Petteri Orpon hallitus

  • 1 271 614
  • 15 911

asyouwere

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ehkä tunnen pienen piston sydämessäni, mutta älä hyvä mies pidä mitään breikkejä, vaikka hermot olisikin riekalaina.

Kyllä poliittinen keskustelu kaipaa tälläkin palstalla molempia osapuolia ja vaikka poliittisesti eri leirissä olemmekin, niin ihan mielellään sinunkin ajatuksia lukee. Usein kun ne ovat kuitenkin hyvää ja ennenkaikkea asiallisesti kirjoitettua asiaa ja saattaa myös omatkin ajatusmaailmat ja vaatteet, ellei muuttua, niin ainakin pistää pohtimaan. Sama toki toisinpäin, että hyvistä ajatuksista kannattaa pohtia myös omia kantoja.
Mitään pistoa on turha tuntea, ei "teistä" kukaan ole mitään väärää tehnyt. Kuten sanoin, niin ongelma on omani. Eri asia on sitten rasistista/misogynistä/ennakkoluuloista/tms. paskaa tänne suoltavat nimimerkit, nekin menevät tunteisiin, mutta siitä syytän vain kyseisiä kirjoittajia.

Mitä tulee omaan kontribuutioon politiikkapuolen keskusteluihin, niin lukeudun enemmän "luen mutten kirjoita" -kategoriaan. Olen huomannut, että vaikka mielipiteitä ja näkemyksiä on, niin niiden tuottaminen kirjalliseen muotoon tuntuu olevan hankalaa nimenomaan päivänpoliittisessa keskustelussa. Varmasti osansa on silläkin, että tiedostan "vastapuolella" olevan volyymiylivoiman sekä sen, että moni heistä on minua paljon fiksumpi ja taitavampi sanankäyttäjä :)

Ja tosiaan, hyvä että nostit viimeisen pointtisi esille. Vaikka olen puhunut vastakkainasettelusta ja oikeistokirjoittajien (mielestäni) huonoista argumenteista, niin paljon siellä seassa on (mielestäni) hyvää ja omaan ajattelumaailmaani vaikuttanuttakin materiaalia.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Ihmisiä ei voi toimintakykynsä puolesta asettaa samaan riviin.

Anorektinen ei ala syödä, kun hänelle kertoo, että kannattaisi syödä. Pahimmillaan se tappaa hänet.

Alkoholisti ei ala raitistua, kun lääkäri kertoo, että juomisen jatkaminen johtaa ennen aikaiseen kuolemaan.

Lihava ei laihdu, vaikka häntä kuinka valistettaisiin ylipainon haitoista ja yhteiskunnallisista kuluista. Länsimaiden ylipaino-ongelma on kaikesta tiedosta huolimatta massiivinen.

Masentunut ei parane, kun hänelle sanoo, että kun vain otat itseäsi niskasta kiinni, alat liikkua ja etsit päiviisi aktiivista tekemistä, toimintakykysi alkaa kohentua.

Eikä syrjäytynyt lopeta syrjäytymistään, kun häntä kepitetään.

Kovat keinot auttavat ihmisiin, joilla on todellinen valinnanmahdollisuus, mutta esimerkiksi pitkäaikaistyöttömissä on niin huonokuntoista sakkia, ettei sitä ensiksikään kukaan työnantaja halua töihin, ja vaikka tahtoisikin, niin ei se ole sinne kykenevä menemään.

Jos järkeä käyttäisi, ensin työttömistä pitäisi kartoittaa ihmiset, joilla on edellytykset selvitä työelämässä. Näihin keppi voi purra, jos vain työnantajat velvoitetaan heitä palkkaamaan. Muut pitäisi siirtää terveydenhuollon piiriin.

Ilman työnantajille määrättyjä palkkausvelvoitteita ja kovaa panostusta koulutukseen valtava osa pitkäaikaistyöttömistä pysyy pitkäaikaistyöttöminä. Heidän kepittämisensä on pelkkää epäinhimillisyyttä.

Mutta onko se uhriutuminenkaan mikään ratkaisu huono-osaiselle? Itsekin olen nuoruudestani lähtien kärsinyt liikuntaelinvamman lisäksi mm. dystymiasta (krooninen masennussairaus), mutta lopulta otin itseäni "niskasta kiinni" ja aloin lisätä liikuntaa ja muuta aktiivisuutta huonosta olosta huolimatta. Kas kummaa, lopulta tilanteeni ja oloni parani, vaikka näiden vaivojen kanssa elämän loppuun saakka todennäköisesti mennäänkin. En tietenkään väitä, että samat ratkaisut toimii kaikille, mutta jos nyt kyynisiksi kerran aletaan niin ihmisellä on lopulta ongelmiensa keskellä kaksi keskeistä vaihtoehtoa: Jäädä makaamaan sänkyyn loppua odottaen tai nousta ylös ja jatkaa taistelua.

