Petteri Orpon hallitus

  • 1 658 709
  • 18 998

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mut pointti onkin se, että vasemmisto peräänkuuluttaa sitä tasa-arvoa ja samanarvoisuutta kaikessa.. Sopisiko vasemmisto sitten myös tasaverotus? Eihän se nyt voi olla tasa-arvoista, että minulta viedään enemmän fyrkkaa kuin joltain toiselta?
Tasa-arvo ei ole sama asia kuin samanarvoisuus. Havainnollistava kuva:


Tasavero olisi kyllä samanarvoinen, mutta ei tasa-arvoinen. Tasa-arvo tarkoittaa käytännössä sitä, että jokainen saa sen samanlaisen mahdollisuuden. Tosielämässä tämä on utopia, mutta valtiotasolla tässä kuvassa näkyvä idea on se, mitä oikeasti pitäisi tehdä eli pyrkiä siihen, että ne, jotka tarvitsevat paljon tukea nähdäkseen jalkapallopelin, saavat sitä.

Sieltä oikeistokiimastaankin kannattaa nähdä se tosiasia, että moni ihminen on työtön, mutta hän ei voi parantaa omaa tilannettaan millä tahansa työllä. Politiikassa keskustelu työstä on yleisesti hyvin suppea, jossa työn hyvinvointia tuottavaksi vaikutukseksi arvioidaan ainoastaan raha. Jotta työ kuitenkin tuottaa yksilölle ja yritykselle tai valtiolle jotain oikeaa hyvää niin silloin kaikkien osapuolien pitää saada siitä maksimit irti. Työntekijän täytyy siis kokea aitoa iloa töissä sekä aitoa kykyä mennä johonkin. Jos työssä ollaan ainoastaan taloudellisen korvauksen vuoksi niin usein lopputulos on kaikille osapuolille aika kehno.

Oikeisto tekee isoja makrotason toimia, joilla todistetusti saadaan laskennallisia vaikutuksia aikaan. Se, ovatko vaikutukset kuitenkaan yksilöille sellaisia, että ne aiheuttavat sitä nousua sieltä työelämän vaikeuksista niiden voittajien joukkoon, sitä tapahtuu jo verrattain vähemmän. Sen sijaan, että aina lähdetään uudestaan ja uudestaan oikeiston johdolla siihen, että leikataan erilaisia etuuksia niin olisi hyvä vaihteeksi keskittyä ihan siihen, miten niitä työelämän rakenteellisia ongelmia pystyttäisiin korjaamaan. Miten työntekijät ja työpaikat saataisiin aidosti kohtaamaan useammin kuin nyt? Se on paljon vaikeampaa kuin se, että työ kuin työ, ota se ja tienaa ja tule onnelliseksi.
 

Stratman

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pekka Seppäsen eilinen kolumni YLE:llä koskien kotitalousvähennystä on mielenkiintoinen. Kannattaa kuunnella Areenasta. Hänen mukaansa kotitalousvähennys on tulonsiirto, mitä saa 10% veronmaksajista ja loput 90% ovat vain maksamassa. Seppäsen mukaan kotitalousvähennys on vajaan puolen miljardin euron tulonsiirto rikkaimmille, mistä valtiolle ei ole mitään hyötyä. Hänen mukaansa vähennys ei tutkimusten mukaan vähennä harmaata taloutta eikä lisää yrittäjätoimintaa, koska kaikki ne työsuoritukset, mihin ihmiset saavat kotitalousvähennystä, tulisivat muutenkin tehtyä. Tämä pitää paikkansa meidänkin perheemme osalta. Vaikka olemme monena vuonna saaneet maksimimääräisenä kotitalousvähennyksen hyödynnettyä niin kyllä talomme katto- ja ikkunaremontit ja muut vastaavat olisi tullut ilman vähennystäkin teetettyä. Valtion talouden ja yhteiskunnallisen tasa-arvon kannalta olisi järkevää poistaa kotitalousvähennys. Oikeistohallitus ei tietenkään tätä vaihtoehtoa ajatellut hallitusohjelmaa laatiessaan.

Korjaus-ja huoltotöissä varmasti meneekin aika lailla näin, mutta on myös muita palveluita, jotka menevät tähän kategoriaan. Hyvä esimerkki on erilaiset siivouspalvelut, joiden kohdalla vähennysoikeus todennäköisesti aidosti lisää myös yrittäjien työllistymistä.
 

Stratman

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Purraa pyydettiin A-studiossa toistamaan, että pienituloisilta ei leikata. Ei voinut enää valtiovarainministeri Purra sanoa vaalikampanjan aikana tutuksi tullutta lausetta. Sen hän sentään myönsi suoraan, että tämä hallitus ei hyvätuloisilta leikkaa.

