Petteri Orpon hallitus

  • 1 155 557
  • 14 870

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Sinipunan itsekin haluaisin, mutta aika vaikea kuvitella Kokoomusta ja SDP:tä samaan hallitukseen pitkään aikaan
No siis tässä maassa on varmasti periaatteessa vaikea kuvitella ties mitä yhdistelmiä, mutta ties mitkä yhdistelmät ovat silti täysin mahdollisia. Muistan ikäni kun Paavo Lipposen SDP hyökkäsi murhaavan populistisesti Ahon hallitusta vastaan, voitti vaalit, ja muodosti hallituksen Kokoomuksen kanssa - ja valtonvarainministerinä jatkoi Iiro Viinanen eikä talouspolitiikka käytännössä muuttunut juuri mihinkään. Tässä maassa täytyy todellakin pitää erillään päivänpoliittiset kiistat ja vaalien jälkeiset hallitusneuvottelut.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa

Eläkeläisliitossa ei katsota hyvällä hallituksen suunnitelmia leikata eläkkeistä. Eläkeiän nostolle tuli myös jyrkkä ei.
Tämä on ymmärrettävää, eläkeläiset ovat (pääosin) maksaneet itse eläkkeensä eivätkä koskaan saa täysimääräisesti rahojaan takaisin. Verrattuna siihen, että ihmiset olisivat saaneet itse rahoittaa oman eläkkeensä vaikkapa sijoittamalla rahastoihin.

Veronmaksajien keskusliitto tietysti vastustaa veronkorotuksia. Kokonaisveroasteen nostaminen ei tietenkään käy, saati että puututtaisiin tuloveroihin. Ymmärrettävää, koska korkea verotus ei ole mikään kannustin tulla Suomeen töihin.

Yritystukiin puuttuminen tietenkin on verrattain neutraali keino säästöihin, sieltähän voisi napata 1,5 mrd leikkaamalla kaiken pois vanhalta rahalta. Kunnes joku kuitenkin todistaa, että nämä tuet pitävät nämä yritykset hengissä. Voi olla, että Orpokin saa satikutia joiltain tahoilta moisesta aikeesta.

Sosiaaliturvaan tehtävät leikkaukset ovat kauhistus koko vasemmistoblokille. Sieltä ei voi napata senttiäkään, saati että vielä kerran järkeistettäisiin edes sotealueita. Mahdotonta tämäkin. Koulutukseen tehtävät leikkaukset nostavat Vihreät takajaloilleen. Suomessahan ei ole turhaa koulutusta lainkaan: jokaisella täytyy olla oikeus myös elämäntapakouluttaa itseään. Valmistumatta mihinkään ammattiin, tai täydentämättä ammattitaitoaan.

Arvonlisäveroon tehtävät korotukset eivät sovi, koska ne entisestään heikentävät pienituloisten kulutusmahdollisuuksia.

Työttömyysturvaan tehtävät leikkaukset ja porrastukset eivät sovi juuri kenellekään, toisille periaatteista, toisille uraodotuksista johtuen. Erinäiset kilpailukykyä parantavat toimet ovat täysin out, koska silloin kajotaan siihen ikivanhaan periaatteeseen, että Suomi on hermeettinen kansantalous, paino sanalla kansan, josta johtuu myös kansantaloustiede. Taloustiede on erikseen. "Suomi elää metsästä", vaikka maailmalla paperi ei ole enää yhtä kysyttyä kuin vanhoina hyvinä aikoina.

Mitäpä jos asetetaan investointivero. Isorikkailla toimijoilla on varmasti niin paljon pääomaa, että sillä voitaisiin tasapainottaa valtiontaloutta merkittävästi: Ulkomaiset investoinnit Suomeen laahaavat ikävästi – Nämä tekijät ovat kehityksen taustalla

Jos ei investointivero käy, silloin ehkä suomalaisten säästöjä voitaisiin rokottaa enemmän. Jos tileillä makaa tuollaiset 160 mrd, niillehän voitaisiin antaa kehoitevero. Jos eivät suomalaiset opi sijoittamaan hyvällä, niin sitten pahalla. Käteisvarojakin on turhan paljon. Oikeampi tapa olisi laittaa kaikki tileillä makaavat rahat liikkeeseen, tekemään hyvää koko maalle.

