Koko kannustinloukkuprobleemiin on muuttujia enemmän kuin tarpeeksi. Erilaisia tulonsiirtoja ja estoja on jonkin arvion mukaan 168. Tukiviidakossa elävät eivät ole itsekään selvillä kaikista tukimuodoista, joita voisivat käyttää. Tulee mieleen sekin, että pahin palvelus, minkä valtiolle voisi tehdä, on lisätä ihmisten tietoisuutta erilaisista tukimuodoista. Esimerkiksi asumistuki on yksistään varsin monimuotoinen paletti, puhumattakaan muista sosiaaliturvan muodoista.
Yleisemmällä tasolla voidaan miettiä sitä, minkälaisen vaikutuksen sosiaaliturvan leikkaukset ihmisiin tekevät. Varmaan löytyy niitä, jotka eivät laske jokaista tulonsiirtoaan tarkasti, eivätkä kuulu homo economicuksen valioyksilöihin. Jotkut näistä lähtevät oikopäätä töihin, koska mielessä on kuristava tunne siitä, että joutuu todella suuriin taloudellisiin vaikeuksiin. Ansiosidonnaiseen tehtävät leikkaukset varmasti kannustavat ottamaan vastaan myös koulutusta vastaamatonta työtä. Aiemmin totesin, että esimerkiksi insinöörien joukossa on sitkeitä sissejä, jotka eivät ole kiinnostuneita työskentelemään odotusarvojaan pienemmällä palkalla.
Toisaalta, ikävänä puolena leikkauksissa on se, että ne iskevät myös osa-aikatyössä oleviin, vaikkapa kaupan kassoihin. Tästä Soininvaaralla on painavaa asiaa:
https://www.soininvaara.fi/
Tullaan siihen ongelmaan, että työnteon kannustavuus vähenee joillakin ihmisillä. Asumistukeen tehtävät leikkaukset, omistusasuntotukea lukuun ottamatta, voivat lyödä hallituksen työllisyystavoitteita korville.
Nähdäkseni Soininvaaran linja tuntuu intuitiivisesti järkevämmältä: markkinat toimivat omaan tahtiinsa, eikä niitä voi hirveästi pakottaa tai ohjailla. Pienipalkkaiset työt eivät muutu palkankorotuksista enemmän työllistäviksi, vaan päinvastoin. Yrityksen ei kannata ottaa niin montaa töihin, jos palkat nousevat. Tällöin taas jokunen kaupan kassa poistuu työllisistä. Mutta jos tuettaisiin ihmisten asumista, ihminen voisi tehdä helpommin pienipalkkaista osa-aikatyötäkin.
Asumisen tukeminen on nähdäkseni tuettua markkinataloutta, mutta kuitenkin pysyy varsin kohtuullisissa rajoissa. Markkinat eivät siitä häiriinny, vaikka ihmiset saisivat asua kohtuuhintaisissa asunnoissa lähellä työpaikkaa. Ilmastovaikutuksiakin voi pohtia, ainakin silloin, joukkokuljetus ei ole kovin toimivaa ja etäisyydet pitkiä. Etätyön kasvattaminen on tietenkin ilmastotavoitteiden suhteen enimmäkseen positiivista, mutta kaikkia töitä ei voida tehdä etätöinä. Erityisen hupaisaa oli bongata ajatus puhelinmyyntityöhön liittyvästä helpotuksesta, jossa tiukkaa irtisanomislakia ei noudateta. Kannatettavaa, mutta so last season. Robotti soittaa sinullekin ihan pian.
Hallitus saattaa kohdata myös aidon spoilerin. Kokkareiden ei kannata lukea eteenpäin. Ikuinen uudistajien mieliharmi, perustuslakivaliokunta saattaa kumminkin iskeä joihinkin sosiaaliturvan leikkauksiin aika vahvasti. Tällöin olisi suotavaa, että valikoimista löytyisi myös muita leikkauskohteita.