Hyvätuloisia on rokotettu jo ihan riittävästi. Väliaikaiseksi tarkoitettu solidaarisuusvero ei vieläkään poistu, vaikka ylärajaa nosteetaankin. Jossain menee raja hyvätuloistenkin verotuksessa. Jos Suomi haluaa olla houkutteleva omille ja ulkomaisille huippuosaajille, ei verotusta voi enää yhtään kiristää hyvätuloisten kohdalla.
 

Oadie

Jäsen
Eikös se jo olisi aikakin olla leikkaamatta hyvätuloisilta. Meinaan että koko itsenäisen Suomen olemassaolon tätä ryhmää on vasemmiston toimesta kupattu estotta. Ja vi##uiltu päälle.
Kyllähän minäkin olen "kateellinen" menestyville ihmisille, jotka ovat tehneet töitä ja vielä kerran töitä palkkansa eteen. Tienaavat niin perkeleesti enemmän. Mutta eikös heidän verorahoillaan tätä hommaa pyöritetä isolta osin. Hyvä kun osa viitsii vielä tänne maksaa verojaan. Firmoista puhumattakaan. Eihän niitäkään voi loputtomasti kupata. Ei edes kommunismin hengessä.

Ovatko kaikki valittajat täällä varmasti tehneet osuutensa? Helvetinmoista nillittämistä muutenkin, kun uusi hallitus on istunut yhden päivän. Jumalauta yhden. Aivan naurettavaa. No ainakin vasemmiston propaganda on uponnut. Vaikka eivät tänäänkään tuoneet eduskuntatalossa yhtään omaa vaihtoehtoa esiin. Papukaijana kitisivät vain.
 
Viimeksi muokattu:

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ovatko kaikki valittajat täällä varmasti tehneet osuutensa? Helvetin moista nillittämistä muutenkin, kun uusi hallitus on istunut yhden päivän. Jumalauta yhden. Aivan naurettavaa. No ainakin vasemmiston propaganda on uponnut, vaikka tänäänkään eivät tuoneet eduskuntatalossa yhtään omaa vaihtoehtoa esiin. Papukaijana kitisivät vain.
Jos vasemmistopropaganda on tehnyt tehtävänsä niin samoin on tehnyt myös oikeistopropaganda. Suomessa jokainen kansalainen tekee osuutensa automaattisesti haluaa tai ei. Kaikkea, mitä tienaat, saat tai omistat pyritään verottamaan ja verotetaan. Erilainen osuus tarkoittaa usein (ja huomioithan, että sanon usein, ei aina) ihan eroa laskettavassa iässä. Jos ajatellaan nyt esimerkiksi tällaista meikäläisen ikäistä tyyppiä eli 35v niin kuulun ikäpolveen, jotka ovat sotien jälkeen ensimmäinen ikäpolvi, jotka tulevat olemaan köyhempiä kuin vanhempinsa. Tämä johtuu ihan puhtaasti maailmantalouden tilanteesta; kun olin lapsi oli 90-luvun lama, kun aloitin lukiossa alkoi finanssikriisi ja kun olin aloittamassa työelämässä niin ei oltu elvyttämässä vaan säästämässä. Tämän sukupolven edustajat ovat tehneet työurallaan katkonaisia lyhyitä työsuhteita ja määräaikaisuuksia. Parhaiten sosiaalisen asemansa tästä ikäpolvesta ovat saaneet ne, jotka tiesivät silloin kakarana, mitä haluavat tehdä ja kouluttautuivat duunareiksi, joiden työt eivät lopu. Sähkö- ja automaatioasentaja tienaisi moninkertaisesti suhteessa työttömään maisteriin ja olisi ehtinyt tekemään sen jo kolmesti ennen kuin minä olen edes valmis.

Edelleen korostan, että tässä maassa jokainen tekee osuutensa, mutta se osuus on ikäsidonnainen ja se tulee eri ihmisillä eri aikaan. Vastineeksi kaikesta siitä, mitä Suomi on minulle tarjonnut, olen valmis maksamaan aikanaan työllistyessäni oman alani työtehtäviin huomattavan paljon veroa palkastani ja uskon, että jatkossakin teen sen mielelläni. Sen verran tiedän, että virkasuhteessa se on n. kolmannes tuloistani, jotka menevät suoraan valtiolle. Kyllä, koen tehneeni oman osuuteni myös siten, etten esimerkiksi ikinä pystynyt nostamaan opintotukea kun opiskelin 2008-2015. Se johtui siitä, että halusin kovasti elättää itseni tekemällä töitä. Töitä teinkin niin paljon, että se opiskelu meinasi ihan jäädä sen alle. Olen aikaisemminkin kertonut, että ala oli sellainen, ettei minulle jäänyt siitä yhtikäs mitään itselle. En siis saanut koko aikana mitään säästöön vaan kaikki meni ja tein töitä, töitä & töitä. Juuri siksi meidän pitäisi puhua siitä, miten työmarkkinoiden kohdanto-ongelma ratkaistaan - miten oikeat ihmiset löytävät oikeat työpaikat? Se on paljon olennaisempi kysymys ratkaistavaksi kuin se, ovatko kaikki tehneet osuutensa.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
@peterra ja miksei muutkin vasemmalle kallellaan olevat.