Ongelmana on myös se, että erää valtion lypsylehmät tuppaavat kuivumaan, autoverotus esimerkkinä. Pitäisi keksiä uusia ideoita siihen, miten myös sähköauton omistajia päästäisiin roimimaan kunnolla. Veikkaus on tuottanut rahaa aika mukavasti vuosien saatossa, urheiluväki on saanut rahoittaa ei-korvamerkittyjä hyviä tarkoituksia huolella. Mutta miten toimia kun tämäkin rahanlähde pikkuhiljaa kuivuu?

Hallituksella on siis hyvin vaikeaa eikä tilannetta paranna se, että opposition ja ay-liikkeen painostus on herkeämätöntä. Hallituksen tehtävänä olisi olla kuitenkin umpikuuro erinäisten eturyhmien painostukselle ja seurata VVM:n virkavastuulla tehtyjä selvityksiä leikkausten vaikutuksista sekä arvioida tätä kautta, mikä osa leikkauksista ei iske toisesta menosektorista suoraan vastapalloon.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Kale

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Sinipunan itsekin haluaisin, mutta aika vaikea kuvitella Kokoomusta ja SDP:tä samaan hallitukseen pitkään aikaan, vaan tästä eteenpäin porvarihallituksen ja viisikon välillä tullaan menemään sen mukaan, onko ykkönen Kokoomus / Perussuomalaiset, tai SDP

Kokoomuksen vallannut "tereoikeisto" valitsee sata kertaa sadasta persut kumppaniksi, jos enemmistön saa jotenkin (vaikka sitten Kepun avulla) muodostettua.
Vaikka Lindman siirtyisi Marinista oikealle, niin Kokoomus ja SDP eivät ole edes näköetäisyydellä toisistaan.
 

Andromeda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps
Kokoomuksen vallannut "tereoikeisto" valitsee sata kertaa sadasta persut kumppaniksi, jos enemmistön saa jotenkin (vaikka sitten Kepun avulla) muodostettua.
Vaikka Lindman siirtyisi Marinista oikealle, niin Kokoomus ja SDP eivät ole edes näköetäisyydellä toisistaan.
Onhan demarit ja Kokoomus iät ja ajat muodostaneet hallituksia niin mikseipä jatkossakin. Vai onko Kokoomus oikeistolaistunut entisestään (kauttaaltaan Tereläiseksi?). Sdp meni vasemmalle Marinin aikana, mutta eiköhän sieltä löydy heillekkin taas entinen linja Marinin jälkeen.

Toki eihän sitä tiedä vaikka Marin tekisi paluun päivänpolitiikkaan sekoittamaan demari pakkaa. Tilanteet voi siis elää ja ennustaminen sikäli hankalaa.
 
Viimeksi muokattu:
Sinipunan itsekin haluaisin, mutta aika vaikea kuvitella Kokoomusta ja SDP:tä samaan hallitukseen pitkään aikaan, vaan tästä eteenpäin porvarihallituksen ja viisikon välillä tullaan menemään sen mukaan, onko ykkönen Kokoomus / Perussuomalaiset, tai SDP.

Mikäli Keskusta lähtee mukaan Lindtmanin viisikkoon, voi sen nähdä sinetöivän puolueen pitkäksi aikaa osaksi vasemmistoblokkia.

Itse olin hieman pettynyt, ettei Orpolla sitten kuitenkaan riittänyt munaa sinipunahallituksen muodostamiseen viime vaalien jälkeen, ja päivä päivältä tuo vaikuttaa huonommalta ratkaisulta. Kokoomus joutui tässä nyt perussuomalaisten takia luopumaan arvoistaan ("ei edellytyksiä jatkaa halla-aholaisten kanssa hallitusyhteistyötä" vuonna 2017, mutta nyt täytyy kestää kaikenlaisia rasismikohuja muista hölmöilyistä puhumattakaan) ja monista sellaisista talousasioista, joita ovat viimeisen vuosikymmenen ajan Suomessa ajaneet (työperäinen maahanmuutto, vahva ja yhtenäinen EU, vihreän teknologian innovaatiot). Tilalle saatiin rankka leikkauspolitiikka ja pölhöpopulismia. Pahimmillaan tämä sitten johtaa blokkiutumisen syvenemiseen Suomessa, eikä tosiaan yllättäisi, vaikka seuraava hallitus olisi taas "vasemmistoviisikko".

