Kysehän ei ole kuitenkaan siitä että kokkarit mestarillisesti saisivat toimillaan Suomen talouden käännettyä siihen asentoon ettei valtion tarvitse enää ottaa lainaa. Kuten tuo kuvaajakin kertoo, kokoomus on viimeisen noin 30 vuoden aikana ollut joko pääministeripuolue tai hallinnoinut valtionvarainministerin salkkua lukuunottamatta Martinin/Rinteen hallitusta ja Vanhasen/Jäätteenmäen hallitusta, eikä ole juurikaan edesauttanut tilanteen kääntämistä aiemminkaan. Ennemminkin kokoomus vain siirtää niitä lainarahoja omien eturyhmiensä taskuun, kuten tekevät muutkin puolueet.
Eihän Kokoomus tavoittele tai ole tavoitellut break eveniä julkisen velan suhteen. Päinvastoin.
Kokoomusta voi syyttää kestävyysvajeen rakentelusta siinä kuin muitakin, mutta onhan Kokoomus tuon mainitsemasi 30 vuoden aikana valtionvarainministerin salkulla/pääministerinä ollut osaltaan rakentamassa sellaista talouspolitiikkaa, joka on poikkeuksellista Euroopassa. Meillä on erittäin vähän köyhiä työssäkäyviä vrt muu Eurooppa:
Suomessa Euroopan unionin pienin köyhien työssäkävijöiden osuus, Ruotsissa tuplasti, Virossa kolminkertaisesti – katso koko lista
Romaniassa on ylivoimaisesti suurin köyhyysvaarassa olevien työssäkävijöiden osuus EU:ssa, häntäpäässä myös yllätysnimi Luxemburg.
yle.fi
Isot muutokset, kuten globalisaatio, muuttavat tilannetta Suomessakin. Silti tuloerot ovat täällä edelleen pienemmät kuin vaikkapa monta kertaa tasa-arvoiseksi mainitussa Ruotsissa.
Kysymys kuuluukin, onko maalla jonka talouskasvu on pitkään ollut kehnoa, tehtävä muutoksia talouspolitiikassaan? Tässä Orpon hallitus on päätynyt muutoksiin.