Oletteko miettineet, että mitä tapahtuu, jos kaikki hyväpalkkainen väki päättää jäädä virkavapaalle ja/tai tukien varaan? (okei, tukia ei sille porukalle kauheasti valuisi). Millä rahoilla sen jälkeen maksettaisiin ne teidän (oletan, että itse kuulut tähän ryhmään) saamat tuet? Oletteko miettineet, että jokainen hyvätuloisilta leikattu euro on pois myös niiltä vähäosaisemmilta, paitsi toki veroilla otettu euro?

Mulle tulee ensi viikolla tilille sellainen kasa fygyä perinnön muodossa, että voisin laittaa 43-vuotiaana pillit pussiin ja elellä niillä halutessani. Mutta, mä haluan tehdä töitä (halu, joka tuntuu selkeästi erottavan vasemmiston ja oikeiston toisistaan). Niillä mun tulevaisuudessa maksamilla veroilla maksetaan paljon tukia ym. sälää. Mä en luultavasti laita niitä rahoja (edit. siis niitä perintörahoja) sen kummemmin kiertoon talouteen, vaan kasvatan oman muksuni tulevaa perintöä. Fiksumpaa toki olisi kuluttaa ne. Siis talouden kannalta. Mutta mä ajattelen asian niin, että päivääkään mun ei tarvitsisi tehdä töitä, mutta mä marssin silti sinne sorvin ääreen kiltisti jatkossakin, koska se on mun tapa osallistua yhteiskunnan pyörittämiseen.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Edelleen korostan, että tässä maassa jokainen tekee osuutensa, mutta se osuus on ikäsidonnainen ja se tulee eri ihmisillä eri aikaan.

Niin miten nämä ideologisesti työttömät ossit tämän osuutensa sitten hoitavat? Mullakin on kaveripiirissä muutama tapaus, jotka ovat ihan suoraan sanoneet, ettei kannata mennä töihin, koska erilaisilla tuilla taitavasti pelaamalla saa enemmän hyötyä. Miten nämä tekevät sen osuutensa?
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Oletteko miettineet, että mitä tapahtuu, jos kaikki hyväpalkkainen väki päättää jäädä virkavapaalle ja/tai tukien varaan? (okei, tukia ei sille porukalle kauheasti valuisi).
Muodostin ensin pitkän vastauksen, mutta pienen pohdinnan jälkeen totean, ettei vastaaminen enää ole tässä asenneilmapiirissä kovin hedelmällistä. Ei minulle, eikä sinulle.

Yleisesti:
Hyvätuloiset pitävät pidempiä pausseja työelämästä kuin huonotuloiset. Tämä on fakta. Hyvät tulot johtavat siis todennäköisemmin työelämästä aikaisempaan poistumiseen, koska siihen on mahdollisuus, ennemmin kuin pienet tulot. Hyväpalkkaiset myös pitävät usein vuorottelu- ja virkavapaita, huomattavasti enemmän kuin pienituloiset. Tässäkin keskeinen syy on se, että pienituloisilla ei ole varaa 70 % palkalla elämiseen.

Tämä on kaikki, mitä haluan tähän kommentoida. Me ajattelemme asioista kovin eri tavalla ja jopa minä uskon itse tehneeni osuuteni. Se, että minun työhistoriani ei ole tehnyt minusta hyvätuloista, johtuu erilaisista valinnoistani ja virheistä elämäni varrella. Olen erittäin kiitollinen siitä tuesta, jota Suomen valtio on antanut minulle opiskeluissani tähän asti.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
@peterra ja miksei muutkin vasemmalle kallellaan olevat.

Oletteko miettineet, että mitä tapahtuu, jos kaikki hyväpalkkainen väki päättää jäädä virkavapaalle ja/tai tukien varaan? (okei, tukia ei sille porukalle kauheasti valuisi). Millä rahoilla sen jälkeen maksettaisiin ne teidän (oletan, että itse kuulut tähän ryhmään) saamat tuet? Oletteko miettineet, että jokainen hyvätuloisilta leikattu euro on pois myös niiltä vähäosaisemmilta, paitsi toki veroilla otettu euro?