Sinipunahallitus ei tietenkään olisi ollut täydellinen tai ilman omia ongelmiaan, mutta jos tällainen epäpyhä allianssi oltaisiin saatu kasaan kompromissien avulla (esimerkiksi ennen vaaleja kokoomus halusi 6 miljardin leikkaukset yhdessä vaalikaudessa ja SDP oli valmis 6 miljardin leikkauksiin kahdessa vaalikaudessa - kai tuosta jokin kultainen keskitie olisi ollut löydettävissä?), niin tuossa olisi saattanut olla aihio pidemmällekin hallitustaipaleelle ja tämä äärilaidasta toiseen heilahtelu oltaisiin saatu pysäytettyä. Suomen poliittinen ja taloudellinen tilanne huomioiden tällainen vakaus olisi ollut pelkästään hyvästä, ja jos jotain lopullisia ratkaisuja halutaan, niin siihen tarvitaan joka tapauksessa pitkäjänteisyyttä ja molempien laitojen yhteistyötä. Nyt menee taas neljä vuotta hukkaan tämän suhteen. Sinipunahallituksen muodostamisella ja yhteistyöllä Orpo ja kokoomus olisivat voineet oikeasti osoittaa olevansa kokoaan suurempia, ja tuo olisi ollut se "kipeä ratkaisu", jota mielestäni tarvitaan. Nyt puhutaan leikkauksista kipeinä ratkaisuina, mutta mielestäni näistä kahdesta vaihtoehdosta rankka leikkauspolitiikka ja perussuomalaisten kanssa flirttailu on kokoomukselle nimenomaan se helpoin tie.

Eikä nyt ole tarkoitus yksipuolisesti sanoa vain, että Orpo ja kokoomus paha. Yhtä lailla jos ja kun SDP on suurin puolue vuonna 2027 on heidän mahdollista tehdä kädenojennus kokoomusta kohti ja tuoda yhtenäisyyttä ja pitkäjänteisyyttä takaisin Suomen politiikkaan. Mutta saas nyt nähdä.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Itse olin hieman pettynyt, ettei Orpolla sitten kuitenkaan riittänyt munaa sinipunahallituksen muodostamiseen viime vaalien jälkeen, ja päivä päivältä tuo vaikuttaa huonommalta ratkaisulta.
Eipä siinä kenenkään munasta ollut kyse. Liuta edellisen hallituksen puolueita ilmoitti suoraan, ettei tule hallitukseen. Marin tajusi, että mikäli vie demarit hallitukseen kokoomuksen kanssa niin hänelle itselleen on tarjolla valtiovarainministerin salkku, ja sitä tilannetta ei tasan kukaan olisi halunnut. Helpompi ratkaisu oli luopua kaikesta vastuusta mutta samalla myös estää kenenkään muun johtamat neuvottelut demarien osalta hallitukseen menemisestä. Kuten Orpo on hallituksen kokoonpanosta todennut, niin ei niitä vastuusta kiinnostuneita puolueita ihan jonoksi asti ollut.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Ihan hauska, kun sen suurimman vastakkainasettelun aiheuttajan rooli tuntuu jo unohtuneen. Ei se väite ole tuulesta temmattu, että ihmisten poliittinen muisti on lyhyt.
 
Jep en tiedä onko @helderpostiga jo ehtinyt unohtaa minkälaisen vastakkainasettelun Marin sai luotua oikeiston kanssa ja kuinka Marin edelleen johti puoluetta, kun vaalitulos oli selvillä.

Eihän tuolloin ollut oikein minkäänlaisia lähtökohtia luoda sinipunahallitusta. Nykyisen Lindtmanin demareiden kanssa voisi olla.

Kyllä, Marin hyökkäsi oikeistoa vastaan ja piti melko tiukkaa linjaa julkisesti pääministerinä ja vaaliväittelyissä. Puolueena SDP oli kuitenkin valmis kompromisseihin ja vastasi myös asiallisesti hallitustunnusteluihin. Aika paljon samaa siis kuin tuossa aiemmin mainitussa Lipposen ja Ahon väännössä, ja kun silloinkin saatiin kompromissi aikaiseksi, niin nyt jos koskaan sellaista olisi omasta mielestäni tarvittu. En usko kenenkään olevan pohjimmiltaan eri mieltä siitä, että Suomessa tarvitaan kuitenkin pitkäjänteisyyttä ja yhteistyötä nykyisten ongelmien hoitamiseksi. Voi olla, että Marin oli nyt sitten yksilönä se suurin ongelma, mutta sitä isompi ja arvostettavampi temppu se olisi ollut, jos tuosta oltaisiin sinipunakompromissi saatu aikaiseksi ja menty niin sanotusti yhteinen hyvä edellä.
 