Oma halu muuttaa omaa tilannettaan on ensiarvoisen tärkeää suunnanmuutoksen aikaansaamiseksi. Ihmistä on vaikeaa ellei jopa mahdotonta auttaa ellei autettavalla itsellään ole minkäänlaista tahdonvoimaa. Se on surullinen tilanne kaikkinensa.

Siitä olen samaa mieltä, että samalla kun yhteiskunta tarjoaa keppiä, niin muita käytännön tukitoimia täytyisi vastaavasti lisätä potentiaalisesti työkykyisten ihmisten palauttamiseksi työmarkkinoille. Tähän tulisi liittyä ihan laaja-alainen tuki elämänhallinnan kuntoon saattamiseksi ja se toki maksaa yhteiskunnalle, mutta onnistuessaan tuo säästöjä tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. On ihan kiistämätön tosiasia, että Suomessa kuten kaikissa maissa on ihmisiä, joiden elämä on osittain pilalla jo lapsuuden kotiolosuhteista lähtien, mikä kaikki vaikuttaa kielteisesti maailmankuvaan, itseluottamukseen ja mielenterveyteen. Toivoa kuitenkin aina on niin kauan kuin elämääkin.

Sosiaaliturvan pääpyrkimyksenä tulisi enemmänkin auttaa aupua tarvitsevaa ihmistä nousemaan omille siivilleen itsenäiseen ja antoisaan elämään kykeneväksi yksilöksi. Aina ja kaikissa olosuhteissa tämä ei toki voikaan toteutua, mutta nimenomaan enemmänkin yksilöllistä paneutumista ihmisten tilanteisiin tarvittaisiin, että he saisivat sellaista apua, joka mahdollistaisi työelämään paluun yhä useammalle.
 

Boogey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Voittamisen kulttuuri

Herättää kyllä kysymyksiä. Toivottavasti Orpolta löytyy vastauksia.

Ei tähän pitäisi olla kuin yksi järjellinen vastaus jos halutaan niitä osaajia tänne jatkossakin.
 
Ei näitä asioita saavuteta heikoimpien asemaa entisestään heikentämällä. Ja tuo kateuskortti nyt muutenkin alkaa olla mennyttä maailmaa. Mutta se tästä.

Tuo kateuskortti on kyllä tosiaan mennyttä aikaa. Tasaverotus ja tasavertainen kohtelu kaikille sen pitäisi olla niin kenenkään ei tarvitsisi olla kateellinen eri säännöistä.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP

Etana#45

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomalaiset maailmalla
Noh Tavio on vähän tahvo, mutta ihan samanlaisia siellä on historiassa riittänyt ministereinä, että siinä yksi. Puisto on korkeasti koulutettu ja hyvin maltillinen, ihme jos hänkin on naurattava vaihtoehto. Ihan samaa itkua tämä ”ei riitä uskottavia ministereitä” kuin tämä populismi-huutelu, niin ja sama porukka takana.
Huonosti muotoilin mutta tarkoitin kyl et Puisto on varteenotettava ja monelle tuntematon. Tavion unohdin. Mutta entäs tämän jälkeen?
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Ei varmaan parane Häkkäsen pitää mitään perhevapaita, ettei Orpo heitä taas vittuiluvaihdetta päälle?
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Häkkänen puolustusministerinä kuulostaa hyvältä. On aika jämpti äijä, ja puolustusministeriys vaatii sitä.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Kokoomukselta aika tasapainoinen ministeriryhmä.

Plussaksi lasken sen, että ministereiksi ei noussut Timo Heinonen, Piia Kauma, Atte Kaleva tai Miia Laiho..

Grahn-Laasosen tilalle olisi voinut valita myös Saara-Sofia Sirenin tai Sofia Vikmanin. Opetusministerinä Grahn-Laasonen ei oikein onnistunut.

Itselle ei ole vielä auennut tuo Elina Valtosen ulkopolitiikan vahvuus, kun on niin paljon enemmän profiloutunut talousajattelussa. Mutta varmasti pärjää ulkoministerinä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Työministeri Satoselta hyvä kommentti: "hallitusohjelmaan on kirjattu, että uudistukset valmistellaan kolmikantaisesti". Eikä ilmastoministeri Mykkänen jäänyt huonommaksi: "Nyt kosketaan vähemmän pakoputkiin, mutta enemmän isoihin savupiippuihin".
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Hallituksen tavoitteena on lisätä liikkuvuutta, että ihmiset pysyy työkykyisenä. Mielestäni erinomainen tavoite. Samalla kuitenkin ollaan nostamassa liikuntapalveluiden verotusta. Jotain ristiriitaa muiden mielestä tässä?
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Huonosti muotoilin mutta tarkoitin kyl et Puisto on varteenotettava ja monelle tuntematon. Tavion unohdin. Mutta entäs tämän jälkeen?