Ne on varmasti korvaamattomia ja yhteiskunta pysähtyy. Oletko miettinyt, että mitä tapahtuu, jos jokainen pienipalkkainen lähi-/ sairaanhoitaja jää huomenna pois töistä? Yhtäläinen olkiukko.

Ja kiva että saat perintöä.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Tämä on kaikki, mitä haluan tähän kommentoida. Me ajattelemme asioista kovin eri tavalla ja jopa minä uskon itse tehneeni osuuteni. Se, että minun työhistoriani ei ole tehnyt minusta hyvätuloista, johtuu erilaisista valinnoistani ja virheistä elämäni varrella. Olen erittäin kiitollinen siitä tuesta, jota Suomen valtio on antanut minulle opiskeluissani tähän asti.

Boldatulla se aika olennainen asia myös tässä keskustelussa.

Meillä on tosi moni ihminen tehnyt valintoja, jotkut hyviä, jotkut huonoja. Miksi niitä hyviä valintoja tehneitä pitää rangaista, että saadaan ne huonoja valintoja ja/tai virheitä tehneet pärjäämään paremmin? Minä jumalauta tein virheitä elämässäni, jotka johtivat ulosottoon. Ihan itse ne ulosottoni hoidin kitkuttelemalla vuosikausia pienillä tuloilla, about 1400€/kk käteen. En hakenut toimeentulotukea, vaikka siihen olisi ollut edellytykset (okei, kerran sain maksusitoumuksella uuden pesukoneen, kun se nyt lapsiperheessä on vain välttämättömyys). Miksikö en hakenut? No siksi, että tuolla rahalla pärjäsi oikein hyvin yksinhuoltaja isä ja poika. Toki omat huvitukset jäi pois, muuten ei olisi selvinnyt. En vain katsonut oikeaksi maksattaa omia tupakoita ja siidereitä muilla veronmaksajilla. Se oli elintason lasku, joka vain piti hyväksyä omien virheiden seurauksena. Yksinhuoltajana olisin vissiin saanut jonkun about 200€/kk Kelasta, mutta en kehdannut lähteä hakemaan, kun tosiaan ilmankin pärjäsi.

Edelleenkään en ole eväämässä keneltäkään perusoikeuksia tai toimeentuloa, mutta joku vastuu pitää yksilönkin kantaa niistä valinnoistaan.

Ja tottahan toki taktisesti jätät vastaamatta tuohon kysymykseeni koskien ideologia-osseja...
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Meillä on tosi moni ihminen tehnyt valintoja, jotkut hyviä, jotkut huonoja. Miksi niitä hyviä valintoja tehneitä pitää rangaista, että saadaan ne huonoja valintoja ja/tai virheitä tehneet pärjäämään paremmin?
Ja tottahan toki taktisesti jätät vastaamatta tuohon kysymykseeni koskien ideologia-osseja...
Etkös sinä juurikin ole tässä rankaisemassa jokaista köyhää siitä, että meillä on ideologia-osseja Suomessa? Tässä todellakin on strategia paikallaan, koska niin pahasti meidän välisessä keskustelussa on kyse siitä, kuinka pata soimaa kattilaa.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Ne on varmasti korvaamattomia ja yhteiskunta pysähtyy. Oletko miettinyt, että mitä tapahtuu, jos jokainen pienipalkkainen lähi-/ sairaanhoitaja jää huomenna pois töistä? Yhtäläinen olkiukko.

Ja kiva että saat perintöä.

Niin, se se mun pointti onkin, jos et hiffannut. Me tarvitaan kaikki työhön kykenevät sinne töihin, ei kotiin tukien varassa makaamaan. Eritoten ne hoitsut.

Oma puoliso on juurikin lähihoitaja, ja repii sellaiset 3500-4000€/kk liksaa (brutto), riippuen miten kikkailee keikkatöiden kanssa. Ja ihan siis normaalilla työajalla ja määrällä. Kaksi asiaa siis tiedän; hoitajan työn vaativuuden ja tärkeyden sekä sen, että kyllä hoitajakin voi tienata hyvin, jos vain haluaa itse asiansa niin järjestää. Toki, puolisolla se vaati pientä riskinottoa edellisen työn kanssa, mutta se näköjään kannatti.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Etkös sinä juurikin ole tässä rankaisemassa jokaista köyhää siitä, että meillä on ideologia-osseja Suomessa? Tässä todellakin on strategia paikallaan, koska niin pahasti meidän välisessä keskustelussa on kyse siitä, kuinka pata soimaa kattilaa.

Etkö sinä ymmärrä, että en se ole minä, jonka takia ne köyhät kärsii, vaan juuri ne ideologiset ossit?