Vatso

Jäsen
Ihan hauska myös puhua siitä, kuinka SDP oli myös valmis 3 miljardin sopeutukseen. Tuosta kun nyt taas vilkaisi sitä SDP:n ohjelmaa, säästöjä oli 100 miljoonaa jostain "Matkakuluista" ja loput 2,9miljardia yrittäjien ja suurituloisten veronkorotuksia. Vertaa tuota lähtökohtaa vaikka nykyisen hallituksen politiikkaan ja arvioi sitten, kuinka lähellä olisi se, että SDP ja Kokoomus olisivat päässeet sopuun hallitusohjelmasta.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Tässä kun niitä säästökohteita etsitään, niin yksi kivi on edelleenkin kokonaan kääntämättä: Tässä ovat suurimmat yritystukien saajat – tutkija ihmettelee jättitukia saavia ”kantiksia” ja ”outouksia”

Tokihan tämä on sitä parempaa kommunismia ja onhan Vermon raviradan merkittävyys Suomen taloudelle niin suuri, että se ihan loogisesti on suurimpien tuensaajien joukossa (huom, muut raviradat eivät nouse tuohon TOP20 -listalle mutta saavat myös suhteettoman paljon rahaa valtiolta vuosittain). Samassa jutussa myös taas kerran se suurin ongelma, eli ylläpitävien tukien suhteettoman suuri osuus t&k -tukiin verrattuna. Käytännössä siis valtio tukee elinkelvottomia yrityksiä jatkamaan samalla tavalla. Tämä jatkuva tuki on myös johtanut siihen, että nämä elinkelvottomat yritykset eivät ole joutuneet tekemään riittäviä modernisointeja tehtaisiinsa, joka taas on johtanut siihen, että tehtaat vanhenevat käsiin ja kiitoksena kaikista saaduista yritystuista voidaankin sitten se moderni tehdas rakentaa jonnekin halpatyövoimamaahan.

En pidättele henkäni odottaessani, että näihin tukiin kosketaan.
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Tässä kun niitä säästökohteita etsitään, niin yksi kivi on edelleenkin kokonaan kääntämättä: Tässä ovat suurimmat yritystukien saajat – tutkija ihmettelee jättitukia saavia ”kantiksia” ja ”outouksia”

Tokihan tämä on sitä parempaa kommunismia ja onhan Vermon raviradan merkittävyys Suomen taloudelle niin suuri, että se ihan loogisesti on suurimpien tuensaajien joukossa (huom, muut raviradat eivät nouse tuohon TOP20 -listalle mutta saavat myös suhteettoman paljon rahaa valtiolta vuosittain). Samassa jutussa myös taas kerran se suurin ongelma, eli ylläpitävien tukien suhteettoman suuri osuus t&k -tukiin verrattuna. Käytännössä siis valtio tukee elinkelvottomia yrityksiä jatkamaan samalla tavalla. Tämä jatkuva tuki on myös johtanut siihen, että nämä elinkelvottomat yritykset eivät ole joutuneet tekemään riittäviä modernisointeja tehtaisiinsa, joka taas on johtanut siihen, että tehtaat vanhenevat käsiin ja kiitoksena kaikista saaduista yritystuista voidaankin sitten se moderni tehdas rakentaa jonnekin halpatyövoimamaahan.

En pidättele henkäni odottaessani, että näihin tukiin kosketaan.
Tämä on käyty jo niin monta kertaa läpi. Kun FinnToto sulautettiin Veikkaukseen, niin nyt nämä pelirahat kiertää "yritystukina" takaisin raviradoille. Palautetaan FinnToto irti veikkauksesta ja homma pyörikööt omillaan.

Edit: En todellakaan ole ravimiehiä, mutta tämä jatkuva kohkaaminen näistä rasittaa jo hieman.
 

Byvajet

Jäsen
En usko kenenkään olevan pohjimmiltaan eri mieltä siitä, että Suomessa tarvitaan kuitenkin pitkäjänteisyyttä ja yhteistyötä nykyisten ongelmien hoitamiseksi.

Persut on eri mieltä.

Persuhenkisen Maanpuolustus.netin linjanveto on malliesimerkki persujen toimintamallista. Foorumilta bannataan tiedollisesti sivistyneitä kirjoittajia poliittisten mielipiteiden vuoksi, vaikka heidän kirjoitustapansa on muita kunnioittava. Jäljelle jäävät vain samanmieliset.

Samat persut, jotka valittavat, ettei mitään saa sanoa, ovat valmiita vaientamaan erimieliset heti kun tilaisuus koittaa. Heiltä puuttuu moraali, joka perustuu pysyviin arvoihin ja periaatteisiin. Heidän ainoa tavoitteensa on rikkoa, kahmia valtaa ja vaientaa erimieliset. Tässä prosessissa moraali muotoutuu kunkin hetken tarpeisiin.

Yhteistyö tällaisen joukon kanssa on mahdotonta, koska yhteistyö perustuu luottamukseen, ennustettavuuteen ja erilaisuuden ja erimielisyyden sietämiseen.

Suomi on vaikeassa tilanteessa, enkä povaa parempaa, jos persujen suosio pysyy. Persuja ei kiinnosta Suomen tulevaisuus, isänmaan asia ja peruskansan elinolot. He tahtovat ainoastaan rikkoa ja haastaa seurauksista piittaamatta. Hehän pyrkivät määrätietoisesti tutkimuksen ja asiantuntijoidenkin vaientamiseen. He tahtovat kaaosta eivätkä rakentavia perusteltuja ratkaisuja.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Vuoteen 2017 asti totopelejä pyöritti Suomen Hippoksen omistama Fintoto Oy, joka tuloutti voittonsa hevosurheilulle. Vuonna 2017 Fintoto Oy, Raha-automaattiyhdistys (RAY) ja Veikkaus Oy yhdistyivät yhdeksi valtion omistamaksi rahapeliyhtiöksi, jonka nimeksi tuli Veikkaus Oy. Silloin arpajaislakiin sorvattiin pykälä, jonka mukaan hevosurheilu saa 4% Veikkauksen tuotosta. Se vastasi tuossa fuusiossa totopelien osuutta.
Nyt kun Veikkauksen tulos menee budjettiin, päätti Marinin hallitus säilyttää edunsaajien osuudet ennallaan eli jakaa saman rahan valtion budjetista siitä huolimatta, että korona rokotti Veikkauksen tulosta.
Myös Orpon hallituksen budjetissa tuki säilyy tänä vuonna euromääräisesti ennallaan eli 39,192 miljoonassa eurossa/v, todennäköisesti myös 2025.

Tämä siis historiallinen tausta tuolle tuelle. 2026 siirrytään luultavasti lisenssimarkkinaan joten siltä osin asia on auki. Raviurheilu on auringonlaskun ala ja eläinurheilu muutenkin vastatuulessa yhteiskunnallisessa muutoksessa, joten lisenssimarkkinassa summat todennäköisesti pienenevät. Sitä en lähde ennustamaan kuka totopelit järjestää lisenssimarkkinassa, onko se Veikkaus, PAF vai Ruotsin ATG, ja paljonko valtio siitä saa tuloja ja paljonko se vetää siitä itselleen.

Raviurheilu ei pyöri ilman totopeleistä saatavia tuottoja, joista sitten maksetaan palkinnot. Toki omistajat rahoittavat touhua myös.

Ja sori off-topic, tämä meni jo kauas ammattiyhdistyksistä, ehkä pitäisi siirtää muualle @Moderaattorit.

Tässä kun niitä säästökohteita etsitään, niin yksi kivi on edelleenkin kokonaan kääntämättä: Tässä ovat suurimmat yritystukien saajat – tutkija ihmettelee jättitukia saavia ”kantiksia” ja ”outouksia”

Tokihan tämä on sitä parempaa kommunismia ja onhan Vermon raviradan merkittävyys Suomen taloudelle niin suuri, että se ihan loogisesti on suurimpien tuensaajien joukossa (huom, muut raviradat eivät nouse tuohon TOP20 -listalle mutta saavat myös suhteettoman paljon rahaa valtiolta vuosittain). Samassa jutussa myös taas kerran se suurin ongelma, eli ylläpitävien tukien suhteettoman suuri osuus t&k -tukiin verrattuna. Käytännössä siis valtio tukee elinkelvottomia yrityksiä jatkamaan samalla tavalla. Tämä jatkuva tuki on myös johtanut siihen, että nämä elinkelvottomat yritykset eivät ole joutuneet tekemään riittäviä modernisointeja tehtaisiinsa, joka taas on johtanut siihen, että tehtaat vanhenevat käsiin ja kiitoksena kaikista saaduista yritystuista voidaankin sitten se moderni tehdas rakentaa jonnekin halpatyövoimamaahan.

