anaheim-hyökkäysketjun Perry-Getzlaf-Ryan pitkistä kulmapeleistä.
Puolustajat pelaavat kulloinkin kulmapelitilanteissa valmentajien määräämillä pelitavoilla. Yksi pelitapa on, että puolustajat pitävät koko ajan viivan. Joskus pelin puolen pakilla on lupa kurkata eli tehdä itsensä pelattavaksi ala Petteri Nummelin eilen Valko-Vanäjä pelissä. Pakeilla voi olla lupa kurkkauksiin vuorotellen. Eilen todelliseksi pelikirja-asiantuntijaksi näissä kisoissa studiossa osoittautunut Pasi Nurminen näytti Suomen hyökkäyspään pelitavan, jossa pakit vaihtoivat paikkaansa viivalla.
Kiitos vielä kerran K. Pylkkäselle tätä tärkeästä pelikirjaan liittyvästä keskustelun avauksesta.