Asia on pikkuisen mutkikkaampi, joka näkyy myös tuossa uutisoinnissa. Ei ole helppoa kertoa mistä on kyse. Kuitenkin päästöjen puolelta Suomi kyllä pärjää hyvin. Itseasiassa pelkästään viime vuonna päästöt vähenivät 11%. Mikä on ihan maailman kärkeä. Sen sijaan ongelmana on hiilinielutavoitteet.Ministeri Mykkänen: Hakkuiden pitäisi vähentyä nykyisestä tuntuvasti, jotta Suomi saavuttaa hiilineutraaliustavoitteensa
Suomen kokonaispäästöt jatkoivat viime vuonna laskuaan ja metsäsektori oli pieni nettonielu. Uusia toimia tarvitaan kuitenkin lisää, jotta Suomi saavuttaa ilmastotavoitteensa.yle.fi
Nyt tuo Mykkänenkin esille sen joka toki on ollut tiedossa jo pitkän aikaa. Hakkuita pitää karsia jos päästötavoitteisiin meinataan päästä.
Persuille tämä ei tule sopimaan se on selvä. En siis pidätä hengitystäni asiassa konkreettisten toimien suhteen.
Sanoisin, että suurin virhe tehtiin, kun ei otettu kuuleviin korviin huippu asiantuntijoiden (Petteri Taalas mm.) kantoja, vaan määritettiin aivan liian kunnianhimoiset hiilinielutavoitteet ilmastolakiin. Hakkuiden hillitseminenkään ei ole pidemmällä aikavälillä kestävää, sillä kasvava metsä on erinomainen hiilinielu, ja lopulta kasvu hidastuu, jolloin pitäisi nimenomaan korvata hitaasti kasvava puusto uudella. Toki lyhyellä aikavälillä hakkuita vähentämällä voidaan kompuroida vähän matkaa eteenpäin. Pitäisi sen sijaan määrätä puurakemtaminen ensisijaiseksi ja pohtia muita tapoja hidastaa hiilen kiertoa.
Viisainta olisi avata ilmastolaki, se oli liian kunnianhimoinen erityisesti aikataulun osalta. Epäilen kuitenkin, ettei hallitus siihen pysty. Muutokset nähtäisiin sen myöntämisenä, että asiantuntijat olivat oikeassa. Käytännössä on selvää, ettei ilmastolain liian kunnianhimoisiin aikataulutavoitteisiin tulla pääsemään. Tämä tosin tiedettiin jo valuvaiheessa, joten ei ole yllätys. Olisi järkevintä todeta, että Suomellakin menee tähän sen kymmen-viisitoista vuotta pidempään kuin pitää kiinni epäonnistuneesta laista.
Pitää kuitenkin sanoa, että kyllä tuo uutisointi jättää toivomisen varaa. Kun tosiaan on myös erittäin positiivista, että päästöt jatkuvasti laskevat. Kuitenkin samaan aikaan vielä suurin osa maailman maista ja iso osa Eu-maistakin edelleen lisää päästöjään. En nyt tiedä onko se niinkään minkään hallituksen ansiota. Enemmän se osoittaa, että koko kansalaisyhteiskunta on sitoutunut tekemään parhaansa. Siitä kulmasta olisi voinut uutisen tehdä.