Juurikin samoja asioita hallitus pyrkii taklaamaan. Miten ihmeessä saisi vasemmisto-opposition muutokseen mukaan? Positiivista on jo se, että Laboren tutkija näkee samat isot ongelmat, joista oikeisto on puhunut.
Se on hyvin vaikeaa seuraavista syistä (luettelen niitä tähän muutaman), mutta ennen kaikkea se on vaikeaa, koska monimutkaiseen ongelmaan ei löydy eikä tule koskaan löytymäänkään yksinkertaista ratkaisua.
Haaste 1: Ymmärrän hyvin, miksi tilastotieteissä menetellään määrällisen tutkimuksen keinoin ja esimerkiksi työvoiman ja työpaikkojen kohtaantaongelmaa voi helposti selittää juuri tällä tilastotieteellä eli meillä on jatkuvasti paikkoja auki, mutta ne eivät täyty, vaikka on työttömiä. Tosiasiallisesti kuitenkin tarvittaisiin mukaan määrällisen tutkimuksen lisäksi myös laadullista tutkimusta, millaiset paikat ovat oikeasti auki ja millaisiin paikkoihin tekijäpulaa ihan oikeasti on.
Jos katsoo ihan internetin ihmeellistä maailmaa niin nopeasti huomaa millä tahansa sivulla, että monet työpaikat etsivät määräaikaisia työntekijöitä ja usein kiinnittämättömällä tuntimäärällä. Tällaisen työpaikan ottaminen ei ole kannustavaa eikä yksilöllisesti hyödyllistä ja kaiken hyvän päälle näitä töitä tarjoavat vielä ottavat sinut sisään vuokratyösopimuksilla. Se tarkoittaa vähäistä vastuuta työnantajalle ja työntekijä ei saa minkäänlaista edes teoreettista takuuta siitä, että tilanne muuttuu.
Haaste 2: Maantiede. Suomi on helvetin pitkä maa ja avoimet työpaikat keskittyvät yleensä asutuskeskuksiin. Esimerkiksi tänne pohjoiseen pieneen kuntaan täytyy työntekijän saada käytännössä 100 % varmuus siitä, että työpaikka tarjoaa luotettavasti palkan tilille sekä täydet työtunnit. Itse olen opettaja ja en olisi voinut kuvitellakaan maksavani sitä n. 1000 €:n investointia ellei minulle olisi luvattu työpaikkaa sekä täyttä tuntimäärää ja kiinteää palkkaa. Eivät ihmiset tule tällaisiin paikkoihin ilman jonkinlaista varmuutta ja takaporttia. Sinkulle tämä on vielä helppoa, mutta entäpä perheelliset? Sama juttu toki toimii toiseenkin suuntaan: täältä ei lähdetä töihin Helsinkiin, jos työpaikka ei tarjoa minkäänlaista varmuutta tai tulevaisuutta. Valmius muuttaa työn perässä vaatisi myös ihan konkreettisia tukitoimia, jotta se olisi ensinnäkin yksilölle riskin arvoinen. Jos nyt saisin itse täältä koeajalla potkut niin persnettoa olisi tullut se n. 1000 € muuttokustannuksista ja sen lisäksi todennäköisesti olisi hyvin vaikeaa löytää edes läheltä työtä. Jouduin investoimaan myös autoon, koska täältä ei pääse mihinkään ilman omaa autoa.
Nämä ovat kaksi isoa haastetta. Oikeistossa perinteisesti tarjotaan työntekijöille lähinnä keppiä, mutta missä ovat kannusteet? Työpaikan perässä muuttamiseen pitää löytyä työnantajalta oikea kannuste. Oikeisto perinteisesti jättää tämän kannusteen luomisen työnantajalle ja sitten taas kannusteiden taso selviää avaamalla mol.fi. Valtion ei tietysti kuulu tähän liittyä hirveästi, mutta kohdanto-ongelmaa auttaisi ensikädessä enemmänkin se, että vaikeasti työllistävissä paikoissa ja aloilla olisi sen verran sitä omaa ajattelua, että ehkä meidän kannattaa tarjota jotain porkkanoita tähän rinnalle. Niin kauan kuin ihmiset ajetaan väkipakolla töihin niin työnantajalla ei ole mitään kannustetta näitä ongelmia myöskään korjata. Nyt on täällä vasemmalla semmonen tunne, että meitä kyllä painostetaan tällä puolella aitaa, mutta ei hirveästi painosteta sitä työnantajaosastoa rupeamaan tarjoamaan jotain, millä saa tekijöitä. Jotkut yritykset rekrytoivat tehokkaasti, koska he laittavat sinne hakuun toistaiseksi, suoraan oman firman kirjoille, kunnon rahallisen korvauksen ja työtunnit sekä apua muuttoon.
Nice to know: Tein gradun työpaikkailmoituksista. Graduni oli rehellisesti sanoen huono, mutta yhden trendieron huomasin suomalaisten ja saksalaisten työpaikkailmoitusten suhteen. Saksassa oli hyvin tyypillistä, että työnantaja tarjosi perehdytyksen lisäksi (ainakin lupauksen) muuttokustannusten kattamisesta sekä täyden paketin kotoutumista uudelle paikkakunnalle. Se, mikä todellisuus on, sitä en tiedä, mutta verrattain enemmän näitä näkee ulkomaalaisissa ilmoituksissa. Toinen on tietysti se, että Suomen maantieteeseen auttaisi, jos työnantajat olisivat valmiita oikeasti siirtymään etätyöhön aloilla, joilla läsnäolo ei ole mitenkään tarpeellista. Esim. monet isot yritykset rajoittavat "toimistolle x-kertaa kuukaudessa" -tyyppisesti, joka käytännössä vesittää asumisen kaukana.