Jos tuo ideologinen ossi menisi töihin, saataisiin siitä ttas lisää verovaroja, joita suunnata niille oikeasti tarvitseville. Mutta ei, Ossi haluaa olla kotona ja nostaa niitä tukia, jotka työllistymisen kautta menisivät nekin jollekin niitä tarvitsevalle.

edit. Eikä tässä ole tarkoitus rangaista ketään. Ei köyhiä eikä rikkaita. Pointti on siinä, että ilman radikaaleja toimenpiteitä lähivuosien aikana, meillä ei kohta ole sitä hyvinvointivaltiota, joka pystyy kustantamaan niin ossien kuin oikeasti apua tarvitsevienkin elämisen.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

Bauer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool
Mulle tulee ensi viikolla tilille sellainen kasa fygyä perinnön muodossa, että voisin laittaa 43-vuotiaana pillit pussiin ja elellä niillä halutessani. Mutta, mä haluan tehdä töitä (halu, joka tuntuu selkeästi erottavan vasemmiston ja oikeiston toisistaan).

Ai sä oikein haluat tehdä töitä toisin kuin vasemmistolaiset? Haista kuule työn sankari vittu. Sori ruma kielenkäyttö, mutta oikeasti. Kyllä vasemmalle päin voi olla kallellaan ja olla silti kiinnostunut työnteosta. Itse teen ainakin hyvinkin paljon töitä ja mielelläni, mutta en silti pysty kannattamaan sellaista ajattelua, jossa suositaan paremmin ansaitsevia. Kyllä vasemmistoa voi kannattaa vaikka ei olisikaan tukien varassa elävä taiteilija. Ja varmasti moni muukin ajattelee niin. Kyse on arvoista, ei siitä paljonko tienaa. Toki kaltaisesi oikeistolaiset ovat parempia ihmisiä, mutta nyt jotain rajaa juttuihin siellä.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
...Mullakin on kaveripiirissä muutama tapaus, jotka ovat ihan suoraan sanoneet, ettei kannata mennä töihin, koska erilaisilla tuilla taitavasti pelaamalla saa enemmän hyötyä. Miten nämä tekevät sen osuutensa...
Sori, tämän vaan nappasin pidemmästä, mutta siis mieleen vaan tuli, että onkohan tämä ensimmäinen hallitus joka oikeasti yrittää tehdä asialle jotain. Edellinen ei edes halunnut, ja pari sitä edellistä enimmäkseen vaan totesivat asioita, kunnes kausi tuli päätökseensä.

Yleisesti niin ei ole oikeen hyvä asia tämä nykyinen sisällissota OikVasOikVas. Se kyllä häiritsee, ja tullee häiritsemään jatkossakin, Suomen menoa isosti monessa asiassa.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Etkö sinä ymmärrä, että en se ole minä, jonka takia ne köyhät kärsii, vaan juuri ne ideologiset ossit?
En todellakaan ymmärrä. Ymmärrän kyllä sen, että sinun mielestäsi on oikein viedä kaikilta niiltä, jotka ovat ilman minkäänlaista omaa syytään erittäin heikossa tilanteessa, toimeentulosta osa, jotta he yrittäisivät vähän enemmän päästä työelämään. Eli käytännössä syytät minua siitä, kun minä olen valmis "viemään kaikilta hyväosaisilta", mutta samalla sinä olet valmis viemään kaikilta huono-osaisilta täysin samoin perustein. Katsos kun se viimesijaisen tuen kuten toimeentulotuen leikkaaminen leikataan ihan kaikilta, jotka on kyseisellä tuella, huolimatta siitä, onko kyseessä ideologia-ossi vai työkyvytön-tauno. Eli syytät minua täysin samasta asiasta, mitä oikeisto juuri nyt tekee.

Ja kuten olen sanonut niin ei, en todellakaan ymmärrä. En ymmärrä lainkaan, miten voit ajatella kuten ajattelet ja vielä kuvittelet, että siitä seuraa oikeasti jotain hyvää. Tutkimustieto kun on yksiselitteinen asiassa. Jos kaikki köyhyyteen ja yhteiskunnalliseen syrjäytymiseen liittyvät ongelmat taklautuisivat sillä, että ihmiset vain saadaan töihin niin sellainen olisi toteutettu jo monen monta kertaa. Orpo sanoi viimeksi tänään varsin suoraan, että meillä on Suomessa 300 000 avointa työpaikkaa ja niitä ei saada nyt täytettyä, kun on työvoimapula. Orpo ei ole ollut työtön, koska hän ei selvästi tiedä, millaisia paikkoja n. 250 000 näistä avoimista työpaikoista on.

Työpaikoista puhuttaessa kannattaa aina muistaa, että kyseessä on nimenomaan työmarkkinat. Työntekijät tarjoavat osaamistaan ja siitä tulee maksaa korvaus. Tässä toimii ihan sama homma kuin autokaupassa, että ei siellä 300 000 ole montaakaan Ferraria joukossa vaan siellä on tarjolla pääsääntöisesti Ladaa ja punaista Toyota Corollaa. Jos työmarkkinat tarjoavat pääsääntöisesti näitä jälkimmäisiä niin on vähän hassu odotusarvo, että sitä tavoiteltaisiin markkinoilla kuin Ferraria. Työpaikkojen määrä markkinoilla ei ole Suomessakaan ratkaiseva vaan se on ratkaisevaa, onko tarjolla laadukkaita työpaikkoja, joita markkinoilla olevat työttömät haluavat vai onko tarjolla *askaa, jota työttömät eivät halua.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Ai sä oikein haluat tehdä töitä toisin kuin vasemmistolaiset? Haista kuule työn sankari vittu. Sori ruma kielenkäyttö, mutta oikeasti. Kyllä vasemmalle päin voi olla kallellaan ja olla silti kiinnostunut työnteosta. Itse teen ainakin hyvinkin paljon töitä ja mielelläni, mutta en silti pysty kannattamaan sellaista ajattelua, jossa suositaan paremmin ansaitsevia. Kyllä vasemmistoa voi kannattaa vaikka ei olisikaan tukien varassa elävä taiteilija. Ja varmasti moni muukin ajattelee niin. Kyse on arvoista, ei siitä paljonko tienaa. Toki kaltaisesi oikeistolaiset ovat parempia ihmisiä, mutta nyt jotain rajaa juttuihin siellä.

Aika raju aloitus omalle argumentille, mutta kokeillaan vastata asiallisesti.

Varmaan ymmärsitkin fiksuna ihmisenä sen, että tuo oli yleistys, jonka kyllä ihan taatusti suurin osa halutessaan ymmärtää. Sen myönnän, että parempi vertaus olisikin ehkä ollut se, että oikealla hyväksytään paremmin se tosiasia, että jos et tee töitä, ei sinua pidä palkitakaan.

En mä pidä itseäni parempana ihmisenä kuin muita, mutta ihan jo edellisen hallituksen talouspolitiikkakin osoitti sen, ettei se talouspuoli ole vissiin ihan prioriteettilistan kärjessä vasemmalla. Pääasia, että kaikilla on saman verran, ja että kaikki pärjää. Toki, sen oikestolaisen talousajattelun kautta sitä rahaakin on jaettavissa enemmän sinne köyhille, vähätuloisille ja muille sitä tarvitseville ryhmille.
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
En todellakaan ymmärrä. Ymmärrän kyllä sen, että sinun mielestäsi on oikein viedä kaikilta niiltä, jotka ovat ilman minkäänlaista omaa syytään erittäin heikossa tilanteessa, toimeentulosta osa, jotta he yrittäisivät vähän enemmän päästä työelämään. Eli käytännössä syytät minua siitä, kun minä olen valmis "viemään kaikilta hyväosaisilta", mutta samalla sinä olet valmis viemään kaikilta huono-osaisilta täysin samoin perustein. Katsos kun se viimesijaisen tuen kuten toimeentulotuen leikkaaminen leikataan ihan kaikilta, jotka on kyseisellä tuella, huolimatta siitä, onko kyseessä ideologia-ossi vai työkyvytön-tauno. Eli syytät minua täysin samasta asiasta, mitä oikeisto juuri nyt tekee.

Pitkä teksti, lainaan vain osan.

En minä syytä sinua tai ketään muutakaan mistään. Jotainhan tälle tilanteelle on tehtävä, kun meilä on helvetillinen työvoimapula varsinkin matalapalkka-aloilla, jonne lähtökohtaisesti ne työttömät yleensä työllistyvät. Ja samaan aikaan meillä on pilvin pimein ihmisiä kannustinloukkujen varassa kotona katsomassa Emmerdalea. Jotain on oikeasti tehtävä, että kurssi saadaan muuttumaan.

Mikä sinun ratkaisusi olisi siihen, että nämä nimenomaan loisivat jannut saataisiin töihin?
 

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Kauppakorkeakoulun pääsytakuulliselta valmennuskurssilta?

Ei, kyllä suurin osa esim. kaupan alan myymäläpäälliköistä tulee sieltä oman työntekijäportaan kautta. Tästä oli jossain vaiheessa joku tutkimuskin, yritän kaivaa sen huomenna jostain, nyt ei enää jaksa. Se on toki totta, että jos osut huonoon aikaan firman palvelukseen, voi mennä pitkäänkin, ennen kuin ylennyspaikka on edes mahdollinen. Se on se yksi huono puoli tässä nyky-yhteiskunnassa, että nykyään entistä useampi on liikenteessä "kaikki heti mulle ja nyt"-asenteella, eikä kärsivällisesti jakseta odottaa. Ja pätee muuten myös yrittäjiin ja muihin työnantajiin.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

Kampitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Wild, Avalanche
Keskustelu pyörii paljolti työttömyysturvan ympärillä. Itse olen edelleen lyhyesti sitä mieltä, että keinot ovat kovat ja kuten sanoin, niiden on johdettava tukien varassa elävien laskuun, muuten tässä on epäonnistuttu. Itse korostan kuitenkin vahvasti yksilön vastuuta ja tämä tulisi ottaa huomioon koko laajassa muutoksessa. Lähtökohtaisesti en kuitenkaan tue nykyisen kaltaista yhteiskuntaa, jossa massiivisilla veroilla pakotetaan ihmiset osallistumaan yhteiskunnan ylläpitoon. Tästä poiketen haluaisin yhteiskunnan, jossa annetaan helpotuksia niille, jotka ovat valmiita ottamaan vastuuta omasta tulevaisuudesta.

Vaikka keskustelu onkin pyörinyt paljon työttömien ympärillä, järjestelmän iso ongelma on se, että konkreettisesti liki kaikki ovat vähintään epäsuorasti tukien ja etuuksien varassa ainakin jossain vaiheessa elinkaarta. Tämän vuoksi toivon, että kaikkia halukkaita kannustettaisiin enemmän ottamaan itsenäistä roolia omasta pärjäämisestä nyt ja tulevaisuudessa ja tällaiset olisivat porkkanansa ansainneet.

Yksi esimerkki on osakesäästötili ja eläkejärjestelmä. Eläkepommi tikittää ja mielestäni valtion ei pitäisi taata tulevaisuudessa kenellekään palkansaajalle kuin indeksiin sidottu minimieläke. Tämä johtaisi työn sivukulujen laskuun ja palkansaajan pitäisi itse sijoittaa elämänsä aikana tuo oma osuutensa ja ottaa vastuu siitä, että hän kuormittaa järjestelmää tulevaisuudessa mahdollisimman vähän. Hyvätuloisten eläkkeiden maksu eläkejärjestelmän kautta kun kuormittaa järjestelmää melkoisesti. Luonnollisesti tämä "omavastuu" osuus kasvaisi tulojen myötä. Tämäkin olisi todellisuudessa hyvätuloisten kädenojennus yhteiskunnalle, mutta vasemmisto näkisi sen luultavasti epäoikeudenmukaisena, sillä se voisi johtaa verojen laskuun ja se johtaisi siihen, että suurituloisempien ostovoima kasvaisi. Se toisi kuitenkin myös vastuun siitä, että osa tuosta ostovoimasta tulisi sijoittaa tavalla tai toisella eläkevarojen kerryttämiseen.

Toinen mielestäni ongelmallinen on opintotuet. Suomen järjestelmä pitäisi luoda enemmän sille pohjalle, että opiskelu kustannetaan lainalla, jonka valtio takaa jokaiselle halukkaalle. Valmistuttuaan jokainen sitten maksaa tämän lainansa pois. Ei siis kerätä verorahoin taas rahaa nykyiseen himmeliin, vaan vastuullistetaan opiskelijat ottamaan vastuu siitä, että he ilmaisen koulutuksen saadessaan myös sitoutuvat sen myöhemmin maksamaan. Tällöin esimerkiksi sillä ei olisi merkitystä, muuttaako opiskelija ulkomaille. Sille osalle joka jää opiskelusta huolimatta työelämän ulkopuolelle, valtio mahdollistaisi tuon lainan maksun ainakin jossain suhteessa.

Karsastan sitä ajatusta, jossa yhteiskunnan maksajia kohtaan hyökätään ja argumentein, etteivät he osallistu tarpeeksi. Itse haluan ainakin osallistua vieläkin enemmän, mutta en maksamalla veroja, vaan ottamalla enemmän vastuuta itsestäni, kuin valtio on valmis minulle antamaan. Täten kuormittaisin yhteiskuntaa mahdollisimman vähän ja heikommassa asemassa oleville jäisi enemmän jaettavaa. Tähän viimeiseen lauseeseen vedoten annan tukeni hallituksen ohjelmalle, mutta korostan sitä, että sen on tuotava tulosta. Työmarkkinoiden on muututtava joustavammiksi ja työttömyyden on laskettava ja kannustinloukkujen on poistuttava, muuten tämä johtaa vaan työttömien tilanteen kurjistumiseen. Joka tapauksessa, enemmän vastuuta niille, jotka sitä pystyvät kantamaan, tätä kautta halvempi hyvinvointiyhteiskunta ja vähemmän veroja. Lähtökohtaisesti täällä on kuitenkin enemmän niitä, jotka pystyvät ottamaan sitä vastuuta, kuin niitä jotka eivät pysty. Joten ei rakenneta tätä yhteiskuntaa enää valtiorahoitteiseksi ja aletaan arvostaa heitä, jotka tämän yhteiskunnan kustantavat, vaikka heidän tulot sitten olisivatkin suurempia kuin omat tulot.
 

rpeez

Jäsen
Olet toiveinesi melko yksin. Rahalla saa ihan yhtä paljon, on sitten köyhä tai rikas. Kuvitteellinen esimerkki, että tienaat kuukaudessa 20 000 € ja siitä viedään 50 % veroluontoisia maksuja niin edelleen sen jälkeen sinulla on käytössäsi 10 000 €. Jos puolestaan tienaat 2200 € kuukaudessa, josta ei viedä veroluontoisia maksuja yhtään (käytännössä ei viedäkään) vaan itse asiassa tuetaan muuten niin sinulla on käytössäsi kuukautta kohden max. 1900 €. Kyllä siinä on kuule ostovoimassa ja kyvyssä tehdä juttuja ihan valtava ero hyvätuloisen ja huonotuloisen välillä. Jos itse tienaisin tuollaisen summan niin ilomielin maksaisin siitä vaikka 60 % veroa kaikenmaailman köyhien hoivaamiseen ja kuntouttamiseen.
Sekä sinä että @Noppa10 olette kumpikin oikeassa, olisi hyvä jos kaikilla ihmisillä olisi kokemusta kummassakin roolissa olemisessa.

Tuossa yllä kuvaat kovasti rahan merkitystä. Itse asiassa enemmän itseäni v-ti hyväpalkkaisessa duunissa rahan sijasta se, että painoin hommia kovassa paineessa usein kymmenen tunnin päiviä jonain perjantai iltana, ja samalla tukien varassa olevat ottaa aurinkoa rannoilla ja puistoissa. Edit. Ennenkuin alkaa huuto, niin totean ymmärtäväni myös että pienipalkkaisia tekee pitkiä päiviä, ja jopa useita töitä. Tarkoitan ennemmin niitä joita ei huvita duunit.

Kaiken nurinan ja ulinan keskellä mitä nyt on Suomessa jostain yhdestä palkattomasta päivästä tai 20% ansiosidonnaisen portaasta, niin terveellistä olisi katsoa vaikka kolmansissa maissa seikkailevan Kurt Cazin viimeisiä videoita Kuubasta. Siellä hän tutustui mm kädettömään moottoripyörätaksiin. Äijä oli menettänyt kätensä kyynärpäistä alaspäin 18 vuotiaana Angolan sodassa, mutta oli opetellut tyngillänsä ajamaan moottoripyörää että sai elantoa. Siinä on asennetta!
Koko maa muutenki aika karu, ihmiset kulkivat vaivoin käyvien kuorma-autojen lavoilla töihin kun bussia ei ole, bensaa ei ole, ruoka mitä turisti saa ostettua on aina sämpylää sianlihalla tai jotain epämääräistä. Kommunisti maa ja nightmare koko paikka oli Kurtin mielipide paikasta.
 
Viimeksi muokattu:

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Tässä Tilastokeskuksen kuvaaja reaalitulojen kehityksestä tulodesiileittäin vuodesta 1995 vuoteen 2021.
Erinomaisen hyvin ylin desiili on kasvattanut reaaliansioitaan, kun taas alemmat desiilit ovat käytännössä polkeneet paikallaan.
Ei se ole mielestäni kateutta, jos talkoisiin osallistuisivat myös muut kuin köyhimmät.
 

hooceebruins

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, Janette Lepistö
Eiköhän tässä päästä lillukanvarsista kohta eteenpäin ja kinastelemaan hallitusohjelman täytäntöönpanoista.

Tässä kuitenkin Mikko Porvali -kirjailija, juristi, rikostutkintaan erikoistunut poliisi ja tiedusteluhistorian tutkija - pyörittelee Junnilan ministeriyttä.

Tuokin on vain vihervasemmiston syytä ja itseasiassa vasemmisto on oikeasti natsi. Sanna Marin on natsi tai oikeasti jopa Venäjän agentti.

Odottelen, että lehdistö tekee vähän syvemmin juttua näistä sisulaisista. Ehkä semmoista on tulossakin, vaan en pidättele hengitystäni.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös