Kasvu pitää saada käyntiin, mutta valtion merkittävät konkreettiset mahdollisuudet vaikuttaa asiaan ovat:
1) Lisätä selvästi yritystukia
2) Pienentää selvästi yritysverotusta
Kumpaakaan ei näytä täällä opposition kannattajat kannattavan. Ensimmäinen olisi pro business -ratkaisu ja jälkimmäinen pro market.
Itse olen liikkuva äänestäjä ja en voi väittää kannattavani oppositionkaan toimintaa suuresti, mutta tämä hallitus kyllä itseäni vähän korpeaa. Viimeksi äänestin Liberaalipuoluetta ja toivoin Kokoomukselle haastajaa aidosta markkina puolueesta, että Suomessa olisi toinenkin talouspuolue, joka ei olisi EK:n käsikassara.
Itse tarttuisin kohtaan 2., jos se toteutettaisiin oikein — eli tähdättäisiin kasvuun. Jollain klausuuleilla voi saada verohelpotusta jos yritys jollain riittävällä määreellä investoi kasvuun ja maksaa maksimissaan vähäisesti osinkoja. Suomalaiseen yritys- ja sijoituskulttuuriin kuuluu suuresti osinkotuotto ja käsittääkseni muihin Pohjoismaihin verrattuna suomalaiset pörssiyhtiöt maksavat reilusti eniten osinkoa. Tämä ”tuloskuntoilun” kulttuuri pitäisi saada vähän päivitettyä kasvua ja kansainvälistä pääomitusta tavoittelevaan liiketoimintaan. Ehkä jotain uusia ”Nokia Lite” tai Supercell yms. tapauksia saataisiinkin paremmin Suomeen. Edit. Monet suomalaiset yritykset ovat juustohöylänneet itseltäänkin kasvun edellytykset.
Yksi asia mitä hallitus myös voisi tehdä on esimerkiksi julkisten hankintojen sääntöjen päivittäminen ja kannustimet erityisesti IT:n saralla sellaisiksi, että siellä on mahdollisuuksia muillakin kilpailla urakasta kuin isoilla ja kankeilla puljuilla. Tämä nyt on tietysti vähän vaikeampi rasti kun monesti taitaa uuvatit ostajat olla isoin ongelma.
Mutta palatakseni siihen miksi hallitus kyrsii itseäni vajaassa ja hetkessä mietityn listan muodossa:
1) Tuloveronkevennykset syömävelkatilanteessa ja hallitus itsekin myönsi sen olevan ideologinen päätös, joka ei maksa itseään takaisin.
2) Lapsiperheköyhyyden lisääminen ja koulutusleikkaukset. Ehkä lyhytnäköisintä talouspolitiikkaa maailmassa ja erityisen vaarallista harmaantuvassa Suomessa. Köyhyys tekee prosentuaalisesti suurempia osia kutistuvista sukupolvista valtion kulueriä, eikä tuottavia jäseniä. Näitä virheitä on tehty aiemminkin, mutta nyt erilaisia heikossa asemassa olevien nimenomaan lapsiperheiden tukia on laitettu leikkuriin.
3) Julkisen terveydenhuollon romuttaminen ja pörriäisille rahan ohjaaminen. Juuri tuli vähemmän yllättävät tulokset ulos, että yksityiset saivat enemmän julkista rahaa vähemmällä vaivalla.
Suomen julkinen terveydenhuolto on myös tehokkaimpia maailmassa, eikä kukaan ole minulle vielä osannut selittää miten yksityiset toimijat olisivat kustannustehokkaampia pienemmillä hankintavolyymeillään, paremmilla palkoillaan ja tuotto-odotuksellaan. Harmillisesti en löydä enää erästä tutkimusta, olikohan OECD-maista, jossa kategorisesti yksityinen terveydenhuolto myös kääntyi kalliimmaksi veronmaksajille muutamassa vuodessa. Jos jollain tallessa, niin laittakaapa jakoon. Se toimi ennen hyvänä kangertelunkäynnistäjänä yksityistämisen kaikkivoipaisuuteen uskoville.
4) Maahanmuuttolinjaukset ja Suomen mainehaitat. Henkilökohtaisista syistä myös Persujen rasismi ei oikein lämmitä, eikä toki muutenkaan.
5) Helvetin kallis tunnin juna Turkuun, jolla ei pääse tunnissa Turkuun. Vähemmän yskittäisi jos kallis ratahanke olisi tehty edes järkevään suuntaan eli pohjoiseen, mutta kun ei. Toki en olisi kannattanut nykytilanteessa sitäkään ilman merkittävää logististaloudellista hyötyä.
Siinä nyt muutama päällimmäinen. Itseäni rassaa, että Kokoomus esittää jotain talouden järkipuoluetta, mutta kyllä siellä ideologia ja suuryritykset on puikoissa.