En pidättele henkäni odottaessani, että näihin tukiin kosketaan.
Kirjoittelin joskus selvitystä siitä, miksi raviradoille menee suuria tukia, lainaan sen tähän uudestaan luettavaksi.
Vaikka itselläni on lukkarinrakkautta ravipelaamiseen, niin onhan tuo omituinen kuvio. Vanhan arpajaislain ja Veikkauksen suorien tukien jakamisen aikaan se oli ymmärrettävämpi. Toivottavasti pääsemme pian lisenssimalliin, jolloin ravipelaaminen pääsee irti tästä mallista, joka ei palvele oikein ketään.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Kirjoittelin joskus selvitystä siitä, miksi raviradoille menee suuria tukia, lainaan sen tähän uudestaan luettavaksi.
Vaikka itselläni on lukkarinrakkautta ravipelaamiseen, niin onhan tuo omituinen kuvio. Vanhan arpajaislain ja Veikkauksen suorien tukien jakamisen aikaan se oli ymmärrettävämpi. Toivottavasti pääsemme pian lisenssimalliin, jolloin ravipelaaminen pääsee irti tästä mallista, joka ei palvele oikein ketään.
Äh, ei olisi edes pitänyt kirjoittaa tuota ravirata-kommenttia tuohon, se ei nimittäin ollut lainkaan tuon kirjoituksen pointti, vaan yleensäkin yritystuet, joissa olisi kyllä leikattavaa ihan hurjastikin. Ja erityisesti nuo jatkuvat ylläpitävät tuet, jotka osin ovat jopa haitallisia, tulisi kaikki tarkistaa.

Ei valtion pidä mielestäni puuttua yritysten välisiin kilpailuasetelmiin tai keinotekoisesti ylläpitää bisnestä, joka ei ole tuottavaa. Mieluummin tuo raha tulisi laittaa T&K -hankkeisiin, joista edes jossain määrin on nähtävillä mahdollisen sijoituksen takaisinmaksu. Nykyiset tuet kannustavat yrityksiä vain toimimaan huonosti.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kyllä, Marin hyökkäsi oikeistoa vastaan ja piti melko tiukkaa linjaa julkisesti pääministerinä ja vaaliväittelyissä. Puolueena SDP oli kuitenkin valmis kompromisseihin ja vastasi myös asiallisesti hallitustunnusteluihin. Aika paljon samaa siis kuin tuossa aiemmin mainitussa Lipposen ja Ahon väännössä, ja kun silloinkin saatiin kompromissi aikaiseksi, niin nyt jos koskaan sellaista olisi omasta mielestäni tarvittu. En usko kenenkään olevan pohjimmiltaan eri mieltä siitä, että Suomessa tarvitaan kuitenkin pitkäjänteisyyttä ja yhteistyötä nykyisten ongelmien hoitamiseksi. Voi olla, että Marin oli nyt sitten yksilönä se suurin ongelma, mutta sitä isompi ja arvostettavampi temppu se olisi ollut, jos tuosta oltaisiin sinipunakompromissi saatu aikaiseksi ja menty niin sanotusti yhteinen hyvä edellä.

Mun mielestä on lähinnä koomista rinnastaa Aho-Lipponen, tai no lähinnä Lipponen, Orpo-Mariniin eli Mariniin.

Lipponen oli lähempänä oikeistodemaria joten onko ihme, että löysivät yhteisen sävelen -95? Vertailukumppanina Sanna Marin, joka aikanaan valitsi vasemmistoliiton sijasta demarit sen takia, että koki demareissa olevan enemmän mahdollisuuksia.

Mun mielestä Marinin luoman vastakkainasettelun lopputuloksena ei ollut mitään mahdollisuuksia saada Kokoomusta ja Demareita samaan hallitukseen viime keväänä.

Tää loppuosuus kompromisseista on sinänsä turhan päiväistä, kun Kokoomus sai sidosryhmiensä (lue EK ja muut probusiness kaverit) näkökulmasta erittäin hyvän hallitusohjelman.
 
Ihan hauska myös puhua siitä, kuinka SDP oli myös valmis 3 miljardin sopeutukseen. Tuosta kun nyt taas vilkaisi sitä SDP:n ohjelmaa, säästöjä oli 100 miljoonaa jostain "Matkakuluista" ja loput 2,9miljardia yrittäjien ja suurituloisten veronkorotuksia. Vertaa tuota lähtökohtaa vaikka nykyisen hallituksen politiikkaan ja arvioi sitten, kuinka lähellä olisi se, että SDP ja Kokoomus olisivat päässeet sopuun hallitusohjelmasta.

Ja vuosi sitten perussuomalaiset ja Purra olivat sitä mieltä, että pienituloisten etuuksiin koskeminen ei heille sovi jne. Eipä tuokaan nyt ihan suoraan sovi nykyisen hallituksen politiikkaan, ja kompromisseja piti näidenkin kahden puolueen välillä tehdä ainakin vaaleja edeltäviin mielipiteisiin nähden.

Enkä siis sano, että se olisi ollut helppoa, vaan nimenomaan päinvastoin kokoajan painotan sitä, että sinipunahallituksen muodostaminen olisi varmasti ollut haastavaa. Mielestäni se olisi kuitenkin ollut tarpeellista ja tulee jossain vaiheessa joka tapauksessa eteen, jos Suomi haluaa yhtenäisesti nykyisistä ja tulevista kriiseistä selvitä.

Tää loppuosuus kompromisseista on sinänsä turhan päiväistä, kun Kokoomus sai sidosryhmiensä (lue EK ja muut probusiness kaverit) näkökulmasta erittäin hyvän hallitusohjelman.

Toisaalta kokoomuksen sidosryhmät ovat myös kritisoineet hallitusta, kun haluaisivat nimenomaan lisää (työperäistä) maahanmuuttoa ja erilaista EU-politiikkaa, mikä ei sitten taas perussuomalaisille käy. Eli jostain joutuvat sidosryhmät tässäkin kompromississa luopumaan, vaikka se on toki totta, että nyt pystyvät vaikuttamaan työntekijöiden oikeuksiin enemmän kuin oikeastaan minkään muun hallituksen aikana historiassa.

Mutta se siitä omalta osaltani. Tuo @Byjavet kirjoitus tiivistää, missä ongelma oikeasti piilee, vaikka en sitä itse ehkä noin kärkkäästi ilmaisisi.
 
Viimeksi muokattu:

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Vai onko Kokoomus oikeistolaistunut entisestään (kauttaaltaan Tereläiseksi?).
Muistatteko sen Kokoomuksen taustavaikuttajan nimeltään Arvo Pohja? Arvo Pohjan aikaan yhteistyö persujen kanssa ei tullut kuuloonkaan ja nyt kun persut on vielä enemmän persumpi kuin vuonna 2016 , niin se kelpaa sänkykaveriksi Kokoomukselle?

Jos ja kun Kokoomuksen ja Perussuomalaisten arvopohjan ero on kahdeksassa vuodessa kutistunut, niin se tarkoittaa Kokoomuksen liikkuneen tuossa ajassa persumpaan suuntaan kuin persut itse ovat liikkuneet.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Onko palstan vasemmisto laajemminkin sitä mieltä, että isot asiat eivät enää Suomea yhdistä? Olen todella eri mieltä, jos näin ajattelette. NATO-jäsenyys yhdisti Suomea ja se on tuore esimerkki siitä, että yhdessä kyetään toimimaan.

PS oli täysillä (no, yksi edustaja äänesti vastaan) mukana. Muut merkittävät puolueet olivat 100 % mukana, paitsi vassarit joista suuri osa äänesti Suomen turvallisuutta ja tulevaisuutta oikeusvaltiona vastaan. Sanon silti, että NATO-jäsenyysprosessi näytti meidän kykenevän edelleen hyvään yhteistoimintaan.

Kun Orpon hallitus vähentää ay-liikkeen aivan liiaksi kasvanutta valtaa ohi eduskunnan ja hallituksen, se koetaan SAK:n ja sen liittojen johdossa ymmärrettävästi vaarallisena tienä. Jatkossa ay-liike ei enää kykenisi masinoimaan viikkojen tai kuukausien lakkoja Suomen talouden kuristamiseksi ja oman vallan turvaamiseksi.

Muutama vuosi eteenpäin ja uskon, että moni ay-liikkeen jäsen ymmärtää tilanteen hyvin. Kuten iso osa ymmärtää jo nyt. Ja sen jälkeen todetaan jopa yhdessä, että se oli vuosi 2024 kun ay-liikkeen oli vihdoin muututtava.
 

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Onko palstan vasemmisto laajemminkin sitä mieltä, että isot asiat eivät enää Suomea yhdistä? Olen todella eri mieltä, jos näin ajattelette. NATO-jäsenyys yhdisti Suomea ja se on tuore esimerkki siitä, että yhdessä kyetään toimimaan.

PS oli täysillä (no, yksi edustaja äänesti vastaan) mukana. Muut 100 % mukana, paitsi vassarit joista suuri osa äänesti Suomen turvallisuutta ja tulevaisuutta oikeusvaltiona vastaan. Sanon silti, että NATO-jäsenyysprosessi näytti meidän kykenevän edelleen hyvään yhteistoimintaan.
Kyllä tosipaikan (sota tai muu vastaava kriisi) tullen suomalaiset ovat olleet ja ovat edelleen yhtenä rintamana puolustamassa Suomea. Kyllä näissä tilanteissa vedetään yhtä köyttä hyvän asian puolesta.
 

Hande75

Jäsen
Suosikkijoukkue
LiverpoolFC, Jokerit, suomalaiset NHL:ssä ja Lauri
Valtioneuvosto sai oppositiolta yhteisen välikysymyksen sairaalaverkoston alasajosta ja oli mainintaa sote-rahoituksen leikkaamista.

Epäilen, että vastaus voisi olla 3-5 lauseeseen tiivistetty. "Hallitus ei ole tehnyt mistään poliittista päätöstä vielä esityksen johdosta. Kaikki vaihtoehdot ovat realistisesti avoinna. Laitamma joka vuosi miljardin lisää sote-alueille. Alueella päätetään rahojen sijoituksesta." Näitä sitten vatvotaan 8-10 h eri sanankääntein.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tässä kun niitä säästökohteita etsitään, niin yksi kivi on edelleenkin kokonaan kääntämättä: Tässä ovat suurimmat yritystukien saajat – tutkija ihmettelee jättitukia saavia ”kantiksia” ja ”outouksia”

Yritystuet tulevat lisääntymään ja näin tapahtuu jo seuraavassa hallituksessa vaikka SDP sitä johtaisi. Taustalla on EU:n uudet tulkinnat, jotka vapauttivat valtiot myöntämään satoja miljardeja tukea yrityksilleen. Tämä tapahtuu Suomessakin ja joko suoraan tai EU:n (eli veronmaksajien silloinkin) kautta. Minusta paljon saastuttavaa toimintaa ei tule tukea ja olen muutenkin samoilla linjoilla Etlan ja EK:n kanssa. Tuet uusiksi!

Tutkimus-, maatalous- ja yritystuissa tulisi vihdoin laittaa laatua pöytään. Enää ei voi mennä Marinin hallituksen linjalla, jossa mm. ilmastoa ja luonnon monimuotoisuutta rahoittavasta Horizon tutkimusohjelmasta otetaankin rahaa Suomen maatalouden ylläpitämiseen. Tai torpataan silloisen puheenjohtajamaa Suomen toimesta EU:n maataloustukien riippuvuus tilojen luonnonsuojelua parantavista toimista.

Nämä ajat ovat onneksi ohi.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jep en tiedä onko @helderpostiga jo ehtinyt unohtaa minkälaisen vastakkainasettelun Marin sai luotua oikeiston kanssa ja kuinka Marin edelleen johti puoluetta, kun vaalitulos oli selvillä.

Eihän tuolloin ollut oikein minkäänlaisia lähtökohtia luoda sinipunahallitusta. Nykyisen Lindtmanin demareiden kanssa voisi olla.
SDP muutenkin oli melkoisessa käymistilassa vaalien jälkeen. Marin oli jo ns. rampa ankka, mutta vaikka Lindtman olikin perintöprinssi, näytti siltä, ettei SDP:tä pahemmin kiinnostanut tosissaan osallistua hallitustunnusteluihin ja kun Keskusta päätti joka tapauksessa jäädä oppositioon, eikä Perusussuomalaiset kelvannut SDP:lle, melko vaikeaa olisi ollut lähteä hallitusta muodostamaan vuoden 2011 sixpackin toisintona, etenkin kun isot vaalitappiot saaneilla Vihreillä ja Vasemmistoliitolla kovin suurta hinkua hallitukseen ei myöskään liennyt.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös