Hyvinvointiyhteiskunta perustuu täysin ja 100 % siihen, että meillä on yhteiskunnassa systeemejä, jotka tasaavat tulotasoa. Paremman keskiluokan lempilapsi on se, että yhteiskunnan tulonsiirroista täytyy päästä eroon, mutta yksi suurimmista tulonsiirroista tehdään jatkuvasti työntekijöiltä yrityksille sellaisilla aloilla, joilla olisi markkinataloudessa ihan mahdollisuus maksaakin.Edelleenkään sitä opiskelua ei keneltäkään kielletä, osalla vain on (luonnollisesti) siihen omasta takaa taloudellisesti paremmat mahdollisuudet.
Mutta elinkeinoelämä on ylistänyt tätä hallituksen ohjelmaa ennen kuin mitään on edes tapahtunut. Miksihän ylistetään? Koska käytännössä tässä tehdään historiallinen siirtymä siihen, että yhä enemmän lähtökohdat itsessään vaikuttavat. Kysyit yksilönvastuun perään ja vastaukseni on, että sellaista yksilön vastuuta yhteiskunnassa ei pidä olla lainkaan, jossa lähtökohdat määrittelevät sen, mitä voi saavuttaa. Se on totta kai utopia, koska yhteiskunnassa tulee olemaan nyt ja jatkossa niin, että hyvinvointi kasaantuu niille, joilla on paremmat lähtökohdat.
Kokoomuksen ajamat työelämän muutokset ovat varmasti yrittäjäystävällisiä, mutta samalla ne ovat köyhälle erittäin lannistavia. Kuten Soininvaara osuvasti totesi tämä hallitus ottaa heikoimmassa asemassa olevalta köyhältä työssäkäyvältä ja antaa sen verohelpotuksina niille, joilla on jo paljon. Pitkällä aikavälillä se ei tule olemaan kestävää politiikkaa ja tulee johtamaan erilaisiin sosiaalisiin ongelmiin, joita seuraava hallitus tulee paikkailemaan. Mikäli haluat yhteiskunnan, jossa ihmisten mahdollisuuksia ei yhteiskunnan toimesta kontrolloida niin Yhdysvallat on hyvin lähellä ja sinne pääsee.
Saksassa asuneena voin sanoa, että pääsääntöisesti monta eri asiaa tässä meidän yhteiskunnassa toimii paremmin ja ei kannata hirveästi kateellisena katsoa, miten siellä hommia hoidetaan.