Juu - lähinnä @Salama44 viestiin viittasin, kun häntä kai Puiston tyyliset koulutetut järkipolitiikotkin nykyään naurattaa, puolueesta riippumatta.

DI kaksikko Ranne ja Vähämäki ovat kai shorlistalla, Vähämäki on muuten ollut eduskunnassa jo kolme kautta - mutta toki ihan naurattava hahmo hänkin. Sitten hoitajataustaiset Arja Juvonen ja Mari Rantanen myös vahvoilla.

Kunhan nyt eivät Hurusaarta laita.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Perhe- ja peruspalveluministerin virka on lakkautettu ja uudessa hallituksessa sosiaali- ja terveysministeri ottaa em. ministerille kuuluneet tehtävät hoitaakseen.
 

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Hallituksen tavoitteena on lisätä liikkuvuutta, että ihmiset pysyy työkykyisenä. Mielestäni erinomainen tavoite. Samalla kuitenkin ollaan nostamassa liikuntapalveluiden verotusta. Jotain ristiriitaa muiden mielestä tässä?
Mielestäni kaikilla ihmisillä tulisi olla mahdollista käyttää liikuntapalveluita tulotasosta riippumatta. Mitä enemmän lapset ja teinit harrastavat liikuntaa niin se on kaikkien etu.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Perhe- ja peruspalveluministerin virka on lakkautettu ja uudessa hallituksessa sosiaali- ja terveysministeri ottaa em. ministerille kuuluneet tehtävät hoitaakseen.
Eikös siellä joku sosiaaliturvaministeri tule olemaan?
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei varmaan parane Häkkäsen pitää mitään perhevapaita, ettei Orpo heitä taas vittuiluvaihdetta päälle?

Onneksi enää ei kuitenkaan tarvitse pelätä Marinin ja tuomiojalaisten hyökkäystä mikäli erehtyy mainitsemaan sanankin mahdollisesta Nato-jäsenyyskeskustelusta.

Hyvän keskustelun ja hallituskritiikin oheen on kyllä mahtunut aikamoinen määrä sen tason öyhötystä, että täytynee pitää hatusta kiinni mihin tässä vielä joudutaan. No, kesti sentään ketjussa peräti sivulle neljä kunnes joku asiakeskustelija totesi uuden hallituksen olevan "natsivivahteinen" osana pistämätöntä analyysiaan. Samalla sitten nauretaan "kommareista itkijöille" vaikka eduskunnassa (ja viime hallituksessa) on puolue, jonka kansanedustaja sekä nuorisojärjestön pj ovat oman ilmoituksensa mukaankin kommunisteja.

Vasemmistonuorten "lukematta paskaa" kiteyttänee sen kiihkottoman analyysin joka näitä ensireaktioita leimaa. Etenkin "kommunistisesta Suomesta unelmoivan" Pinja Vuorisen kritiikki liian oikeistolaisesta hallitusohjelmasta saanee Orpon ja kumppanit sekä heitä äänestäneet tarkistamaan kantojaan välittömästi. Melkein nauroin ääneen kun tuon yllättävääkin yllättävämmän uutisen näin. Vahinko, ettemme saa tietää mitä mieltä Taisto Sinisalo olisi Orpon hallituksen ohjelmasta. Vai tiedämmeköhän ehkä sittenkin...


Hallitusohjelma vaikutti isolta osin yllättävänkin hyvältä ja kunnianhimoiselta. Henkilökohtaisesti en pidä veroalennuksia järkevinä tilanteessa, jossa kovalla kädellä tasapainotetaan valtiontaloutta, mutta ymmärrän että se on esim. kokoomuksen äänestäjille tärkeä juttu. Samoin en usko, että soteen voidaan tehdä kaavailtuja säästöjä ilman palvelutason laskua, joskin ilahdun mikäli osoittautuu että olen väärässä. Maahanmuuttoon liittyvistä kohdista muutama on vähintään kyseenalainen mutta työmarkkinoiden joustavoittaminen kohti pohjoismaista tasoa on jo aikakin hoitaa.
 

vsmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, ManU
En siis alkaisi puhumaan siitä kuinka tämä Orpon hallitus on kerännyt jotenkin poikkeuksellisen paljon polemiikkia heti hallitusohjelman julkistamisen jälkeen.
Saman taisin todeta itsekin lainaamassasi tekstissä. Pärinän määrä on kutakuinkin vakio ja sen ymmärtää kun äänestyksen prosentteja katselee ajatuksella oikeisto/vasemmisto.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Eikös siellä joku sosiaaliturvaministeri tule olemaan?
Joo, hänen vastuualueena on sosiaaliturva ihan kirjaimellisestikin. En sitten tiedä ovatko nuo yksi ja sama titteli vai kaksi erillistä titteliä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös