Kuinka moni tämän päivän hyvätuloinen on sitä erehdyksen tai parin kautta? Epäilen että aika monella on takana myös aikoja täynnä epävarmuutta ja jopa konkursseja. Palkkatuloilla harvemmin tuonne ylimpään desiiliin mennään, kyllä taitaa yrittäjät olla siellä kumminkin enemmistö. Mutta niinkuin viestissä todettiin ketään ei kiinnosta jos yrittäjällä menee huonosti.
Olen itse liian laiska ja lahjaton menestyväksi yrittäjäksi, mutta on tullut seurattua eräänkin yrittäjän tarinaa. Kaveri aloitti hyvinkin perusoloista, mutta kovalla työnteolla nosti lopulta itsensä alueen merkittäväksi työllistäjäksi. Ja ties kuinka monessa yritystoiminnassa kaveri nyt on mukana. Kaiken lisäksi, energiaa riittää myös yleishyödyllisiin juttuihin. Kunnanvaltuuston onneksi on sentään skipannut, vaikka olisi sinnekin saanut veret seisauttavan äänimäärin. Tyyppi on hyvä suustaan ja osaa organisoida toimintaansa järkevästi, todellinen duracell.
Yrittäjän tarinoita on niin monenlaisia. Tyypillinen yrittäjä lienee ammattimies tai nainen, joka opiskelee alansa käytäntöjä ensin, hankkii hyvän ammattitaidon ja laittaa sitten yhden hengen firman pystyyn. Siis vaikkapa sähköfirma tai parturi-kampaamo jne. Aika moni heistä tyytyy kohtuulliseen elintasoon, joka ehkä ylittää alan työntekijän ansiot, mutta joku aina myös joukosta erottuu, kun keksii uusia ideoita yrityksensä laajentamiseen.
Toisessa ääripäässä ovat varmaan riskiyrittäjät, jotka toimivat aloilla, joissa ovat suuret voitot ja myös tappiot mahdollisia. Rahaa on saatavilla, jos osaa sitä hankkia, mutta toisaalta myös sijoittajien myötä odotukset nousevat hyvin korkealle. Joku onnistuu tarttumaan hetkeen ja pääsemään tilanteeseen, jossa voi itse toimia bisnesenkelinä ja elää mukavasti sijoittajana/ yrittäjänä. Nämä tarinat ovat kylläkin erittäin harvinaisia: niitäkin Suomessa tarvittaisiin.
Ja kolmas on sitten hyvän kivijalan tai verkkokaupan luominen. Työvoimaintensiivistä tämä: erittäin toivottavaa, että Suomessakin syntyisi menestyviä isoja firmoja, joilla on joku kestävä yritysidea. Miten tämä onnistuu nykyisellä kokonaisveroasteella ja investointien puuttumisella, on todella hyvä kysymys.
Yrittäjien tulotaso on keskimäärin jotain 40 K, mutta siinäkin vaihteluja on rajusti. Sitä paitsi, yrittäjä maksaa tietenkin yrittämisen erilaiset kulut, kun duunari taas tekee työn ja saa siitä ansion miinus verot. Vaikkapa kuljetusyrittäjä vastaa oman autonsa kunnosta ja muista yrittämiseen liittyvistä kuluista. Sairastamiseen ei ole oikein koskaan aikaa. Eli yrittäjä tekee työtä enemmän kuin duunarit ja siitä siitä jonkinlaisen korvauksen itsekin. Plus sitten se, että verottaja on hyvin kiinnostunut kaikesta, mitä hyvin pärjäävä yrittäjä saa massiinsa.